Σαν σήμερα 1 Μαΐου

408: Πεθαίνει σε ηλικία 30 ετών ο πρώτος Βυζαντινός Αυτοκράτορας, o Αρκάδιος. Γιος του Μ. Θεοδόσιου που για να αποφύγει τις έριδες μεταξύ των γιων του, χώρισε την αυτοκρατορία στα δυο και όρισε αυτοκράτορα της ανατολικής αυτοκρατορίας (του Βυζαντίου) τον Αρκάδιο και της δυτικής (της Ρώμης) τον Ονώριο. Η έναρξη της βασιλείας του το 395 θεωρείται η τυπική και ουσιαστική έναρξη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Αδύναμος χαρακτήρας, άγετο και εφέρετο, αρχικά από τον ευνούχο σύμβουλό του Ευτρόπιο και αργότερα από την σύζυγό του Ευδοξία, που εκδίωξε τον ευνούχο. Η απόφασή του να μην ανανεώσει την Συνθήκη Ειρήνης που είχε συνάψει ο πατέρας του με τους Γότθους είχε σαν αποτέλεσμα την εισβολή των Βησιγότθων στην Ελλάδα μέχρι και την Πελοπόννησο. Αναγκάσθηκε μετά από συνδρομή του αδελφού του Ονώριου να συνάψει νέα συνθήκη με την οποία παραχωρούνταν στον αρχηγό τους Αλάριχο η διοίκηση όλης σχεδόν της Ελλάδας. Η καταστροφικότερη όμως πράξη του ήταν ο νόμος για άμεση κατεδάφιση όλων των μη χριστιανικών ναών. Ήταν επίσης ο αυτοκράτορας που στιγματίστηκε με τους διωγμούς του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Θεοδόσιος Β’ και αργότερα η κόρη του Πουλχερία.


880: Εγκαινιάζεται, από τον πατριάρχη Φώτιο Α’, στην Κωνσταντινούπολη η Νέα Εκκλησία και αφιερώνεται στον Ιησού Χριστό. Κτίσθηκε επί Βασιλείου Α’ του Μακεδόνα. Η Νέα Εκκλησία είναι η πρώτη βυζαντινού ρυθμού. Ήταν σε σχήμα σταυρού με διαφοροποιό στοιχείο την στέγη που εγκαταλείπει τον ρυθμό της βασιλικής με τρούλο (Αγία Σοφία). Η τελευταία με την σειρά της ήταν εξέλιξη των αρχαίων ναών που ήταν βασιλικές (Δύριχτη σκεπή. Σκεπή με δυο όψεις/κλίσεις) και είχαν χρησιμοποιηθεί αρχιτεκτονικά σαν πρότυπα για τους πρώτους χριστιανικούς ναούς. Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε από κεραυνό το 1490, επειδή είχε μετατραπεί από τους Οθωμανούς σε πυριτιδοποιείο.


1707: Τίθενται σε εφαρμογή οι Πράξεις Συνένωσης* με τις οποίες το Αγγλικό Κοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ενοποιούνται στο Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας με έδρα το παλάτι του Γουεστμίνστερ. Με αυτές το βασίλειο της Αγγλίας και το βασίλειο της Σκωτίας, δυο ανεξάρτητες χώρες γίνονται μία: Το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας.
Κοινό στέμμα είχαν από την 24η Μαρτίου 1603 στο πρόσωπο του βασιλιά Ιακώβου ΣΤ΄ της Σκωτίας, που έγινε Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας και της Σκωτίας. Από τότε όλοι οι διάδοχοί του έφεραν τον τίτλο του βασιλιά των δυο ανεξάρτητων μέχρι εκείνη την μέρα βασιλείων.
Το σύστημα της απονομής δικαιοσύνης παρέμεινε ανεξάρτητο για την κάθε πρώην χώρα.

*Ήταν οι χωριστές πράξεις που ψηφίστηκαν η κάθε μία από το κοινοβούλιο της κάθε χώρας.
Ένωση με την Σκωτία. Ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Αγγλίας.
Ένωση με την Αγγλία. Ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Σκωτίας.


1840: Κυκλοφορεί στην Αγγλία το πρώτο γραμματόσημο στο κόσμο, το «Penny Black». Στην πραγματικότητα τότε άρχισε η διανομή του στα ταχυδρομικά γραφεία της χώρας για χρήση του από την 6η Μαΐου. Κόστιζε μια πέννα που τότε ήταν το 1/240 της Αγγλικής Λίρας (μετά την καθιέρωση του δεκαδικού συστήματος στην Αγγλία to 1971 η πέννα ήταν 1/100 της Λίρας). Στην Ελλάδα τα πρώτα γραμματόσημα κυκλοφόρησαν την 1η Οκτωβρίου 1861.


1886: Γενική απεργία στο Σικάγο για καθιέρωση της 8ωρης εργασίας. Η απεργία εξελίσσεται σε πορείες διαδηλώσεις μέχρι και τις 4 Μαΐου που σε μια διαδήλωση ρίχνεται μια βόμβα. Οι αστυνομικοί πανικόβλητοι αρχίζουν πυρ και σκοτώνουν 8 συναδέλφους τους και άγνωστο αριθμό πολιτών. Για τις ταραχές δικάστηκαν καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν 4 ακτιβιστές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.


1907: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Εθνικός ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής. Γεννημένος στην Οδησσό το 1831 σπούδασε εκεί στην Ελληνεμπορική Σχολή που είχε ιδρύσει ο πατέρας του και στο λύκειο Ρισελιέ. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατο του πατέρα του. Τότε επέστρεψε στην Οδησσό, αναλαμβάνοντας τις πατρικές επιχειρήσεις και ασχολούμενος με τα κοινά της πόλης. Εκλέχτηκε Δήμαρχος για 4 συνεχόμενες τετραετίες. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα (1878-1894) η Οδησσός έγινε ένα απέραντο εργοτάξιο υλικών και πνευματικών έργων που τα συνχρηματοδοτούσε (όλα) από την προσωπική του περιουσία. Τον μισθό του Δημάρχου, που ήταν 10.000 ρούβλια τον χρόνο, τον χάριζε πάντα στην πόλη. Επί Δημαρχίας του η Οδησσός απέκτησε πολλά ιδρύματα για την περίθαλψη απόρων και ηλικιωμένων, μικροβιολογικό εργαστήριο, βιβλιοθήκη, αρχαιολογικό μουσείο, Όπερα, τεχνική σχολή, θέατρο, σχολεία, ηλεκτρικό σταθμό, νοσοκομεία, γηροκομεία, υδραγωγεία. Στον πνευματικό τομέα ίδρυσε την βιβλιοθήκη Μαρασλή που ήταν και εκδοτικός οίκος. Επέκτεινε αυτήν τη δράση του στην Κέρκυρα (Μαράσλειο Ορφανοτροφείο Κέρκυρας), Θεσσαλονίκη (Μαράσλειος Εμπορική Σχολή Θεσσαλονίκης), Φιλιππούπολη (Μαράσλειος Σχολή), Κωνσταντινούπολη (Πατριαρχική Αστική Σχολή Μαρασλή στο Φανάρι). Το πολεοδομικό σχέδιο της Αλεξανδρούπολης είναι δωρεά του Γ. Μαρασλή και δεν είναι παρά μια μεταφορά του αντίστοιχου της Οδησσού, με μικροτροποποιήσεις που έκανε το 9º Ρωσικό Σύνταγμα Μηχανικού κατά την διάρκεια κατοχής της πόλης από τα Ρωσικά στρατεύματα το 1878.  Στην Αθήνα ίδρυσε (με την συνδρομή και άλλων φιλελλήνων) την Βιομηχανική και Εμπορική Ακαδημία Αθηνών (το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο). Σε οικόπεδο στο Κολωνάκι, που παραχώρησε η Μονή Πετράκη, δημιούργησε το συγκρότημα σχολικών κτιρίων με τον εξοπλισμό τους, που περιλάμβανε την Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, την πρώτη παραγωγική Σχολή διδασκάλων Δημοτικών Σχολείων (σήμερα λειτουργεί σαν κέντρο μετεκπαίδευσης των δασκάλων), και το Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Πολλές δωρεές του παραμένουν άγνωστες γιατί τα αρχεία τους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη. Στην Οδησσό σε κάθε κτίριο που κατασκεύασε υπάρχει αναμνηστική πλακέτα όπως και μια από τις πιο κεντρικές λεωφόρους της πόλης έχει τ’ όνομά του, ενώ υπάρχουν αρκετά χωριά με το όνομα «Μαρασλή». Έχει τιμητικές διακρίσεις απ’ όλες σχεδόν τις χώρες που ευεργέτησε και δεν είναι λίγες: Ρωσία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Τουρκία και Σιάμ. Σκοτεινή εξαίρεση η Βουλγαρία.


1944: Οι Γερμανοί εκτελούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 πολιτικούς κρατούμενους του στρατόπεδου στο Χαϊδάρι. Το έκαναν σε αντίποινα του θανάτου του στρατηγού Κρεντς και της φρουράς του σε ενέδρα ανταρτών του ΕΛΑΣ στο δρόμο Μολάων -Σπάρτης. Άλλος ένας κρίκος στην ατελείωτη κατοχική αλυσίδα εγκλημάτων των Ναζί. Συνεπίκουροί τους οι Έλληνες «εθελοντές» (ταγματασφαλίτες) που «υπό την εντύπωσιν κακουργήματος τούτου εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς» προσθέτοντας στο δικό τους περιδέραιο της δόξας, τον αντίστοιχο κρίκο.


1945: Ο υπουργός Διαφώτησης της Γερμανίας Γιόζεφ Γκαίμπελς διατάζει τον διοικητή των SS Γκίντερ Σβέγκερμαν να σκοτώσει αυτόν και την γυναίκα του Μάγδα. Το προηγούμενο βράδυ η γυναίκα του δολοφόνησε όλα τα παιδιά τους στον ύπνο τους με δηλητήριο.
Η ικανότητά του να ποδηγετεί την κοινή γνώμη ήταν τέτοια που κάθε υπεύθυνος ενημέρωσης, κόμματος, παράταξης κλπ που διαστρευλώνει πειστικά ή όχι την αλήθεια να παίρνει τον χαρακτηρισμό Γκαίμπελς.


1954:  Αρχίζει σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2824/20.6.1954 (Άρθρο 6)  η ισχύς της νέας δραχμής, ή όπως έμεινε στην ιστορία το κόψιμο των τριών μηδενικών. Η σχέση των νέων προς τα παλιά νομίσματα και τραπεζογραμμάτια είναι 1/1.000. Δηλαδή ένα παλιό τραπεζογραμμάτιο των 5.000 δρχ. ισούται με 5 νέες δρχ. Ένα παλιό κέρμα των 1.000 δρχ. με μία νέα δρχ. κ.ο.κ. Μ’ αυτό το μέτρο και με την υποτίμηση της δραχμής κατά 50% που είχε προηγηθεί κατά ένα χρόνο ο υπουργός οικονομικών του Παπάγου, Σπύρος Μαρκεζίνης κατόρθωσε να ανορθώσει όλους του δείκτες της οικονομίας, οι οποίοι μετά το μίνι οικονομικό κραχ της Ελλάδας το 1949 (αναστολή εξυπηρετήσεως δανείων και ομολογιούχων εξωτερικού) είχαν πάρει την κάτω βόλτα.


1976: Βρίσκει τραγικό θάνατο σε «τροχαίο» ο Αλέξανδρος Παναγούλης. Ο μεγαλύτερος αντιστασιακός, με έργα, κατά της χούντας. Ήταν ήρωας όχι τόσο για την πράξη του, (την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου) αλλά για τη στάση του από την σύλληψή του και μετά. Είχε υποστεί του κόσμου τα βασανιστήρια, είχε καταδικαστεί δις εις θάνατο όχι απλά χωρίς να λυγίσει, αλλά λοιδορώντας τους βασανιστές του. Του είχε απονεμηθεί χάρη από τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο, όταν αυτός είχε γίνει πρόεδρος Δημοκρατίας. Βουλευτής με την Ένωση Κέντρου, πριν το θάνατό του είχε έλθει σε σύγκρουση με τον Δημήτρη Τσάτσο για τον οποίον είχε βρει στοιχεία συνεργασίας του με την χούντα, αλλά ιδίως με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον οποίον είχε καταγγείλει για προστασία χουντικών αξιωματούχων με δράση, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του στα 37 του χρόνια. Το τροχαίο συνέβηκε λίγες μέρες πριν το άνοιγμα του «φακέλου» ΕΣΑ, που παρά και τις απειλές κατά της ζωής του, θα άνοιγε. Αυτός ο φάκελος που εξαφανίστηκε, περιείχε, όπως λέγεται, αποδεικτικά στοιχεία σχέσεων αρκετών πολιτικών με την χούντα. Ομολόγησε αυθόρμητα ότι το προκάλεσε ο Μιχάλης Στέφας. Προσήλθε μόνος του μετά από τρεις ημέρες στην αστυνομία. Η ομολογία του όπως και η αναπαράσταση είχαν αρκετές αντιφάσεις. Πότε έλεγε ότι φρενάρισε απότομα μπροστά του, πότε ότι τον έσπρωξε από πίσω. Αυτό δεν ενόχλησε τους δικαστές που έβγαλαν πόρισμα για τροχαίο και τυχαίο, ώστε να κλείσει η υπόθεση.

Ζωντάνεψα τους τοίχους
φωνή τους έδωσα
πιο φιλική να γίνουν συντροφιά
Κι οι δεσμοφύλακες ζητούσαν
να μάθουνε που βρήκα τη μπογιά
Οι τοίχοι του κελιού
το μυστικό το κράτησαν
κι οι μισθοφόροι ψάξανε παντού
Όμως μπογιά δε βρήκαν
Γιατί στιγμή δε σκέφτηκαν
στις φλέβες μου να ψάξουν.


1978: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Αρμένιος συνθέτης Αράμ Χατσατουριάν. Του δόθηκε ο χαρακτηρισμός ο ένας από τους τρεις Τιτάνες (οι άλλοι δυο ήταν ο Ντμίτρι Σοστάκοβιτς και ο Σεργκέι Προκόφιεφ). Τα έργα του είναι «μπολιασμένα» από κλασσική μουσική και από τα παιδικά του ακούσματα της Αρμένικης δημοτικής μουσικής. Έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε ταινίες, TV shows και σαν σήματα εκπομπών.
«Ο χορός των σπαθιών«.
«Μασκαράτα«.
«Γκαγιανέ«.


←30 Απριλίου

2 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.