Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1832: Υπογράφεται η Σύμβαση του Λονδίνου με την οποία ορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας ο Όθων. Ήταν μια από τις πολλές συμβάσεις και πρωτόκολλα με τα οποία η Ελλάδα νομιμοποιήθηκε σαν ανεξάρτητο κράτος. Ο Όθων ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ελλάδας την 6η Φεβρουαρίου 1833.


1943: Ιδρύονται και αρχίζει η λειτουργία Εκτάκτων Στρατοδικείων Ασφαλείας. Η κυβέρνηση του δοσίλογου Ι. Ράλλη στα πλαίσια πρόληψης και καταστολής της Εθνικής Αντίστασης εκτός από τα «Ευζωνικά Τάγματα» και τις δημεύσεις περιουσιών των αξιωματικών, δημιουργεί ειδικά έκτακτα στρατοδικεία, για εκδίκαση αντιστασικών πράξεων που εκτός από το αντικείμενο, ορίζει και τις ποινές. Παράδειγμα: Όποιος μοιράζει φέιγ βολάν που προτρέπουν τον κόσμο σε συνάθροιση, καταδικάζεται σε θάνατο (άρθρο 4). Σε μερικές περιπτώσεις καταδικάζεται σε θάνατο και «όστις ανθίσταται στα φρουρούντα δημόσια όργανα ή υπηρέτες», εφόσον επεδίωκε αναρχικούς ή κομμουνιστικούς σκοπούς (άρθρο 3).


1945: Ο Στρατηγός Alfred Jodl υπογράφει, στην πόλη Reims την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας στις συμμαχικές δυνάμεις. Ήταν το τυπικό τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η διαταγή παράδοσης είχε δοθεί από τον Ναύαρχο Καρλ Νταίνιτζ. Ήταν ο διάδοχος του Χίτλερ τόσο στην ηγεσία του κράτους όσο και στην ηγεσία του στρατεύματος, που είχε ορίσει προσωπικά πριν αυτοκτονήσει.


1946: Ιδρύεται η Tokyo Tsushin Kogyo, Είναι η σημερινή Sony. Ξεκίνησε με αρχικό κεφάλαιο ¥190.000 και 8 άτομα προσωπικό. Σήμερα (στοιχεία 2017) με κυκλο εργασιών  ¥6,59 τρισ. (€50,6 δισ.), έχει καθαρά έσοδα ¥507.500 δισ (€3,89 δισ.) και απασχολεί 128.000 υπαλλήλους (τα στοιχεία αφορούν την Sony Kabushiki Kaisha, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, χωρίς τις θυγατρικές της). Οι πατέντες της στον χώρο των νέων τεχνολογιών και ηλεκτρονικών είναι αρκετά εκατομμύρια. Δειγματοληψία από τις σημαντικότερες:
Στον τομέα του ήχου: Walkman, MiniDisc, SDDC (αντίπαλος του Dolby), μαζί με την Philips ανέπτυξαν το S/PDIF.
Στον τομέα του Video: Οι βιντεοκασέτες Betamax, το Video 8, Hi8, DAT (Digital Audio Tape).
Αποθήκευση δεδομένων: Οι δισκέτες 3,5» (αντικατέστησαν τις μέχρι τότε δισκέτες των 5 1/4»), από κοινού με την Philips το CD.
Κινητή τηλεφωνία: Σε συνεργασία με την Σουηδική Εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού Ericson, όλη την σειρά κινητών Sony-Ericson.


1960: Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος από το Υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Ανδρέα Στράτο, εγκαινιάζει στον Χολαργό το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ήταν δυναμικότητας 350 κλινών. Μετά από διάφορες επεκτάσεις, συγωνεύσεις, μεταρρυθμίσεις, η δυναμικότητά του έφτασε τις 760 κλίνες ενώ η επωνυμία του έγινε «Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γιώργος Γεννηματάς». Το 2011,  ελέω μνημονίου, αποκτά ενιαίο φορέα διοίκησης με το «Νοσοκομείο Σωτηρία». Τα δυο Νοσοκομειακά συγκροτήματα έχουν από κοινού δυναμικότητα 1430 κλινών.


1998: Η Αραβικών συμφερόντων Daimler AG εξαγοράζει την Αμερικανική Chrysler έναντι $40 δισ. ‘Ηταν η μεγαλύτερη εξαγορά επιχείρησης που είχε γίνει μέχρι τότε. Για λόγους marketing είχε ονομαστεί συγχώνευση ίσου προς ίσον και η νέα εταιρεία είχε ονομαστεί DaimlerChrysler. Η συγχώνευση δεν «πέρασε» στην Αμερικανική αγορά αυτοκινήτου, παρά το καλό όνομα της Mercedes στην Αμερική στον χώρο των high class αυτοκινήτων. Αιτίες το αγοραστικό κοινό της Chrysler και τα λάθη των μάνατζερ της Daimler. Η κερδοφόρα Chrysler του 1998, πουλήθηκε, στα όρια της χρεωκοπίας το 2007 σε μια εταιρεία επενδύσεων. Το 2009 υπέβαλε αίτηση χρεωκοπίας. Επιδοτήθηκε από την Αμερικανική κυβέρνηση με παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων στην Αυτοκινητοβιομηχανία, που διέθεσε και αυτό σοβαρά κεφάλαια για την διάσωση της εταιρείας. Την λύση έδωσε τελικά η FIAT η οποία συμμετείχε και αυτή στην αρχική διάσωση, ενώ σταδιακά εξαγόραζε τις μετοχές τις Chrysler. Την 21η Ιανουαρίου 2014 περιήλθε εξ ολοκλήρου η κυριότητα της Chrysler στην FIAT, η οποία αποπλήρωσε και το «δάνειο» της Αμερικανικής Κυβέρνησης.


2011: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Καναδός Φυσικός Γουίλαρντ Μπόυλ. Μαζί με τον Γεώργιο Σμιθ ανακάλυψαν το 1969 το CCD (Charge Coupled Device. Συσκευή Συζευγμένου Φορτίου). Η αλλιώς τον αισθητήρα (το μάτι) των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και video.  Ήταν η εφεύρεση που «δολοφόνησε» το φιλμ το οποίο, μέχρι τότε, χρησιμοποιούσαν οι φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές.  Για την εφεύρεση τους τιμήθηκαν με πάρα πολλά εξειδικευμένα βραβεία και  με βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2009.


←6 Μαΐου

8 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.