Σαν σήμερα 25 ΑπριλίουΠαγκόσμια ημέρα κατά της ελονοσίας.


404 π.Χ.: Τελειώνει ο Πελοποννησιακός πόλεμος με την συνθηκολόγηση των Αθηνών. Άρχισε το 431 π.Χ. και τελείωσε με την κυριαρχία της Σπάρτης στην Ελλάδα. Μεταξύ των όρων της Συνθήκης ήταν η κατεδάφιση των Μακρών Τειχών που προστάτευαν όλη την περιοχή Αθήνας και Πειραιά. Η κατεδάφιση άρχισε αυθημερόν. Επίσης καταργούν την ολιγαρχία των τετρακοσίων και εγκαθιστούν δικούς τους ανθρώπους (30 τύραννοι).

Θουκιδίδη: Ιστορίαι (Πελοποννησιακός Πόλεμος).
Μετάφραση: Ελευθέριος Βενιζέλος.


68: Πεθαίνει μαρτυρικά, σε ηλικία περίπου 48 ετών στην Αλεξάνδρεια, ο Ευαγγελιστής Μάρκος. Είχε ιδρύσει την Εκκλησία της Αλεξάνδρειας και είχε κηρύξει τον χριστιανισμό σε πολλές περιοχές της Β. Αφρικής. Ο θάνατός του προκλήθηκε από τα αλλεπάλληλα κτυπήματα στις πέτρες των δρόμων της Αλεξάνδρειας, που τον έσερνε δεμένο όχλος ειδωλολατρών. Έγραψε το «Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον«. Είναι το συντομότερο όλων. Παρά το ότι δεν ήταν μαθητής του Χριστού  περιέγραψε πολλά θαύματά του, ώστε το Ευαγγέλιό του να ονομαστεί Ευαγγέλιο των θαυμάτων του Ιησού. Το σκήνωμα του μεταφέρθηκε το 828 στην βασιλική του Αγ. Μάρκου, στην Βενετία.


1825: Ο Κιουταχής αρχίζει την τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου που θα καταλήξει στην ηρωική έξοδο των υπερασπιστών της Ιερής Πόλης την 10η Απριλίου 1826. Το βάρος της υπεράσπισης της πόλης πέφτει στους ώμους 4.000 Μεσολογγιτών από τους οποίους πάνω από 1000 είναι μιας κάποιας ηλικίας. Τα γυναικόπαιδα φτάνουν τις 12.000. Ο Ρεσίτ Πασάς (Κιουταχής) έχει 30.000 Τούρκους πολεμιστές. Η εξέλιξη της πολιορκίας είχε πάρει άσχημη τροπή για τον Κιουταχή τον Αύγουστο που το Ελληνικό Ναυτικό έσπασε τον Ναυτικό αποκλεισμό μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες εφοδίων, ενώ από ξηράς μπήκε στην πόλη μεγάλη δύναμη Σουλιωτών υπό τον Κίτσο Τζαβέλα. Τον Νοέμβριο (20-23) ναυτική μοίρα υπό τον Ανδρέα Μιαούλη σπάει για δεύτερη φορά τον ναυτικό αποκλεισμό εφοδιάζοντας με τα απαραίτητα την πόλη. Τα πράγματα άλλαξαν άρδην όταν τον Δεκέμβριο εμφανίστηκε ο Ιμπραήμ με τους 15.000 τακτικό στρατό του, που ήταν Αιγύπτιοι άριστα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι κατά τα Ευρωπαϊκά στρατιωτικά πρότυπα. Οι πολιορκητές την 25η Φεβρουαρίου 1826 κατέλαβαν την νησίδα Βασιλάδι στην είσοδο του κόλπου κάνοντας αδύνατο το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού. Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για το μαρτυρικό Μεσολόγγι που χωρίς πυρομαχικά και τροφή για πολλές μέρες (αφού είχαν φάει κάθε τι το ζωντανό στην πόλη), αναγκάστηκαν στο απονενοημένο διάβημα της ηρωικής εξόδου.


1834: Με βασιλικό διάταγμα ιδρύονται τα Δημόσια Ταμεία. Στο ίδιο διάταγμα υπάρχουν ο οργανισμός και ο κανονισμός λειτουργίας τους.


1859: Ο Φερδινάνδος Λεσέπς αρχίζει επίσημα την εκσκαφή της διώρυγας του Σουέζ, από την πλευρά της Μεσογείου, στο σημείο που αργότερα ονομάστηκε Πορτ Σάιντ. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για την ολοκλήρωσή της την 17.11.1869. Για εργατικό δυναμικό χρησιμοποιήθηκαν ντόπιοι με υποχρεωτική αμισθί εργασία ορισμένου χρόνου. Στα έργα απασχολούνταν πάντοτε τουλάχιστον 30.000 εργάτες. Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο εργάστηκαν σ΄ αυτό πάνω από 1.500.000 άνθρωποι από τους οποίους αρκετές χιλιάδες πέθαναν από εργατικά ατυχήματα ή ασθένειες.


1910: Γίνονται τα εγκαίνια της Σεβαστοπουλείου Εργατικής Σχολής. Ήταν η πρώτη πραγματική Τεχνική Σχολή της Ελλάδας*. Παρόντες ο πρωθυπουργός (Στέφανος Δραγούμης), ο υπουργός Παιδείας, πολλοί αντιπρόσωποι φορέων σχετικών με την εκπαίδευση και άλλοι επώνυμοι και μη. Η Σχολή ήταν δωρεά των Εθνικών ευεργετών Κωνσταντίνου Σεβαστόπουλου και Μαρίνου Κοριαλένιου. Είχε θεμελιωθεί δυο χρόνια πριν από τον Δημήτριο Βικέλα με του οποίου την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Γεώργιο Δροσίνη που ήταν ο εμπνευστής, δημιουργήθηκε αυτή η Σχολή. Τυπικός ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Σχολής ήταν ο Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων. Η μεγαλύτερη προσφορά αυτής της μέσης τεχνικής σχολής της ήταν στις δεκαετίες 1950 και 1960 που παρήγαγε χιλιάδες εξειδικευμένους τεχνίτες των κλάδων Τεχνικών Βοηθών Οἰκοδόμων, Μηχανολόγων και Ἠλεκτρολόγων, Σχεδιαστών Μηχανοτεχνιτών, Ἠλεκτροτεχνιτών, Ἐργοδηγών Ἠλεκτρολόγων, Ἐργοδηγών-Ἠλεκτρονικῶν και Ἐργοδηγῶν Μηχανολόγων. Το 1982 ανεστάλη η λειτουργία της που συνεχίζεται υπό μορφή ΙΕΚ σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Το 2016 το κτίριο της Σχολής ανακηρύχθηκε σε μνημείο. Σοβαρή απόφαση που την γελοιοποιεί η κατάσταση του κτιρίου. Τέτοιες αποφάσεις αν δεν συνοδεύονται με την ύπαρξη κονδυλίων συντήρησης, αναπαλαίωσης, προβολής, ένταξης κλπ καλύτερα να μην υπάρχουν. Μόνο προβλήματα δημιουργούν. Μερικές φορές με υπόνοια σκοπιμότητας όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση που το διεκδικεί ο Δήμος Αθηναίων.
* Η πρώτη τεχνική σχολή στοιχειώδους εκπαίδευσης ήταν το Πολυτεχνείο που ιδρύθηκε το 1837 αλλά ήδη είχε αναβαθμιστεί σε Μέση Σχολή όμως πάνω από το λύκειο. Τυπικά έγινε ανώτατη σχολή το 1914. Έτσι υπήρχε κενό στον τομέα της μέσης τεχνικής εκπαίδευσης που έπρεπε να καλυφθεί με μια κανονική μέση Σχολή.


1915: Αρχίζει η αποβατική επιχείρηση στην χερσόνησο της Καλλίπολης από τους συμμάχους την Αντάντ. Ήταν μια επιχείρηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που εξελίχθηκε σε τραγωδία, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και κατέληξε σε ήττα. Στην απόβαση συμμετείχαν δυνάμεις 80.000 ανδρών, αρχικά, που αποτελούνταν από Βρετανούς, Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς (Αυστραλοί-Νεοζηλανδοί έμειναν γωνστοί σαν ΑΝΖΑCS Australian and New Zealand Army Corps), Ινδούς, Γάλλους και Σενεγαλέζους. Είχαν να αντιμετωπίσουν πάνω από 200.000 Τούρκους, υπό Γερμανική διοίκηση, που βρισκόταν σε άψογα οχυρωμένες θέσεις. Επίσης μερικές πυροβολαρχίες ήταν επανδρωμένες μόνο από Γερμανούς. Οι σύμμαχοι βλέποντας την επιχείρηση να έχει βαλτώσει ενίσχυαν διαρκώς με νέα στρατεύματα το εκστρατευτικό σώμα της Καλλίπολης η δύναμη του οποίου έφτασε τους 559.000 άνδρες. Σε αυτή την μάχη ανέτειλε και το άστρο του Κεμάλ Ατατούρκ. Ενώ ήταν διοικητής εφεδρικής Μεραρχίας (19ης), μόλις πληροφορήθηκε απόβαση στην ακτή του Γκαμπά Τεπέ κατάλαβε ότι αντικειμενικός στόχος των συμμάχων ήταν τα υψώματα του Τσουνούκ Μπαΐρ, με τα οποία θα ανέτρεπαν άρδην την κατάσταση. Χρόνος για να ενημερώσει κάποιον ανώτερο δεν υπήρχε. Έτρεξε ο ίδιος προσωπικά και με τους πρώτους 200 άντρες της μεραρχίας του, κατάφερε οριακά μετά από λυσσώδη αγώνα να τα κρατήσει μέχρι να φτάσει ο κύριος όγκος της μεραρχίας. Η εκστρατεία της Καλλίπολης έληξε την 9η Ιανουαρίου του 1916 που μεταφέρθηκαν και οι τελευταίες μονάδες (ότι είχε απομείνει απ’ αυτές) στην Θεσσαλονίκη. Απολογισμός: 58.000 νεκροί και 250.000 τραυματίες ή άρρωστοι από τις απαίσιες συνθήκες διαβίωσης. Από πλευράς Τουρκίας αναφέρθηκαν περίπου 85.000 νεκροί. Για την ιστορία: Η απόβαση έγινε για να καταλάβουν οι σύμμαχοι τα στενά των Δαρδανελίων μέσω των οποίων θα μπορούσαν να ανεφοδιάζουν των Ρωσικό στρατό που πιεζόταν ασφυκτικά από δυο πλευρές: Δυτικά από τις δυνάμεις του Άξονα και Νότια από την Τουρκία.


1920: Οι νικήτριες συμμαχικές δυνάμεις του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου υπογράφουν το τελικό κείμενο της διάσκεψης του Σαν Ρέμο. Κυρίαρχο στοιχείο της συνθήκης, είναι η ανάληψη, από την Μ. Βρετανία, μετά από εξουσιοδότηση όλων των συμμαχικών δυνάμεων, της υποχρέωσης να δημιουργήσει κράτος για τους Ισραηλίτες. Το κείμενο αυτό αργότερα ενσωματώθηκε στην Συνθήκη των Σεβρών. Η απόφαση υλοποιήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ύστερα από αλεπάλληλους ομαδικούς εποικισμούς περιοχών της Παλαιστίνης.


1953: Οι James Watson και Francis Crick δημοσιεύουν την εργασία τους για το DNA (δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ). Για την εργασία τους παίρνουν βραβείο Nobel Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1962. Είχαν τερματίσει πρώτοι στον αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη του DNA και ταυτόχρονα είχαν γίνει η αφετηρία για την επιστήμη της μοριακής βιολογίας.


1960: Απαγάγεται στην Λευκωσία ο εκδότης της εφημερίδας “Εθνική” Αντώνης Φαρμακίδης. Της μόνης εφημερίδας που αντιπολιτευόταν τον Μακάριο. Την ίδια μέρα ένοπλοι με καλυμμένα τα πρόσωπα σταμάτησαν δυο φορτηγά που μετέφεραν 4.000 φύλα της εφημερίδας και τα έκαψαν. Την προηγουμένη είχαν καταστρέψει τα κλισέ της πρώτης σελίδας της. Η απαγωγή σηματοδοτεί κρίση που φτάνει τους Ελληνοκύπριους στο χείλος του εμφυλίου πολέμου (Μακαριακοί εναντίον Γριβικών). Η κατάσταση εκτονώθηκε όταν μετά 12 μέρες οι απαγωγείς υπέδειξαν το σπήλαιο στο οποίο τον κρατούσαν (βρέθηκε σε άθλια κατάσταση, ιδιαίτερα ψυχολογική και χρειάστηκε αγωγή με ηρεμιστικά) και αφού είχαν δημοσιευθεί δηλώσεις του που μετά την απελευθέρωσή του τις διέψευσε λέγοντας ότι τον έβαλαν να τις γράψει απειλώντας τον με την ζωή του.


1960: Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Τρίτων ολοκληρώνει τον πρώτο, εξ ολοκλήρου εν καταδύσει, περίπλου της γης. Ο περίπλους είχε αρχίσει 24 Φεβρουαρίου, με κωδικό όνομα της επιχείρησης «Sandblast» (αμμοβολή). Ακολούθησε, σε γενικές γραμμές, την πορεία του Μαγγελάνου στον περίπλου της γης (1519-1522). Είχε διάρκεια 60 μέρες και 21 ώρες, κάλυψε απόσταση 26.723 ναυτικών μιλίων με μέση ταχύτητα 18 knots. Το μοναδικό «καύσιμο» που χρειάστηκε να φορτωθεί για την αποστολή ήταν 35 τόνοι τροφίμων, που επαρκούσαν για 120 μέρες ταξιδιού. Νερό δεν χρειαζόταν γιατί είχε δικά του μηχανήματα ανακύκλωσης και αφαλάτωσης. Επίσης είχε κύκλωμα καθαρισμού και εμπλουτισμού σε οξυγόνο του αέρα. Ήταν το μοναδικό πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ που αντιγράφοντας τα Σοβιετικά πυρηνικά υποβρύχια είχε δυο θερμοπυρηνικούς αντιδραστήρες μεγίστης ισχύος 45MW. Ήταν το ακριβότερο υποβρύχιο που παρήχθηκε ποτέ. Κόστισε $109 εκατομμύρια (σημερινά ∼$865 εκ.).


1974: Στην Πορτογαλία εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα κατά της χούντας, που έμεινε γνωστό σαν «Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων». Στρατιωτικοί, δυσαρεστημένοι από την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, ανατρέπουν με την βοήθεια του κόσμου που εξεγέρθηκε και αυτός στο άκουσμα του κινήματος, την χούντα που είχε εγκαθιδρύσει ο Ζοζέ Μέντεζ Καμπεσάντας το 1926. Τον είχε διαδεχτεί αυτός που ταύτισε το πρόσωπό του με το Νέο Κράτος: Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ που διοίκησε την χώρα για 36 χρόνια  Το κίνημα ανέτρεψε τον διάδοχό του Μαρτσέλο Καετάνο. Το όνομά της η επανάσταση το πήρε από το αναίμακτο του κινήματος και γιατί ο κόσμος έβαζε στις κάνες των όπλων των στρατιωτών ένα κόκκινο γαρύφαλλο, που είναι το λουλούδι της εποχής στην Πορτογαλία.


←24 Απριλίου

26 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.