Σαν σήμερα 16 Μαΐου

1830: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Ζοζέφ Φουριέ (Jean Baptiste Joseph Fourier) μαθηματικός και φυσικός γνωστός από τις σειρές Φουριέ. Μελέτησε επίσης την εσωτερική θερμοκρασία της γης, την σχέση της με αυτήν που προσλαμβάνει η επιφάνειά της από τον ήλιο και τον ρόλο των αερίων της ατμόσφαιρας στη συγκράτηση αυτής της θερμότητας. Το τελευταίο δεν είναι άλλο από το το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


1845: Γεννιέται ο Ιλία Μέτσνικοφ (†16.07.1916 71 ετών). Ουκρανός ζωολόγος και βιολόγος που του απονεμήθηκε Νόμπελ Ιατρικής για τις εργασίες του στην ανοσολογία. Η εργασία του αφορούσε τον τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα με την διαδικασία της φαγοκυτάρωσης. Το 1903 εισήγαγε τον όρο γεροντολογία για την μελέτη της γήρανσης και της μακροβιότητας σηματοδοτώντας την δημιουργία αυτού του κλάδου της ιατρικής.


1854: Παραιτείται η «αυλική» κυβέρνηση του Αντ. Κριεζή. Σχηματίζεται «κατοχική κυβέρνηση» υπό τον Αγγλόφιλο Αλ. Μαυροκορδάτο. Την επέβαλαν οι Αγλογάλλοι που είχαν καταλάβει μια περιοχή από τον Πειραιά έως την πεδιάδα των Πατησίων και τις παρυφές της Πεντέλης. Με την κατοχή είχαν εξαναγκάσει την Ελλάδα να παραμείνει ουδέτερη στον Κριμαΐκό πόλεμο. Θα την διαδεχθεί, το 1855, κυβέρνηση υπό τον Δ. Βούλγαρη.


1869: Αρχίζουν τριήμερες εκλογές την Κυριακή 16 Μαΐου που ολοκληρώνονται την Τρίτη αναδεικνύοντας νικητή τον Θρασύβουλο Ζαΐμη με 90 έδρες, έναντι 59 του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και 30 του Δημητρίου Βούλγαρη. Η κυβέρνηση του Θρασύβουλου Ζαΐμη που προέκυψε έπεσε στις 9 Ιουλίου 1870, κάτω από το βάρος της σφαγής στο Δήλεσι.


1929: Πραγματοποιείται από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών της Αμερικής η πρώτη απονομή των βραβείων της (Όσκαρ*). Από τοτε έγινε ετήσιος θεσμός για τις Αμερικανικές ταινίες που βραβεύονται γενικά αλλά και χωριστά για κάθε ειδικότητα: Μουσική, σκηνοθεσία, μακιγιάζ κλπ. Για τις ξένες ταινίες καθιερώθηκε από το 1947 ένα γενικό βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας. Ο ίδιος ο εμποροκαλιτεχνικός θεσμός δεν είναι παρά ακόμη ένα υπερθέαμα αυτοανάδειξης και ανάδειξης των ετήσιων παραγωγών του εμπορικού κινηματογράφου. Λίγοι ήταν αυτοί που είχαν το ανάστημα να αρνηθούν αυτά τα βραβεία. Ένας απ΄ αυτούς είχε χαρακτηρίσει την όλη τελετή «παρέλαση κρεάτων». Γνωστότερος όλων των αρνητών ο Μάρλον Μπράντο που αρνήθηκε το δεύτερο Όσκαρ του.
*Το όνομα Όσκαρ είναι το ψευδώνυμο που έχει δωθεί στο αγαλματίδιο.


1947: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Άγγλος βιοχημικός Frederick Gowland Hopkins. Ανακάλυψε τους «βοηθητικούς παράγοντες ανάπτυξης» όπως τους είχε ονομάσει στην εργασία που είχε δημοσιεύσει. Αργότερα αυτά τα στοιχεία ονομάστηκαν βιταμίνες. Για την ανακάλυψη των βιταμινών τιμήθηκε με βραβείο Nobel. Είχε ανακαλύψει επίσης το Tryptophan. Το αμινοξύ που συμβάλει στην δημιουργία, από τον οργανισμό, της σεροτονίνης και μελατονίνης.


1948: Ένας ψαράς επιστρέφοντας στον Θερμαϊκό βλέπει μέσα στο νερό το πτώμα του 34χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Είναι δεμένο χειροπόδαρα και έχει ένα βαθύ τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο Πολκ ήταν στην Ελλάδα σαν ανταποκριτής διάφορων πρακτορείων ειδήσεων. Στην προσπάθειά του να λύσει την απορία του που πηγαίνει ο πακτολός των χρημάτων που ερχόταν από το σχέδιο Μάρσαλ, έπεφτε από το ένα σκάνδαλο της κυβέρνησης στο άλλο, τα οποία έστελνε για δημοσίευση στον αμερικανικό τύπο. Επίσης είχε αποστείλει δημοσίευση ότι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν υπεξαιρέσει $250.000 (περίπου $2.3 εκ. του 2011) από το Δόγμα Τρούμαν. Δολοφονήθηκε μέσα σε μια βάρκα ενώ πήγαινε να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη. Οι αρχές έριξαν την ευθύνη στους κομμουνιστές. Παρέπεμψαν σε δίκη κατηγορούμενους για την δολοφονία του, τους: Γρηγόρη Στακτόπουλο,  Άννα Στακτόπουλου για ηθική αυτουργία και υπόθαλψη εγκληματία. Οι κατηγορούμενοι σαν φυσικοί αυτουργοί για την δολοφονία, Αδάμ Μουζενίδης και Ευάγγελος Βασβανάς δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη γιατί ο πρώτος είχε σκοτωθεί σε μάχη ἐνα μήνα πριν την δολοφονία, ενώ ο δεύτερος έλειπε εκτός Ελλάδας!


1956: Ολοκληρώνεται το τριήμερο meeting ανάμεσα στους πιστωτές της Αργεντινής και τους αρμόδιους της χώρας, που καταλήγει σε συμφωνία διευκόλυνσης αποπληρωμής του χρέους της. Η ημερομηνία θεωρείται η ιδρυτική για το Club de Paris. Είναι ένα άτυπο όργανο που αποφασίζει για την τύχη των δανείων των χρεωμένων χωρών και τα μέλη του είναι οι πιστωτές αυτών των χωρών. Πλήρη μέλη είναι οι 19 ισχυρότερες χώρες του κόσμου πλην της Κίνας η οποία συμμετέχει σαν ad hoc μέλος μέσω τη Λαϊκής Τράπεζάς της. Στόχος του είναι να βρίσκει τρόπους διευκόλυνσης αποπληρωμής του χρέους. Μέχρι σήμερα έχει πετύχει 430 συμφωνίες με 90 χώρες για ρύθμιση των χρεών τους.


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s