Σαν σήμερα 24 Απριλίου

1821: Εκτελείται με ανασκολοπισμό ο Αθανάσιος Διάκος (το πραγματικό του επώνυμο ήταν Γραμματικός ή Μασσαβέτας). Διάκος ήταν η ιερατική του ιδιότητα που με αυτή ήταν και έμεινε γνωστός). Είχε συλληφθεί την προηγούμενη μέρα, βαριά τραυματισμένος από τη μάχη της Αλαμάνας. Οι Τούρκοι εντυπωσιασμένοι από την ανδρεία του αλλά και το στρατηγικό του μυαλό, όπως αυτό είχε διαφανεί όχι μόνο από την μάχη της Αλαμάνας αλλά και από την κατάληψη της Λιβαδειάς προσπαθούν στην αρχή να τον πάρουν με το μέρος τους. Όταν προσκρούουν στην ηρωική του απάντηση «Εγὼ Γραικὸς γεννήθηκα, Γραικὸς θε να πεθάνω», αποφασίζουν να τον τιμωρήσουν για παραδειγματισμό και τον ανασκολοπίζουν.


1827: Ήττα των Ελλήνων στην μάχη του Ανάλατου με δραματικές συνέπειες για τους αποκλεισμένους Έλληνες στην Ακρόπολη. Οι Ελληνικές δυνάμεις πολιορκούσαν, από το 1826, τον Κιουταχή που με την σειρά του πολιορκούσε την Ακρόπολη. Λόγω συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής των Τούρκων δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν μια κλασική πολιορκία σε όλη την γραμμή. Τα σώματα που διέθεταν μετακινούνταν σε διάφορες επίκαιρες θέσεις ώστε να φέρνουν τον Κιουταχή ανάμεσα σε δυο ή και τρία πυρά. Έδιναν σποραδικές μάχες, με σημαντικότερες αυτή του Χαϊδαρίου το 1826 και του Κερατσινίου τον Μάρτιο του 1827 προκειμένου να ανακουφίζουν τους πολιορκημένους της Ακρόπολης. Κατά την διάρκεια των προπαρασκευαστικών κινήσεων της μάχης του Ανάλατου την 21η Απριλίου τραυματίστηκε θανάσιμα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης που κατέληξε την προηγουμένη της μάχης. Με πεσμένο το ηθικό των Ελλήνων, σε συνδυασμό με αρκετές λάθος επιμέρους κινήσεις, οι Έλληνες νικήθηκαν με βαρύτατες απώλειες. Από τους 10.000 που συμμετείχαν στην μάχη διασώθηκαν 3.500 που μεταφέρθηκαν στην Σαλαμίνα. Οι πολιορκημένοι της Ακρόπολης παραδόθηκαν την 24η Μαΐου. Κατά την διάρκεια της μάχης αιχμαλωτίστηκε ο Δημήτριος Καλέργης που απελευθερώθηκε μετά από καταβολή λύτρων (70.000 γρόσια)  από τους οικείους του και με κομμένα τα αυτιά.


1836: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Γάλλος τυπογράφος, χαράκτης και θερμός φιλέλληνας Firmin Didot. Δημιούργησε το 1805 τα Ελληνικά τυπογραφικά στοιχεία didot, τα οποία υιοθέτησε ο φίλος του Αδαμάντιος Κοραής. Δώρισε στην Ελλάδα ένα από τα πρώτα τυπογραφεία της Επανάστασης του ΄21, που το εγκατέστησε ο ίδιος στην Ύδρα. Σ’ αυτό το τυπογραφείο τυπώθηκαν τα πρώτα φύλα της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος (προκάτοχος του ΦΕΚ) και ο Φίλος του Νόμου. Οι χαρακτήρες του Didot κυριάρχησαν στην Ελληνική τυπογραφία μέχρι την εμφάνιση της ψηφιακής τυπογραφίας. Η Greek Font Society έχει μεταφέρει τους τυπογραφικούς χαρακτήρες σε γραμματοσειρά. Την GFS Didot.


1877: Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία απαιτώντας την απελευθέρωση ομόθρησκων πληθυσμών στις παραδουνάβιες περιοχές και στον Καύκασο. Είχε προετοιμάσει το έδαφος υποδαυλίζοντας τον σλαβικό εθνικισμό, εξεγείροντας του πληθυσμούς των Βόρειων Βαλκανίων. Το έκανε επικαλούμενη την αποτυχία της Συνδιάσκεψης της Κωνσταντινούπολης, που είχε γίνει τον Γενάρη εκείνης της χρονιάς, εξ αιτίας της αδιαλλαξίας της Τουρκίας. Πραγματική αιτία ήταν ότι ήθελε να ανακτήσει τις περιοχές που είχε χάσει με τον πόλεμο της Κριμαίας, αλλά κυρίως να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια. Προσπάθησε να προσεταιριστεί και την Ελλάδα, αλλά η Μ. Βρετανία τους εμπόδισε. Η Ελλάδα μπήκε τελικά στον πόλεμο, καθυστερημένα, την 21η Ιανουαρίου 1878, δυο μήνες πριν την λήξη του πολέμου. Το έκανε για να κατασιγάσει την μεγαλύτερη αστική εξέγερση που είχε γνωρίσει μέχρι τότε το νεώτερο Ελληνικό κράτος: Τα “πετσωματικά”. Κατέλαβε την Θεσσαλία από την οποία οι μεγάλες δυνάμεις την ανάγκασαν να αποχωρήσει. Της την έδωσαν, μετά από διαπραγματεύσεις, το 1881, με το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο. Ο 11ος Ρωσοτουρκικός πόλεμος έληξε την 3η Μαρτίου 1878 με την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.


1915: Επέτειος γενοκτονίας των Αρμενίων. Η μεγαλύτερη σύγχρονη γενοκτονία που διοργανώθηκε συστηματικά από το Τουρκικό κράτος. Νεκροί 1.000.000 – 1.500.000. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εξόντωσής τους ήταν να τους μαζεύουν κατά χιλιάδες και να τους αναγκάζουν να προχωρούν μέσα στην έρημο της Συρίας χωρίς νερό και τροφή. Σχετικό link.


1935: Εκτελούνται, με τουφεκισμό, ο αρχιστράτηγος Αναστάσιος Παπούλας (78 ετών) και ο αντιστράτηγος Μιλτιάδης Κοιμήσης (57 ετών). Οι δυο εκτελέσεις ήταν η εκδίκηση, του βασιλιά Γεώργιου Β’, για την εκτέλεση των έξι. Η κατηγορία ήταν ότι συμμετείχαν στο κίνημα της 1ης Μαρτίου, για την αποτροπή επιστροφής στην βασιλεία, με υποκινητές τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νικόλαο Πλαστήρα, οι οποίοι καταδικάστηκαν ερήμην εις θάνατον την 5 Μαΐου. Οι διωγμοί των Βενιζελικών επεκτάθηκαν και εντάθηκαν με σκοπό την επαναφορά της βασιλείας.


1941: Εκδίδεται το πρώτο ΦΕΚ από τη νέα αναγκαστική πρωτεύουσα του κράτους, τα Χανιά. Όλη η διοίκηση του κράτους έχει καταφύγει στη Μεγαλόνησο, μετά την γρήγορη προέλαση των Γερμανών στην Ελλάδα, λόγω της παράδοσης-προδοσίας, από τον Τσολάκογλου, του συνόλου σχεδόν των Ελληνικών στρατευμάτων (όλες οι ένοπλες δυνάμεις που πολεμούσαν στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο) στους Γερμανούς. Για την ιστορία, αυτό το ΦΕΚ χωρίζει την Ελλάδα, που απέμεινε ακόμη ελεύθερη, σε τρεις Γενικές Διοικήσεις: Νήσων Αιγαίου Πελάγους, Κυκλάδων Νήσων και Νήσων Ιονίου Πελάγους. Την ίδια ημέρα αρχίζει η 6ἠμερη επιχείρηση «Δαίμων», για την εκκένωση των Βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα. Τακτικό ή σκόπιμο το λάθος έγινε. 27.000 μεταφέρονται στη Κρήτη και 23.000 στην Αίγυπτο. Οι Άγγλοι προετοιμάζουν την άμυνα, μια και όλοι οι άντρες του νησιού που ήταν ικανοί να φέρουν όπλα, ήταν επίστρατοι στο Αλβανικό μέτωπο.


1941: Οι Γερμανοί συνεχίζοντας, παρά την «συνθηκολόγηση», τις πολεμικές επιχειρήσεις και τις αεροπορικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας βυθίζουν 7 θωρηκτά, μιας κάποιας ηλικίας. Μεταξύ αυτών και το θωρηκτό Κιλκίς (πρώην Mississippi των ΗΠΑ), που χρησιμοποιήθηκε σαν αντιεροπορικό και Λήμνος (πρώην Idaho των ΗΠΑ).


1944: Ολοκληρώνεται το ολοκαύτωμα των Πύργων Εορδαίας. Η επιχείρηση άρχισε τις 22 Απριλίου με συμμετοχή μονάδων της Βέρμαχτ των SS, Τουρκμένων εθελοντών, λίγων Ιταλών εθελοντών, λίγων κάτοικων των γύρω χωριών που είχαν προηγούμενα με τους Ελασίτες των Πύργων και την μονάδα του Γεώργιου Πούλου ενισχυμένη με την μονάδα του Σούμπερτ. Πλησιάζοντας τους Πύργους όσους χωρικούς έβρισκαν στο δρόμο και στο χωριό Ερμακιά τους σκότωσαν (περίπου 60). Έξω από το χωριό βρήκαν κάποια αντίσταση από τον ΕΛΑΣ που έκαμψαν γρήγορα. Όταν μπήκαν στο χωριό, την επομένη 23 Απριλίου, οι Γερμανοί άρχισαν την συγκέντρωση και διαλογή των κατοίκων ενώ οι υπόλοιποι ασχολήθηκαν με το πλιατσικολόγημα και τους βιασμούς. Την 24η Απριλίου κλείσανε ζωντανούς αυτούς που είχαν επιλέξει και αυτές που είχαν βιάσει (170 γυναίκες, μέχρι στην πλατεία ή μέσα στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) σε αχυρώνες και σε κτίρια και τους βάλανε φωτιά. Απολογισμός για τους Πύργους 359 νεκροί, 365 από τα 385 κτίρια πυρπολήθηκαν, ενώ πάνω από 10 τόνοι σιτάρι, 12.000 γιδοπρόβατα και 3.500 βοοειδή και ιπποειδή έγιναν λεία. 1.400 κάτοικοι που είχαν συλλάβει από την περιοχή οδηγήθηκαν όμηροι σε χάνι της Πτολεμαΐδας. Η φρικιαστική τριλογία θα ολοκληρωθεί την 26.4.1944 με την επίθεση, για δεύτερη φορά κατά την διάρκεια της κατοχής, στο Μεσόβουνο και την δολοφονία άλλων 145 ανθρώπων.


1960: Ο πρωθυπουργός Κωνστ. Καραμανλής θεμελιώνει το αρδευτικό φράγμα του Νέστου στους Τοξότες Ξάνθης. Είχε μήκος 250 μ. και ύψος 4μ. Με αυτό θα αρδευόταν ο κάμπος της Ξάνθης (210.000 στρέμματα), ο κάμπος της Χρυσούπολης (240.000 στρέμματα) και μέρος του κάμπου της Κομοτηνής. Οι διαφημιστικές αφίσες και οι μακέτες όπως βλέπετε από τότε ήταν αρκετά διαδεδομένες.


1990: Εκτοξεύεται από την NASA το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Είναι τεχνητός δορυφόρος χαμηλής τροχιάς. Το πλεονέκτημά του από τα γήινα τηλεσκόπια, είναι ότι δεν παρεμβάλλεται η ατμόσφαιρα που φιλτράρει πολύ μεγάλο μέρος της ορατής ακτινοβολίας. Έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να μπορούν να το επισκευάζουν αστροναύτες. Με την μέχρι σήμερα χρήση του έχουν γίνει χιλιάδες αστρονομικές ανακαλύψεις. Το επόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο θα εκτοξευθεί το 2018 (χωρίς να υπολογίσουμε τις καθυστερήσεις). Δείτε την ομορφιά του Κόσμου ή κατεβάστε Wallpapers από το επίσημο site.


2004: Στο δημοψήφισμα εκείνης της μέρας στην Κύπρο καταψηφίζεται, με ποσοστό 76%, από τους Ελληνοκύπριους το σχέδιο Ανάν, για ομοσπονδοποίηση της Κύπρου και των δυο κοινοτήτων της. Το σχέδιο ήταν κατάφωρα ανισοβαρές εις βάρος των Ελληνοκυπρίων. Ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε εναντιωθεί στο σχέδιο με την φράση: «Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω Κοινότητα», αλλά το είχε παραπέμψει σε δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές ήττες των ΗΠΑ.


←23 Απριλίου

25 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.