Σαν σήμερα 10 Μαΐου

1837: Στην Ακρόπολη γίνεται “η έναρξις της Αρχαιολογικής των Αθηνών Εταιρείας”. Είναι πρωτοβάθμιο Σωματείο (Σύλλογος) όπως όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία. Όπως αναφέρεται και στο πρακτικό της  πρώτης Συνεδρίασής της η ημερομηνία είναι 28 Απριλίου. Είναι με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό). Με το νέο (Γρηγοριανό) στην επόμενη σελίδα που είναι η μετάφραση στα Γαλλικά είναι 10 Μαΐου. Επειδή είναι Σύλλογος δεν υπάρχει κανένα Βασιλικό Διάταγμα ίδρυσής της αλλά μια επιστολή της 18/30 Ιανουαρίου 1837 (Σελ. 22 του PDF) του γραμματέα της “Επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίου Εκπαιδεύσεως Γραμματείας της Επικρατείας” (Το πολίτευμα της Ελλάδας τότε ήταν Βασιλεία. Δεν υπήρχαν Σύνταγμα, κυβέρνηση και υπουργεία) προς τον εαυτό του (Ο Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός ήταν ταυτόχρονα ο πρώτος πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας), όπου δίδει το περίγραμμα των σχέσεων κράτους – Αρχαιολογικής Εταιρείας. Αυτά για διευκρίνηση των σκόπιμων ανακριβειών που υπάρχουν στην σελίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας για την ίδρυσή της. Πέρα από τα παραπάνω, ελέω Ελληνικού κράτους και της απαράμιλλης αρχής λειτουργίας του “όπου μπέχο τρέχω”, ότι έχουμε και δεν έχουμε σε αρχαιολογικά ευρήματα ανασκαφών από Έλληνες, σ’ αυτόν τον Σύλλογο τα οφείλουμε. Το αν έπρεπε το μακράν μεγαλύτερο  και ανώτερο οπλικό σύστημα της Ελλάδας να είναι στα χέρια ενός Σωματείου ή να το διαχειρίζεται αποκλειστικά το κράτος, είναι καθαρά θέμα φιλολογικής συζήτησης. Προσωπικά, συγκρίνοντας με το τι κράτος έχουμε, νομίζω ότι είναι καλύτερα όπως είναι τώρα.


1837: Ο πανικός του 1837. Ήταν μια οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, που δημιουργήθηκε από την αγορά ακινήτων. Διάρκεσε πέντε χρόνια, δημιούργησε αποπληθωρισμό (αρνητικό πληθωρισμό), με μεγάλη πτώση των τιμών των αγαθών, ανεργία, ύφεση. Τον πανικό σηματοδότησαν οι τράπεζες στις 10 Μαΐου, όταν άρχισαν να δέχονται συναλλαγές μόνο σε είδος (χρυσά ή αργυρά νομίσματα). Από τις 850 Τράπεζες που υπήρχαν στις ΗΠΑ, οι 343 έκλεισαν τελείως, 62 προσωρινά, ενώ το δίκτυο των Εθνικών Τραπεζών δέχτηκε πλήγμα από το οποίο δεν συνήλθε τελείως ποτέ.


1859: Αρχίζουν επεισόδια στην Αθήνα, με την ονομασία σκιαδικά, που κράτησαν δυο μέρες και θεωρήθηκαν η αρχή του τέλους για τον Όθωνα. Μαθητές και φοιτητές ξεκίνησαν να φοράνε ψάθινα καπέλα (σκιάδια) από την Σίφνο, βρίσκοντας σωστή την προτροπή του Ραγκαβή για ενίσχυση της ντόπιας παραγωγής. Αμέσως δημιουργήθηκε αντίπαλη παράταξη, που φορούσε άσπρα εισαγόμενα ημίψηλα καπέλα, που ονομάστηκαν «Αυστριακοί», γιατί ήταν με το μέρος των εισαγωγέων και του Όθωνα. Την Κυριακή, 10 Μαΐου, ενώ ο Όθων παρακολουθούσε την στρατιωτική μπάντα στο Πεδίο του Άρεως εμφανίστηκε μια ομάδα «Γαριβαλδινών» (με ψάθινα καπέλα). Οι εισαγωγείς έστειλαν υπαλλήλους τους που φορούσαν κουρελιασμένα ψάθινα καπέλα για να γελοιοποιήσουν τους Γαριβαλδινούς. Δημιουργείται ένταση και ο αστυνομικός διευθυντής διατάζει την απώθηση των Γαριβαλδινών και την σύλληψη όσων αντιστεκόταν. Η εξέγερση γενικεύεται σε όλες της τάξεις της Αθήνας, ενώ οι φοιτητές κάνουν την πρώτη κατάληψη του Πανεπιστημίου. Την επομένη, η αγορά κλείνει και συγκεντρώνεται κόσμος στα Προπύλαια σε ένδειξη συμπαράστασης. Γίνεται έφοδος του Στρατού και της Αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο, που πυροβολώντας εκκενώνει από τους φοιτητές το Πνευματικό Ίδρυμα. Ήταν η πρώτη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου που άφησε βαριά τραυματισμένους δυο φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό και με στρατιωτική φρουρά στο εσωτερικό του μέχρι και την 16η Μαΐου. Για να εκτονωθεί η κατάσταση απολύθηκε ο διοικητής της Αστυνομίας Κων. Δημητριάδης και αποφυλακίσθηκαν όλοι οι μαθητές και φοιτητές που είχαν συλληφθεί. Όμως τα πράγματα δεν ήλθαν όπως τα ήθελε η αυλή. Η λαϊκή αγανάκτηση κουφόβραζε και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα κήρυξαν την λήξη των εργασιών της βουλής την 24.5.1859. Διενήργησαν ψευδοεκλογές (χωρίς Διάταγμα ή έστω προφορική εξαγγελία), για να συνεχίζουν όπως πίστευαν να κυβερνούν με τον ίδιο τρόπο (έναρξη εργασιών νέας βουλής 10.11.1859) όταν θα είχε εκτονωθεί η κατάσταση. Δεν το πέτυχαν και την 1η Φεβρουαρίου 1862 ξέσπασε η επανάσταση του Ναυπλίου. Το καθεστώς της βασιλείας του Όθωνα με αυτές τις μεθόδους κατάφερε να μείνει στην εξουσία μέχρι την 10.10.1862 που εκδιώχθηκε από την Ελλάδα με πολλαπλά κινήματα.


1865: Τελειώνει τυπικά, με διακήρυξη του Προέδρου των ΗΠΑ A. Johnson, ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος που είχε αρχίσει το 1861. Υπήρξαν κάποιες τοπικές σποραδικές αψιμαχίες που ατόνησαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η νίκη του Βορρά επί του Νότου ήταν ολοκληρωτική. Ο Νότος καταστράφηκε τελείως οικονομικά. Χρειάστηκε πάνω από ένα αιώνα για να αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται. Αντίθετα ο Βορράς και οι δυτικές Πολιτείες βγαίνουν από τον πόλεμο πάμπλουτες. Οι απώλειες σε ανθρώπους ήταν ∼365.000 Βόρειοι και ∼260.000 Νότιοι.


1903: Γεννιέται ο Oleg Vladimirovich Losev. Ο πιο αδικημένος επιστήμονας, τόσο όσο ήταν ζωντανός, αλλά πολύ περισσότερο μετά το θάνατό του. Στη σύντομη ζωή του (πέθανε από πείνα το 1942 στη πολιορκία του Λένινγκραντ, σημερινή Αγία Πετρούπολη), πέρα από τις άλλες έρευνες του, εφευρέσεις και ανακαλύψεις του, είναι ο εφευρέτης του LED (Light Emitting Diode). Από τα 22 του (που είχε το δικαίωμα) άρχισε να δημοσιεύει άρθρα του στο ‘φιλοσοφικό περιοδικό το παλαιότερο και πιο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό του Κόσμου. Και η Σοβιετική Ένωση, λόγω της καταγωγής του (από υψηλού εισοδήματος οικογένεια), τον έθαψε και οι εκτός της χώρας του έκαναν πως δεν τον ήξεραν, γράφοντας λάθος ακόμα και το όνομα του λόγω του νεαρού του και της μη προβολής, προώθησης και υποστήριξης των εφευρέσεων του από την πατρίδα του. Και μέχρι σήμερα είναι δύσκολο να βρεις αναφορές γι’ αυτόν στο Internet, γιατί το LED είναι πατέντα κατοχυρωμένη στη Σοβιετική Ένωση και βέβαια στη διάδοχό της κατάσταση (Ρωσία).


1941: Ο βοηθός του Φύρερ (υπαρχηγός του ναζιστικού κόμματος) Rudolf Hess* απογειώνεται μόνος του από το αεροδρόμιο του Άουγκσμπουργκ με κατεύθυνση τη Σκωτία. Στόχος του η επίτευξη ειρήνης μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας προκειμένου η τελευταία να επιτεθεί απερίσπαστη στη Ρωσία. Η πτήση με το ειδικά διασκευασμένο Messerschmitt Bf 110 (εξτρά εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων, ενισχυμένα ραδιοβοηθήματα, τροποποιημένη παροχή οξυγόνου κλπ) πήγε αρκετά καλά από τον πιλότο της αθλητικής αεροπλοΐας Hess, αν και στο τέλος χρειάστηκε να πέσει με αλεξίπτωτο. Συνελήφθη, οι προτάσεις του για ειρήνη πέσαν στο κενό, αποκηρύχθηκε από την πατρίδα του σαν τρελός (όπως είχε προτείνει στον Χίτλερ με επιστολή που είχε δώσει εντολή να παραδοθεί την επόμενη μέρα) και μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παραπέμφθηκε με τους υπόλοιπους Ναζί στην δίκη της Νυρεμβέργης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καταδικάστηκε σε ισόβια και οδηγήθηκε στις φυλακές εγκληματιών πολέμου Σπαντάου που βρισκόταν στο Δυτικό Βερολίνο και ήταν δυναμικότητας 600 κελιών. Από το 1966 ήταν ο μοναδικός κρατούμενος της φυλακής. Αιτήσεις αποφυλάκισής του ακόμη και από διεθνούς κύρους προσωπικότητες απορρίπτονταν γιατί οι Σοβιετικοί (που ήταν μέρος της φρουράς) θα έχαναν την πρόσβαση στο Δυτικό Βερολίνο. Αυτοκτόνησε το 1987 σε ηλικία 93 ετών. Θεωρίες συνωμοσίας αναφέρουν ότι δολοφονήθηκε από Άγγλους πράκτορες.
* Καμία σχέση με τον διοικητή στρατοπέδου του Άουσβιτς Rudolf Höss που προφέρεται το ίδιο: Ρούντολφ Ες.


1956: Οι αγωνιστές Μιχαλάκης Καραολής (23 ετών) και Ανδρέας Δημητρίου (22 ετών) απαγχονίζονται στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας. Τους θάβουν εκεί μέσα αρνούμενοι να παραδώσουν τις σορούς τους στους συγγενείς τους. Οι Αγγλικές δυνάμεις κατοχής του νησιού προσπαθούν με κάθε τρόπο χωρίς κανένα όριο αγριότητας και απάνθρωπης μεταχείρισης προς τους κατοίκους του νησιού να καταπνίξουν τον απελευθερωτικό και ενωτικό αγώνα των Κύπριων.


1966: Γίνονται τα εγκαίνια των διυλιστηρίων της ESSO-Πάπας στην Θεσσαλονίκη. Παρούσα όλη η πολιτειακή (συν γυναιξί και τέκνοις) και πολιτική ηγεσία της χώρας που την προηγούμενη μέρα είχε εγκαινιάσει την μονάδα συνθετικών λιπασμάτων. Η συνολική επένδυση της ESSO-Πάππας ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα που είχε γίνει μέχρι τότε. Αν και σκανδαλώδης όπως όλες χωρίς εξαίρεση οι επενδύσεις και έργα (Με ανάθεση το 1962 από την κυβέρνηση ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή που το 1966 ζούσε αυτοεξόριστος στη Γαλλία. Xωρίς λάδι δεν γίνεται τίποτε σ’ αυτό τον τόπο), ήταν ένα έργο που οριστικοποιούσε και ολοκλήρωνε την εκβιομηχάνιση της Βόρειας Ελλάδας. Εκτός από τα διυλιστήρια που η λειτουργία τους εγκαινιάσθηκε εκείνη τη μέρα, μετά από λίγες μέρες άρχισε να λειτουργεί η μονάδα πετροχημικών και η μονάδα αμμωνίας. Η μονάδα επεξεργασίας χάλυβος που ολοκλήρωνε την επένδυση άρχισε να λειτουργεί το 1968. Ήταν η μοναδική στο είδος της (ως προς τα προϊόντα που παρήγαγε) στην Ελλάδα. Τα μηχανήματα μιας κάποιας ηλικίας (αρχές 20ού αιώνα), που είχαν αποξηλωθεί από την Αμερική ως ασύμφορα.  Η μονάδα χάλυβος έκλεισε το 2014 σαν Hellenic Steel Co μετά από αρκετές  οικονομικές περιπέτειες και ιδιοκτησιακές περιπλανήσεις.


1967: Η χούντα με Αναγκαστικό Νόμο (3/1967) καταργεί την υπάρχουσα Ιερά Σύνοδο και κηρύσσει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο εν χηρεία. Το κάνει για να ξεφορτωθεί τον, ανεπιθύμητο, μέχρι τότε, αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ που αρνούνταν πεισματικά να παραιτηθεί. Διορίζει αριστίνδην Σύνοδο με μητροπολίτες της επιλογής της, που εκλέγει για αρχιεπίσκοπο τον εκλεκτό παλατιού και χούντας πρωθιερέα των ανακτόρων Ιερώνυμο Α΄ Κοτσώνη. Την 28.4.1967, Μεγάλη Παρασκευή, κατά την διάρκεια περιφοράς του επιταφίου παρουσιάστηκαν δυο άτομα που ήταν κατά δήλωσή τους γιατροί οι οποίοι τον επιβίβασαν βίαια σε αυτοκίνητο και τον μετέφεραν αρχικά στο σπίτι του και αμέσως μετά συνοδεία αστυνομικών στον Ερυθρό Σταυρό, παρά την διάγνωση του προσωπικού του γιατρού Δημητρίου Καπνιά ότι δεν έβλεπε κάποιο πρόβλημα υγείας.  Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της επομένης ο τίτλος ήταν ότι υπέστη προσβολήν, δεν έγραψαν καρδιακή, γιατί το ιατρικό ανακοινωθέν λίγο πιο κάτω στο ρεπορτάζ έλεγε υπερκόπωση και ελαφράν κυκλοφοριακήν διαταραχήν (οι γιατροί λίγο πιο αξιοπρεπείς από τις φυλλάδες). Στην επίμονη άρνηση του Χρυσόστομου, που συνέχιζε την αναγκαστική νοσηλεία του στο Νοσοκομείο, να παραιτηθεί, απάντησαν με τον Αναγκαστικό Νόμο. Οι εφημερίδες, από την 11η Μαΐου, είχαν την προαίσθηση ότι θα εκλεγόταν αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος Κοτσώνης. Και ω του θαύματος της 13η Μαΐου εκλέχτηκε σαν Ιερώνυμος Α΄. Αλλά μάχαιραν έδωσες μάχαιραν θα λάβεις. Όπως ο Χρυσόστομος είχε πατήσει πάνω στο “αρχιεπισκοπικό πτώμα” του προκατόχου του Ιάκωβου που διετέλεσε για 12 μέρες όλες κι όλες αρχιεπίσκοπος, έτσι και ο Ιερώνυμος Α΄απολύθηκε με τον ίδιο τρόπο από την χούντα του Ιωαννίδη που διαδέχθηκε την χούντα του Παπαδόπουλου. Αντικαταστάτης του Ιερώνυμου διορίστηκε, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Σεραφείμ.


1980: Με την αποχώρηση του Κ. Καραμανλή, από την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και την Πρωθυπουργία, για να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας, ορίζει διάδοχό του τον Γεώργιο Ράλλη. Αυτός σχηματίζει κυβέρνηση που θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 1981. Θα την διαδεχθεί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπό τον Α. Παπανδρέου μετά την πρώτη νίκη του στις εκλογές.


1994: Ο Νέλσον Μαντέλα γίνεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, σηματοδοτώντας επίσημα το τέλος του Απαρτχάιντ. Παρά τους φόβους πολλών λευκών, ντόπιων και ξένων, η μετάβαση στο νέο καθεστώς απόλυτης ισοτιμίας λευκών και μαύρων έγινε πέρα από κάθε πρόβλεψη απόλυτα ειρηνικά, χωρίς την παραμικρή σκιά βίας. Την τελετή αναγόρευσής του σε Πρόεδρο την παρακολούθησαν ζωντανά πάνω από ένα δισεκατομμύριο θεατές απ’ όλο το κόσμο.


←9 Μαΐου

11 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.