Σαν σήμερα 6 Μαΐου

1782: Αρχίζει η κατασκευή του Grand Palace στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Η κατασκευή έγινε για να χρησιμοποιείται σαν μόνιμη κατοικία των βασιλέων της Ταϊλάνδης και την ξεκίνησε ο Ράμα Α’. Το σύμπλεγμα των κτιρίων καταλαμβάνει 218,4 στρέμματα.


1889: Ανοίγει για το κοινό ο Πύργος του Άιφελ. Εγκαινιάσθηκε στις 31/03/1889. Από τότε μέχρι το 2009 τον επισκέφθηκαν 249.723.135 επισκέπτες (στοιχεία 2010 δεν υπάρχουν νεώτερα. Με 7 εκ. επισκέπτες  το χρόνο είναι περίπου 285 εκ. μέχρι την 31.12.2015 ). Μετά το 2006 τον επισκέπτονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 7.000.00 επισκέπτες. Είναι το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο στο κόσμο και είναι επί πληρωμή. Τα έσοδα του αναφέρονται χωριστά στον προϋπολογισμό της Γαλλίας.


1898: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος. Πολιτικός, 2 φορές πρόεδρος της Βουλής, 6 Υπουργός Οικονομικών και μια φορά Πρωθυπουργός της Ελλάδας (03.05.1893-30.10.1893). Η πραγματική του ιδιότητα, παρά τις σπουδές του στην Νομική, ήταν οικονομολόγος, τεχνοκράτης με τους σημερινούς όρους. Του είχε δοθεί το παρατσούκλι «Πάπας της οικονομίας». Με αυτή την ιδιότητά του είχε αναλάβει την πρωθυπουργία το 1893, αναστέλλοντας τεχνητά την στάση πληρωμών, με την ελπίδα να βρεθεί διπλωματική/πολιτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Όταν χάθηκαν όλες οι ελπίδες αντικαταστάθηκε από τον Χ. Τρικούπη, που είχε αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία, ώστε να ειπωθεί από ηγετικά πολιτικά χείλη, το περιβόητο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Το 1866 με αφορμή την απαγωγή του από τον λήσταρχο Λαφαζάνη οι Αθηναϊκές αντιπολιτευόμενες εφημερίδες τον Αλ. Κουμουνδούρο, δεν έχασαν την ευκαιρία πονηρά και σκωπτικά να στήσουν το εκ του προχείρου ποιηματάκι τους:
Πόσοι λησταί εφύτρωσαν;
Ως τώρα αι Αθήναι
Ένας ληστής ενόμιζαν,
Ο Άλφα Κου, πως είναι!…


1937: Η καταστροφή του Hindemburg. Η μεγαλύτερη ιπτάμενη συσκευή που κατασκευάστηκε ποτέ, το Γερμανικό Ζέπελιν Χίντεμπουργκ, παίρνει φωτιά την ώρα που προσπαθεί να προσδεθεί στον αερολιμένα Lakehurst του New Jersey. Αν και σκοτώνονται μόνο 36 από τα 97 άτομα (36 επιβάτες και 61 μέλη του πληρώματος) που ήταν μέσα, παραμένει η διασημότερη αεροπορική τραγωδία όλων των εποχών. Επιπλέον σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τα αερόπλοια και την επικράτηση των αεροπλάνων.


1970: Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό της χούντας Γεώργιο Παπαδόπουλο ο πρώτος επίγειος τηλεπικοινωνιακός δορυφορικός σταθμός της Ελλάδας. Με αυτόν η Ελλάδα έγινε η έκτη χώρα στον κόσμο που είχε δορυφορική τηλεπικοινωνιακή σύνδεση. Ονομάστηκε Δορυφορικός Σταθμός Θερμοπυλών για επικοινωνιακούς λόγους. Ο πρώτος αυτός δορυφορικός σταθμός βρίσκεται στην Σκάρφεια Φθιώτιδας (12 χλμ από τις Θερμοπύλες). Με αυτόν η επικοινωνία της χώρας (ΟΤΕ), με Β. Αμερική και Καναδά που υπήρχε μεγάλη ζήτηση, γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη. Η σύνδεση γινόταν μέσω του Intelsat I (Early Bird). Η άλλη δυνατότητα που παρείχε η δορυφορική σύνδεση της Ελλάδας, αυτή της έγχρωμης TV δεν αξιοποιήθηκε άμεσα, αν και το έγχρωμο σήμα έφτανε μέχρι το κέντρο ελέγχου των δορυφορικών σταθμών (ΟΤΕ Πλ. Βικτωρίας, Πατησίων – Γ΄Σεπτεμβρίου), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα στερήθηκε κάτι το σοβαρό για την δεκαετία που καθυστέρησε να εισαχθεί αυτή η τεχνολογία. Την 6η Οκτωβρίου 1972 εγκαινιάσθηκε δεύτερη δορυφορική μονάδα (Θερμοπύλαι 2) που μέσω δορυφόρου πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό κάλυπτε τις ανάγκες επικοινωνίας της με Άπω Ανατολή, και Αυστραλία. Από τότε υπάρχει διαρκής ανάπτυξη των δορυφορικών επικοινωνιών της Ελλάδας με πιο πρόσφατη εξέλιξη την κάλυψη όλων των Ευρωπαϊκών πτήσεων σε internet από τον δορυφορικό σταθμό της Νεμέας (Αποφασίστηκε το 2015. Μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί).


1974: Παραιτείται ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Βίλυ Μπραντ εξ αιτίας του σκανδάλου κατασκοπείας του πιο στενού του συνεργάτη και γραμματέα του, Γκίντερ Γκιγιόμ. Ο Γκ. Γκιγιόμ είχε αποκαλυφθεί την 24 Απριλίου ότι ήταν κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας. Για την ακρίβεια ήταν το κρυφό καμάρι και η αιχμή του δόρατος της ανατολικογερμανικού Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (Stazi). Τον είχε φυτέψει σ΄ αυτήν την θέση ο Hans Joachim Tiedge. Επικεφαλής της Δυτικογερμανικής αντικατασκοπείας και κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας. Ο Β. Μπραντ είχε συνεργαστεί από την αρχή των ερευνών το 1973 για την αποκάλυψη του. Το σκάνδαλο Γκιγιόμ υπήρξε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Μπραντ να παραιτηθεί. Οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησής του ήταν άλλοι: Ήταν η πετρελαϊκή κρίση του 1973 που είχε πιέσει στο έπακρο την Γερμανική οικονομία, προσωπικοί λόγοι (εξωσυζυγικές σχέσεις) που του είχαν δημιουργήσει σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα και ένα σωρό άλλα προβλήματα που του είχαν δημιουργηθεί από τα καβάλημα του κύματος της εξουσίας. Ο σκοπός της παραίτησής του ήταν η θέληση να συμμαζέψει τον εαυτό του. Παρέμεινε στην καγκελαρία μέχρι την επομένη (7/5) που ανέλαβε ο διάδοχός του Χέλμουτ Σμιτ. Συνέχισε να είναι πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος μέχρι και το 1987.


1987: Δημοσιεύεται και ισχύει από εκείνη την μέρα ο Νόμος 1700 με τον οποίο όλη η μοναστηριακή περιουσία περιέρχεται στον ΟΔΕΠ (Οργανισμό Διοίκησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας). Είχε προηγηθεί δημόσιος διάλογος που είχε φτάσει σε δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας. Τον Πολιτεία εκπροσωπούσαν ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Τρίτσης και ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού (Ανδρέα Παπανδρέου), κ. Γεώργιος Κασσιμάτης.. Την Εκκλησία οι Σεβ.  Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού Χριστόδουλος (ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Ελλάδος) και Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος (νυν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης). Με τον ίδιο Νόμο καθορίζεται η σύνθεση του ΟΔΕΠ. Ο πρόεδρος και τρία μέλη διορίζονται από την Πολιτεία και τρία μέλη από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Δηλαδή την πλειοψηφία του την έχει η Πολιτεία. Επίσης  καθοριζόταν η σύνθεση των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων που ήταν αιρετή (Κατόπιν εκλογών 4μέλη και διορισμός ενός εφημερίου από την εκκλησία) και των Μητροπολιτικών Συμβουλίων που ήταν μικτή (Πολιτεία, Εκκλησία και αιρετοί). Ο Νόμος Τρίτση (όπως έμεινε στην Ιστορία) δημοσιεύτηκε, ίσχυσε αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αντ’ αυτού το 1988 εκδίδεται ο Νόμος 1811 με τον οποίο 149 μονές δωρίζουν στο Ελληνικό κράτος μέρος από τις δασικές (ούτως ή άλλως η εκμετάλλευση των δασών ήταν και είναι κρατική) και αγροτολειβαδικές εκτάσεις του (συνήθως βοσκοτόπια). Σε αντάλλαγμα η πολιτεία αναλαμβάνει την μισθοδοσία και των ιεροκηρύκων. Με τον ίδιο Νόμο καταργείται ο ΟΔΕΠ και αναλαμβάνει η Εκκλησία της Ελλάδος την διαχείριση της περιουσίας της.


1993: Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν εγκαινιάζουν το τούνελ της Μάγχης. Στην πραγματικότητα είναι τρία τούνελ ένα για κάθε κατεύθυνση και ένα service tunnel στο κέντρο. Είναι υποθαλάσσιο με μήκος 50.5 Km και μέγιστο βάθος 75 μέτρα. Οι συρμοί που διέρχονται είναι όλων των ειδών (επιβατηγοί, εμπορικοί, μεταφοράς οχημάτων κλπ). Εξυπηρετεί 17 εκατομμύρια επιβάτες και μεταφέρονται μέσα από αυτό 15.3 εκατομμύρια τόνοι αγαθών το χρόνο. Τα επιβατηγά τραίνα Eurostar που κινούνται μέσα σε αυτό φτάνουν σε ταχύτητα τα 298 Km/h.


2010: Ψηφίζεται και δημοσιεύεται αυθημερόν η πρώτη από τις δανειακές συμβάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πρώτης οικονομικής κρίσης της χώρας στον 21° αιώνα. Είναι το πρώτο μνημόνιο και οι Έλληνες μαθαίνουν πολύ σύντομα, τη νέα σημασία αυτής της λέξης στην πράξη και την διαφορά της από την ωραιοποιημένη θεωρία όταν το ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός με φόντο το Καστελόριζο. Σε εφαρμογή του αρχίζουν από 11/5 οι περικοπές επιδομάτων Χριστουγένων, Πάσχα και άδειας. Θα συνεχιστούν και επεκταθούν σε μισθούς, σε αύξηση της φορολογίας, σε έκτακτες εισφορές και ότι άλλη ονομασία έδωσαν και δίνουν στην αφαίρεση εισοδημάτων από τους απλούς πολίτες της χώρας, ενώ τα μνημόνια θα διαδέχονται το ένα το άλλο. Μέτρα ατελέσφορα και αναποτελεσματικά που το μόνο που εξασφαλίζουν είναι το επόμενο μνημόνιο. Στο ίδιο πνεύμα και με τα ίδια αποτελέσματα κινήθηκαν το δεύτερο μνημόνιο τον Φεβρουάριο του 2012 και το τρίτο μνημόνιο το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Από την άλλη πλευρά αυτήν της Εθνικής κυριαρχίας, η ψήφιση της δανειακής σύμβασης σηματοδοτεί μια σειρά κυβερνήσεων (ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κερδίζει τις εκλογές) πολύ μειωμένων αρμοδιοτήτων. Οι δεσμεύσεις είναι τέτοιες που δεν μπορούν να αποφασίσουν το παραμικρό που δημιουργεί άμεσα ή έμεσα οικονομική επιβάρυνση, όσο μικρού μεγέθους και αν είναι αυτή, χωρίς την έγκριση των δανειστών. Έτσι το κέντρο λήψεως των αποφάσεων για οτιδήποτε αφορά την Ελλάδα έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό. Με αυτό τον έμεσο τρόπο καταλύθηκε επίσημα το δικαίωμα των Ελλήνων να αποφασίζουν για τις τύχες του τόπου τους.


2012: Διεξάγονται εκλογές από την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» του Λ. Παπαδήμου. Τα αποτελέσματα δεν δίνουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα παραιτηθεί την 17η Μαΐου για να σχηματισθεί κανονική υπηρεσιακή προεκλογική κυβέρνηση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Π. Πικραμμένο που θα προκηρύξει εκλογές για την 17η Ιουνίου.  Δείτε τα προεκλογικά σποτ των διεκδικητών της εξουσίας στις πρώτες εκλογές του 2012: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσής Αυγής, ΚΚΕ.


←5 Μαΐου

7 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.