Σαν σήμερα 2 Μαΐου

1519: Η πολυτάλαντη ιδιοφυΐα, με το όνομα Leonardo da Vinci, φεύγει από αυτόν το κόσμο σε ηλικία 67 ετών, έχοντας αφήσει τη σφραγίδα της σε όλες τις τότε γνωστές τέχνες και επιστήμες. Κλασσικός αναγεννησιακός σε όλα του. Σαν ζωγράφος, λογοτέχνης, γλύπτης, μουσικός, αρχιτέκτονας, μαθηματικός, μηχανικός, γεωλόγος, χαρτογράφος, βοτανολόγος, εφευρέτης, ανατόμος και αστρονόμος θεμελιώνει τόσο στη τέχνη όσο και στην επιστήμη την εικόνα του προοδευτικού, ορθολογικά ερευνητικού και αναγεννησιακού προτύπου.

Web Gallery με τα έργα του.
Από το Royal Collection Trust το έργο του στην ανατομία.
Οι σημειώσεις του από το project Gutenberg.

Θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι, όπως και εγώ, θα βλέπουν τη δολοφονία των ζώων, όπως τώρα βλέπουν τη δολοφονία των ανθρώπων!


1829: Απελευθερώνονται οριστικά από τον Τουρκικό ζυγό το Μεσολόγγι και το Ανατολικό (σημερινό Αιτωλικό). Η Αλβανική φρουρά τους συνθηκολογεί μετά από πολύμηνη πολιορκία, που το τελευταίο 10ήμερο είχε γίνει ασφυκτική, όταν μετά την παράδοση της Ναυπάκτου οι 4000 πολιορκητές της είχαν προσδράμει στην πολιορκία των δυο πόλεων της λιμνοθάλασσας. Με την παράδωση του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού όλη η Στερεά Ελλάδα είναι Ελληνική. Αυτό λύνει τα χέρια του Ι. Καποδίστρια για διεκδίκησή της σαν Ελληνική περιοχή στα όρια του Ελληνικού κράτους. Το πετυχαίνει και συντάσσεται το Β΄ Πρωτόκολλο του Λονδίνου στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Στερεά Ελλάδα σαν Ελληνική Επικράτεια.


1933: Οι Ναζί χωρίς πρόσχημα καταργούν με μια λέξη (Gleichschaltung) τα συνδικάτα στην Γερμανία. Σε κάθε άλλη ιδεολογία θα ήταν μικρότερης σημασίας. Η λειτουργία του εθνικοσοσιαλισμού στηρίζεται στην εκπροσώπηση του λαού μέσα από τα Σωματεία. Με την ευγενικά διατυπωμένη Gleichschaltung (ομογενοποίηση) τελειώνει κάθε λογικής μορφής εξουσία (ούτε καν δικτατορική) στη Γερμανία. Είναι η αρχή της καθολικής παράνοιας, όπου οι αυτοχρισθέντες εθνικοσοσιαλιστές (Nazi είναι η συντόμευση της Nationalsozialist), πρώτα αποφασίζουν την πράξη και μετά τη «ντύνουν» ιδεολογικά. Παλιά πρακτική όλων των ειδών εξουσίας, ιδιαίτερα των αυταρχικών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση χάνεται κάθε αίσθηση του μέτρου κάνοντας Καλιγούλα και Νέρωνα να φαίνονται, ιστορικά, αρκετά συνετοί ηγέτες. Ο νόμος είχε δημοσιευτεί από την 25/4 και μπήκε σε εφαρμογή την 2/5 κλείνοντας την Γενική Γερμανική Ομοσπονδία Συνδικάτων.


1941: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών η Πηνελόπη Δέλτα μετά από απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε την ημέρα που η Ελλάδα έπεσε στα χέρια των Γερμανών. Ήταν κόρη του Εμμανουηλ Μπενάκη και αδελφή του Αντώνη Μπενάκη, πολιτικών της εποχής και εθνικών ευεργετών. Έμεινε γνωστή από τα παιδικά βιβλία που έχει γράψει.

Ο Μάγκας είναι ένα καλό βιβλίο όχι μόνο για παιδιά.

Ο αδελφός της δεν είναι άλλος από τον «Τρελαντώνη» που τόσο γλαφυρά περιγράφει στο πιο γνωστό βιβλίο της.


1945: Η Γερμανική φρουρά της Ρόδου και της Κω παραδίδεται στους άντρες του Ιερού Λόχου. 217 ιερολοχίτες χωρισμένοι σε 5 ομάδες έχουν αρχίσει από τα τέλη Απριλίου, με διαδοχικές νυκτερινές επιθέσεις, την εξουδετέρωση των Γερμανικών παρατηρητηρίων  στη Ρόδο. Αυτό οδηγεί στην παράδοση της Γερμανικής φρουράς στις 2 Μαΐου. Ήταν η τελευταία επιχείρηση του Ιερού Λόχου πρωτού αποσυγκροτηθεί. Μέλη του στελέχωσαν τα μετέπειτα ΛΟΚ (Λόχοι Ορεινών Καταδρομών). Τα Δωδεκάνησα θα αποδωθούν στην Ελλάδα το 1947.


1945: Παραδίδονται οι Γερμανικές δυνάμεις του Βερολίνου στους Σοβιετικούς. Η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης κυματίζει στο Ράιχσταγκ πάνω από μια πόλη φάντασμα. Την ανακοίνωση καταλήψεως του Βερολίνου την έκανε προσωπικά ο Στάλιν.


1952: Διεξάγεται η πρώτη πτήση αεροπλάνου γραμμής εφοδιασμένου με κινητήρες jet. Ήταν η πτήση Λονδίνο-Γιοχάνεσμπουργκ της British Airways και το αεροπλάνο είναι ένα τετρακινητήριο de Havilland Comet. Μέχρι τότε όλα τα αεροσκάφη των εμπορικών πτήσεων ήταν ελικοφόρα. Παρά την διαφαινόμενη εμπορική επιτυχία του μοντέλου, οι τρεις απανωτές αεροπορικές τραγωδίες μετά από ένα χρόνο το έκαναν και εμπορική τραγωδία. Τα αεροπλάνα έσπαγαν εν πτήσει. Τότε οι τεχνικοί μετά από πολλά λάθος συμπεράσματα ανακάλυψαν αυτό που λέγεται σήμερα “κόπωση μετάλλου”. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οφειλόταν στις αυξημένες δυνάμεις που ασκούνταν στο μέταλλο που βρισκόταν στο κήτος του αεροσκάφους. Εγκαταλείφθηκαν τα μεγάλα τετράγωνα παράθυρα που πρόσφεραν υπέροχη θέα στους επιβάτες, των οποίων η ακαμψία δημιουργούσε μεγάλη καταπόνηση στο μέταλλο που τα περιέβαλε, προς χάριν μικρότερων και οβάλ παραθύρων. Το μέταλλο ενισχύθηκε σε πάχος ή με νεύρα (κατά περίπτωση) στα σημεία που είχε διαπιστωθεί κόπωση, μέχρι κινητήρες άλλαξαν και αντί τους δικούς τους χρησιμοποίησαν της Rolls Royce. Το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε σε κάθε είδους εμπορική χρήση, αλλά και για ναυτική επιτήρηση, ιατρικό, VIP κλπ.
Αυτό που πέτυχαν τα μεταφορικά αεροπλάνα με κινητήρες jet, ήταν να αυξήσουν το αβαντάζ που ήδη είχαν έναντι των άλλων μεταφορικών μέσων: Την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του χρόνου μεταφοράς. Το μόνο εμπόδιο σ΄αυτό το στόχο ήταν πάντα η τιμή του πετρελαίου μια και οι κινητήρες jet είναι οι πιο ενεργοβόροι από τους ανταγωνιστές τους.


2011: Οι Γερμανικές Υγειονομικές Αρχές αναφέρουν επιδημία αιμορραγικής διάρροιας συνοδευόμενης από ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο. Στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου προσβλήθηκαν περίπου 4.000 άτομα από τα οποία πάνω από 50 πέθαναν. Τα στοιχεία προσβολών και θανάτων δεν θεωρούνται ακριβή γιατί υπήρξαν συντονισμένες ενέργειες των κρατών μελών της ΕΕ για αποσόβηση του γεγονότος και παραπληροφόρηση τόσο των καταναλωτών όσο και των υγειονομικών αρχών τρίτων χωρών. Για την νόσο ενοχοποιήθηκαν αρχικά τα αγγουράκια Ισπανίας, μετά οι ντομάτες γενικά και αόριστα και αργότερα διάφορα προϊόντα θερμοκηπίων (φύτρα φασολιών κλπ), αναγκάζοντας χώρες εκτός ΕΕ (ΗΠΑ, Ρωσία) να διακόψουν τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε δημιούργησε τεράστια οικονομική ζημιά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η εκτός κρατικών εργαστηρίων πραγματικότητα, όπως αποδίδονταν από τις τοπικές και Ευρωπαϊκές αρχές έδειχνε άλλα πράγματα. Όλοι όσοι προσβλήθηκαν, ή ήταν κάτοικοι Γερμανίας ή είχαν επισκεφθεί αυτή την χώρα πριν την προσβολή τους (μέσα στο χρόνο επώασης της νόσου). Στην Ελλάδα υπήρξαν επιβεβαιωμένα από το Υπουργείο Υγείας κρούσματα, χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί ο αριθμός τους, ή η τύχη των ασθενών. Επίσης απομακρύνθηκε τηλεφωνικά, από τον τότε Υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο, παρουσία των εκπροσώπων της Γερμανικής εταιρείας Lidl ο διοικητής του ΕΦΕΤ Γ. Νυχάς καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων προϊόντων της Vion που διακινούσε η Lidl στα οποία είχαν ανιχνευθεί στελέχη e.coli τα οποία παρήγαγαν την νοσογόνο Shiga Toxin.


2011: Δολοφονείται σε ηλικία 54 ετών ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Σε μια επιχείρηση συνεργασίας ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ανακαλύπτεται και εκτελείται στο σπίτι-κρησφύγετό του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Ήταν ο ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα που μεταξύ των άλλων είχε διοργανώσει και εκτελέσει την επιχείρηση με αεροσκάφη κατά των δίδυμων πύργων στην Νέα Υόρκη το 2001. Η Αλ Κάιντα είχε δημιουργηθεί με την βοήθεια της CIA, σαν αντιστασιακή οργάνωση κατά της Σοβιετικής Ένωσης που είχε εισβάλει  στο Αφγανιστάν το 1979. Μετά το κτύπημα των δίδυμων πύργων ο Λάντεν είχε αποποιηθεί την ανάμειξη της οργάνωσης. Την αποδεχθηκε το 2004, τρία χρόνια μετά την επέμβαση των Αμερικανών στο Αφγανιστάν.


←1 Μαΐουυ

3 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.