Σαν σήμερα 29 Απριλίου

1091: Ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός σε καθοριστική μάχη στο Λεβούνιο του Έβρου νικά και σφαγιάζει τους Πετσενέγους. 80.000 Πετσενέγοι με τις οικογένειές τους πιεζόμενοι από τους Ρως και άλλες φυλές κατεβαίνουν ανεμπόδιστα προς την Κωνσταντινούπολη, λόγω της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που βρίσκεται σε χρόνια αποσύνθεση και με σειρά ανίκανων αυτοκρατόρων. Τη σωστή στιγμή εκλέγεται ο στρατηγός Αλέξιος, αυτοκράτορας. Συμμαχεί με τους Κουμάνους που στέλνουν 40.000 στρατό και με 20.000 δικό του στρατό επιτίθενται κατά του στρατοπέδου των Πετσενέγων. Τέτοια ήταν η σφαγή που δεν ξανακούστηκαν σαν φυλή. Η νίκη αυτή σηματοδοτεί την δεύτερη άνοιξη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και εγκαθιστά την δυναστεία των Κομνηνών, για πολλές γενιές, στο Βυζαντινό θρόνο (μέχρι και τον Ανδρόνικο Α΄ Κομνηνό. 1081-1185 104 χρόνια, 5 γενιές).


1863: Ορκίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μπενιζέλο Ρούφο. Κατά την τακτική της περιόδου της μεσοβασιλείας τα μέλη της εκλέγονται με ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση. Ο Γεώργιος Α’ έχει ανακηρυχθεί βασιλιάς της Ελλάδας, αλλά δεν έχει έλθει ακόμη στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Κυριακού Διομήδη εξαναγκάζεται σε παραίτηση μετά από καταγγελίες τόσο μελών της Εθνοσυνέλευσης αλλά και μετά από δυο διαβήματα του πρεσβευτή της Αγγλίας, Σκάρλετ για θέματα ασφάλειας, ειδικά από συμμορίες στρατιωτικών. Η αναρχία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Θα χρειαστεί η επέμβαση και μόνιμη παρουσία της Εθνοφυλακής τόσο στην Αθήνα όσο και σε αρκετές επαρχίες της χώρας, ενώ θα δίνονται μάχες μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας με χρήση ακόμη και των τηλεβόλων του Λυκαβητού και της Ομόνοιας. Στην Αθήνα θα καταργηθεί το στρατιωτικό διοικητήριο και το αρχηγείο χωροφυλακής, αφού είχαν μετατραπεί σε αρχηγεία των «συμμοριών». Η Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάζει όπου θεωρεί τον χώρο ασφαλή (μέχρι και στην Βαρβάκειο συνεδριάσαν). Μέσα στο γενικό χαμό, η κυβέρνηση περνάει θέσπισμα για την κατασκευή του σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς, για να προκαταλάβει τον νέο βασιλιά. Την 21 Ιουνίου θα την διαδεχθεί νέα κυβέρνηση με συμμετοχή «ορεινών» και «πεδινών», πάλι υπό τον Μ. Ρούφο μετά την παρέμβαση από τις προστάτιδες δυνάμεις. Θα κάνει έκκληση στους διοικητές των σωμάτων, να ανακαλέσουν τα αποσπάσματά τους και να υπακούουν στην νέα κυβέρνηση. Για τους μισθούς όμως που τους είχαν κόψει και είχαν γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλευσης, ούτε κουβέντα. Το μπάχαλο και οι εχθροπραξίες θα κορυφωθούν με τη νέα κυβέρνηση, μέχρι οι μεγάλες δυνάμεις να απειλείσουν με αποβίβαση στρατευμάτων και επιχείρηση σκούπα κατά κάθε ένοπλης ομάδας, χωρίς διάκριση.1882: Ο Werner von Siemens πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμή του Electromote (‘πατέρα’ των σημερινών τρόλεϊ) στο προάστιο Halensee του Βερολίνου.


1909: Η κυβέρνηση Herbert Henry Asquith, εισάγει προς ψήφιση στο Βρετανικό κοινοβούλιο τον «Λαϊκό Προϋπολογισμό». Είνα ένα πρωτοφανές σχέδιο που ρητά δηλώνει ότι στόχος του είναι η αναδιανομή του πλούτου στην Μ. Βρετανία. «Πατέρες» του οι «Terrible Twins» όπως χαρακτηρίζονταν εκείνη την εποχή οι Lloyd George και Winston Churchill. Έπαιρνε χρήματα μέσω φορολογίας από τους πολύ πλούσιους Άγγλους τα οποία διέθετε μέσω προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας στους φτωχούς. Η αντίδραση που προκάλεσε ιδιαίτερα από την συντηρητική Βουλή των Λόρδων οδήγησαν την χώρα σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Το νομοσχέδιο «πέρασε» συμβολικά στις 29.4.1910 και μπήκε σε εφαρμογή το 1911.


1933: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Καβάφης στα 70 του χτυπημένος από καρκίνο του λάρυγγα. Είναι η μέρα των γενεθλίων του. Τα ποιήματά του κοσμούν ακόμη και χαραγμένα σε τοίχους πόλεων, όλο το κόσμο (αυτούσια στην Ελληνική). Η Compupress φιλοξενεί μια μοναδική συλλογή όλων των ποιημάτων του στο Internet. Από τα αρχεία της ΕΡΤ μπορείτε να απολαύσετε μια μοναδική παραγωγή της σειράς ‘η δε πόλις ελάλησεν’ για τον ποιητή.


1945: Ο Χίτλερ αρχίζει να υπαγορεύει στις δυο γραμματείς του τις δυο διαθήκες του στις 04:00 το πρωί. Την ιδιωτική και την πολιτική. Κρυμμένος στο καταφύγιο της Καγκελαρίας, με του Σοβιετικούς σε μικρότερη απόσταση από δυο χιλιόμετρα, αποφασισμένος να πεθάνει παρά να παραδοθεί, αφήνει αυτές τις διαθήκες, που είναι «αντάξιες» της υπόλοιπης ζωής του.
Η μεν ιδιωτική είναι αφάνταστα φτωχή σε σχέση με την πρώτη που είχε συντάξει μόλις 7 χρόνια πριν το 1938. Αφήνει του πίνακες της πινακοθήκης του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λιντς της Αυστρίας. Τα προσωπικά του αντικείμενα συναισθηματικής αξίας τα αφήνει στους οικείους του.
Η πολιτική του διαθήκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο γνωστός Χίτλερ που γνώρισε όλος ο κόσμος. Αναφέρει στο πρώτο μέρος της ότι ποτέ δεν ήθελε τον πόλεμο, όπως και κανείς στην Γερμανία, αλλά ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν δημιούργημα των Εβραίων. Στο δεύτερο μέρος της ασχολείται με την διαδοχή του. Καθαιρεί τους στενότερους συνεργάτες του Χέρμαν Γκαίρινγκ και Χάινριχ Χίμλερ σαν προδότες γιατί θέλησαν να διαπραγματευτούν με τον εχθρό (Είχαν θελήσει να διαπραγματευτούν παράδοση στους δυτικούς προς τους οποίους είχαν διαπράξει λιγότερα εγκλήματα από τους Σοβιετικούς και λοιπούς Ανατολικοευρωπαίους που είχαν κάνει τα χίλια αίσχη στις χώρες τους.). Ορίζει διάδοχό του τον Ναύαρχο Καρλ Νταίνιτζ και ορίζει το νέο υπουργικό Συμβούλιο της χώρας. Μάρτυρες της διαθήκης του ορίζει τον Μάρτιν Μπόρμαν, τον Γιόζεφ Γκαίμπελς, τον Βιλχελμ Μπέργντοφ και τον Χανς Κρεμπς.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παντρευτεί τη σύντροφο της ζωής του Εύα Μπράουν. Την επομένη θα αυτοκτονήσουν μαζί.


1945: Τα Αμερικανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης (εργασίας) Νταχάου (Dachau όνομα μεσαιωνικής πόλης 16 km ΒΔ του Μονάχου). Ήταν το πρώτο και γνωστότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησε ο Χίτλερ σε λιγότερο από δυο μήνες από τότε που πήρε την εξουσία το 1933. Από τότε επεκτάθηκε σταδιακά αποκτώντας 100 δορυφορικά στρατόπεδα. Κατά την διάρκεια της “λειτουργίας” του πέθαναν 41.000 κρατούμενοι. Από τους 30.000 κρατούμενους που υπήρχαν ακόμη εκείνη την μέρα οι 10.000 ήταν άρρωστοι από τύφο.


1945: Την ίδια μέρα οι Γερμανικές δυνάμεις που βρισκόταν στην Ιταλία υπογράφουν στο ανάκτορο της Καζέρτα την άνευ όρων παράδοσή τους (Περίπου 1 εκατομμύριο της 3ης Στρατιάς ) στις συμμαχικές δυνάμεις. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει την 2α Μαΐου. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε η συμμαχική εκστρατεία της Ιταλίας που είχε αρχίσει τον Ιούλιο του 1943. Η Ιταλία είχε ήδη παραδοθεί με την ανακωχή του Κασίμπιλε από την 3η Σεπτεμβρίου 1943.


1980: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Άγγλος σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ειδικότητά του τα θρίλερ. Του είχαν δώσει τον χαρακτηρισμό «ο άρχοντας του σασπένς». Εμβληματικό έργο του το Ψυχώ.
Άλλα έργα του:
Notorious.
Rebecca.
Rear Window.


1997: Αρχίζει η ισχύς της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Η πλήρης ονομασία της είναι: «Σύμβαση για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων και για την καταστροφή τους». Αρχικά είχε υπογραφεί από 65 χώρες. Σήμερα συμμετέχουν 190 από τις 196 χώρες του ΟΗΕ, στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με έδρα την Χάγη. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε και λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το πιο πρόσφατο μέλος του είναι η Συρία που εντάχθηκε το 2013, γεγονός που οδήγησε στην απονομή στον Οργανισμό του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης εκείνου του έτους, μια και είχε αποσοβήσει μια νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Στο καταστατικό του Οργανισμού αναφέρεται ότι αυτή η ημέρα θα είναι αφιερωμένη στα θύματα των χημικών όπλων. Το όλο εγχείρημα έγινε για να αντικατασταθεί το πραγματικά παρωχημένο πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925, για την απαγόρευση μόνο χρήσης των χημικών όπλων, αλλά και αυτό θεωρείται ανεπαρκές λόγω εγγενών αδυναμιών.


←28 Απριλίου

30 Απριλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.