Σαν σήμερα 13 Μαΐου

1717: Γεννιέται η Μαρία Θηρεσία (Maria Theresa Walburga Amalia Christina), μετέπειτα αυτοκράτειρα της Αυστρίας (†29.11.1780, 63 ετών). Είχε φοβερές διπλωματικές ικανότητες. Νίκησε σε τρεις πολέμους και επέκτεινε τα όρια της αυτοκρατορίας της. Έδωσε ιδιαίτερα προνόμια στους Έλληνες εμπόρους και προστάτεψε αυτούς και την χώρα της από τον ανταγωνισμό των Σαξόνων. Μετά θάνατον πήρε το τίτλο ‘Mητέρα της Πατρίδας’.


1846: Οι ΗΠΑ κηρύσσουν το πόλεμο στο Μεξικό. Προηγήθηκαν συνοριακά επεισόδια, μετά την «προσάρτηση» του Texas από τις ΗΠΑ, τα οποία τελικά οδήγησαν σε αυτό το πόλεμο. Έληξε με την Συνθήκη Γουαδελούπης – Χιδάλγο, με την οποία οι ΗΠΑ προσάρτησαν εδάφη του Μεξικού, πάνω από 525.000 τετρ. μίλια. Στο Μεξικό έδωσαν σαν αποζημίωση 15 εκ. $ (περίπου 400 εκ. σημερινά $) σε 5 ετήσιες δόσεις των 3 εκ. $.


1857: Γεννιέται ο Άγγλος γιατρός Ρόναλντ Ρος (†16.9.1932, 75 ετών). Ήταν αυτός που ανακάλυψε ότι η μάστιγα της εποχής, η ελονοσία, ήταν παράσιτο του γαστρεντερικού συστήματος των κουνουπιών και μεταδιδόταν με το τσίμπημά τους. Αυτό οδήγησε στην εύρεση μεθόδων ελέγχου του πληθυσμού των κουνουπιών, με ποιο γνωστή την περίπτωση του χημικού DDT. Για την εργασία του τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.


1930: Ο αντισυνταγματάρχης Jacob Schick παίρνει πατέντα για την πρώτη ηλεκτρική ξυριστική μηχανή. Είχε ιδρύσει την επιχείρηση Schick στον Καναδά. Σήμερα είναι η δεύτερη σε πωλήσεις στο κόσμο.


1938: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Σαρλ Γκιγιόμ (Charles Édouard Guillaume). Ελβετός φυσικός, κάτοχος βραβείου Νόμπελ. Εφεύρε τα κράμματα Invar (FeNi36) και Elinvar (59% Fe, 36% Ni, 5% Cr), που το μεν πρώτο έχει πρακτικά μηδενική μεταβολή των διαστάσεών του, το δε δεύτερο πρακτικά μηδενική μεταβολή της ελαστικότητάς του, στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Και τα δυο είναι αντιμαγνητικά. Χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν όργανα ακριβείας, ιδιαίτερα στις μετρήσεις (πχ ρολόγια, ελατήρια, διμεταλικούς θερμοστάτες, τύμπανα RADAR και μικροκυμάτων, κουτιά (σασί) κινητών, βαλβίδες κινητήρων κλπ). Το πεδίο εφαρμογών τους αυξάνεται καθημερινά. Ήταν Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών.


1940: Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ εκφωνεί τον πρώτο του λόγο, σαν πρωθυπουργός, στην Βουλή των Κοινοτήτων. Από το στόμα του ακούγεται μια ιστορική φράση. Την είπε για να περιγράψει την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα από τις επιθέσεις των Γερμανών: «I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.» (Δεν έχω τίποτε να προσφέρω εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα). Το μόνο που υποσχέθηκε, κλείνοντας τον λόγο, ήταν να παλέψει μέχρι τέλους για τη νίκη.


1982: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών η Δέσποινα Αχλαδιώτη. Με το πραγματικό της όνομα δεν την ήξερε κανείς. Όλοι την ήξεραν σαν την κυρά της Ρω. Την ηρωίδα της αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την γυναίκα που, όντας η μοναδική κάτοικος του νησιού, αφού ο άντρας της και η γριά μάνα της είχαν πεθάνει αρκετά πριν την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, σήκωνε την Ελληνική Σημαία καθημερινά, μέχρι την ημέρα που πέθανε, στο νησάκι της Ρω. Η πατρίδα φρόντισε να βάλει το μνήμα της δίπλα στον ιστό της Σημαίας που υπηρέτησε σε όλη της της ζωή.


1998: Ο υπουργός, Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη, εξαγγέλλει την ιδιωτικοποίηση δώδεκα δημόσιων επιχειρήσεων. Από ΝΠΔΔ γίνονται ΑΕ με ταυτόχρονη εισαγωγή τους στο ΧΑΑ. Οι σημαντικότερες από αυτές ήταν ο ΟΑΘ, ο ΟΥΘ, η ΕΥΔΑΠ, η Διώρυγα Κορίνθου, η Ιονική Τράπεζα, η Olympic Catering. Ταυτόχρονα αναγγέλλει ότι θα προχωρήσει η μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργού θα ανερχόταν σε 800 δισεκατομμύρια δραχμές. Η εξαγγελία υλοποιήθηκε, το χρηματιστήριο «φούσκωσε» όσο μπορούσε, για να υποδεχθεί, τις υπερβολικά πολλές και μεγάλες για το δικό του μέγεθος εταιρείες, με αποτέλεσμα το σπάσιμο της φούσκας το 2000. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001 έγινε με τα στοιχεία των οικονομικών μεγεθών του 1998-1999, που όλα μέχρι τότε «πήγαιναν καλά».


←12 Μαΐου

14 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s