Σαν σήμερα 8 Μαΐου

Παγκόσμια ημέρα Ερυθρού Σταυρού. Είναι η ημέρα των γενεθλίων του ιδρυτή του Ερρίκου Ντυνάν. Γεννήθηκε το 1828. Επιχειρηματίας, κοινωνικός ακτιβιστής και φιλάνθρωπος. Βλέποντας τους τραυματίες από τα πεδία των μαχών να υποφέρουν ανάμεσα σε πτώματα, άλλους τραυματίες σε σκηνές φρίκης που δεν φτάνει καμία φαντασία αποφάσισε να κάνει κάτι για την βελτίωση αυτής της κατάστασης. Για την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού του είχε απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1901.


8-9 Μαΐου. Ώρα Μνήμης και Συμφιλίωσης για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


1794: Καρατομείται σε ηλικία 50 ετών, μετά από αυθημερόν δίκη, ο Αντουάν Λαβουαζιέρ (Antoine-Laurent de Lavoisier), ο πατέρας της σύγχρονης χημείας. Ανακάλυψε τα στοιχεία οξυγόνο και υδρογόνο, την συμβολή του πρώτου στην καύση και τον διαχωρισμό του νερού στα βασικά του συστατικά. Ανακάλυψε το άζωτο της ατμόσφαιρας και διαπίστωσε ότι το θείο ήταν χημικό στοιχείο και όχι μείγμα. Έδωσε όνομα σε 33 συνολικά χημικά στοιχεία, καθόρισε τους όρους: οξείδια, οξέα, άλατα και διατύπωσε την αρχή διατήρησης της μάζας. Η καταδίκη του οφείλεται σε προσωπική επιστημονική διαφωνία με το ηγετικό στέλεχος της Τρομοκρατίας Ζαν-Πωλ Μαρά. Ο δικαστής αναγιγνώσκοντας την καταδίκη είπε την ιστορική φράση: «Η δημοκρατία δεν χρειάζεται ούτε επιστήμονες ούτε χημικούς. Το θέμα της δικαιοσύνης δεν μπορεί να καθυστερήσει.» Ο Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ είχε πει: «Τους πήρε μόνο μια στιγμή για να κόψουν αυτό το κεφάλι, αλλά η Γαλλία μπορεί να μην καταφέρει να φτιάξει άλλο σαν κι’ αυτό ούτε σ΄ένα αιώνα». Μέχρι σήμερα δεν ξαναέφτιαξε.


1821: Μετά την νικηφόρα για τους Τούρκους μάχη της Αλαμάνας ο Ομέρ Βρυώνης συνεχίζει την πορεία του για τα Σάλωνα (σημερινή Άμφισσα). Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 117 άντρες κλείνονται στο χάνι της Γραβιάς που βρισκόταν σε ένα στενό πέρασμα του δρόμου. Αντιμετωπίζουν το στράτευμα των 8.000 στρατιωτών του Τουρκαλβανού Ομέρ Βρυώνη στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του όλη τη μέρα τις 8 Μαΐου και τις 2 μετά τα μεσάνυχτα προς την 9η Μαΐου αιφνιδιάζοντας τη στρατιά του Βρυώνη που τους είχε περικυκλώσει, κάνουν ηρωική έξοδο και εξαφανίζονται.
Ένα ωραίο ιστορικό και ταυτόχρονα λαογραφικό κείμενο υπάρχει εδώ.


1886: Ο φαρμακοποιός John Pemberton κάνει την πρώτη πώληση, σε ένα ψυχιατρείο, από ένα φάρμακο για το οποίο είχε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ήταν ένα ανθρακούχο διάλυμα που ο κατασκευαστής του ισχυριζόταν ότι θεράπευε την δυσπεψία, τη νευρασθένεια, τον εθισμό στην μορφίνη και το όπιο, τον αλκοολισμό, τον πονοκέφαλο και την ανικανότητα. Το είχε ονομάσει Coca Wine. Αργότερα όρισε ότι το όνομα Coca-Cola θα το χρησιμοποιούσε ο γιός του Charlie Pemperton για το δικό παρασκεύασμα. Σήμερα πουλιέται σε πάνω από 200 χώρες (ο ΟΗΕ έχει 192 χώρες μέλη).


1903: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ο Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, κεραμιστής και συγγραφέας Πωλ Γκωγκέν. Συμβολιστής επηρεασμένος από τον φίλο του Βίνσεντ βαν Γκογκ και από τον Εντγκάρ Ντεγκά. Οι πίνακές του σήμερα είναι ανυπολόγιστης αξίας.


1936: Πνίγεται στο αίμα σειρά διαδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη από την κυβέρνηση του Ι. Μεταξά που ξεκινάει από εκείνη την μέρα. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 30. Άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών. Από τα τέλη Απριλίου είχαν αρχίσει σε πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων εργαζομένων με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους στον καπνό όπου υπήρχαν πολλές απολύσεις από καπνέμπορους. Ο Γενικός Διοικητής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Πάλης, έμπειρος όπως φάνηκε, όχι μόνο σαν αξιωματικός, παραιτείται παρά τις αντιρρήσεις του Ι. Μεταξά, από την 7η Μαΐου. 8, 9, και 10 Μαΐου συγκρούονται εργάτες και στρατός από την μια πλευρά και αστυνομία από την άλλη. Το Γ΄ Σώμα Στρατού παρ’ όλο που είχε πάρει εντολή από την Κυβέρνηση την 9η Μαΐου  να αναλάβει την τήρηση της τάξεως (να κτυπήσει τους εξεγερμένους) υπάκουσε τύποις, αλλά στην ουσία πήρε το μέρος τους. Έτσι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγορευόταν κάθε συγκέντρωση και διέτασσε τους καταστηματάρχες να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους. Αξιωματικοί του όμως είτε έβγαζαν λόγους στις κηδείες των νεκρών, είτε αφόπλιζαν χωροφύλακες που πυροβολούσαν στο ψαχνό. Ο κύκλος των απεργών διευρύνεται τόσο σε άλλους κλάδους όσο και σε πόλεις. Στην Θεσσαλονίκη καταφθάνουν αντιτορπιλικά και ένα Σύνταγμα Πεζικού από την Λάρισα. Εκτός των ανεπιτυχών στρατιωτικών μέτρων ο Μεταξάς προσπαθεί με ορυμαγδό επιστρατεύσεων* να περιορίσει τον κύκλο των απεργών. Αποτέλεσμα αυτών να “χάσει” τον υπουργό δικαιοσύνης της κυβέρνησής του (Κωνσταντίνος Βρυάκος. Προερχόμενος από το δικαστικό σώμα) που παραιτείται. Αθρόες συλλήψεις. Από τους συλληφθέντες 60 παραπέμπονται για εσχάτη προδοσία. Ο Μεταξάς καταλαβαίνει ότι έχει πέσει σε αδιέξοδο με την πολιτική της τρομοκρατίας, που εξαγρίωνε μέρα με την μέρα όλο και μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Την 17η Μαΐου λύνει όλες τις επιστρατεύσεις ορίζει νέα αξιοπρεπή ημερομίσθια για τους καπνεργάτες και υπόσχεται να τα επιβάλει στους καπνέμπορους. Δεν είναι στροφή πολιτικής αλλά τακτικός ελιγμός. Όλοι πια μιλούν ανοιχτά για επιβολή δικτατορίας. Για τα γεγονότα ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον Eπιτάφιο.
*
ΦΕΚ 192: Επιστράτευση Σιδηροδρομικών και τροχιοδρομικών υπαλλήλων ΣΕΚ. Επιστράτευση υπαλλήλων ηλεκτροφωτισμού.
ΦΕΚ 197: Επιστράτευση Σιδηροδρομικών και τροχιοδρομικών υπαλλήλων ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πελοπονήσου), Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών – Πειραιώς.
ΦΕΚ 199: Επιστράτευση Τροχιοδρομικών Αθηνών – Πειραιώς και περιχώρων (Τραμ).
ΦΕΚ 203: Επιστράτευση Αρτεργατών και Μυλεργατών περιοχής Θεσσαλονίκης.


1941: Η κυβέρνηση Τσολάκογλου, με την 117 Αγορανομική Διάταξη, δεσμεύει το λάδι όλης της χώρας, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την ανάπτυξη του μαυραγοριτισμού. Ο κύριος στόχος όμως, ήταν η κάμψη της αντίστασης του Ελληνικού λαού μέσα από τον γενικευμένο λιμό, που ακολούθησε, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το λάδι τότε ήταν η μοναδική «ενεργειακή» πηγή για τους οργανισμούς των ανθρώπων αφού κρέας δεν υπήρχε (ήταν αδύνατη η διακίνησή του) και τα είδη αρτοποιΐας είχαν μπει στην διατίμηση (στο ίδιο ΦΕΚ), που αργότερα δινόταν με δελτίο μόνο σε ορισμένους.


1970: Ο πρωθυπουργός της χούντας Γεώργιος Παπαδόπουλος εγκαινιάζει τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καστρακίου. Με αυτόν τα νερά του Αχελώου εκμεταλλεύονται για δεύτερη φορά μετά τον ΥΗΣ Κρεμαστών. Το φράγμα, που θεμελιώθηκε την 5η Οκτωβρίου 1967, έχει ύψος 95 μέτρα, μήκος 530 μ. και παράγει ∼598 GWH ετησίως. Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από Ελληνικές εταιρείες.


1989: Απόπειρα δολοφονίας του πρώην Υπουργού Γ. Πέτσου από την 17Ν, με αποτέλεσμα τον ελαφρό τραυματισμό του. Η 17Ν, σύμφωνα με την προκήρυξή της, θεωρούσε Νο2 υπεύθυνο του σκανδάλου Κοσκωτά τον Γ. Πέτσο (μετά τον Μένιο Κουτσόγιωργα).


2009: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής διαλύουν τη Βουλή. Το «πονηρό ΦΕΚ» αναφέρει: «Κήρυξη της λήξης των εργασιών» επικαλούμενο το άρθρο 64 παρ. 2 του Συντάγματος, κάνοντας χρήση του δικαιώματος λειτουργίας της Βουλής για 5 μήνες/σύνοδο. Η Ελλάδα μένει χωρίς Βουλή μέχρι και την διάλυσή της με προκήρυξη εκλογών την 7 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση για την παύση της λειτουργίας της Βουλής πάρθηκε όντας η μοναδική λύση για παραγραφή των οικονομικών εγκλημάτων κατά κύριο λόγο στελεχών της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά στα οποία είχαν εμπλακεί και αρκετά ονόματα της αντιπολίτευσης. Αυτά αφορούσαν τα σκάνδαλα Βατοπεδίου, δομημένων ομολόγων και δωροδοκιών της SIEMENS. Μήνυση που κατατέθηκε το 2011 κατά του κ. Καραμανλή  για «υπόθαλψη εγκληματία με δόλο» γι’ αυτή του την ενέργεια, μετατράπηκε, με αφαίρεση των νόμιμων παράβολων, σε απλή αίτηση και αρχειοθετήθηκε.


←7 Μαΐου

9 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.