Σαν σήμερα 3 Μαΐου

Παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του τύπου.
Θέμα του 2019: Τα Media για την Δημοκρατία: Δημοσιογραφία και εκλογές σε εποχές παραπληροφόρησης.


1330: Πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Αλέξιος Β΄ Μέγας Κομνηνός. Γιος και διάδοχος του Ιωάννη Β΄ Μέγα Κομνηνού και της Ευδοκίας Παλαιολογίνας, κόρης του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου και αδελφή του επίσης αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου Β΄. Ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 12 ετών. Η διπλωματική ευφυΐα του φάνηκε από τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας του. Ενώ από την μια δημιούργησε στενότερους δεσμούς με το Βυζάντιο, από την άλλη απέφυγε τον θανάσιμο εναγκαλισμό του, αρνούμενος την πρόταση του θείου του Ανδρόνικου Β΄ για γάμο με αριστοκράτισα του Βυζαντίου. Αντ’ αυτής παντρεύτηκε την Πεκάι κόρη αξιωματούχου της γειτονικής Γεωργίας, εξασφαλίζοντας έναν ακόμη πολύτιμο σύμμαχο. Με γερές πλάτες πλέον στράφηκε κατά των Τουρκομάνων που είχαν καταλάβει την Κερασούντα με την γύρω περιοχή και τους συνέτριψε. Αντιμετώπισε με αρκετή επιτυχία τους πανίσχυρους εκείνη την εποχή Γενουάτες χρησιμοποιώντας τόσο την διπλωματία όσο και την ένοπλη αναμέτρηση. Αναδιοργάνωσε στρατό και ναυτικό, επέκτεινε ή ανέγειρε νεα οχυρά, έδωσε ανάπτυξη στα μαθηματικά και την αστρονομία, ενώ φρόντισε η Εκκλησία της Τραπεζούντος να έχει καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Ανδρόνικος Γ΄Μέγας Κομνηνός.


1481: Σεισμός που το επιφανειακό κύμα του ήταν της τάξεως 7,1 της κλίμακας Ρἰχτερ, χτυπάει την Ρόδο στις τρεις μετά τα μεσάνυκτα. 30.000 νεκροί και τεράστιες υλικές καταστροφές. Λέγεται ότι οι περισσότερες ήταν από το τσουνάμι που ακολούθησε. Το κάστρο των Ιπποτών έπαθε τόσο εκτεταμένες καταστροφές που χρειάστηκε να κτιστεί εξ αρχής. Οι σεισμοί είχαν αρχίσει από τον Μάρτιο και συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.


1481: Πεθαίνει στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 49 ετών, ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής. Ήταν ο σουλτάνος που άλωσε την Πόλη και κατέλυσε οριστικά την Βυζαντινή αυτοκρατορία. Έκανε την Πόλη πρωτεύουσα του Οθωμανικού κράτους, μεταφέροντας την έδρα του από την Αδριανούπολη που ήταν πρωτεύουσα από το 1365. Κατέλυσε τα δουκάτα του Μυστρά και των Αθηνών, την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας και σχεδόν όλες τις ηγεμονίες που είχαν δημιουργήσει οι Φράγκοι στο Αιγαίο. Ανασύστησε,  θα έλεγε κανείς εδαφικά, την παλιά Βυζαντινή αυτοκρατορία αλλά υπό Οθωμανική κυριαρχία. Πέθανε δηλητηριασμένος από κάποιον από τους δυο γιατρούς του. Ο ένας ήταν Εβραίος και ο άλλος Πέρσης.


1892: Οι εκλογές εκείνης της μέρας δικαιώνουν τα προγνωστικά. Εκλέγεται πανηγυρικά η «ελιά» (το κόμμα του Χαρ. Τρικούπη) με 180 από τις 207 έδρες. «Το κορδόνι» (του Θ. Δηλιγιάννη) παίρνει 15 έδρες, ενώ τις υπόλοιπες 12 τις μοιράζονται άλλοι σχηματισμοί (Ράλλη, Καραπάνου κλπ). Ο Χ. Τρικούπης θα σχηματίσει κυβέρνηση την 10 Ιουνίου, διαδεχόμενος την κυβέρνηση Κ. Κωνσταντόπουλου. Βλέποντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να αποφύγει τη χρεωκοπία παραιτείται την 3η Μαΐου 1893↓.


1893: Ο Χ. Τρικούπης βλέποντας ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν και δεν υπάρχει ελπίδα δανεισμού από το εξωτερικό, παραιτείται ενώ έχει την συντριπτική πλειοψηφία στην βουλή.  Ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Θεοτόκης βρίσκει στο Λονδίνο κεφαλαιούχους πρόθυμους να χορηγήσουν δάνειο 3.500.000 στερλινών. Η προσπάθεια ναυαγεί, όταν ο Γεώργιος Α΄ αρνείται να κυρώσει τη σύμβαση και υποδεικνύει την κύρωσή της από τη Βουλή. Ο νέος όρος απορρίπτεται από τους κεφαλαιούχους οι οποίοι είχαν θέσει οκταήμερη προθεσμία, ενώ η Βουλή θα συνερχόταν μετά από δύο μήνες. Ο Γεώργιος Α’ δεν προκηρύσσει εκλογές αλλά διορίζει Πρωθυπουργό τον εξωκοινοβουλευτικό εκείνη την εποχή Σ. Σωτηρόπουλο (οικονομολόγο, τεχνοκράτη με τους σημερινούς όρους, που είχε το παρατσούκλι «Πάπας της οικονομίας»). Ο τελευταίος εξασφαλίζει την στήριξη μόνο 18 βουλευτών, ενώ επικρίνεται έντονα από το ολόκληρο το σώμα του κοινοβουλίου. Ο Δηλιγιάννης από την παράταξη του οποίου προέρχονταν οι 18, τους ονομάζει σταυλίτες των ανακτόρων. Από αυτή τη φράση η κυβέρνηση Σωτηρόπουλου ονομάστηκε «σταυλική». Εξασφαλίζει την παραμονή του μέχρι την 30 Οκτωβρίου χάριν των καλοκαιρινών διακοπών της βουλής και τα παραθυράκια των 30ήμερων παύσεων εργασιών της. Πετυχαίνει με διάφορα χρηματοπιστωτικά τερτίπια την αναβολή της στάσης πληρωμών, αλλά με σαφή επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών. Θα τον διαδεχθεί πάλι κυβέρνηση Χ. Τρικούπη που θα δεχθεί να πιει το πικρό ποτήρι της πτώχευσης. Την 10.12.1893 θα την ανακοινώσει με την ιστορική φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμε».


1922: Παραιτείται η κυβέρνηση Γούναρη και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Νικόλαο Στράτο. Η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία 6 ημέρες. Θα καταψηφιστεί και θα την διαδεχθεί η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη.

«Γούναρης – Στράτος: Οι σωτήρες της Τουρκίας» Είναι ο τίτλος στην φωτογραφία, από την εφημερίδα της Σμύρνης Yeni Giun, τον Αύγουστο του 1922.


1946: Αρχίζει η δίκη των Ιαπώνων εγκληματιών πολέμου στο Τόκιο. Ήταν το αντίστοιχο της δίκης της Νυρεμβέργης για τους Γερμανούς ναζί. Στη δίκη του Τόκιο, που είχε διάρκεια δυόμιση ετών, δικάστηκαν 28 πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες. Απ΄αυτούς οι επτά καταδικάστηκαν σε θάνατο, δεκάξι σε ισόβια, δυο σε πρόσκαιρα δεσμά, δυο πέθαναν κατά την διάρκεια της δίκης και ένας κρίθηκε παρανοϊκός. Οι κατάδικοι σε θάνατο εκτελέστηκαν στην φυλακή κράτησής τους την 23η Δεκεμβρίου 1948. Εκτός από 4 μάρτυρες και τον δήμιο απαγορεύτηκε η παρουσία οποιουδήποτε άλλου και η λήψη φωτογραφιών ή ταινίας. Η δίκη έγινε στα πλαίσια των δικών της Άπω Ανατολής στις οποίες δικάστηκαν άλλα 5.700 χαμηλόβαθμα στελέχη. Δεν δικάστηκε ο Χιροχίτο ή κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας γιατί θεωρήθηκαν χρήσιμοι για τον μετασχηματισμό της Ιαπωνικής κοινωνίας που επέβαλαν οι Αμερικανοί. Η δίκη του Τόκιο, όπως και η δίκη της Νυρεμβέργης, θα φέρει το στίγμα της δίκης των νικητών εις βάρος των ηττημένων.


2011: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Θανάσης Βέγγος ο «καλός μας άνθρωπος». Ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, που δεν είδε ποτέ του αυτές τις ιδιότητές του σαν επάγγελμα. Αγωνιστής σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, αντιήρωας είχε αυτοπροσδιοριστεί με την πρόταση «Δουλεύω με το ένστικτο, δεν έχω κανένα ταλέντο, μόνο αυτή τη φάτσα. Εδώ είναι αποτυπωμένη όλη η μιζέρια, όλη η δυστυχία, όλος ο πόνος του ασήμαντου Έλληνα». Εκτός από το «καλέ μου άνθρωπε» έχει περάσει στην καθημερινότητα μας τις φράσεις «τρέχει σαν τον Βέγγο» «ξέρεις από βέσπα;». Για την προσφορά του τιμήθηκε από την Ελλάδα το 2008 με το ανώτερο ελληνικό παράσημο: των ταξιαρχών του Φοίνικος.


←2 Μαΐου

4 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.