Σαν σήμερα 28 Απριλίου

Παγκόσμια ημέρα για την ασφάλεια και υγεία στην δουλειά.
Θέμα του 2019: Ασφάλεια και υγεία στην καρδιά του  μέλλοντος της εργασίας


1859: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Άγγλος Ναύαρχος Sir Edward Codrington. Ήταν αυτός που σαν διοικητής της μοίρας του Αγγλικού Στόλου νίκησε στην ναυμαχία του Ναυαρίνου μαζί με τους συναδέλφους του Δεριγνύ (διοικητή της Γαλλικής μοίρας) και Χέυδεν (της Ρωσικής) τον Τουρκικό στόλο, επιβάλλοντας την εφαρμογή της Συνθήκης του Λονδίνου. Ενώ είχε διαταχθεί η αντικατάστασή του και ο αντικαταστάτης του ήταν καθ’ οδόν, πρόλαβε να «πεταχτεί» μέχρι την Αλεξάνδρεια και να πείσει τον πατέρα του Ιμπραήμ, Μεχμέτ Αλί, να διατάξει τον γιο του να εκκενώσει την Πελοπόννησο. Για την πράξη του αυτή ανακλήθηκε και του δόθηκε η διοίκηση μιας εκπαιδευτικής μοίρας στα στενά της Μάγχης. Χρειάστηκε να απολογηθεί και να υπεραμυνθεί των ενεργειών του για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί το 1837.


1896: Κατά την διάρκεια της μεγάλης ανασκαφής οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τον ηνίοχο των Δελφών (16 Απριλίου με το παλιό ημερολόγιο). Η ανασκαφή είχε αρχίσει το 1892 από την Γαλλική Σχολή Αθηνών μια και δεν υπήρχαν τα κεφάλαια από μέρους της Ελλάδας για μια τόσο μεγάλης έκτασης αρχαιολογική έρευνα. Προανασκαφικά χρειάστηκε να μεταφερθεί το χωριό Καστρί από τον αρχαιολογικό χώρο στην σημερινή του θέση (είναι το χωριό Δελφοί).  Ο Ηνίοχος που είχε φιλοτεχνηθεί γύρω στο 470 π.Χ. είχε καταπλακωθεί και θαφτεί από βράχους και χώματα στον μεγάλο σεισμό του 373 π.Χ. Αποτελούσε μέρος μιας μεγαλύτερης σύνθεσης: Το άρμα με τα άλογα και ένα παιδί που τα κρατάει από τα ηνία. Ήταν το πρώτο ορειχάλκινο άγαλμα μεγάλου μεγέθους (είναι σε φυσικό μέγεθος ύψους 1,80) που είχε ανακαλυφθεί και είχε προκαλέσει τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εντύπωση είχε δημιουργήσει η απίστευτη προσοχή στην λεπτομέρεια (οι φλέβες και οι τένοντες στα άκρα του, τα ματοτσίνορα κλπ). Εικαστικά αυτό που μαγνητίζει είναι τα ένθετα μάτια του από ημιπολύτιμους λίθους. Η μεγάλη ανασκαφή συνεχίστηκε μέχρι το 1903 φέρνοντας στο φως, εκτός από τα ευρήματα που εκτίθενται στο μουσείο των Δελφών, την Ιερά Οδό, τα τεμένη του Απόλλωνα και της Αθηνάς Προναίας, το Στάδιο και το Γυμνάσιο. Όλη η ανασκαφή έγινε από Γάλλους χωρίς την συμμετοχή Ελλήνων. Διευθυντής της ήταν ο Τεοφίλ Ομόλ που είχε διευθύνει προγενέστερα και τις ανασκαφές της Δήλου.


1919: Η πρώτη ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο. Ο Leslie Irvin πραγματοποιεί την πρώτη ελεύθερη πτώση, με αλεξίπτωτο σχεδιασμένο από τους Floyd Smith και Guy Ball, στο πεδίο δοκιμών McCook Field των ΗΠΑ. Πολλά στοιχεία αυτoύ του αλεξίπτωτου έχουν περάσει σαν διεθνή standards μέχρι τα σημερινά.


1941: Αποβιβάζονται στην Κέρκυρα οι Ιταλοί καταλαμβάνοντας το νησί. Έχει προηγηθεί σφοδρός αεροπορικός βομβαρδισμός της πόλης και του λιμανιού κατά τον οποίο καταστράφηκαν πολλά κλασικά κτίρια.


1945: Εκτελούνται από τους παρτιζάνους ο Μπενίτο Μουσολίνι (61 ετών) και η φίλη του Κλάρα Πετάτσι (33 ετών). Kίνηση, σε διπλωματικό επίπεδο, της Ιταλίας που απομάκρυνε οριστικά την παραπομπή στο δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου και καταβολή αποζημιώσεων. Η χώρα μας έχασε την ιστορική ευκαιρία. Oι Ιταλοί φασίστες δεν ήταν τόσο ήπιοι απέναντί μας όσο τους παρουσιάζουν διάφοροι ιστορικοί. Αντίθετα έκαναν περισσότερα και μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου από τους Γερμανούς. Έκαψαν και σκότωσαν ολόκληρα χωριά στην Ελλάδα. Ήταν οι εμπνευστές και οι πρώτοι που έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο υποκίνησης Αλβανικών διεκδικήσεων δημιουργώντας θέμα Τσαμουριάς. Προσπάθησαν να εντάξουν στην Ιταλία τα Επτάνησα καταργώντας την Ελληνική Νομοθεσία και επιβάλλοντας την Ιταλική από την πρώτη μέρα της κατοχής. Τόσο στην επίθεσή τους κατά της Ελλάδας όσο και και κατά την διάρκεια της κατοχής υποκίνησαν και χρησιμοποίησαν σαν πληροφοριοδότες βλαχόφωνους, με την υπόσχεση δημιουργίας δικού τους κράτους. Δείγμα του καιροσκοπισμού τους ήταν η ένταξη αυτών των ίδιων στρατιωτών και στρατιωτικών στις Ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις, μετά την πτώση του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία το Σεπτέμβριο του 1943.


1965: Στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στον Άγιο Δομίνικο. Άρχισε εκείνη την μέρα με το πρόσχημα της προστασίας των Αμερικανών υπηκόων που φυγαδευόταν από την χώρα λόγω του εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει. Την επόμενη μέρα αποβιβάσθηκε και δεύτερη μονάδα πεζοναυτών για να προστατέψει αυτή τη φορά την Αμερικανική Πρεσβεία που είχε δεχθεί επίθεση. Την ίδια μέρα (29 Απριλίου) αποφασίζεται η επιχείρηση “Power Pack” με την οποία η Αμερική θα προστάτευε τον Άγιο Δομίνικο από τυχόν “Κουβανοποίησή” του. Μετά απ΄αυτή την απόφαση αποβιβάζεται η 82η αερομεταφερόμενη μεραρχία για υλοποίηση της επιχείρησης. 26 Μαΐου άρχισε η σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων και ολοκληρώθηκε την 21η Σεπτεμβρίου 1966. Ενδιάμεσα (1η Ιουλίου 1966) είχαν διενεργηθεί “ελεύθερες εκλογές” για ανάδειξη νέου προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας. Η επέμβαση καταδικάστηκε από πολλούς φορείς και χώρες (των κομμουνιστικών εξαιρούνται γιατί είχαν την ρετσινιά ότι ήθελαν την κουβανοποίηση, ή μάλλον την ονειρευόταν), αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία αν επιτυγχάνεται ο αντικειμενικός σκοπός.


1977: Υπογράφεται από τους συμμετέχοντες η Συνθήκη της Βουδαπέστης, από το όνομα της πόλης στην οποία έγινε το συνέδριο. Σύμφωνα με αυτήν, όλες οι χώρες που υπέγραψαν τότε, ή υπήρχε σχετική πρόβλεψη στη νομοθεσία τους (όπως η Ελλάδα), ή θα την υπέγραφαν στο μέλλον, ήταν υποχρεωμένες να αναγνωρίσουν την αποθήκευση των μικροοργανισμών σαν μια διαδικασία για αναγνώριση της σχετικής Πνευματικής διαδικασίας.
Δηλαδή: Κάθε αίτημα για Πνευματική διαδικασία συνοδεύεται από μια περιγραφή. Αν αυτό το αίτημα περιγράφει κάποιον μικροοργανισμό, ή αν στην περιγραφή εμπλέκει ή χρησιμοποιεί κάποιο μικροοργανισμό, τότε πρέπει να κατατίθεται μαζί με τα άλλα προαπαιτούμενα για απόκτηση της Πνευματικής ιδιοκτησίας και δείγμα του ζωντανού μικροοργανισμού. Το δείγμα αυτό αποθηκεύεται σε προκαθορισμένες τράπεζες μικροοργανισμών. Ποιος προκαθορίζει αυτές τις Τράπεζες; Μα η εποπτεύουσα αρχή, που δεν είναι άλλη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Συνθήκη δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια κατοχυρώνει τους εφευρέτες και προφυλάσσει τους πολίτες, από την άλλη κάνει αυτές τις εφευρέσεις αποκλειστικό προνόμιο οργανωμένων ερευνητικών κέντρων. Με άλλα λόγια μεγάλων οικονομικών μεγεθών και συμφερόντων. Δηλαδή αν θέλετε να πατεντάρετε το γιαούρτι, το κρασί, το τυρί και γενικά κάποιο προϊόν ζύμωσης που φτιάχνετε με κάποιο διαφορετικό τρόπο, άσχετα με το αν οι μικροοργανισμοί που συμμετέχουν στην διαδικασία παρασκευής του είναι ίδιοι με αυτούς που γίνονται όλα τα άλλα προϊόντα αυτού του είδους, πρέπει να καταθέσετε, εκτός των άλλων, ζώντες τους μικροοργανισμούς που συμμετέχουν στην διαδικασία.


1988: Αεροπλάνο των Aloha Airlines κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μάουι στην κατάσταση που το βλέπετε. Απογειώθηκε από το Χίλο και μόλις έφτασε στον αεροδιάδρομο πτήσης στα 7.300 μέτρα, ένα μεγάλο μέρος της οροφής αποσπάσθηκε με υπόκοφο θόρυβο και βέβαια ακαριαία αποσυμπίεση. Η μόνη απώλεια ήταν μια αεροσυνοδός που είχε φύγει από την θέση της. Στους επιβάτες δεν είχε αναγγελθεί ακόμη ότι μπορούσαν να λύσουν τις ζώνες ασφαλείας. Το πλήρωμα μπορούσε να δει τόσο τις πρώτες σειρές των επιβατών, όσο και τον ουρανό, μια και η πόρτα του κόκπιτ είχε αποκολληθεί και αρπαγεί και αυτή από το ωστικό κύμα. Το συμβάν είναι το καμάρι του ICAO (International Civil Aviation Organization), μια και λειτούργησαν όλοι οι «υπερβολικοί» όπως πολλές φορές χαρακτηρίζονται κανονισμοί ασφαλείας του για τα αεροπλάνα και τις πτήσεις, χωρίς να υστερεί η έξω από τα ανθρώπινα όρια ψυχραιμία του καπετάνιου. Οι φωτογραφίες των 65 τραυματισμένων και μέσα στα αίματα επιβατών να χαμογελούν, αποδεικνύουν ότι τα cabrio έχουν πάντα την γοητεία τους.


1992: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Ιρλανδός ζωγράφος Francis Bacon. Η πρωτοποριακή του ζωγραφική, με τις έντονες φιγούρες να πλημμυρίζουν συναισθηματικά τα έργα του σε γυάλινα ή ατσάλινα πλαίσια – κλουβιά που με το ακαθόριστο τους φόντο, κλειδώνουν όραση και μυαλό στο θέμα τους. Σαν σχολή, με τους Manet και Picasso είναι η φυσική συνέχεια του Francisco Goya.


1999: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Αμερικανός Φυσικός Arthur Leonard Schawlow. Πήρε το 1981 βραβείο Nobel φυσικής για τις εργασίες του στην φασματογραφία των Laser. Πολύ μεγαλύτερη είναι η προσφορά του στους αυτιστικούς. Όντας γονέας αυτιστικού παιδιού, γνωρίστηκε με έναν άλλο νομπελίστα φυσικό τον Robert Hofstadter και αυτόν γονέα αυτιστικού. Μαζί υποστήριξαν και διέδωσαν την αμφιλεγόμενη από τους γιατρούς μέθοδο «υποβοηθούμενης επικοινωνίας». To 1991 η NEC σε συνεργασία με την American Physical Society καθιέρωσαν το ετήσιο βραβείο «Arthur L. Schawlow Prize in Laser Science» για επιστήμονες με εξέχουσες ανακαλύψεις στον τομέα των Laser.


←27 Απριλίου

29 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.