Σαν σήμερα 26 Απριλίου

Παγκόσμια ημέρα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Θέμα του 2019: Προσέξτε για το χρυσό: Πνευματική Ιδιοκτησία και αθλήματα.


1825: Οι Τουρκοαιγύπτιοι του Ιμπραήμ καταλαμβάνουν μετά από ολιγοήμερη μάχη και άνισο αγώνα το νησί της Σφακτηρίας. Στη μάχη πέφτουν ηρωικά: Ο υπουργός πολέμου Αναγνώστης Παπαγεωργίου, γνωστός σε όλους σαν Αναγνωσταράς. Ο μεγάλος φιλέλληνας Σαντόρε ντι Σανταρόζα. Ο καπετάνιος του «Άρη» και αρχηγός μοίρας του Μιαούλη Αναστάσης Τσαμαδός. Ο φρούραρχος της Σφακτηρίας Σταύρος Σαχίνης και 450 αγωνιστές της Επανάστασης. Στο νησί ήταν επίσης οι Μαυροκορδάτος και Σαχτούρης, που με το πλοίο του Τσαμαδού κατάφεραν να περάσουν κακήν κακώς μέσα από τον στόλο του Ιμπραήμ και να διασωθούν. Μοναδική η περιγραφή των γεγονότων από τον Μακρυγιάννη, που ήταν απέναντι στο Ναβαρίνο, στα απομνημονεύματά του. Γλαφυρά αποτυπωμένος ο καημός του, να βλέπει τους μισούς Έλληνες να τους κοιτάζουν απαθείς από τα γύρω βουνά, με το κυάλι σαν ξένους, ενώ τους έσφαζαν οι εχθροί.


1923: Με ομοβροντία βασιλικών διαταγμάτων τίθεται σε ισχύ το Ν.Δ. «Περί Αγροτικής Ασφαλείας», για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της Αγροφυλακής. Αγροφυλακή υπήρχε και νωρίτερα, η ιστορία της οποίας είναι παλαιότερη και από τον Αριστοτέλη: «Αγρονόμοι οι των περί τά έξω του άστεος άρχοντες». Το νεώτερο όμως Ελληνικό κράτος είχε εκδώσει μέχρι εκείνη την ημέρα σωρεία Νόμων για την Αγροφυλακή, που ήταν πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριγμένοι. Το νεώτερο που προκύπτει από την «ομοβροντία», είναι ένας άριστα δομημένος οργανισμός, απόλυτα καθορισμένες αρμοδιότητες και συμπληρωματικός ποινικός κώδικας για τα εξειδικευμένα αγροτικά αδικήματα. Μόνο ένα ελάτωμα είχε: Ήλθε αργά. Όταν οι συνθήκες και οι καταστάσεις δεν είχαν ανάγκη τέτοιας υπηρεσίας. Σε κάθε χωριό υπήρχαν πια Σταθμοί Χωροφυλακής με τουλάχιστον τρια άτομα προσωπικό για οικισμούς των 50 κατοίκων, που άνετα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν και στην αγροαστυνόμευση. Οι υδρονομείς που ενέταξε στην δύναμη της Αγροφυλακής, αλλά με την ειδικότητά τους, χωρίς να έχουν καμία σχέση με αυτή την υπηρεσία, υπήρχαν και πριν (όπως υπάρχουν μέχρι και σήμερα) όντας στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όσο για την άδεια οδήγησης (για την ακρίβεια οδηγίας. Σελ. 21 του PDF) ζώων, ένα 30% των σημερινών οδηγών αυτοκινήτων δεν θα την έπαιρναν ποτέ, αν ακολουθούνταν οι περιορισμοί του τότε Νόμου. Έτσι οι αγροφύλακες κατήντησαν οι κουτσομπόληδες και ρουφιάνοι των χωρικών, γενόμενοι οι αχώνευτοι του χωριού. Οι αγροφυλακή καταργήθηκε επίσημα το 1984 με την υπαγωγή της στα σώματα ασφαλείας της ΕΛΑΣ με ενιαία δραστηριότητα με αυτά. Το 2007 επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή ανασυστάθηκε, πάνω σε αυτό το παμπάλαιο νομοθετικό πλαίσιο (του 1923), έγιναν οι διορισμοί αλλά, πάλι καλά, δεν πρόλαβε να λειτουργήσει, λόγω οικονομικής κρίσεως. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.


1932: Επισημοποιείται η χρεοκοπία της Ελλάδας. Με το Νόμο 5422 αναστέλλεται η υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος να εξαργυρώνει τα τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα) που έχει εκδώσει. Στον ίδιο νόμο ακολουθούν αρκετές ρυθμίσεις για την συνέχιση λειτουργίας του Τραπεζικού συστήματος με το δεδομένο της χρεωκοπίας. Την ίδια ημέρα δημοσιεύεται και ο Νόμος 5420, με τον οποίο παρέχονται φορολογικές διευκολύνσεις και ελαφρύνσεις σε οφειλέτες φόρων του Δημοσίου. Είχε προηγηθεί ημινομιμοποίηση της τοκογλυφίας από την 9η Απριλίου, για να προληφθούν φαινόμενα χρηματοδοτικής ασφυξίας της αγοράς. Τις επόμενες ημέρες εκδίδονται Νόμοι και διατάγματα που θα κάνουν λιγότερο δυνατούς τους κραδασμούς. Αναστέλλεται ή περιορίζεται, κατά περίπτωση, η εισαγωγή εμπορευμάτων και απαγορεύονται οι απεργίες (όπως και η λευκή απεργία) των Δημοσίων Υπαλλήλων. Το χρηματιστήριο παρέμενε κλειστό από την 22α Σεπτεμβρίου 1931. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που είχε ξεκινήσει με την μαύρη Τρίτη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 1929 έχει γονατίσει την παγκόσμια οικονομία. Η οικονομικά αδύναμη Ελλάδα είναι τελείως ανήμπορη να αντιδράσει όσα μέτρα κι αν πήρε. Η κυβέρνηση δεν θα αντέξει στην πίεση και το βάρος της διαχείρισης αυτής της χρεωκοπίας. Θα παραιτηθεί την 26η Μαΐου.


1941: Τελειώνει άδοξα η επιχείρηση «Hannibal», για την κατάληψη του Ισθμού της Κορίνθου από τους Γερμανούς. Στόχος ήταν να σταματήσουν την υποχώρηση και τελικά διαφυγή, όλων των στρατευμάτων, ελληνικών και ξένων, από την Ελλάδα μέσω Πελοποννήσου. Η επιχείρηση αρχικά στέφθηκε από επιτυχία. Η γέφυρα που ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά εξουδετερώθηκε, αλλά οι μηχανικοί που τα εξουδετέρωσαν τα άφησαν σε ένα σωρό πάνω στη γέφυρα. Το αποτέλεσμα ήταν να εκραγούν ή από αντεπίθεση με αυτοθυσία δυο Άγγλων, ή με πυροβολισμό εξ απόστασης από ελεύθερο σκοπευτή, σύμφωνα με διαφορετικές αφηγήσεις.
Οι στρατιώτες που βλέπετε, όπως και ο φωτογράφος που έβγαλε αυτή τη φωτογραφία σκοτώθηκαν από την έκρηξη.


1944: Παραιτείται μετά από δεκατρείς μέρες θητείας η εξόριστη κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζελου. Με την εμπειρία του  σαν πρώην στρατιωτικός είχε επιτύχει να καταστείλει με επιτυχία την εξέγερση των ενόπλων δυνάμεων που πολεμούσαν στο πλευρό των συμμάχων και να τις ξανακάνει αξιόμαχες. Σε περιπτώσεις ανυπακοής έπνιξε στο αίμα τους στασιαστές και αυτό προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια όλων των Ελλήνων. Σχηματίζει κυβέρνηση ο Γεώργιος Παπανδρέου.


1944: Σε παράτολμη επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου, Άγγλοι και Κρητικοί αντάρτες απαγάγουν τον Διοικητή της Κρήτης στρατηγό Heinrich Kreipe. Η απαγωγή δεν είχε σχεδιασθεί γι αυτόν, αλλά για τον χασάπη της Κρήτης Friedrich Wilhelm Müller που είχε αντικατασταθεί πριν από δύο μήνες. Ο Κράιπε που ήταν το σύμβολο του Γερμανικού στρατού από το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε τιμητικά μετακινηθεί από το ανατολικό μέτωπο. Η πολύ μικρή ομάδα των απαγωγέων του, με επικεφαλής τον φιλέλληνα Patric Leagh Fermor, κινήθηκε εκ του ασφαλούς μέσα από τα βουνά, μέχρι να φτάσει στον όρμο Περιστεριά του Ροδάκινου. Αλυσίδα αγγελιοφόρων, όχι μόνο μελών της αντίστασης αλλά και απλών πολιτών, τους έδινε διαρκώς πληροφορίες για τις θέσεις και τις κινήσεις κάθε μονάδας μέχρι του κάθε απλού στρατιώτη-παρατηρητή του στρατού κατοχής.
Η ομάδα λίγο πριν την απαγωγή. Δεύτερος και τρίτος από αριστερά με γερμανικές στολές οι Φέρμορ και Ivan William Stanley «Billy» Moss, μετέπειτα δημοσιογράφος και συγγραφέας που περιέγραψε την απαγωγή στο βιβλίο «Κακό συναπάντημα στο Φεγγαρόφωτο».


1960: Παραιτείται ο πρόεδρος της χούντας της Ν. Κορέας Σίγκμαν Ρι. Την επόμενη αυτοκτονεί και ο αντιπρόεδρος με την σύζυγό του. Αιτία η Απριλιανή επανάσταση που από μια διαδήλωση σε ένα ψαροχώρι της Ν. Κορέας (από κομμουνιστικό δάκτυλο όπως είχε δηλώσει ο Ρι. Όλους τους αντιπάλους τους χαρακτήριζε κομμουνιστές) έγινε μαζική λαϊκή εξέγερση, με πρωταγωνιστές τους μαθητές, ανατρέποντας το καθεστώς Ρι που είχαν εγκαταστήσει οι Αμερικανοί από το 1948. Αυτή η παραβίαση ήταν η αιτία, ή τουλάχιστον μια πολλή σοβαρή αφορμή για τον πόλεμο της Κορέας.  Ο 84χρονος Ρι είχε πρόσφατα επανεκλεγεί πρόεδρος της χώρας με 90%. Ο μοναδικός αντίπαλός του, Τσου Πιούγκ Οκ, «πέθανε» λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Ο Ρι και η σύζυγός του, όταν οι διαδηλωτές πλησίαζαν πια τον Μπλε Οίκο (έτσι είχε ονομάσει την προεδρική κατοικία, την οποία δεν είχε εγκαταλείψει) φυγαδεύτηκαν την 28/4/1960 με ένα DC-4 της CIA στην Χονολουλού, όπου έζησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους.


1960: Υπογράφεται στην Θεσσαλονίκη παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή η ίδρυση της Α.Ε. “Ελληνική Βιομχανία Σακχάρεως” με έδρα την Θεσσαλονίκη. Το κράτος ήταν μέτοχος με 10% και η Αγροτική Τράπεζα με 90% από το οποίο το 45% θα το μεταβίβαζε σταδιακά στους Συνεταιρισμούς. Η ΕΒΣ αντικαθιστούσε το μέχρι τότε δυσκίνητο Κρατικό Μονωπόλιο Σακχάρεως. Αργότερα λόγω δημοτικής μετονομάστηκε σε ΕΒΖ. Στις συμβατικές της υποχρεώσεις ήταν η κατασκευή και λειτουργία  τριών εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης στην Λάρισα (το πρώτο), στην Θεσσαλονίκη (το δεύτερο) και στην πατρίδα του πρωθυπουργού, τις Σέρρες το τρίτο. Πρώτος δ/ντής της εταιρείας διορίστηκε ο πρόεδρος της ΕΡΕ Θεσσαλονίκης Αντώνη Βεζύρογλου. Παρά τα ρουσφετολογικά και μικροπολιτικά κριτήρια με τα οποία ιδρύθηκε η ΕΒΣ (ΕΒΖ) ήταν πάντα κερδοφόρα μέχρι και το 2005. Το 2005 ο ανηψίος Κ. Καραμανλής, σαν πρωθυπουργός, υπογράφει με βάση το πρόγραμμα ποσοστώσεων την περικοπή της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα κατά 50%. Οδηγεί στη καταστροφή πολλούς παραγωγούς και την περικοπή της επιδότησης των υπολοίπων. Μέχρι και το 2009 η ΕΒΖ έχει σωρεύσει ζημιές 150€ εκατομμυρίων. Το 2013 μείωσε τις ζημιές στα 130€ εκατομμύρια και είναι προς πώληση σε ιδιώτες. Με την ποσόστωση που έχει υπογράψει η Ελλάδα δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος γιατί δεν υπάρχει εργοστάσιο που να είναι κερδοφόρο σαν παραγωγική μονάδα δουλεύοντας λιγότερο από τρεις ημέρες την εβδομάδα. Οι μόνες κερδοφόρες μονάδες της είναι οι δύο που έχει στην Σερβία και έχουν στοχοποιηθεί για εξαγορά από ξένα funds.


1986: Chernobyl. Πυρηνικό ατύχημα της κλίμακας 7 (ο ανώτερος βαθμός της κλίμακας) με μόλις 4.000 νεκρούς. Αυτά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Δ.Ο.Α.Ε. (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας).
Ένα εκατομμύριο οι νεκροί μέχρι σήμερα χωρίς να υπολογίσουμε, ενήλικες και παιδιά που είναι στη ζωή και ταλαιπωρούνται από τις συνέπειες. Δείτε τα σχετικά video με την τεκμηρίωση του αριθμού των θυμάτων αλλά και τη στάση του Δ.Ο.Α.Ε. και της Ρωσίας στην ενημέρωση. Video1 και Video2 με Ελληνικούς υπότιτλους.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας το 2011, μετά το ίσου μεγέθους ατύχημα της Fukushima, είπε ότι πρέπει οι Κυβερνήσεις να λένε την αλήθεια στο λαό για τα πυρηνικά. Ποια αλήθεια, τόσο που κοστίζουν, χωρίς κάποιο ατύχημα, χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα καμία εν λειτουργία μονάδα άνω των δέκα ετών χωρίς κάποιο μικροατύχημα, σε χρήμα για την μετέπειτα διαχείριση των αποβλήτων τους, σε μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι ολοφάνερο ότι μόνο για κυβερνητικές κομπίνες και λαδώματα συμφέρουν.


←25 Απριλίου

27 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.