Σαν σήμερα 16 Μαΐου

1651: Με εντολή του σουλτάνου Μωάμεθ Δ΄ γενίτσαροι συλλαμβάνουν και στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Παρθένιο Β΄ τον νέον, οξύν, Γολιάθ, Κεκεσκίνην (προσωνύμια που είναι άγνωστο γιατί δοθήκαν, πάντως όχι από φίλα διακείμενους. Μάλλον οι ίδιοι ήταν που τον χαρακτήριζαν βίαιο και φιλοχρήματο). Στην συνέχεια πετούν την σωρό του στην θάλασσα, απ’ όπου την συνέλεξαν χριστιανοί και την έθαψαν στην μονή Καμαριώτισσας στην Χάλκη. Η καταγωγή του ήταν από τα Γιάννενα στα οποία είχε διατελέσει μητροπολίτης. Έγινε πρώτη φορά Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, με την υποστήριξη των οπαδών του Κύριλλου Λούκαρη, το 1644. Το 1646 οι αντίπαλοί του κατάφεραν να καθαιρεθεί και να εξοριστεί στην Κύπρο. Στο ταξίδι για την εξορία διέφυγε και ζήτησε προστασία από τον ηγεμόνα του Ιασίου Ιωάννη Βασιλικό. Το 1648 επανεξελέγη Πατριάρχης αλλά με αντίθετη πολιτική από την πρώτη θητεία. Έγινε φιλοπαπικός και στράφηκε εναντίον των καλβινιστών. Έτσι κατάφερε να κάνει άσπονδους εχθρούς και από τις δυο πλευρές. Την οργή του σουλτάνου προς τον πατριάρχη προκάλεσαν οι Ιησουίτες που με την βοήθεια των ηγεμόνων της Μολδαβίας και της Βλαχίας τον διέβαλαν ότι έχει επαναστατικές τάσεις και είναι σε συνεννοήσεις με την Ρωσία.


1827: Από την Γ’ Εθνοσυνέλευση (Τροιζήνας) ορίζεται, με το ΙΗ’ ψήφισμα, πρωτεύουσα της Ελλάδας το Ναύπλιο. Είναι η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας μετά την επανάσταση. Επί βασιλείας Όθωνα το 1834 η πρωτεύουσα της Ελλάδας μεταφέρθηκε στην Αθήνα.


1830: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Ζοζέφ Φουριέ (Jean Baptiste Joseph Fourier) μαθηματικός και φυσικός γνωστός από τις σειρές Φουριέ. Μελέτησε επίσης την εσωτερική θερμοκρασία της γης, την σχέση της με αυτήν που προσλαμβάνει η επιφάνειά της από τον ήλιο και τον ρόλο των αερίων της ατμόσφαιρας στη συγκράτηση αυτής της θερμότητας. Το τελευταίο συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.


1845: Γεννιέται ο Ιλία Μέτσνικοφ (†16.07.1916 71 ετών). Ουκρανός ζωολόγος και βιολόγος που του απονεμήθηκε Νόμπελ Ιατρικής για τις εργασίες του στην ανοσολογία. Η εργασία του αφορούσε τον τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα με την διαδικασία της φαγοκυτάρωσης. Το 1903 εισήγαγε τον όρο γεροντολογία για την μελέτη της γήρανσης και της μακροβιότητας σηματοδοτώντας την δημιουργία αυτού του κλάδου της ιατρικής.


1854: Παραιτείται η «αυλική» κυβέρνηση του Αντ. Κριεζή. Σχηματίζεται «κατοχική κυβέρνηση» υπό τον Αγγλόφιλο Αλ. Μαυροκορδάτο. Την επέβαλαν οι Αγλογάλλοι που είχαν καταλάβει μια περιοχή από τον Πειραιά έως την πεδιάδα των Πατησίων και τις παρυφές της Πεντέλης. Με την κατοχή είχαν εξαναγκάσει την Ελλάδα να παραμείνει ουδέτερη στον Κριμαΐκό πόλεμο. Θα την διαδεχθεί, το 1855, κυβέρνηση υπό τον Δ. Βούλγαρη.


1869: Αρχίζουν τριήμερες εκλογές την Κυριακή 16 Μαΐου που ολοκληρώνονται την Τρίτη αναδεικνύοντας νικητή τον Θρασύβουλο Ζαΐμη με 90 έδρες, έναντι 59 του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και 30 του Δημητρίου Βούλγαρη. Η κυβέρνηση του Θρασύβουλου Ζαΐμη που προέκυψε έπεσε στις 9 Ιουλίου 1870, κάτω από το βάρος της σφαγής στο Δήλεσι.


1929: Πραγματοποιείται από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών της Αμερικής η πρώτη απονομή των βραβείων της (Όσκαρ*). Από τοτε έγινε ετήσιος θεσμός για τις Αμερικανικές ταινίες που βραβεύονται γενικά αλλά και χωριστά για κάθε ειδικότητα: Μουσική, σκηνοθεσία, μακιγιάζ κλπ. Για τις ξένες ταινίες καθιερώθηκε από το 1947 ένα γενικό βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας. Ο ίδιος ο εμποροκαλιτεχνικός θεσμός δεν είναι παρά ακόμη ένα υπερθέαμα αυτοανάδειξης και ανάδειξης των ετήσιων παραγωγών του εμπορικού κινηματογράφου. Λίγοι ήταν αυτοί που είχαν το ανάστημα να αρνηθούν αυτά τα βραβεία. Ένας απ΄ αυτούς είχε χαρακτηρίσει την όλη τελετή «παρέλαση κρεάτων». Γνωστότερος όλων των αρνητών ο Μάρλον Μπράντο που αρνήθηκε το δεύτερο Όσκαρ του.
*Το όνομα Όσκαρ είναι το ψευδώνυμο που έχει δωθεί στο αγαλματίδιο.


1947: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Άγγλος βιοχημικός Frederick Gowland Hopkins. Ανακάλυψε τους «βοηθητικούς παράγοντες ανάπτυξης» όπως τους είχε ονομάσει στην εργασία που είχε δημοσιεύσει. Αργότερα αυτά τα στοιχεία ονομάστηκαν βιταμίνες. Για την ανακάλυψη των βιταμινών τιμήθηκε με βραβείο Nobel. Είχε ανακαλύψει επίσης το Tryptophan. Το αμινοξύ που συμβάλει στην δημιουργία, από τον οργανισμό, της σεροτονίνης και μελατονίνης.


1948: Ένας ψαράς επιστρέφοντας στον Θερμαϊκό βλέπει μέσα στο νερό το πτώμα του 34χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Ήταν δεμένο χειροπόδαρα και είχε διαμπερές τραύμα που ξεκινούσε από το πίσω μέρος του κεφαλιού κοντά στον αυχένα και είχε έξοδο κοντά στη μύτη. Είχε πεταχτεί στην θάλασσα πριν πεθάνει. Ο Πολκ ήταν στην Ελλάδα σαν ανταποκριτής διάφορων πρακτορείων ειδήσεων. Στην προσπάθειά του να λύσει την απορία του που πηγαίνει ο πακτολός των χρημάτων που ερχόταν από το σχέδιο Μάρσαλ, έπεφτε από το ένα σκάνδαλο της κυβέρνησης στο άλλο, τα οποία έστελνε για δημοσίευση στον αμερικανικό τύπο. Επίσης είχε αποστείλει ανταπόκριση ότι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν υπεξαιρέσει $250.000 (περίπου $2.3 εκ. του 2011) από το Δόγμα Τρούμαν. Δολοφονήθηκε μέσα σε μια βάρκα ενώ πήγαινε να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη. Οι αρχές έριξαν την ευθύνη στους κομμουνιστές. Παρέπεμψαν σε δίκη κατηγορούμενους για την δολοφονία του, τους: Γρηγόρη Στακτόπουλο,  Άννα Στακτόπουλου για ηθική αυτουργία και υπόθαλψη εγκληματία. Οι κατηγορούμενοι σαν φυσικοί αυτουργοί για την δολοφονία, Αδάμ Μουζενίδης και Ευάγγελος Βασβανάς δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη γιατί ο πρώτος είχε σκοτωθεί σε μάχη ἐνα μήνα πριν την δολοφονία, ενώ ο δεύτερος έλειπε εκτός Ελλάδας!


1956: Ολοκληρώνεται το τριήμερο meeting ανάμεσα στους πιστωτές της Αργεντινής και τους αρμόδιους της χώρας, που καταλήγει σε συμφωνία διευκόλυνσης αποπληρωμής του χρέους της. Η ημερομηνία θεωρείται η ιδρυτική για το Club de Paris. Είναι ένα άτυπο όργανο που αποφασίζει για την τύχη των δανείων των χρεωμένων χωρών και τα μέλη του είναι οι πιστωτές αυτών των χωρών. Πλήρη μέλη είναι οι 19 ισχυρότερες χώρες του κόσμου πλην της Κίνας η οποία συμμετέχει σαν ad hoc μέλος μέσω τη Λαϊκής Τράπεζάς της. Στόχος του είναι να βρίσκει τρόπους διευκόλυνσης αποπληρωμής του χρέους. Μέχρι σήμερα έχει πετύχει 430 συμφωνίες με 90 χώρες για ρύθμιση των χρεών τους.


1963: Φτάνει για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ. Η υποδοχή είναι κάτι παραπάνω από θερμή. Τόσο ο γαλλόφιλος και ευρωπαϊστής πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και ο κόσμος που έβλεπε στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου έναν ήρωα της αντίστασης (Οι Έλληνες εκείνης της εποχής είχαν βιώσει την κατοχή και τα δεινά της.) και η μη εμπλοκή της Γαλλίας στον εμφύλιο που ακολούθησε τον έκαναν το πιο αγαπητό πολιτικό πρόσωπο στην Ελλάδα. Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντια μετά τις επανειλημμένες απόπειρες δολοφονίας του στην χώρα του. Η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη Αθηνών – Πειραιώς (1.000 άτομα) ήταν αριθμητικά ανεπαρκής για την υλοποίηση του σχεδίου. Έτσι επιστρατεύτηκαν με ατομικά φύλλα πρόσκλησης 4.000 πολίτες σαν επικουρικοί αστυνομικοί. Μαζί με τον στρατό που θα παρέτασε αλυσίδα ασφαλείας σε όλα τα σημεία που θα υπήρχε κόσμος ήταν 30.000. Αντικείμενα των συνομιλιών ήταν: Η γενικότερη διεθνής πολιτική κατάσταση και ο ρόλος της Γαλλίας. Ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ με επέκταση στον ρόλο των ΗΠΑ στον χώρο της Ευρώπης, που τα φιλόδοξα σχέδια του στρατηγού ήταν η υποκατάστασή τους από την Γαλλία. Δεύτερο θέμα ήταν η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Ο στρατηγός δήλωσε απερίφραστα ότι δεν υπάρχει Ευρωπαϊκό όραμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στους κόλπους της. Τρίτο και πιο πρακτικό ήταν το μόνιμο πρόβλημα της Ελλάδας. Κανένα δανεικό, μια και η Ελλάδα δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις για εξόφληση τον ομολογιούχων εξωτερικού που είχε σταματήσει η εξυπηρέτησή τους από το 1949. Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι θα παρείχε πάνω από $30 εκ. ($240 εκ. σημερινά) αλλά σε στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις και όχι για Τραπεζικά αποθεματικά, εξοφλήσεις δανείων, ή άλλες οικονομικές υποχρεώσεις.  Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου συνεχίστηκε μέχρι και την 19η Μαΐου, με την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποδώσει τιμές στους πεσόντες Γάλλους στρατιώτες κατά την διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου στο κοιμητήριο του Ζεϊτενλίκ.


←15 Μαΐου

17 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.