Σαν σήμερα 15 Μαΐου

Διεθνής ημέρα των οικογενειών.
Θέμα 2016: Οικογένειες, Υγιής ζωή και βιώσιμο μέλον.


1837: Αρχίζει η λειτουργία του Πανεπιστημίου του Όθωνος (το σημερινό Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) με τέσσερις σχολές. Νομική, Ιατρική, Φιλοσοφική, Θεολογική. Είχε ιδρυθεί την 12 Ιανουαρίου. Ο κανονισμός και οι έδρες είχαν εκδοθεί την 22 Απριλίου. Οι εγγραφές είχαν ξεκινήσει την 27 Απριλίου. Στο δεύτερο ΦΕΚ είχε ορισθεί και η ημερομηνία λειτουργίας του: 3 με το παλιό ημερολόγιο 15 με το καινούργιο. Το πρόβλημα δεν είναι αν οι συντάκτες της σελίδας της ιστορίας του Πανεπιστημίου είναι παλιοημερολογίτες. Η σελιδούλα της ιστορίας του, που έχουν αναρτήσει στο Internet βρίθει σκόπιμων ασαφειών, συγκαλύψεων και συσκοτήσεων. Φοβούνται μη βγουν έξω από το πνεύμα του πρώτου Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Σχινά. Ήταν ο άνθρωπος που είχε παραπέμψει σε δίκη τον Κολοκοτρώνη, και είχε διατάξει τους χωροφύλακες να δείρουν ανηλεώς τον Πρόεδρο του δικαστηρίου και συντάκτη του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας Πολυζωίδη, και τον δικαστή Τερτσέτη, γιατί αρνούνταν να τον καταδικάσουν σε θάνατο, και στο τέλος τους παρέπεμψε σε δίκη για αυτήν τους την ενέργεια. Την 20 Οκτωβρίου 1862 μετά την ανατροπή του Όθωνα, μετονομάζεται σε «Εθνικόν Πανεπιστήμιον». Το 1911 για να «φάνε» τα λεφτά της διαθήκης του Δομπόλη ιδρύουν κι’ άλλο Πανεπιστήμιο το Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον, μοιράζοντας τις Σχολές. Το 1932 που τελειώνουν τα χρήματα και έχουν μεταβιβασθεί τα ακίνητα Δομπόλη τα ενώνουν στο «Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».


1890: Πεθαίνει στις φυλακές Χαλκίδας σε ηλικία 60 ετών ο βουλευτής και δικαστικός Ρόκκος Χοϊδάς. Έγινε το σύμβολο των αγώνων κατά της μοναρχίας, όσο ήταν εν ζωή, αλλά και μετά θάνατον. Είχε καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση γιατί δυο άρθρα του στο σατυρικό περιοδικό Ραμπαγάς θεωρήθηκαν υβριστικά για τον βασιλιά Γεώργιο Α’ και τον διάδοχο Κωνσταντίνο Α’. Στην Βουλή είχε πολλές φορές απαγορευτεί η καταγραφή των αγορεύσεων του στα πρακτικά, ενώ την τελευταία δολοφονική απόπειρα εναντίον του στα σκαλιά της Βουλής την είχε διοργανώσει ο αστυνομικός Κοκκινόπουλος. Στην φυλακή υποτροπίασε, από τις κακουχίες, τραύμα του από μονομαχία (πάλι γιατί είχε υπερασπιστεί τα δίκαια του λαού). Ο Χ. Τρικούπης του είχε προτείνει να υπογράψει δημόσια δήλωση υπακοής στο Σύνταγμα, αλλά αυτός αρνήθηκε θεωρώντας την πρόταση προσβλητική.


1891: Ιδρύεται από τον Γκέραρντ Φίλιπς στο Αιτχόφεν η ομώνυμη εταιρεία ηλεκτρονικών αλλά και πολλών άλλων συσκευών. Στην αρχή παρήγαγε μόνο λαμπτήρες πυράκτωσης. Έχει πολλές πατέντες στο ενεργητικό της ενώ έχει εξελίξει και πατέντες τρίτων. Γνωστότερη πατέντα της σήμερα αυτή του CD. Για τον φωτισμό, όντας ο μεγαλύτερος κατασκευαστής, έχει δημιουργήσει χωριστή εταιρεία. Τα ηλεκτρονιά της προϊόντα καταλαμβάνουν μεγάλη γκάμα από ηχοσυστήματα έως εξειδικευμένα ιατρικά τεχνολογικά πρϊόντα. Απασχολεί 105.000 εργαζόμενους με ετκύκλο εργασιών πάνω από 21€ δισ


1892: Στις πρόωρες εκλογές εκείνης της ημέρας, θριαμβευτής αναδεικνύεται ο Χαρίλαος Τρικούπης, κερδίζοντας τις 180 από τις 207 έδρες της βουλής. Ο αντίπαλος του και προηγούμενος πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης μόλις που εκλέγει 15. Οι εκλογές έγιναν μετά από «μίνι» πραξικόπημα του Βασιλιά Γεώργιου Α’, που έπαυσε την κυβέρνηση Δηλιγιάννη. Παρά τις προσπάθειες του Τρικούπη η χώρα, ένα χρόνο μετά οδηγήθηκε στην πτώχευση.


1919: Ο Ελληνικός Στρατός με εντολή των συμμάχων της Αντάντ αποβιβάζεται στη Σμύρνη και την καταλαμβάνει εν ονόματι της Ελλάδας. Οι 140.000 Έλληνες της Σμύρνης τους υποδέχονται σε παραλήρημα ενθουσιασμού. Οι 50.000 Τούρκοι της Σμύρνης, έχουν διαφορετική γνώμη και κατά την διάρκεια της παρέλασης των αγημάτων αρχίζουν να πυροβολούν, κτυπώντας πρώτα τον σημαιοφόρο και έναν παραστάτη. Η 1η Μεραρχία που η αποβίβαση της είχε αρχίσει τις 07:30 το πρωί κατάφερε μέχρι τις 16:00 να επιβάλει την τάξη.


1928: Αρχίζει η λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ιδρύθηκε σε συνέχεια του Πρωτόκολλου της Γενεύης (15 Σεπτεμβρίου 1927), προκειμένου να εισπράξουν από την ΔΟΕ (Διεθνή Οικονομική Επιτροπή), δάνειο «λιρών στερλινών 9.000.000». Στους όρους του δανείου στην σύμβαση, ήταν και η δημιουργία της Τράπεζας της Ελλάδος οριζόντας και τις αρμοδιότητές της. Ο νόμος όπως και η σύμβαση δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 298/07.12.1927. Πρώτος διοικητής της, γίνεται ο Αλέξανδρος Διομήδης, που τον μετακινούν από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.


1935: Αρχίζει την λειτουργία του για το κοινό, 07:00 το πρωί, το μετρό της Μόσχας.
Σήμερα είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο Μετρό στο κόσμο με δεύτερο, σε απόσταση αναπνοής, αυτό της Σεούλ. Με 194 σταθμούς, 325.5Km γραμμής, μεταφέρει 6,7 εκ. επιβάτες την ημέρα, μέσο όρο που τον ρίχνουν κατά πολύ τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες. Τις καθημερινές ο φόρτος του είναι πάνω από 7,5 εκ. επιβάτες.


1987: Καταστρέφεται, λίγο μετά την εκτόξευση, ο Ρωσικός τεχνητός δορυφόρος Πολιούς, καταστροφέας των Αμερικανικών δορυφόρων SDI (οι δορυφόροι του προγράμματος «Πόλεμος των άστρων που είχε δρομολογηθεί επί κυβερνήσεως Ρόναλντ Ρήγκαν). Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι ενώ ο πρώτος πύραυλος τύπου «Ενέργεια» λειτούργησε κανονικά, το δεύτερο προωθητικό σύστημα που ήταν ενσωματωμένο στο σκάφος του πυροβόλου Laser έδωσε λάθος στροφή στον δορυφόρο με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη γήινη ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα και να αυταναφλεγεί. Την επιχείρηση παρακολουθούσε από το κέντρο ελέγχου του Μπαϊκονούρ ο Γκορμπατσώφ.


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s