Σαν σήμερα 19 Μαΐου

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.
Από το 1922 η Ελλάδα έχει καταγγείλει επίσημα την γενοκτονία 2.000.000 Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Εισέπραξε τα μηνύματα συμπάθειας των κεφαλών όλων των ξένων Εκκλησιών, όπως και όλων των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων, χωρίς κανένα διάβημα εκ μέρους τους προς την Τουρκία.


1877: Σχηματίζεται επταήμερη κυβέρνηση, υπό τον Αλ. Κουμουνδούρο. Είχε διαδεχθεί την κυβέρνηση του Επ. Δεληγιώργη. Έχει 71 από τους 190 βουλευτές και ελπίζει ότι με τον σχηματισμό κυβέρνησης θα προσελκύσει και άλλους. Δεν το πέτυχε και παραιτήθηκε σε επτά μέρες. Την διαδέχθηκε οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Κ. Κανάρη. Αιτία της κυβερνητικής αστάθειας και νευρικότητας, ο προαναγγελθείς 11ος Ρωσοτουρκικός πόλεμος, που μόλις έχει ξεσπάσει.


1898: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο William Ewart Gladstone. Άγγλος συγγραφέας και πολιτικός γνωστός στους Έλληνες σαν Γλάδστων. Διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός σε μη συνεχόμενες θητείες. Κατέχει στην Αγγλία το ρεκόρ σε θητείες, όπως και του γηραιότερου πρωθυπουργού. Στην τελευταία θητεία του, παραιτήθηκε σε ηλικία 84 ετών. Φιλελεύθερος, εχθρός της Τουρκίας και του Τουρκικού έθνους, το είχε κατηγορήσει για κάθε δεινό της Ελλάδας. Διαχωρίζοντας τους άλλους Μωαμεθανούς από τους Τούρκους, που χρησιμοποιούσαν την θρησκεία σαν «ιδεολογικό» πρόσχημα για τις βιαιότητες, τις ωμότητες και τις σφαγές που έκαναν.
Μερικά βιβλία απ΄ αυτόν ή γι΄ αυτόν, όπως και επιστολές, του μεταφρασμένα στα Ελληνικά, υπάρχουν στην Ανέμη. Υπάρχουν κάποια, στ΄ Αγγλικά, στο Project Gutenberg. Το πιο αξιόλογο απ΄αυτά είναι η τρίτομη μελέτη του για τον Όμηρο και την Ομηρική εποχή.


1912: Ορκίζεται η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου που ανακηρύχθηκε θριαμβεύτρια των εκλογών της 11ης Μαρτίου, κερδίζοντας 146 από τις 181 έδρες. Αυτό που σημάδεψε εκείνη την ημέρα ήταν η βίαιη απόπειρα Κρητών βουλευτών να μπουν στην Βουλή. Οι Κρητικοί, παρά τις αντίθετες οδηγίες του Ελ. Βενιζέλου, διοργάνωσαν παράνομες βουλευτικές εκλογές (η Κρήτη τότε ήταν αυτόνομη και δεν είχε ενωθεί ακόμη με την Ελλάδα) παρακούοντας τις οδηγίες του αρχιτέκτονα της Κρητικής επανάστασης και της μετέπειτα ένωσής της με την Ελλάδα. Ενώ ο Βενιζέλος είχε σχεδιάσει όλες  τις κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο και τα πράγματα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιό του, οι παρορμητικοί Κρητικοί έκαναν τις κουζουλάδες τους. Εξέλεξαν 69 βουλευτές οι οποίοι, παρά το σήμα του Ελ Βενιζέλου προς το Αγγλικό Ναυτικό για απαγόρευση απόπλου τους προς Αθήνα, κατάφεραν να φτάσουν στην πρωτεύουσα. Ο Βενιζέλος ήταν προετοιμασμένος. Είχε κινητοποιήσει πεζικό, ιππικό και 200 αστυνομικούς που είχαν περικυκλώσει τη βουλή. Επιτρεπόταν μετά από αυστηρό έλεγχο η είσοδος μόνο στους εκλεγμένους Βουλευτές και τους υπαλλήλους της βουλής. Παρά τα μέτρα ο Κρητικός βουλευτής Μιχαήλ Δασκαλάκης κατάφερε να παρεισφρήσει και να ορκιστεί. Γίνεται αντιληπτός και ο Βενιζέλος διατάζει την απομάκρυνσή του. Οι υπόλοιποι Κρητικοί βουλευτές που είναι συγκεντρωμένοι έξω από τη βουλή προσπαθούν να μπουν βίαια. Η συγκεντρωμένη στρατιωτική και αστυνομική δύναμη τους απωθεί αρχικά με εφ’ όπλου λόγχη και τελικά τους απομακρύνει από την Βουλή. Ενωμένοι με τον κόσμο που πύκνωνε όλα και περισσότερο διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας με σύνθημα «Ζήτω η Ένωσις». Οι Κρήτες Βουλευτές έγιναν επίσημα δεκτοί στην Βουλή την 1η Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Την 1η Δεκεμβρίου 1913 στο Φρούριο Φιρκά των Χανίων έγινε η δοξολογία Ένωσης  της Κρήτης.


1913: Υπογράφεται Συνθήκη Συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας. Προβλέπει μεταξύ άλλων στρατιωτική συμμαχία σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο κράτος (χωρίς να αναφέρονται ρητά η απειλή ήταν Γερμανοί και Βούλγαροι). Προσυμφωνημένη χάραξη συνόρων μεταξύ των δυο κρατών, με ρητή διάταξη να μην επιτραπεί από κανένα από τα δυο κράτη παρεμβολή άλλου κράτους στα κοινά τους σύνορα. Διαβάστε την στα διπλωματικά έγγραφα που κατατέθηκαν στην Βουλή (από την σελίδα 11 του Α’ τόμου και μετά, του PDF αρχείου). Ακολουθεί η στρατιωτική συμφωνία και τέλος στην «Ερμηνεία» ακόμη και το παρασκήνιο και βέβαια οι εκβιασμοί και απειλές της Γερμανίας.1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στο λιμάνι της Σαμψούντας και αρχίζει τη δεύτερη φάση γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.


1935: Πεθαίνει σε ηλικία 46 ετών ο Thomas Edward Lawrence, ή όπως έμεινε γνωστός Λώρενς της Αραβίας, έπειτα από τροχαίο που είχε με το αγαπημένο του μεταφορικό μέσο, την μοτοσυκλέτα. Αρχαιολόγος, ιστοριοδίφης, συγγραφέας, διπλωμάτης, στρατιωτικός, έμεινε γνωστός στην ιστορία από την στρατιωτική του αποστολή σαν σύνδεσμος μεταξύ της Βρετανικής Κυβέρνησης και των εξεγερμένων Αράβων στην επανάστασή τους κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν αρκέστηκε σε αυτόν τον παθητικό ρόλο αλλά οργάνωσε τακτικό αραβικό στρατό και πολλές φορές ηγήθηκε ο ίδιος σε μάχες κατά των Τούρκων. Χαρισματικός συγγραφέας αποτύπωσε την ιστορία του με τον πιο ζωντανό τρόπο στα απομνημονεύματά του. Έγραψε αρκετά βιβλία, έκανε μεταφράσεις μεταξύ των οποίων και την Ομήρου Οδύσσεια από τα Ελληνικά στα Αγγλικά. Μεγαλύτερης αξίας απ’ όλα τα συγγράμματά του είναι η αλληλογραφία του με προσωπικότητες της εποχής, λόγιους και πολιτικούς, όπου μεταξύ άλλων υπερασπίζεται την θέση του για ένα αραβικό κράτος και όχι πολλά κατακερματισμένα.  Ο νευροχειρούργος Hugh Cairns που προσπάθησε να τον σώσει, ξεκίνησε μια μακρόχρονη έρευνα που οδήγησε στην κατασκευή του κράνους για τους μοτοσυκλετιστές.


1959. Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 173/19.5.1959 η Υπουργική απόφαση για την αντιστοίχηση της μέχρι τότε μονάδας μέτρησης βάρους, που ήταν η οκά, με το χιλιόγραμμο. Η οκά, που ήταν η επίσημη μονάδα σταθμών της Ελλάδας από το 1827, ήταν Τουρκική μονάδα μέτρησης και είχε 400 δράμια, από κει και η φράση τάχει τετρακόσια, δηλαδή δεν χάνει. Η νέα μονάδα βάρους άρχισε να ισχύει από 1 Ιουλίου. Οι αντιστοιχίες ήταν 1 Οκά = 1,28 κιλά. 1 κιλό = 0,78125 της οκάς.


1998: Εκδίδεται το 133 Προεδρικό Διάταγμα για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί από κράτος μέλος και βρίσκονται σε άλλη χώρα της ΕΕ. Το Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή οδηγιών της ΕΕ. Μη πάει το μυαλό σας σε Ελγίνια μάρμαρα, ή άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που μας έχουν πάρει Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί. Σύμφωνα με το νόμο (Άρθρο 2, παρ. 1 και 2), υποκείμενα σε επιστροφή είναι αντικείμενα που ανήκουν σε συλλογές, τίποτε άλλο.


2017: Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ το 4ο μνημόνιο της Ελλάδας. Αυτό ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την προηγούμενη μέρα (18/5). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτά που είχαν ψηφίσει τα προηγούμενα μνημόνια και αυτά που δεν τα είχαν ψηφίσει (δεν συμμετείχαν σε κυβερνητικά σχήματα) το καταψήφισαν, όπως τα είχαν καταψηφίσει και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν ήταν αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση των συντάξεων (Άρθρ. 1 παρ. 2, με αντίστοιχη αύξηση των πολύ μικρών συντάξεων), κατάργηση του επιδόματος συζύγου  (Άρθρ. 2. παρ. 1), περικοπή των επικουρικών συντάξεων (Άρθρ. 2 παρ. 2), περικοπή του επιδόματος παιδιού με εισοδηματικά κριτήρια (Άρθρ. 6 ), καταβολή φόρου από το πρώτο ευρώ ετήσιου εισοδήματος (Άρθρ. 12), απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις (Άρθρ. 17). Δημιουργεί άλλη μια υπηρεσία για τις προμήθειες από τους εποπτευόμενους φορείς από το Υπουργείο Υγείας (Άρθρα 21 – 35)
Οι κοινωνικές παροχές που δίδει σε αντιστάθμισμα είναι για γέλια και για κλάματα. Καταργεί στην συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες για όσους έχουν δήλωση μικρότερη από 1200€ (Άρθρ. 9 παρ. 1), δίδει ακαθόριστα σχολικά γεύματα (όπου, όπως, όταν και εάν Άρθρ. 5)
Μπαίνουν ακριβέστερα Νομοθετικά πλαίσια στην βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (Airbnb. Άρθρ 84).
Επί τέλους λέει την αλήθεια έστω και με μισόλογα, έστω και συγκεκαλυμμένα: Στο άρθρο 163, Β΄ παράγραφος αναφέρει: «Οι ετήσιοι στόχοι για τη Γενική Κυβέρνηση, με πρωτογενές δημοσιοοικονομικό αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2018-2021…» Προσπαθεί έτσι να συγκαλύψει τα ψεύδη όλων των κομμάτων περί πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει. Στόχοι για την βελτίωση (μείωση) του ρυθμού δημιουργίας του πρωτογενούς ελλείμματος είναι. Δηλαδή του καθημερινού ρυθμού δημιουργίας ελλείμματος, με καθαρά υφεσιακά μέτρα (στα οποία προστέθηκαν τα νέα) τα οποία, λέγοντας το άσπρο μαύρο, έχουν βαφτίσει αναπτυξιακά.


←18 Μαΐου

20 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.