Σαν σήμερα 30 Απριλίου

International Jazz DayΔιεθνής ημέρα της Jazz.


1825: Ο Ανδρέας Μιαούλης αιφνιδιάζει τα πλοία του Ιμπραήμ που ήταν ελλιμενισμένα στην Μεθώνη. Αρχικά επιτίθεται με πυρπολικά. Συνεχίζει αμέσως μετά με τακτική επίθεση βυθίζοντάς τα όλα (10 τον αριθμό) και βάζει φωτιά σε μια αποθήκη με τροφές για τον τουρκικό στρατό.


1883: Με τον Νόμο 1177 (ḀΡΟΖ΄) “Περί συστάσεως προπαρασκευαστικού υπαξιωματικών σχολείου” ο Χ. Τρικούπης (που εκτός από πρωθυπουργός ήταν τότε και υπουργός στρατιωτικών) δημιουργεί την Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, όπως λέγεται σήμερα. Γίνονταν δεκτοί όσοι είχαν συμπληρώσει το 16Ο έτος. Η φοίτηση ήταν διετής και οι απόφοιτοί της τοποθετούνταν στον στρατό με τον βαθμό του μόνιμου λοχία αν στις απολυτήριες εξετάσεις είχαν βαθμό “καλώς” και άνω, ή σαν δεκανείς αν είχαν “σχεδόν καλώς”. Στον στρατό είχαν το υποτιμητικό παρατσούκλι “καραβανάς”. Σήμερα με διαρκείς αναβαθμίσεις των σπουδών και της εκπαίδευσης: Εισάγονται μέσω των πανελλαδικών [οι βάσεις (στοιχεία 2017) έφτασαν στα όπλα 14.532 και στα σώματα 15.678], 3ετή φοίτηση, υποχρεωτική εκπαίδευση μετά την αποφοίτηση στο όπλο ή σώμα που θα καταταγούν, κατόρθωσαν να είναι ένα περιζήτητο επάγγελμα αρκετά υψηλών προδιαγραφών.  Η επιτυχία εκείνου του Νόμου στην αναβάθμιση της οργανωτικής δομής και του αξιόμαχου του στρατού οδήγησε στην δημιουργία αντίστοιχων σχολών για το ναυτικό (ΣΜΥΝ) και την αεροπορία (ΣΜΥΑ).


Édouard Manet1883: Πεθαίνει σε ηλικία 51 ετών ο Γάλλος ζωγράφος Édouard Manet. Εκπρόσωπος του ιμπρεσιονισμού και από τους «πατέρες» της «modern art».
Πλήρης θεματολογία των έργων του υπάρχει σε δύο Site. Το πρώτο με ταξινόμηση κατά βαθμό σπουδαιότητας (σχετικό), το δεύτερο με αλφαβητική.


1886: Παραιτείται η «φιλοπόλεμη» κυβέρνηση του Θ. Δηλιγιάννη και διορίζεται 9ήμερη κυβέρνηση από τον εξωκοινοβουλευτικό πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Δημήτριο Βάλβη. Αιτία οι «πολεμικές» προεκλογικές υποσχέσεις του Θ. Δηλιγιάννη, που θέλησε να τις υλοποιήσει παρατάσσοντας στρατό στα σύνορα με την Τουρκία. Οι μεγάλες δυνάμεις είχαν παραχωρήσει την Αν. Ρωμυλία στους Βούλγαρους. Μετά την κίνηση Δηλιγιάννη στα σύνορα, μοίρα από Αγγλικά, Γερμανικά, Αυστριακά και Ιταλικά πλοία είχαν αποκλείσει την Ελλάδα από την 26 Απριλίου. Η «ένοπλη επαιτεία», όπως είχε χαρακτηριστεί η πολιτική του Δηλιγιάννη, απέτυχε. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ είχε καλέσει αρχικά τον Τρικούπη να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά αυτός αρνήθηκε γιατί δεν διέθετε την πλειοψηφία. Οι εννέα μέρες θητείας της κυβέρνησης Βάλβη, με τον στόλο των μεγάλων δυνάμεων έξω από τα λιμάνια, ήταν υπεραρκετές για να μετασχηματιστούν 69 «πολεμοχαρείς» βουλευτές του Δηλιγιάννη σε ισάριθμους «συνετούς» του Τρικούπη, ο οποίος έχοντας τότε την απόλυτη πλειοψηφία σχημάτισε κυβέρνηση.


1916: Η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία, κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αρχίζουν αυτή τη μέρα την εφαρμογή της Ζώνης Θερινής Ώρας για εξοικονόμηση άνθρακα. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος εξοικονόμησης ενέργειας. Οι αντίπαλες χώρες του Άξονα, (η συμμαχία της Αντάντ) την μιμούνται αμέσως η μια μετά την άλλη. Η Ρωσία και η Αμερική την καθιερώνουν το 1918. Μετά το τέλος του πολέμου, εγκαταλείπεται σταδιακά απ’ όλες τις χώρες. Με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του 70 την ξαναθυμήθηκαν και τώρα έχει καθιερωθεί σε όλο τον πλανήτη. Η Ρωσία είχε «απειλήσει» ότι θα έπαυε να την εφαρμόζει από το 2014, αλλά δεν της βγήκε ο προϋπολογισμός και έμεινε κενό γράμμα.


1941: Ορκίζεται η Κυβέρνηση λογοδοτών υπό τον Γεώργιο Τσολάκογλου. Τους ορκίζει ο μόλις αναρριχηθείς στο θρόνο της Αρχιεπισκοπής Δαμασκηνός. Η κατοχή ολοκληρώνεται με εθελουσία συμμετοχή Ελλήνων που κατονομάζει την εξόριστη ηγεσία του ελληνικού κράτους σαν προδότες. Το έργο των κατοχικών κυβερνήσεων ήταν να μεταφέρουν με νόμους τις εντολές των δυνάμεων κατοχής. Δεν υπάρχει τεκμήριο για το τι έλεγαν προφορικά στους κατακτητές. Στα γραπτά πέρναγαν ότι τους ζητούσαν και όχι μόνο. Αποζημιώσεις από τις ζημιές που έπαθαν ή πάθαιναν οι κατακτητές από τους Έλληνες από την έναρξη του πολέμου και κατά την διάρκεια της κατοχής, έως υποχρεωτική εκμάθηση της Γερμανικής και της Ιταλικής γλώσσας για όλα τα Ελληνόπουλα της Μέσης Γενικής και Εμπορικής Εκπαίδευσης. Τον διαδέχθηκε ο χειρότερος Κ. Λογοθετόπουλος.
Ο Τσολάκογλου με τον 'Αντιβασιλέα' Δαμασκηνό.


1945: Αυτοκτονεί στο καταφύγιο της Καγκελαρίας ο Χίτλερ αφού κατάφερε να κυλίσει στο αίμα όλο το κόσμο, κάτω από εξαιρετικά ευνοϊκές διεθνείς συνθήκες για το εγχείρημά του. Την προηγούμενη μέρα έχει συντάξει τις δυο διαθήκες του και έχει παντρευτεί τη σύντροφο της ζωής του Εύα Μπράουν που αυτοκτόνησε μαζί του. Τα πτώματά τους σύμφωνα με προφορική επιθυμία του Χίτλερ μεταφέρθηκαν στον κήπο της Καγκελαρίας, ραντίστηκαν με βενζίνη που της έβαλαν φωτιά, ενώ Γκαίμπελς και Μπόρμαν απέδιδαν τον τελευταίο Ναζιστικό χαιρετισμό στους νεκρούς. Το ράντισμα με βενζίνη συνεχίστηκε μέχρι να εξαντληθούν και τα 200 λίτρα βενζίνης που είχαν μεταφερθεί στο καταφύγιο την προηγούμενη ημέρα. Τα αποκαΐδια τους τυλίχτικαν με μια λινάτσα και θάφτηκαν σε μια τρύπα που είχε ανοίξει κάποια οβίδα. Τα «παιδιά» του Χίτλερ, ο ναζισμός και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τράφηκαν με χιλιάδες τόνους αίμα, απ’ όλο το κόσμο και σώρεψαν δεινά που ακόμη ταλαιπωρούν τη γη.


1948: Ιδρύεται ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Πυλώνες του ΟΑΚ (OAS), σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφάλεια και η ανάπτυξη. Μέλη του είναι όλες οι χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου, εκτός της Κούβας. Είχε απαγορευθεί η είσοδος της γιατί είχε κομμουνιστικό καθεστώς. Την 3η Ιουνίου 2009 η Γενική Συνέλευση του OAS, αποφάσισε, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, την άνευ όρων άρση της απαγόρευσης εισόδου της Κούβας. Η τελευταία μετά την άρση ανακοίνωσε ότι δεν την ενδιαφέρει η συμμετοχή της σ’ αυτόν τον Οργανισμό. Άλλωστε στις περισσότερες από τις 35 χώρες μέλη του, κάποιοι από του πυλώνες λείπουν, ενώ σε κάποιες απ’ αυτές δεν υπάρχει κανείς. Όχι ότι κάτι άλλοι Οργανισμοί, Σύμφωνα και Ενώσεις έχουν καλύτερα μέλη, αλλά δεν το διαφημίζουν κι όλας.


1954: Σεισμός μεγέθους 7 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τους Σοφάδες Καρδίτσας. Σκοτώνει στην ευρύτερη περιοχή 25 ανθρώπους, 177 τραυματίες, 8.500 οικοδομές καταστράφηκαν, 9154 είχαν σοβαρές βλάβες και 12.920 ελαφρές. Οι καταστροφές ήταν στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Ευρυτανίας. Η σιδηροδρομική γραμμή των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων κόπηκε σε δυο διαφορετικές τοποθεσίες και δεν μπορούσε να επισκευαστεί επί μια εβδομάδα γιατί το έδαφος εκεί μετατοπιζόταν συνεχώς.  Οι ανθρώπινες απώλειες ήταν ελάχιστες γιατί οι κάτοικοι γύρω από το επίκεντρο είχαν πολλαπλές προειδοποιήσεις. Υπήρξε προσεισμός μεγέθους 4.6 Ρίχτερ την 25η Απριλίου. Τα ζώα έδειχνε το καθένα με τον δικό του τρόπο γι΄αυτό που ερχόταν. Τα σκυλιά άρχισαν να ουρλιάζουν λίγο πριν τον σεισμό (ακούν τους υπόηχους που προκαλούνται αμέσως πριν και κατά την διάρκεια των σεισμών), οι πελαργοί δεν καθόταν στις φωλιές τους αλλά πετούσαν πάνω από αυτές. Το ρήγμα των Σοφάδων έχει μήκος 52 χλμ, με επίκεντρο την θέση Κομένο Τζαμί. Έχει περιοδικότητα χιλιετίας. Ο σεισμός εκείνος φόρτισε, όπως γίνεται πάντα, τα γειτονικά ρήγματα που έδωσαν αμέσως μετά τους δικούς τους σεισμούς. Ένα χρόνο μετά (19/4/1955) στον Βόλο, με τα ήδη καταπονημένα κτίρια από τον σεισμό των Σοφάδων, σεισμός 6,4 Ρίχτερ   με επίκεντρο την Νέα Αγχίαλο οδηγεί σε κατάρρευση όλων των παλιών κτιρίων: 459 καταρρεύσεις, 6.068 σοβαρές ζημιές (το 30% επί του συνόλου των κτιρίων της πόλης), που καταπλακώνουν τους ενοίκους τους (7 νεκροί και 61 τραυματίες). Πάλι λίγοι λόγω περισσότερων και εντονότερων προειδοποιήσεων (προσεισμών) από τον εγκέλαδο. Το 1957 είναι η σειρά του Βελεστίνου. Την 8η Μαρτίου προσεισμός 6,5 Ρίχτερ που τον ακολούθησε σε λίγα λεπτά δεύτερος με 6,8 Ρίχτερ καταστρέφουν ολοκληρωτικά της ιστορική Κωμόπολη. 2 νεκροί και 71 τραυματίες. Όλοι οι κάτοικοι του επίκεντρου και των γύρω χωριών άστεγοι. Ο κύκλος έκλεισε με τον σεισμό των Βόρειων Σποράδων το 1965. Την 9η Μαρτίου σεισμός 6,1 Ρίχτερ με επίκεντρο ανάμεσα στην Σκόπελο και την Αλόννησο σκοτώνει 2 ανθρώπους. Στην Σκόπελο κατέρρευσαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές 1486 οικοδομές και ελαφρύτερες 900. Για την Αλόννησο οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 455 και 106.


1975: Η κυβέρνηση του Νοτίου Βιετνάμ παραδίδεται άνευ όρων στα Βορειοβετναμικά στρατεύματα που καταλαμβάνουν εκείνη τη μέρα τη Νοτιοβιετναμική πρωτεύουσα Σαϊγκόν. Ήταν το τέλος ενός πολέμου που οφειλόταν 100% σε απροκάλυπτες επεμβάσεις. Είχε αρχίσει με τον πρώτο πόλεμο της Ινδοκίνας που προκάλεσαν οι Γάλλοι καταλαμβάνοντας το Βιετνάμ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίδρυσαν το κράτος του Νοτίου Βιετνάμ αλλά κατατροπώθηκαν στις μάχες από τον στρατό του Β. Βιετνάμ. Αποσύρθηκαν αφήνοντας στη θέση τους το 1959 τους Αμερικανούς οι οποίοι πήραν την σκυτάλη με τον Β΄ πόλεμο της Ινδοκίνας. Οι Αμερικανοί το 1973 βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οδηγήθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνυπογράφοντας με τους ηγέτες του Ν. και Β Βιετνάμ όπως και με τους ηγέτες των Βιετκόνγκ (αντάρτες του Ν. Βιετνάμ φίλα προσκείμενοι στο Β. Βιετνάμ) τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων. Μπορεί να μην επιτεύχθηκε ειρήνη με την Συνθήκη, αλλά ήταν ο λιγότερο εξευτελιστικός τρόπος να απεμπλακούν αυτοί από τον πόλεμο. Μετά την απόσυρση των Αμερικανών από τα πεδία των μαχών ήταν θέμα χρόνου η κατάληψη του Ν. Βιετνάμ από το Βόρειο. Το προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ όπως και συνεργάτες τους κατά την διάρκεια του πολέμου απομακρύνθηκαν με την μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης (29-30 Απριλίου. Επιχείρηση Συχνός Άνεμος) που έγινε ποτέ στο κόσμο με ελικόπτερα.  Την 2 Ιουλίου 1976 τα δυο διαιρεμένα από τις ξένες δυνάμεις κομμάτια της χώρας θα επανενωθούν στην Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ με πρωτεύουσα το Ανόι.


1976: Η δημοτική (νεοελληνική) εισάγεται υποχρεωτικά σε όλη τη Γενική Εκπαίδευση με το Ν. 309 ΦΕΚ 100Α/30.04.1976 και ισχύει από την ίδια Σχολική Χρονιά. Κλείνει μια υπόθεση που βασάνισε την Ελλάδα πάνω από έναν αιώνα και έγινε αφορμή ή αιτία να πέσουν κυβερνήσεις, να σκοτωθούν άνθρωποι να διχαστεί η χώρα.


1993: Το CERN ανακοινώνει ότι το λογισμικό του Word Wide Web είναι ελεύθερο για δημόσια χρήση. Την επόμενη έκδοση την έκανε διαθέσιμη με ανοικτή άδεια χρήσης (open licence), ώστε να μην μπορεί κανείς να την ιδιοποιηθεί. Με αυτές τις ενέργειες ο παγκόσμιος ιστός γνώρισε την ραγδαία ανάπτυξη, που γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα.


2005: Οι Συριακές Ένοπλες δυνάμεις αποσύρονται από τον Λίβανο στον οποίο βρισκόταν από το 1976. Σ’  όλο αυτό το διάστημα το Ισραήλ είχε την κατοχή του Νοτίου Λιβάνου και το 1982 είχαν πολιορκήσει την Βηρυτό. Αντίπαλοί τους ήταν το PLO το οποίο αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον Λίβανο. Οι Ισραηλινοί είχαν αποχωρήσει από τον Νότιο Λίβανο το 2000. Για την αποχώρηση είχε υπογραφεί Συμφωνία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τους αρχηγούς των δυο κρατών: Τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ Ασάντ και τον Λιβανέζο ομόλογό του Εμίλ Λαχούντ.


←29 Απριλίου

1 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.