Σαν σήμερα 12 Μαΐου

1465: Πεθαίνει ο Θωμάς Παλαιολόγος. Ο τελευταίος της δυναστείας σε Ελληνικό έδαφος και θεωρητικά αυτοκράτορας του Βυζαντίου μετά τον θάνατο του αδελφού του Κωνσταντίνου και την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Ήταν Δεσπότης του Μυστρά ως το 1460 που κυριεύθηκε από τους Οθωμανούς. Κατέφυγε στην Ρώμη, όπου για να εξασφαλίσει τα προς το ζειν για τον ίδιο και την οικογένειά του έγινε καθολικός. Μετά τον θάνατό του ο γιος του Ανδρέας, πούλησε τα δικαιώματα του θρόνου στον βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο Η’.


1821: Αρχίζει η διήμερη μάχη του Βαλτετσίου. Η πρώτη πραγματική μάχη με στρατιωτικούς τακτικούς ελιγμούς και από τα δυο μέρη. Ήταν καθοριστική για την πορεία της Επανάστασης. Ο εμπειροπόλεμος Κολοκοτρώνης αναδεικνύεται ο στρατιωτικός αρχηγός της επανάστασης αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τα καλύτερα Τουρκικά στρατεύματα, με τους καλύτερους και πιο εμπειροπόλεμους αρχηγούς τους (Ομέρ Βρυώνης, Κεχαγιάς ή Κεχαγιάμπεης, Ρουμπής, Κιοσέ Μεχμέτ), δίνοντας ταυτόχρονα στους Έλληνες την σιγουριά ότι υπήρχε κάποιος που ήξερε καλά τι έκανε. Οι έξυπνες και έγκαιρες μετακινήσεις στρατευμάτων από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη έφεραν την νίκη στη μάχη, με αποτέλεσμα την συνέχεια της πολιορκίας και τελική κατάληψη της Τριπολιτσάς. Διαβάστε πως περιγράφει τη μάχη στα απομνημονεύματά του (από την σελίδα 66 και μετά).


1902: Ιδρύεται στην Ελευσίνα η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Ήταν η πρώτη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας. Σήμερα είναι ένας πολυεθνικός κολοσσός στον χώρο του που παλεύει, μάλλον μάταια, να κρατήσει την έδρα του στην Ελλάδα. Η μείωση της παραγωγής στην Ελλάδα είναι πολύ δευτερεύουσας σημασίας μια και η εταιρεία υπερκαλύπτει αυτή την απώλεια με διαρκείς επεκτάσεις και ανεγέρσεις νέων μονάδων στο εξωτερικό. Αυτό όμως οξύνει ακόμη περισσότερο το πραγματικό πρόβλημα αυτής της βιομηχανίας. Το αποδυναμωμένο από την κρίση Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πια τις ανάγκες μιας τέτοιου μεγέθους επιχείρησης.


1930: Ιδρύεται «Πυροσβεστικόν Σώμα», από την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Είχαν γίνει πάμπολες προσπάθειες οργάνωσης της πυρόσβεσης από το 1833 μέχρι εκείνη την ημέρα, με ανάθεση στις Νομαρχίες, ή την δημιουργία λόχου πυροσβεστών από τον στρατό. Όμως σε κάθε πυρκαϊά φαινόταν η οργανωτική ανεπάρκεια. Έτσι με το Νόμο 4661 (ΦΕΚ 153/12.5.1930) ιδρύθηκε και οργανώθηκε το σημερινό Πυροσβεστικό σώμα.


1941: Παρουσιάζεται ο Z3, ο πρώτος υπολογιστής που ικανοποιεί τη συνθήκη Turing. Είναι δηλαδή ηλεκτρονικός υπολογιστής με την απόλυτη έννοια του όρου. Δημιουργός του ήταν ο Konrad Zuse. Είχε την ατυχία να παρουσιαστεί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι Ναζί το κράτησαν μυστικό σαν πολεμικό όπλο. Σε σημείο να αρνηθούν στο κατασκευαστή του να αντικαταστήσει τους 2000 ρελέδες του με ηλεκτρονικούς αφού μια χαρά υπολόγιζε την αεροδυναμική των πτερύγων στα Junkers τους. Είχαν και τον φόβο μήπως τον μποϋκοτάρει. Είχε ταχύτητητα 5-10 Hz,  καταστράφηκε προς το τέλος του πολέμου και έτσι ο Eniac θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής.


1992: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Νίκος Γκάτσος, μεταφραστής, κριτικός, ποιητής και πάνω απ’ όλα στιχουργός. Οι στίχοι του έδωσαν έμπνευση στους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες.
Αμοργός
Έβαλε ο Θεός σημάδι.
Γεια σου χαρά σου Βενετιά.
Μάνα μου Ελλάς.
Τσάμικος.
Το δίχτυ.
Μπουρνοβαλιά.


2001: Πεθαίνει ο Αλεξέι Τουπόλεφ, σχεδιαστής αεροσκαφών της Ρωσίας. Γιός του Αντρέι Τουπόλεφ, επίσης σχεδιαστή αεροσκαφών. Ήταν ο σχεδιαστής του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροσκάφους του κόσμου (Tu-144). Μια από τις δύο μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών της Ρωσίας (η άλλη είναι η Ilyushin), όπως και τα αεροσκάφη της, έχουν το όνομά τους.


←11 Μαΐου

13 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.