Σαν σήμερα 5 Μαΐου

553: Αρχίζει στην Κωνσταντινούπολη η Ε’ Οικουμενική Σύνοδος που έχει συγκαλέσει ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός. Της Συνόδου προήδρευσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ευτύχιος και συμμετείχαν 152 ή κατ’ άλλους 165 επίσκοποι. Καταδίκασε τον Νεστοριανισμό, τον Μονοφυσιτισμό, τους συγγραφείς Ωριγένη, Ευάγριο και Δίδυμο, επαναβεβαιώνοντας τα ορθόδοξα δόγματα της Αγίας Τριάδας και τις δυο φύσεις του Ιησού Χριστού. Οι αποφάσεις της Συνόδου απογοήτευσαν τον αυτοκράτορα που ήλπιζε σε μια συμβιβαστική λύση με τους μονοφυσίτες, για εξυπηρέτηση των δικών του πολιτικών σκοπιμοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, τότε σεβάστηκε τις αποφάσεις, τις οποίες προς το τέλος της ζωής του προσπάθησε να καταστρατηγήσει, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος. Ο τότε πάπας Ιγνάτιος είχε αρνηθεί να συμμετάσχει, ενώ διέμενε αναγκαστικά στην Πόλη, λόγω εισβολής των Οστρογότθων στην Ιταλία. Στο τέλος η Καθολική Εκκλησία αναγνώρισε σαν έγκυρη την Ε’ Οικουμενική Σύνοδο της οποίας οι εργασίες έληξαν την 21η Ιουνίου.


1821: Ο απεσταλμένος, από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, καπετάνιος Ευάγγελος Ματζαράκης σηκώνει την σημαία της Επανάστασης στη νήσο Θήρα (Σαντορίνη). Οι Σαντορινιοί συμμετείχαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με πλοία, χρήματα, εφόδια και 121 επώνυμους αγωνιστές στην απελευθερωτική προσπάθεια της Ελλάδας.


1827: Η Γ’ Εθνοσυνέλευση (της Τροιζήνας), ψηφίζει το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος«.  Αντικαθιστά το 1ο Σύνταγμα της Ελλάδας (Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος) της Επιδαύρου, που είχε αναθεωρηθεί  από την Β’ Εθνοσυνέλευση  (του Άστρους). Και αυτό ήταν μια εκτεταμένη αναθεώρηση και ανασκευή του 1ου Συντάγματος. Ήταν το πιο πλήρες και δημοκρατικό από τα Συντάγματα της Επανάστασης. Ενισχύει την δικιά του ισχύ απέναντι σε όλες τις εξουσίες. Παρά τις αυξημένες αρμοδιότητες που δίνει στον Κυβερνήτη, ο τελευταίος δεν μπορούσε να πάρει καμία σημαντική απόφαση χωρίς την συγκατάθεση της Βουλής. Το τελευταίο ήταν μοιραίο και για την τύχη του. Ο Καποδίστριας λίγες μέρες μετά την έλευσή του στην Ελλάδα επιβάλει στην Βουλή την αναστολή της ισχύος του Συντάγματος την 18/01/1828. Την επομένη θα σχηματίσει 27μελή κυβέρνηση (Το Πανελλήνιον όπως ονομάστηκε).


1905: Αρχίζει η δίκη των αδελφών Στράτον στην Αγγλία. Είναι η πρώτη δίκη που χρησιμοποιήθηκαν σαν αποδεικτικά στοιχεία τα δακτυλικά αποτυπώματα. Για την ιστορία, οι Straton με βάση τα δακτυλικά τους αποτυπώματα κρίθηκαν ένοχοι δολοφονίας και καταδικάστηκαν σε θάνατο.


1945: Οι δυνάμεις του Γ΄Ράιχ που βρισκόταν στην Ολλανδία, Βορειοδυτική Γερμανία και Δανία παραδίδονται στον Άγγλο στρατηγό Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ. Η υπογραφή της παράδοσης (από τους διοικητές του κάθε σώματος) έγινε στο αρχηγείο της 21ης Στρατιάς που βρισκόταν στο Λίνενμπουργκ Χιθ της Κάτω Σαξωνίας. Δύο μέρες μετά, την 7η Μαΐου, υπογράφηκε η άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας στους συμμάχους.


1935: Οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλαος Πλαστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο από στρατοδικείο που έστησε η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη. Οι άλλοι πολιτικοί που δικαζόταν μαζί τους για το κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, αθωώθηκαν. Η «σφηκοφωλιά», της κυβέρνησης Τσαλδάρη, πίστευε ότι αν «ξεδόντιαζε» τους Βενιζέλο – Πλαστήρα από την υποστήριξη του στρατού θα τελείωνε οριστικά μαζί τους. Έτσι εκτός από αυτό το στρατοδικείο που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, στήθηκαν στρατοδικεία για 1.130 αξιωματικούς σε όλη την Ελλάδα. Από αυτούς 60 καταδικάστηκαν σε θάνατο (οι 55 ερήμην). Ήδη την 24 Απριλίου είχαν εκτελεσθεί ο Αρχιστράτηγος Παπούλας και ο Αντιστράτηγος Κοιμήσης. Τελικό αποτέλεσμα, 1.500 από τους 5.000 αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων να αποταχθούν ή να αποστρατευθούν. Ούτε ο Αλ. Οθωναίος, που από αυτόν έγιναν κυβέρνηση, δεν γλύτωσε από το πογκρόμ. Οι προγραφές επεκτείνονται και στον Δημόσιο Τομέα. Aπό 1/4 έχει ανασταλεί η μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων και από 7/5 αρχίζουν οι απολύσεις. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων που απολύθηκαν. Ήταν το πρώτο βήμα του, αρχιτέκτονα της επιστροφής της βασιλείας στην Ελλάδα, Π. Τσαλδάρη με τα στελέχη της κυβέρνησης, Γ. Κονδύλη, Ι. Μεταξά, Ι. Ράλλη, για την επιτυχία του σκοπού τους. Το μίσος κατά του Βενιζέλου και η μικρότητά τους ήταν τέτοια που δεν επέτρεψαν, όταν πέθανε, ούτε η σωρός του να περάσει καν από την Αθήνα.


1949: Υπογράφεται από 10 χώρες η Συνθήκη του Λονδίνου για την δημιουργία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σήμερα συμμετέχουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες (47). Θα τεθεί σε ισχύ από  τις 3  Αυγούστου 1949. Στόχος του Οργανισμού είναι η ενοποίηση όλων των χωρών της Ευρώπης. Δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θεσμικό πλαίσιο ενοποίησης δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα είχε αποβληθεί από 31/12/1969 έως και 28/11/1974 λόγω της  χούντας των συνταγματαρχών.


1980: Εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εγκαταλείπει έτσι τη Νέα Δημοκρατία την ώρα που βουλιάζει κάτω από την αφόρητη πίεση του πολλά υποσχόμενου ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως των φαινομένων διαφθοράς που έχουν αρχίσει από τότε να εμφανίζονται στο δημόσιο βίο. Το ίδιο είχε κάνει και με το άλλο κόμμα που είχε ιδρύσει, την ΕΡΕ. Θα εγκαταλείψει την Προεδρία την 10η Μαρτίου 1985, σε ένδειξη αγανάκτησης για τα συμφωνημένα, όταν ο Χρ. Σαρτζετάκης δημοσιοποίησε ότι θα είναι ο διάδοχός του.


1990: Ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κ. Καραμανλής. Είναι η δεύτερη, αλλά όχι συνεχόμενη, θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ανάμεσα στις δυο θητείες του, είχε μεσολαβήσει ο Χ. Σαρτζετάκης. Τον διαδέχθηκε ο Κ. Στεφανόπουλος.


1994: Υπογράφεται το πρωτόκολλο του Μπισκέκ μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ναγκόρνο Καραμπάγ, με το οποίο επιτυγχάνεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ναγκόρνο Καραμπάγ-Αρμενίας από την μια πλευρά και Αζερμπαϊτζάν από την άλλη, που είχε αρχίσει το 1988. Το πρωτόκολλο αυτό με την υπογραφή του από τους προέδρους των Κοινοβουλίων των τριών χωρών αναβαθμίστηκε σε Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών υπέγραψαν την Συμφωνία Εκεχειρίας που προέβλεπε την επ’ αόριστον παύση των εχθροπραξιών, η οποία τηρείται μέχρι σήμερα, από τα μεσάνυχτα της 12ης Μαΐου, μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.


←4 Μαΐου

6 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.