Σαν σήμερα 18 Μαΐου

Διεθνής ημέρα Μουσείων.


1821: Ο Νικηταράς Σταματελόπουλος με 200 έως 300 άντρες κατατροπώνει στα Δολιανά Αρκαδίας περίπου 6.000 Τούρκους. Από τότε έμεινε στην ιστορία σαν  Νικηταράς ο Τουρκοφάγος.
Οι Τούρκοι της Τρίπολης προσπάθησαν να διαλύσουν το στρατόπεδο των Βερβένων που είχε δημιουργηθεί για τις ανάγκες της πολιορκίας της Τριπολιτσάς. Έτυχε η ομάδα του Νικηταρά που μόλις είχε προσπεράσει τα Δολιανά (πήγαινε προς το Άργος) να “πέσει” επάνω τους. Αυτός οχυρώθηκε στα κοντινότερα σπίτια του χωριού περιμένοντας ενισχύσεις από τα Βέρβενα. Οι ενισχύσεις αποκρούσθηκαν από τους Τούρκους που επιτέθηκαν ταυτόχρονα στο στρατόπεδο. Η στροφή του κύριου όγκου των αντιπάλων προς τα Βέρβενα έδωσε την ανάσα στον Νικηταρά που με γιουρούσια σκόρπισε τον πανικό στους αντιπάλους.


1829: Ο Μουσταφά Πασάς έχει περικυκλώσει το Φραγκοκάστελλο Χανίων από την προηγούμενη μέρα και αρχίζει την πολιορκία του. Το κάστρο υπερασπίζεται ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης από το Δελβινάκι της Ηπείρου με τους 600 άντρες του δικού του ένοπλου τμήματος που έχει κατεβάσει στο νησί. Μετά από λυσσαλέες μάχες και αφού έχει σκοτωθεί εκείνη τη μέρα ο Νταλιάνης, στις 24 Μαΐου λύνει τη πολιορκία από το φόβο επίθεσης Κρητικών στα νώτα του. Από τότε υπάρχει η δοξασία αλλά και το φαινόμενο των Δροσουλιτών.


1856: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών, στην Βιέννη, ο εθνικός ευεργέτης βαρώνος Γεώργιος Σίνας. Ο πατέρας του Σίμων Σίνας είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου. Ο Γεώργιος ξεκίνησε με διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο και έφτασε να γίνει ο Τραπεζίτης που δάνειζε το Αυστριακό και Ουγγρικό κράτος. Σημαντικό μερίδιο της δραστηριότητάς του ήταν η διαχείριση περιουσιών τρίτων. Πάγια τακτική του ήταν να αγοράζει κτήματα αριστοκρατών που είχαν οικονομικές δυσκολίες. Έτσι έφτασε να γίνει κύριος σχεδόν 1,5 εκ. στρεμμάτων στην Αυστροουγγρία. Αντιλαμβανόμενος ότι στο διαμετακομιστικό εμπόριο το σημαντικότερο ρόλο έχει η ευχέρεια και η ταχύτητα διακίνησης των αγαθών, υποστήριξε τα συγκοινωνιακά σχέδια του κόμητα István Széchenyi. Κατασκεύασε την γέφυρα των αλυσίδων που συνδέει την Βούδα με την Πέστη και ανέλαβε την εκμετάλλευση και συντήρησή της, μέσω της «Γέφυρα των Αλυσίδων Α.Ε.», για 87 χρόνια. Χρηματοδότησε την κατασκευή της διώρυγας Δούναβη – Tisza – Δούναβη, μήκους 929 χλμ, που είναι ένα μοναδικό τεχνικό έργο, ναυσιπλοΐας, αρδευτικό, επιστροφής των νερών αποστράγγισης και τόπο τουρισμού, κυνηγιού ψαρέματος, αναψυχής. Οι δωρεές και «ευκολίες» του Γεώργιου Σίνα προς την Αυστροουγγαρία αμέτρητες. Στην Ελλάδα έκανε ένα «μικρό» δώρο. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με τον εξοπλισμό του. Την συντήρησή του για 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, ανέλαβε ο γιος του Σίμων Γ. Σίνας που έκανε πολλά περισσότερα από τον πατέρα του για την Ελλάδα.


1911: Πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών ο Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Γκούσταβ Μάλερ. Η ρομαντική μουσική του απαγορευμένη από τους ναζί, λόγω της Εβραϊκής του καταγωγής, σε Γερμανία και Αυστρία γνώρισε μεγάλες δόξες μετά την πτώση τους το 1945.
Συμφωνία Νο 2 (Ανάσταση).
Συμφωνία Νο 5.
Συμφωνία Νο 1 (Ο Τιτάνας).
Συμφωνία Νο 3.
Συμφνωία Νο 9.


1961: Ιδρύεται ο ΟΓΑ. Δημοσιεύεται ο Νόμος 4169 με τον οποίο συστήνεται ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, το οργανόγραμμά του, οι πόροι του και οι παροχές του προς τους ασφαλισμένους (συντάξεις, περίθαλψη, αποζημιώσεις παραγωγής). Δεν είναι με την σωστή σειρά στο νομοσχέδιο (πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριγμένοι, πχ η ίδρυση είναι στο άρθρο 12, οι υπέρ του ΟΓΑ εισφορές στα άρθρα 9-11, οι παροχές στα 1-9), αλλά η αρχή είχε γίνει.


1965: Η εφημερίδα της Λάρισας «Ημερήσιος Κήρυκας» δημοσιεύει ένα άρθρο για την ύπαρξη παραστρατιωτικής οργάνωσης με την ονομασία «ΑΣΠΙΔΑ». Σύμφωνα με το άρθρο πάντα, η «ΑΣΠΙΔΑ» (Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα Ιδανικά Δημοκρατία Αξιοκρατία), ήταν αριστερή οργάνωση που σκοπό είχε την κατάληψη της εξουσίας. Η εφημερίδα ήταν προσκείμενη στην ΕΡΕ. Στην κυβέρνηση ήταν η Ε.Κ. του Γ. Παπανδρέου. Η υπόθεση θα γίνει πρωτοσέλιδη πολιτική αντιπαράθεση και θα καταλήξει με την παραπομπή σε Στρατοδικείο 29 αξιωματικών.  Το στρατοδικείο θα ολοκληρώσει τη διαδικασία την 16 Μαρτίου 1967 με βαριές καταδίκες των «πρωταιτίων» και κλιμακωτά χαμηλότερες των υπολοίπων. Ο συνήγορος υπεράσπισης δημοσιογράφος και βουλευτής Νικηφόρος Μανδηλαράς δολοφονήθηκε μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.


2005: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τίθεται σε ισχύ από την ίδια ημέρα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που έχει υπογράψει και η Ελλάδα στην Συνθήκη της Ρώμης την 18 Ιουνίου 2004.  Όπως αναφέρει στο πρώτο του άρθρο ο νόμος, έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ 1. του Ελληνικού Συντάγματος. Υπερισχύει δηλαδή κάθε εσωτερικού νόμου και κάθε διάταξης του Ελληνικού δικαίου. Η Νέα Δημοκρατία έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και παρά την πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για υποβολή του Συντάγματος σε δημοψήφισμα, το πέρασε και το δημοσίευσε, γελοιοποιώντας για άλλη μια φορά την Ελλάδα. Ο λόγος της σπουδής; Η ανυπαρξία κυβερνητικού έργου μετά από τις πρόσφατες πομπώδεις δηλώσεις για επανίδρυση του κράτους (ήταν το κύριο προεκλογικό σύνθημα του 2004). Την ύπαρξη ενός Συντάγματος που διέπει μια χώρα το οποίο είναι σε ισχύ (αφού δεν ανακλήθηκε ποτέ) χωρίς να ανακαλεί το μέχρι τότε Σύνταγμα της Ελλάδας και το οποίο δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ (που ήταν προϋπόθεσή του). Συντάγματα και Νόμοι βέβαια έχουν ελάχιστη σημασία σ’ ένα προτεκτοράτο όπως η Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα καταψηφίστηκε με δημοψηφίσματα από την Γαλλία (29/5) και Ολανδία (1/6) και ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σωστό θα ήταν να γίνει δημοψήφισμα και σε περίπτωση που ήταν θετικό για το Ευρωσύνταγμα να περιμένουν την επικύρωση του και από τα άλλα κράτη μέλη και τότε να το κάνουν Σύνταγμα της χώρας. Η «επιτυχία» πιστώνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο που υπογράφουν στο τέλος του Νόμου.


2010: Το μέλος ενός forum, με το ψευδώνυμο Laszlo, ζητάει 2 πίτσες που τις πληρώνει με 10.000 bitcoins. Είναι η πρώτη συναλλαγή σε ένα εικονικό νόμισμα, το bitcoin, που μέχρι τότε βρισκόταν σε φάση δοκιμών και συναλλαγών μεταξύ των μελών του project. Δημιουργός του είναι κάποιος (ή κάποιοι) με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Το bitcoin δεν έχει κάποιο χρηματοοικονομικό οργανισμό που να το στηρίζει, ούτε κάποια τράπεζα που να το εκδίδει. Οι συναλλαγές γίνονται απ΄ ευθείας μεταξύ χρηστών. Απαιτείται λογισμικό ανοικτού κώδικα που κρατάει το «πορτοφόλι» και διαχειρίζεται τις συναλλαγές. Μπορείτε αντί γι’ αυτό να χρησιμοποιήσετε Web εφαρμογή, που κρατάει αυτή τα bitcoin σας, αρκεί να την εμπιστεύεστε ή να μην έχετε μεγάλα ποσά. Ή να χρησιμοποιείτε για τις συναλλαγές σας το smart κινητό σας. Αυτές υλοποιούνται μέσω «servers» που ανήκουν πάλι σε μέλη της κοινότητας. Η κάθε συναλλαγή γίνεται μέσω τυχαία επιλεγμένων servers, που δεν είναι ποτέ ένας για ολόκληρη τη συναλλαγή. Για να ενθαρυνθούν τα μέλη της κοινότητας να δίδουν σαν server τους υπολογιστές τους, ανταμείβονται με bitcoins. Η αμοιβή όμως είναι πολύ μικρή σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος και όσο περνάει ο καιρός η επίλυση αλγορίθμων που είναι υποχρεωμένα να κάνουν γίνεται όλο και δυσκολότερη ώστε να μην υπάρξουν «επαγγελματίες» πάροχοι. Πάντως αν η πιτσαρία κράτησε εκείνα τα 10.000 bitcoins τότε, σήμερα (18.05.2019) η αξία τους ξεπερνά τα 64.460.000 €. Η μόνη χώρα που είχε αναγνωρίσει, επίσημα μέχρι το 2015 το νόμισμα ήταν η Γερμανία που το θεωρεί από τότε φορολογητέα ύλη. Σήμερα είναι νόμιμο σε όλες σχεδόν τις χώρες πλην τεσσάρων εξαιρέσεων (Βολιβία, Εκουαδόρ, Μπαγκλαντές, Κιργιστάν). Οι Ελληνοκύπριοι και Ρώσοι επιχειρηματίες που θέλησαν να αναπληρώσουν τα χαμένα τους κεφάλαια από το κούρεμα των καταθέσεων, επένδυσαν σε bitcoins το υπόλοιπο των χρημάτων τους και όχι μόνο δεν έχασαν αλλά βγήκαν με πολλαπλάσια λεφτά από το αρχικό τους «ακούρευτο» κεφάλαιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να κερδίζει πάντα με bitcoin, για πάρα πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος.  Για αναλυτική ενημέρωση εδώ.


←17 Μαΐου

19 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.