Σαν σήμερα 15 Μαΐου

Διεθνής ημέρα των οικογενειών.
Θέμα 2019: Οικογένειες και δράση για το κλίμα: Έμφαση στην SDG 13.


1837: Αρχίζει η λειτουργία του Πανεπιστημίου του Όθωνος (το σημερινό Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) με τέσσερις σχολές. Νομική, Ιατρική, Φιλοσοφική, Θεολογική. Είχε ιδρυθεί την 12 Ιανουαρίου. Ο κανονισμός και οι έδρες είχαν εκδοθεί την 22 Απριλίου. Οι εγγραφές είχαν ξεκινήσει την 27 Απριλίου. Στο δεύτερο ΦΕΚ είχε ορισθεί και η ημερομηνία λειτουργίας του: 3 με το παλιό ημερολόγιο 15 με το καινούργιο. Το πρόβλημα δεν είναι αν οι συντάκτες της σελίδας της ιστορίας του Πανεπιστημίου είναι παλιοημερολογίτες. Η σελιδούλα της ιστορίας του, που έχουν αναρτήσει στο Internet βρίθει σκόπιμων ασαφειών, συγκαλύψεων και συσκοτήσεων. Φοβούνται μη βγουν έξω από το πνεύμα του πρώτου Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Σχινά. Ήταν ο άνθρωπος που είχε παραπέμψει σε δίκη τον Κολοκοτρώνη, και είχε διατάξει τους χωροφύλακες να δείρουν ανηλεώς τον Πρόεδρο του δικαστηρίου και συντάκτη του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας Πολυζωίδη, και τον δικαστή Τερτσέτη, γιατί αρνούνταν να τον καταδικάσουν σε θάνατο, και στο τέλος τους παρέπεμψε σε δίκη για αυτήν τους την ενέργεια. Την 20 Οκτωβρίου 1862 μετά την ανατροπή του Όθωνα, μετονομάζεται σε «Εθνικόν Πανεπιστήμιον». Το 1911 για να «φάνε» τα λεφτά της διαθήκης του Δομπόλη ιδρύουν κι’ άλλο Πανεπιστήμιο το Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον, μοιράζοντας τις Σχολές. Το 1922  τα ενώνουν στο «Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».


1890: Πεθαίνει στις φυλακές Χαλκίδας σε ηλικία 60 ετών ο βουλευτής και δικαστικός Ρόκκος Χοϊδάς. Έγινε το σύμβολο των αγώνων κατά της μοναρχίας, όσο ήταν εν ζωή, αλλά και μετά θάνατον. Είχε καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση γιατί δυο άρθρα του στο σατυρικό περιοδικό Ραμπαγάς θεωρήθηκαν υβριστικά για τον βασιλιά Γεώργιο Α’ και τον διάδοχο Κωνσταντίνο Α’. Στην Βουλή είχε πολλές φορές απαγορευτεί η καταγραφή των αγορεύσεων του στα πρακτικά, ενώ την τελευταία δολοφονική απόπειρα εναντίον του στα σκαλιά της Βουλής την είχε διοργανώσει ο αστυνομικός Κοκκινόπουλος. Στην φυλακή υποτροπίασε, από τις κακουχίες, τραύμα του από μονομαχία (πάλι γιατί είχε υπερασπιστεί τα δίκαια του λαού). Ο Χ. Τρικούπης του είχε προτείνει να υπογράψει δημόσια δήλωση υπακοής στο Σύνταγμα, αλλά αυτός αρνήθηκε θεωρώντας την πρόταση προσβλητική.


1891: Ιδρύεται από τον Γκέραρντ Φίλιπς στο Αϊντχόφεν η ομώνυμη εταιρεία ηλεκτρονικών αλλά και πολλών άλλων συσκευών. Στην αρχή παρήγαγε μόνο λαμπτήρες πυράκτωσης. Έχει πολλές πατέντες στο ενεργητικό της ενώ έχει εξελίξει και πατέντες τρίτων. Γνωστότερη πατέντα της σήμερα αυτή του CD. Για τον φωτισμό, όντας ο μεγαλύτερος κατασκευαστής, έχει δημιουργήσει χωριστή εταιρεία. Τα ηλεκτρονικά της προϊόντα καταλαμβάνουν μεγάλη γκάμα από ηχοσυστήματα έως εξειδικευμένα ιατρικά τεχνολογικά προϊόντα. Απασχολεί 105.000 εργαζόμενους με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 21€ δισ.


1892: Στις πρόωρες εκλογές εκείνης της ημέρας, θριαμβευτής αναδεικνύεται ο Χαρίλαος Τρικούπης, κερδίζοντας τις 180 από τις 207 έδρες της βουλής. Ο αντίπαλος του και προηγούμενος πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης μόλις που εκλέγει 15. Οι εκλογές έγιναν μετά από «μίνι» πραξικόπημα του Βασιλιά Γεώργιου Α’, που έπαυσε την κυβέρνηση Δηλιγιάννη. Παρά τις προσπάθειες του Τρικούπη η χώρα, ένα χρόνο μετά οδηγήθηκε στην πτώχευση.


1919: Ο Ελληνικός Στρατός με εντολή των συμμάχων της Αντάντ αποβιβάζεται στη Σμύρνη και την καταλαμβάνει εν ονόματι της Ελλάδας. Οι 140.000 Έλληνες της Σμύρνης τους υποδέχονται σε παραλήρημα ενθουσιασμού. Οι 50.000 Τούρκοι της Σμύρνης, έχουν διαφορετική γνώμη και κατά την διάρκεια της παρέλασης των αγημάτων αρχίζουν να πυροβολούν, κτυπώντας πρώτα τον σημαιοφόρο και έναν παραστάτη. Η 1η Μεραρχία που η αποβίβαση της είχε αρχίσει τις 07:30 το πρωί κατάφερε μέχρι τις 16:00 να επιβάλει την τάξη.


1928: Αρχίζει η λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ιδρύθηκε σε συνέχεια του Πρωτόκολλου της Γενεύης (15 Σεπτεμβρίου 1927), προκειμένου να εισπράξουν από την ΔΟΕ (Διεθνή Οικονομική Επιτροπή), δάνειο «λιρών στερλινών 9.000.000». Στους όρους του δανείου στην σύμβαση, ήταν και η δημιουργία της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζοντας και τις αρμοδιότητές της. Μια απ’ αυτές ήταν να είναι η μοναδική προνομιούχος τράπεζα στην Ελλάδα. Σε απλά Ελληνικά η μοναδική Τράπεζα που θα εξέδιδε (τύπωνε ή έκοβε) το κυκλοφορούν νόμισμα. Δικαίωμα που έχασε, κατά κύριο, λόγο η Εθνική Τράπεζα. Ο νόμος όπως και η σύμβαση δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 298/07.12.1927. Πρώτος διοικητής της, γίνεται ο Αλέξανδρος Διομήδης, που τον μετακίνησαν από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Αρχικά στεγάστηκε στο κτίριο της Κτηματικής Τράπεζας επί της Πανεπιστημίου. Αργότερα όταν αποπερατώθηκε το δικό της κτίριο στον ίδιο δρόμο μετακόμισε εκεί. Σήμερα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


1935: Αρχίζει την λειτουργία του για το κοινό, 07:00 το πρωί, το μετρό της Μόσχας.
Σήμερα είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο Μετρό στο κόσμο με δεύτερο, σε απόσταση αναπνοής, αυτό της Σεούλ. Με 13 γραμμές, 245 σταθμούς, 364.9Km γραμμής, μεταφέρει 6,99 εκ. επιβάτες την ημέρα, μέσο όρο που τον ρίχνουν κατά πολύ τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες. Τις καθημερινές ο φόρτος του είναι πάνω από 7,5 εκ. επιβάτες. Πολλοί από τους σταθμούς του είναι έργα τέχνης, χωρίς ανταγωνισμό στον τομέα από κανένα άλλο μετρό στον κόσμο.


1948: Αρχίζει ο πρώτος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος. Όλες οι γειτονικές με το Ισραήλ Αραβικές χώρες* του επιτίθενται την επομένη της ανακήρυξής του σαν ανεξάρτητο κράτος. Η Αίγυπτος καταλαμβάνει το απόγευμα της ίδιας μέρας την λωρίδα της Γάζας. Οι άλλες αραβικές χώρες κατέλαβαν όλα τα εδάφη που κατοικούνταν από Παλαιστίνιους.  Σε διεθνές επίπεδο όλες οι χώρες φαινόταν περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκά διατεθειμένες προς το Ισραήλ εκτός από την Μ Βρετανία. Η εύνοιά τους άρχιζε από μόνον ηθική στήριξη και κατέληγε σε αποστολή εθελοντών (όπως έκαναν οι ΗΠΑ) χειριστών αεροσκαφών. Οι Άγγλοι διέθεσαν μέχρι και μοίρες αναγνωριστικών αεροσκαφών της RAF υπέρ του Αραβικού Κόσμου. Ο πόλεμος κράτησε μέχρι και την 10η Μαρτίου 1949. Το Ισραήλ σύναψε χωριστές συνθήκες ανακωχής με κάθε κράτος που του είχε επιτεθεί. Οι απώλειες των εμπολέμων ήταν πολύ λίγες για το μέγεθος της σύρραξης. 6.373 Ισραηλινοί (σε αναλογία απωλειών μαχητών/άμαχων 2/1)  και άλλοι τόσοι περίπου Άραβες και Παλαιστίνιοι. Η νίκη των Ισραηλινών επί των Αράβων ήταν ότι είχαν πια ένα δικό τους κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Το κόστος για τους Παλαιστινίους ήταν 700.000 πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν σε φιλικά προς αυτούς κράτη, ενώ το Ισραήλ εισήγαγε ισάριθμους δικούς του πρόσφυγες για να τους “αναπληρώσει”.
* Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Υπεριορδανία (Έτσι ονομαζόταν η Ιορδανία πριν την αποκοπή των εδαφών της για την δημιουργία του Αραβοϊσραηλινού κράτους).1985: Σε ένοπλη συμπλοκή αστυνομικών που παρακολουθούσαν κλεμμένη μοτοσυκλέτα με πλαστές πινακίδες και δυο ατόμων που την πλησίασαν για να επιβιβασθούν σκοτώνεται ο τρομοκράτης Χρήστος Τσουτσουβής και οι τρεις αστυνομικοί (Γιώργος Δουγένης, Βασίλης Μπούρας, Γιώργος Γεωργίου). Η παρακολούθηση σε 24ωρη βάση, με βάρδιες, από την 12η Μαΐου δηλώνει ξεκάθαρα ότι η αστυνομία ήξερε καλά ότι δεν έχει να κάνει με κλεφτρόνια. Από τα στοιχεία που άρχισαν να προκύπτουν σταδιακά ο Τσουτσουβής είχε περάσει από χρόνια (άγνωστο πόσα) στην ένοπλη αντικρατική αντιπαράθεση. Μέλος του ΕΛΑ (Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας), συμμετείχε στα δολοφονία του Πέτρου Μπάμπαλη και την απόπειρα ανατίναξης του εργοστασίου της AEG στου Ρέντη. Στο δεύτερο είχε σκοτωθεί σε συμπλοκή με τους Αστυνομικούς ο Χρήστος Κασσίμης. Αποσχίστηκε από τον ΕΛΑ το 1980 με αρκετά μεγάλη μερίδα μελών και όπλων του, για να δημιουργήσει δικιά του οργάνωση. Την Αντικρατική Πάλη. Το πρώτο κτύπημά της ήταν η δολοφονία του εισαγγελέα Γιώργου Θεοφανόπουλου. Το δεύτερο ήταν η ληστεία της χρηματαποστολής του Super Market Σκλαβενίτη στο Γαλάτσι. Οι επόμενες ενέργειες της Αντικρατική Πάλης έγιναν μετά τον θάνατο του Χ. Τσουτσουβή. Η αποκάλυψη της ταυτότητάς του οδήγησε στην εύρεση του διαμερίσματος που έμενε όπου βρέθηκαν αρκετά στοιχεία άξια λόγου για την Αστυνομία. Μετά τα ευρήματα της τυχαίας ανακάλυψης της γιάφκας της οργάνωσης τον Νοέμβριο του 1986 στα Σεπόλια υπήρξε η ιστορική – γραφική δήλωση του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης Αντώνιου Δροσογιάννη: Τους ακουμπάμε. Καθημερινά τους ακουμπούσαν αλλά η σχέση έμεινε μέχρι εκεί. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για τον ΕΛΑ και την Αντικρατική Πάλη.


1987: Καταστρέφεται, λίγο μετά την εκτόξευση, ο Σοβιετικός τεχνητός δορυφόρος Πολιούς, καταστροφέας των Αμερικανικών δορυφόρων SDI (οι δορυφόροι του προγράμματος «Πόλεμος των άστρων” που είχε δρομολογηθεί επί κυβερνήσεως Ρόναλντ Ρήγκαν). Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι ενώ ο πρώτος πύραυλος τύπου «Ενέργεια» λειτούργησε κανονικά, το δεύτερο προωθητικό σύστημα που ήταν ενσωματωμένο στο σκάφος του πυροβόλου Laser έδωσε λάθος στροφή στον δορυφόρο με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη γήινη ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα και να αυταναφλεγεί. Την επιχείρηση παρακολουθούσε από το κέντρο ελέγχου του Μπαϊκονούρ ο Γκορμπατσώφ.


←14 Μαΐου

16 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.