Σαν σήμερα 14 Μαΐου

1863: Αρχίζει η κατασκευή του σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς. Η πρώτη προσπάθεια χωρίς επιτυχία είχε γίνει το 1855. Η προσωρινή κυβέρνηση Μπενιζέλου Ρούφου και ενώ έχει επιλεγεί για βασιλιάς ο Γεώργιος Α΄, πριν έλθει στην Ελλάδα, εκβιάζει την κατασκευή με «Θέσπισμα» που αναφέρεται στο Νομοθετικό διάταγμα του Όθωνα. Μπαίνουν οι προδιαγραφές και υποχρεώσεις και από τις δυο πλευρές. Η ανάδοχος εταιρεία πέραν των άλλων είναι υποχρεωμένη ώστε η σιδηροδρομική σύνδεση «να μην διακόπτει τας υφισταμένας οδούς…». Η λειτουργία του Μετρό, ή όπως ονομάστηκε τότε, «του θηρίου» άρχισε την 27 Φεβρουαρίου 1869.


1865: Στις εκλογές εκείνης της ημέρας νικητής, με σχετική πλειοψηφία (80 από 181 βουλευτές), αναδεικνύεται ο Αλ. Κουμουνδούρος. Παρά την έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας στην Βουλή, θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσει με το υπάρχον Κυβερνητικό Σχήμα, μέχρι την 20 Οκτωβρίου 1865. Θα την διαδεχθεί 12ήμερη κυβέρνηση υπό τον Επ. Δεληγιώργη. Και οι τρεις συνεχόμενες κυβέρνήσεις (Κανάρη, Κουμουνδούρου, Δεληγιώργη) παραιτήθηκαν εξ αιτίας των παρεμβάσεων στο έργο τους, του Βίλχελμ Σπόνεκ, συμβούλου του Γεωργίου Α’.


1879: Πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης. Μεσολογγίτης, νομικός, δημοσιογράφος, πολιτικός. Ίδρυσε το κόμμα «Εθνικό Κομιτάτο», του οποίου ήταν αρχηγός. Πολλές φορές υπουργός και έξι φορές πρωθυπουργός* της Ελλάδας. Συνέδεσε το όνομά του με την δημαγωγική εκμετάλευση των Λαυρεωτικών. Συνεχίζει να κατέχει μέχρι σήμερα τον τίτλο του νεώτερου (36 ετών) πρωθυπουργού της Ελλάδας.

* Περίοδος Επιλογή  Διάρκεια
20.10.1865 -03.11.1865 Ανάθεση 13 μέρες
13.11.1865 -28.11.1865 Ανάθεση 15 μέρες
09.07.1870-03.12.1870 Ανάθεση 4 μήνες και 24 μέρες
08.07.1872 -09.02.1874 Ανάθεση-εκλογές-πλειοψηφίας 19 μήνες και 1 μέρα
26.11.1876 -01.12.1876 Ανάθεση 5 μέρες
26.02.1877 -19.05.1877 Ανάθεση 2 μήνες και 23 μέρες
Σύνολο 2 χρόνια 2 μήνες και  21 μέρες

1918: Ιδρύεται το ANSI. Αν και από τ’ όνομά του (American National Standards Institute), φαίνεται ότι αφορά την Αμερική, τα στάνταρντς που έχει θέσει, ιδίως στο χώρο των νέων τεχνολογιών, αφορούν όλο το κόσμο. Οι προδιαγραφές υλικών (μέχρι πυρηνικών), απόδοσης παραγόμενων χαρακτήρων από το πληκτρολόγιο, συσκευών, διακίνησης αγαθών, για να γίνουν αποδεκτά στο χώρο της Αμερικανικής αγοράς πρέπει να είναι σύμφωνα με τα στάνταρντς του ANSI. Πολλά από αυτά τα στάνταρντς έχουν περάσει σαν ISO.


1920: Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κομοτηνή (Γκιμουλτζίνα), την Αλεξανδρούπολη (Δεδέαγατς) και την Παλιά Ορεστιάδα (Καραγάτς). Η προέλαση στην Δυτική Θράκη έγινε με την άδεια των συμμάχων της Αντάντ.


1948: Επανιδρύεται το κράτος του Ισραήλ σε εδάφη που τότε κατοικούνταν από Παλαιστίνιους. Η μέχρι τότε εμφύλια σύρραξη, όπως είχε ονομαστεί ο πόλεμος Παλαιστινίων και Ισραηλιτών μετατρέπεται από την επομένη (15/5/1948) στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, με όλες τις γειτονικές χώρες* να επιτίθενται κατά του Ισραήλ. Ο ΟΗΕ παρά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να αναγνωρίσει σαν κράτος το ενιαίο κράτος Παλαιστινίων και Ισραηλιτών, προχώρησε στην αναγνώρησή του, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος. Πρώτος πρωθυπουργός του νέου κράτους ήταν αυτός που έθεσε τα θεμέλια της δημιουργίας του: Ο Ντέιβιντ Μπεν Γκουριόν. Οι Ισραηλινοί από την αναγνώριση του κράτους τους μέχρι σήμερα έχουν εξορίσει ή έχουν εξαναγκάσει σε εκπατρισμό 700.000 Παλαιστίνιους.
* Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Υπεριορδανία (Έτσι ονομαζόταν η Ιορδανία πριν την αποκοπή των εδαφών της για την δημιουργ’ια του Αραβοϊσραηλινού κράτους).


1954: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Heinz Guderian. Ο στρατηγός των panzer (όπως ονομάστηκε) του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Η ιδέα και το δόγμα των μηχανοκίνητων μονάδων μάχης αναπτύχθηκαν αρχικά από τον σοβιετικό στρατηγό Mikhail Tukhachevsky. Το δόγμα του θεωρήθηκε αντικομουνιστικό και για το λόγο αυτό τουφεκίστηκε το 1937. O Guderian ανέπτυξε αυτό το δόγμα και μετέτρεψε την πολεμική μηχανή της Γερμανίας στο γνωστό τέρας του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου που κατάπινε, στην κυριολεξία, χώρες σε μια μέρα. Όταν αιχμαλωτίστηκε δεν παραπέμφθηκε για εγκλήματα πολέμου, γιατί θεωρήθηκε ότι είναι ένας τυπικός επαγγελματίας και αφέθηκε ελεύθερος.


1955: Υπογράφεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας από 8 κομμουνιστικές χώρες. Ήταν ο αντίπαλος (κομμουνιστικός) στρατιωτικός οργανσιμός του ΝΑΤΟ. Τα μέλη του ήταν: Αλβανία, Ανατολική Γερμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τσεχσλοβακία. Αυτοδιαλύθηκε την 1 Ιουλίου 1991.


1991: Αυτοκτονεί σε ηλικία 77 ετών η, χήρα του Μάο, Τσιάνγκ Τσινγκ. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ χήρα του Μάο Τσε Τουγκ. Το ζευγάρι είχε πάρει διαζύγιο από το 1973, το οποίο δεν είχε ανακοινώσει. Μετά το διαζύγιο δεν είχε χάσει ούτε την κομματική της θέση, αλλά ούτε κει την επιρροή της στον Μάο όχι μόνο στα πολιτικά, αλλά και στα προσωπικά του ζητήματα μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του. Παρά τον διορισμό από τον Μάο του διαδόχου του, Χούα Κούο Φενγκ, η Τσινγκ με τρεις υψηλόβαθμους συνεργάτες της έλεγχαν σε μεγάλο βαθμό το κόμμα. Λίγο μετά το θάνατο του Μάο, το 1976, με ειρηνικό πραξικόπημα ανατράπηκε η σημορία των τεσσάρων όπως έμεινε στην ιστορία, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και οδηγήθηκαν σε δίκη που η Τζινγκ καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή αργότερα μεταβλήθηκε σε ισόβια. Κατά την διάρκεια της φυλάκισής της, διαγνώσθηκε με καρκίνο του λάρυγγα. Αρνήθηκε κάθε θεραπεία και εγχείρηση μέχρι και το 1991 που αποφυλακίσθηκε για ιατρικούς λόγους. Τότε πήγε σε νοσοκομείο, με ψευδώνυμο, όπου και τελικά αυτοκτόνησε.


←13 Μαΐου

15 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s