Σαν σήμερα 11 Μαΐου

Παγκόσμια ημέρα αποδημητικών πτηνών.


330: Εγκαινιάζεται και ονομάζεται πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού κράτους η πόλη Βυζάντιο με το όνομα Νέα Ρώμη. Έμεινε στην ιστορία σαν Κωνσταντινούπολη. Εξ ίσου γνωστά προσωνύμιά της είναι Πόλη, Βασιλεύουσα και Επτάλοφος. Ο Μέγας Κωνσταντίνος μετά από έξι χρόνια ανοικοδόμησης πάνω από την αρχαία Βυζαντίδα, ολοκληρώνει το έργο του καθιστώντας την επίσημα πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού κράτους. Διοικητικά μετέφερε τα πρότυπα της Ρώμης στην νέα πρωτεύουσα. Το 1930 η Τουρκία άλλαξε το επίσημο όνομα της Πόλης σε Ινσταμπούλ.


912: Πεθαίνει σε ηλικία 45 ετών ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Στ’, ή Λέων ο Σοφός. Είχε διαδεχθεί τον πατέρα του Βασίλειο Α’ μετά το θάνατό του. Έγραψε αρκετά βιβλία, όπως πολιτικές δημηγορίες, λειτουργικά ποιήματα, θεολογικά συγγράμματα. Το κυριότερο έργο του είναι το Νομοθετικό. Κωδικοποίησε τους νόμους σε 60 βιβλία τα «Βασιλικά», γραμμένα στα ελληνικά, όπου ενσωμάτωσε τον Ιουστινιάνιο κώδικα. Εισήγαγε νέους νόμους με 114 βιβλία, τις «Νεαρές», εξέδωσε το «Βιβλίο του Έπαρχου» το οποίο ασχολείται με την οργάνωση της βιοτεχνίας και του εμπορίου. Στρατιωτικά ήταν ανύπαρκτος με τους Βούλγαρους και τους Άραβες να αλωνίζουν την αυτοκρατορία. Η προσωπική του ζωή σημαδεύτηκε  από τις τέσσερις συζύγους και αρκετές ερωμένες. Με τον κλήρο τα πήγε καλά, αρκεί να του έκαναν τα χατίρια, ιδιαίτερα στον «ευαίσθητο» τομέα των συζύγων του. Επί θητείας  του άλλαξαν τέσσερις Πατριάρχες μεταξύ των οποίων ο δάσκαλός του Φώτιος A’ και ο φίλος, συμμαθητής του στον Φώτιο και μυστικοσύμβουλός του Νικόλαος Α΄ Μυστικός. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Αλέξανδρος Γ’, για ένα χρόνο, μέχρι που πέθανε και αυτός. Μετά τον θάνατο και των δυο έγινε αυτοκράτορας ο ανήλικος γιος του (15 ετών) Κωνσταντίνος Ζ’, τον οποίο από την ηλικία των τριών χρονών τον είχε χρήσει συναυτοκράτορα.


925: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαος Α΄ Μυστικός. Συμμαθητής και προσωπικός σύμβουλος (στην εποχή του Βυζαντίου λεγόταν μυστικός) του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ Σοφού με τον οποίο είχε μια πολυκύμαντη σχέση. Κύρια αιτία των προστριβών τους οι γυναίκες του αυτοκράτορα. Ήλθαν σε ρήξη όταν ο Λέων αθετώντας την υπόσχεσή του παντρεύτηκε εν απουσία του την τέταρτη σύζυγό του Ζωή Καρβουνοψίνα. Αφόρισε (απαγόρεψε την θεία κοινωνία) στον Λέοντα και την Ζωή και καθαίρεσε τον ιερέα των ανακτόρων Φώτιο που τέλεσε το μυστήριο. Ο Λέων τον απομάκρυνε από τον πατριαρχικό θρόνο και τον έκλεισε στην μονή Γαλακρηνών της Χαλκηδόνας. Οι διαμάχες των δυο ανδρών αφορούσαν και την διοίκηση του κράτους. Δεν ήταν, λόγω ισχυρής προσωπικότητας και προσόντων, ένας απλός σύμβουλος.  Παρενέβαινε δραστικά όπου νόμιζε ότι ο αυτοκράτορας είχε λάθος ή πρόβλημα. Είχε παρέμβει αποφασιστiκά τόσο στο θέμα των Σαρακηνών, αλλά κυρίως στο πρόβλημα των Βουλγάρων. Σταμάτησε με έξοχους διπλωματικούς χειρισμούς (επιστολές νουθεσίας αλλά και υπόσχεση γάμου του ίδιου ή μέλους της οικογένειας του με μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας) τον τσάρο Συμεών έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Ο Λέων λίγο πριν πεθάνει τον επανέφερε στον θρόνο. Ανέλαβε την επιτροπεία του ανήλικου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ΄, μοναδικού γιου του Λέοντα, τον οποίο είχε αποκτήσει με την Ζωή (από τις προηγούμενες τρεις δεν είχε αποκτήσει απογόνους). Ο Νικόλαος την 9η Ιουλίου 920 συγκάλεσε Σύνοδο για την ειρήνευση της εκκλησίας η οποία εξέδωσε τα πορίσματα των εργασιών της στον “Τόμο της Ενώσεως”. Σ΄αυτόν δεν παρέλειψε να καταδικάσει και να απαγορέψει τον τέταρτο γάμο ως αντικανονικό, πράγμα που ισχύει μέχρι σήμερα. Η Εκκλησία τον τιμά σαν Άγιο την 16η Μαΐου.


1771: Γεννιέται στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης η ηρωίδα της επανάστασης Λασκαρίνα Πινότση γνωστή σαν Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα από το επώνυμο του δεύτερου συζύγου της Μπούμπουλη που τον σκότωσαν πειρατές όπως και τον πρώτο. Ήταν η μόνη γυναίκα μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Είχε ξεσηκώσει τους Σπετσιώτες υπέρ της Επανάστασης. Σκοτώθηκε την 22 Μαΐου 1825 (54 ετών) σε καυγά με Σπετσιώτες γιατί ο γιος της είχε απαγάγει την κόρη τους. Οι Ρώσοι μετά θάνατον της απένειμαν τον τίτλο της Ναυάρχου, πάλι στην μοναδική γυναίκα που δόθηκε ποτέ. Πέρα από κάθε προσωπικό και οικογενειακό στοιχείο, ιστορικό ή ανιστόρητο, η Μπουμπουλίνα προσέφερε στον αγώνα και ήταν ισάξια τόσο σε μαχητικότητα και αγωνιστικότητα, όσο και σε οικονομική συνεισφορά, με τους Μιαούλη, Κανάρη, Κουντουριώτηδες, Τσαμαδό, Τομπάζη, Κριεζή.


1820: Καθελκύεται το Beagle. Το πρώτο εξερευνητικό πλοίο. Ήταν χαρτογραφικό, υδρογραφικό, μετεωρολογικό. Έμεινε στην ιστορία σαν το πλοίο με το οποίο ο Κάρολος Δαρβίνος μετά από 57 μήνες εξερευνητικού ταξιδιού (27.12.1831 – 02.10.1836), επιβεβαίωσε και ολοκλήρωσε την θεωρία του για την «Καταγωγή των ειδών«.


1867: Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου γίνεται οριστικά ανεξάρτητο κράτος με την Συνθήκη του Λονδίνου. Βρίσκεται ανάμεσα στα σύνορα Γαλλίας, Γερμανίας και Βελγίου, έχει έκταση όση ο Νομός Καρδίτσας (2.586,4 km2), πληθυσμό ∼602.000 και ∼€91.500 κατά κεφαλή ΑΕΠ. Το εξωτερικό του χρέος είναι το υψηλότερο, με διαφορά, του κόσμου: 3.443% του ΑΕΠ. Είναι έδρα πολλών Παγκόσμιων Οργανισμών, αλλά κυρίως είναι ο τόπος που μαγειρεύτηκαν σχεδόν όλοι οι μεγαλύτεροι οργανισμοί του κόσμου.


1891: Ο Πρίγκηπας Γεώργιος, σώζει τον ξάδελφό του πρίγκηπα Νικόλαο (μετέπειτα Τσάρο Νικόλαο Β’), από απόπειρα δολοφονίας. Η πρώτη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, περιλάμβανε περιοδεία σε αρκετές πόλεις μεταξύ των οποίων και το Κιότο. Επιστρέφοντας από μια εκδρομή στην μεγαλύτερη λίμνη της Ιαπωνίας, την Μπίβα, ένας αστυνομικός της συνοδείας του αποπειράθηκε να τον σκοτώσει με ξίφος. Δέχτηκε το πρώτο κτύπημα στο πρόσωπο. Το δεύτερο κτύπημα ο Γεώργιος το απέκρουσε με την ταξιδιωτική του μαγκούρα και επιτέθηκε με αυτήν στον αιφνιδιασμένο Τσούντα Σαντζό που τράπηκε σε φυγή. Το τραύμα στο πρόσωπο του Νικόλαου επουλώθηκε αφήνοντας σημάδι 9 εκατοστών στο πρόσωπό του. Από τότε άφησε μούσι.


1933: Είκοσι Βουλευτές ζητούν την ποινική δίωξη του Ελ Βενιζέλου για τα γεγονότα της 6ης Μαρτίου (κίνημα Πλαστήρα). Ονομάζεται πρόταση Μεταξά (Σελ. 79, ή σελ. 39 του PDF) γιατί αυτός είχε την ιδέα. Αυτός, που έγραψε τις πιο στυγνές σελίδες δικτατορίας στην Ελλάδα. Η απολογία του Ελ. Βενιζέλου διακόπτεται από ύβρεις, απειλές, οχλαγωγία, ενώ κάποιοι από τους βουλευτές βγάζουν όπλα. Ο Ελ Βενιζέλος αποχωρεί ενώ ο πρόεδρος της Βουλής διακόπτει την συνεδρίαση. Ενώ εκκρεμεί η ψηφοφορία (που έχει αναβληθεί) για παραπομπή, την 6η Ιουνίου πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας του Ελ. Βενιζέλου. Σχεδιαστές και οργανωτές της βουλευτές του Λαΐκού κόμματος.
Οι βουλευτές που είχαν υπογράψει την πρόταση παραπομπής ήταν: Ι. Μεταξάς, Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης (γιος του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη που είχε καταδικαστεί σε θάνατο, για την Μικρασιατική Καταστροφή στην δίκη των έξι), Βρ. Αλεξάτος, Στ. Πολυζογώπουλος, Στάθης Μανωλάκος, Γρ. Ευσταθίου, Διον. Βούλτσος, Περ. Μπούμπουλης, Φ. Μοσχούλας, Αντ. Λιβιεράτος, Θεόδ. Λιναρδάτος, Αθ. Γραμματίκας, Γεώρ. Τουρκοβασίλης, Ανδ. Στράτος, Αν Νταλίκης, Γεώρ. Μπακόπουλος, Νικ. Σιγαλός, Κων. Τσουκαλάς Αντ. Κακαράς και Γεώρ. Βαρβιτσιώτης.


1958: Τις εκλογές εκείνης της ημέρας κερδίζει η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με 41,16%, βγάζει 173 βουλευτές και σχηματίζει κυβέρνηση, την δεύτερη συνεχόμενη της ΕΡΕ. Δεύτερο κόμμα έρχεται η ΕΔΑ με 24,42% και 60 βουλευτές, που κάνει την μεγάλη έκπληξη. Τρίτο και καταποντισμένο το Κόμμα Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου με 20,67% και 36 βουλευτές. Οι εκλογές αυτές είχαν γίνει με υπερενισχυμένη αναλογική για να μειώσουν, οι δυο πρώτοι (ΕΡΕ, Κέντρο) την δύναμη του τρίτου κόμματος που πίστευαν ότι θα είναι η ΕΔΑ.


1981: Πεθαίνει σε ηλικία 36ετών, από μελάνωμα, ο Τζαμαϊκανός μουσικός Μπομπ Μάρλεϊ. Ήταν αυτός που διέδωσε και καθιέρωσε την μουσική ρέγγε σ’ όλο τον κόσμο. Τα περιοδικό Time ανακήρυξε το Άλμπουμ του Exodus σαν το καλύτερο μουσικό άλμπουμ του 20ου αιώνα. Έντονα πολιτικοποιημένος είχε προσπαθήσει κατ’ επανάληψη να κατευνάσει τα πολιτικά πάθη στην χώρα του. Γι’ αυτό τον λόγο είχε γίνει στόχος δολοφονικών επιθέσεων τόσο αυτός και η οικογένειά του όσο και το συγκρότημά του. Είχε δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τους λαούς της Αφρικής που ζούσαν ακόμη κάτω από αποικιοκρατικό καθεστώς. Ρασταφαριανός* (μυστικιστής με μίγμα προτεστάντη – ορθόδοξου), είχε προβάλει την πίστη του μέσα από την μουσική του. Παγκόσμια γνωστός εν ζωή, αλλά όλα τα βραβεία και την απογείωση της δημοτικότητάς του τα είχε μετά θάνατο. Η κηδεία του έγινε στην Τζαμάικα, δημοσία δαπάνη, με το τελετουργικό της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εμπλουτισμένο με ρασταφαριανά στοιχεία. Μαζί του θάφτηκαν η κιθάρα του, ένα μεγάλο κλαδί κάνναβης και μια ποδοσφαιρική μπάλα. Αυτό το άρθρο θα ήταν σαν κενό γράμμα αν δεν είχε περιλάβει τον “Εθνικό ύμνο” της reggae: I shot the seriff.
* Για τον προφήτη του κινήματος Χαϊλε Σεάσιέ είχε γράψει δυο τραγούδια: Το Selassie is the chapel και το war που ήταν ο λόγος του Σελασιέ στον ΟΗΕ το 1963.


1997: Ο Deep Blue, ένα supercomputer της εποχής εκείνης, νικάει τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Garry Kasparov. Είναι ο πρώτος υπολογιστής που νικάει σε αγώνα στο σκάκι, παγκόσμιο πρωταθλητή.


←10 Μαΐου

12 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.