Σαν σήμερα 20 Μαΐου

325: Αρχίζει τις εργασίες της η πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας. Η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Την συγκαλεί ο Μέγας Κωνσταντίνος που προεδρεύει και των εργασιών της. Δεν μπορούσε να κατανοήσει πλήρως ή όλα τα προβλήματα της Εκκλησίας και γι’ αυτό συγκάλεσε την Σύνοδο, για να λυθούν με ειρηνικό και δημοκρατικό, κατά κάποια έννοια, τρόπο για να αποκατασταθεί η θρησκευτική ειρήνη στην αυτοκρατορία του. Δεν συνειδητοποίησε το προηγούμενο που δημιούργησε. Η πρώτη Σύνοδος έθεσε τα πρότυπα λειτουργίας όλων των μετέπειτα Συνόδων, αλλά κυρίως «θεσμοθέτησε» το θεοκρατικό κράτος του Βυζαντίου. Αντικείμενα της Συνόδου ήταν:
1) Ο Αρειανισμός ο οποίος καταδικάστηκε σαν αίρεση, όπως και διάφορες άλλες μικρότερης σημασίας σχισματικές τάσεις.
2) Ο ορισμός της ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα.
3) Δημιουργεί το Σύμβολο της Νίκαιας (Πιστεύω είς έναν Θεόν Πατέρα Παντοκράτορα…) με σημαντικότερο σημείο την εισαγωγή του όρου «Ομοούσιον» διευκρινίζοντας καλύτερα την σχέση Υιού και Πατρός. Το σύμβολο της πίστεως ολοκληρώθηκε με την Β΄ Οικουμενική Σύνοδο, που ήταν η Πρώτη Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης.


1498: Ο Βάσκο ντα Γκάμα κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής φτάνει στο Καλικούτ (σημερινό Κοζικόντε) της Ινδίας. Είναι η ανακάλυψη της θαλάσσιας οδού των μπαχαρικών που έκανε την Πορτογαλία μονοπώλιο, χαρίζοντας της πλούτο και ισχύ, που δεν γνώρισε ποτέ ξανά, για αρκετές δεκαετίες. Είχε ξεκινήσει από την Λισαβόνα την 8η Ιουλίου 1497. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του. την 29η Αυγούστου του 1949, έφερε εμπορεύματα που άξιζαν 60 φορές όλα τα έξοδα της αποστολής. Η πατρίδα του τον τίμησε πολλαπλά με τίτλους, αξιώματα, χρήματα, και γη.


1506: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ο Γενοβέζος Χριστόφορος Κολόμβος (Christopher Columbus). Ο διασημότερος θαλασσοπόρος εξερευνητής γιατί ανακάλυψε την Αμερική. Και οι 4 αποστολές του από την Ιβηρική Χερσόνησο προς την Αμερική έγιναν με σκοπό την ανακάλυψη ενός ναυτικού δρόμου προς την Ινδία. Βασίστηκαν πάνω στην μοντέρνα για την εποχή θεωρία ότι αφού η γη ήταν σφαιρική ταξιδεύοντας δυτικά θα έφταναν στις Ινδίες.


1825: Ο Ιμπραήμ Πασάς προελαύνοντας στη Πελοπόννησο φτάνει στο Μανιάκι με 6.000 στρατό. Εκεί έχει ταμπουρωθεί ο Παπαφλέσσας (Γρηγόριος Φλέσσας ή Δικαίος ή διαολόπαπας) με τριακόσιους άντρες. Μετά από οκτάωρη ηρωική μάχη οι Έλληνες έπεσαν μέχρι και τον τελευταίο. Με αυτή την μάχη ο Ιμπραήμ ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Μεσσηνίας.
Ο Παπαφλέσας ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας με το ψευδώνυμο Αρμόδιος και επιβεβαιωτικό το Α.Μ. Είχε προκαλέσει την διάσκεψη της Βοστίτσας προκειμένου να πείσει τους προύχοντες να ξεκινήσουν την Εθνεγερσία. Αντιμετωπίζοντας την μετωπική άρνηση αυτών που συμμετείχαν, πείθει τον φιλικό Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη με μια ομάδα οπλαρχηγών να ξεκινήσουν την Επανάσταση την 17η Μαρτίου 1821 ώστε να παρασύρει και τους υπόλοιπους. Είχε βάλει δόλωμα για τους οπλαρχηγούς ένα πλοίο γεμάτο πολεμοφόδια. Το πέτυχε. Στην συγκεκριμένη μάχη στο Μανιάκι, πήγε γνωρίζοντας ότι δεν θα έφευγε ζωντανός από εκεί, πράγμα που το είχε εκφράσει πριν ξεκινήσει.


1873: Ο Levi Strauss παίρνει το US139121A δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ενίσχυση στις τσέπες με χάλκινα πριτσίνια και αρχίζει την παραγωγή των ομώνυμων jeans.


1875: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών η βασίλισσα Αμαλία, σύζυγος του Όθωνα. Λόγω ανατομικού προβλήματος, που γνώριζε προγαμιαία, δεν μπόρεσε να δώσει διαδόχους στον Βασιλιά και ήταν ο σοβαρότερος λόγος που το ζεύγος εξορίσθηκε από την Ελλάδα. Με τον ερχομό της στην Ελλάδα είχε ασχοληθεί με το καλλωπισμό της νέας πρωτεύουσας, με φιλανθρωπίες, με την οργάνωση της κοσμικής ζωής. Επειδή δεν είχε παιδιά που να την απασχολούν ορίσθηκε αντιβασιλέας και είχε ενεργή ανάμειξη στην πολιτική ζωή. Μέχρι εκλογές είχε προκηρύξει κατά την απουσία του Όθωνα από την Ελλάδα. Αν και δεν υπήρξαν ποτέ ζευγάρι με την φυσική έννοια του όρου, στάθηκαν αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο μέχρι το τέλος της ζωής τους.


1882: Σχηματίζεται, με την υπογραφή συμφώνου, η Τριπλή Συμμαχία Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας και Ιταλίας. Κάθε μέλος της υποσχόταν αμοιβαία υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης από κάποια άλλη μεγάλη δύναμη. Την 18η Οκτωβρίου 1883 με μυστική συμφωνία εντάχθηκε και η Ρουμανία λόγω Γερμανικής καταγωγής του βασιλιά της Καρόλου Α΄. Η τριπλή συμμαχία ανανεωνόταν κατά διαστήματα. Βασικός και αρχικός στόχος της συμμαχίας ήταν θεωρητικά η προστασία τους από τυχόν επίθεση της Γαλλίας. Αργότερα, όταν ο Κάιζερ (αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β΄) αποφάσισε ότι δεν ήταν απαραίτητη η διατήρηση φιλικών σχέσεων με την Ρωσία οδήγησε σε παραίτηση τον καγκελάριο Ότο φον Μπίσμαρκ που ήταν ο εμπνευστής της Τριπλής συμμαχίας. Η Αγγλία και η Γαλλία εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός δημιουργώντας την τριπλή Αντάντ με προσεταιρισμό της Ρωσίας την 31.08.1907. Η Τριπλή Συμμαχία διαλύθηκε de facto με την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιταλία που είχε εν τω μεταξύ υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με την Γαλλία, κήρυξε την χώρα ουδέτερη με την αιτιολογία ότι καμία χώρα της συμμαχίας δεν δέχτηκε καμία επίθεση. Αντίθετα, η Αυστρία που είχε ξεκινήσει τον πόλεμο έπρεπε να επανορθώσει. Ένας παραπάνω λόγος ήταν ότι στην ανανέωση της Τριπλής Συμμαχίας το 1912, είχαν υπογράψει ότι κανένα μέλος της δεν θα άλλαζε μονομερώς και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τα άλλα μέλη το status στα Βαλκάνια.


1897: Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που τερματίζει τις εχθροπραξίες του πολέμου του 1897, ύστερα από παρέμβαση του Τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου Β’. Ο Νομάρχης Φθιώτιδος και Φωκίδας, Κωνσταντίνος Έσσλιν πείθει τον Ετέμ Πασά να ανακόψει την προέλαση μέχρι να φθάσει η σχετική ειδοποίηση από τον Σουλτάνο. Στην Ταράτσα Λαμίας διαπραγματεύεται ο ίδιος τους όρους της ανακωχής και έτσι υπογράφεται το προσωρινό πρωτόκολλο ειρήνης που γλιτώνει την Ελλάδα από μεγαλύτερη στρατιωτική ήττα. Δεν την γλυτώνει όμως από τις οικονομικές συνέπειες που έρχονται με την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.


1902: Οι ΗΠΑ παραχωρούν στην Κούβα την ανεξαρτησία της. Μετά από πολλά αποτυχημένα κινήματα ανεξαρτησίας γίνεται ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Δημοκρατία της Κούβας. Είχε περιέλθει από την Ισπανία στις ΗΠΑ το 1898 με την Συνθήκη των Παρισίων με την οποία τερματίστηκε ο Αμερικανοϊσπανικός πόλεμος. Πρώτος πρόεδρός της ο Τομάς Εστράδα Πάλμα που είχε πρωτοστατήσει στα κινήματα για την ανεξαρτητοποίησή της.


1941: Αρχίζει η μάχη της Κρήτης. Είναι η πρώτη και τελευταία μεγάλη αεραποβατκή επίθεση στην στρατιωτική ιστορία. Παρά την νικηφόρα έκβαση της επιχείρησης Ερμής, όπως την είχε βαφτίσει ο Χίτλερ, για τους επιτιθέμενους, την άψογη σχεδίαση, προπαρασκευή και εκτέλεση, την ανοργάνωτη άμυνα, ήταν τόσο μεγάλες οι απώλειες, που δεν ξαναεπιχειρήθηκε από κανένα στρατό στο κόσμο. Έληξε την 1η Ιουνίου, με την φυγάδευση της Ελληνικής κυβέρνησης και της βασιλικής οικογένειας στο Κάιρο. Μια καλή εικόνα της μάχης χωρίς σοβαρή ιστορική και στρατιωτική τεκμηρίωση αλλά με πλούσιο κινηματογραφικό υλικό και προσωπικές αφηγήσεις, υπάρχει στα αρχεία της ΕΡΤ. Επίσης υπάρχει μια συρραφή μικρών στιγμιοτύπων από το Γερμανικό αρχείο.


1947: Οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα ο 49χρονος χασάπης της Κρήτης Friedrich Wilhelm Müller. Σαν διοικητής της διέταξε τον θάνατο χιλιάδων αμάχων, έκαψε δεκάδες χωριά, κάποια από αυτά και τρεις φορές. Μερικά τα εξαφάνισε για πάντα από τον χάρτη. Για χάρη του έγινε η συμμαχική επιχείρηση που κατέληξε στην απαγωγή του στρατηγού Heinrich Kreipe. Τότε είχε σταθεί τυχερός αφού τον είχαν μεταθέσει πριν 2 μήνες στο Ανατολικό Μέτωπο, διοικητή της 4ης Στρατιάς. Συνελήφθη από τους Σοβιετικούς και παραδόθηκε στην Ελλάδα. Καταδικάστηκε μαζί με τον πρώτο διοικητή της Κρήτης Bruno Bräuer σε θάνατο την 09.12.1946. Η καταδικαστική απόφαση εκτελέστηκε την ημερομηνία επίθεσης της Γερμανίας στη Κρήτη.


1949: Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, Πρωθυπουργός και Αντιβασιλέας της Ελλάδας. Αριβίστας, από τους ανθρώπους που ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτούς, με δικούς του κανόνες ηθικής που όμως τους υπερασπιζόταν με την ίδια του τη ζωή. Είχε εκλεγεί αρχιεπίσκοπος το 1938. Ο Ι. Μεταξάς τον είχε καθαιρέσει (ήταν χαρακτηρισμένος βενιζελικός) με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και είχε επιβάλει τον Χρύσανθο σαν Αρχιεπίσκοπο. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα ο Χρύσανθος αρνήθηκε να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση. Άρπαξε την ευκαιρία και έγινε πάλι Αρχιεπίσκοπος ορκίζοντας την κυβέρνηση Τσολάκογλου. Στην κατοχή πότε συνεργαζόταν και πότε ερχόταν σε σύγκρουση με τους κατακτητές. Προστάτεψε Εβραίους και Αθίγγανους με κίνδυνο της ζωής του. Όταν τον κατάλαβαν τι έκανε, ο στρατηγός Στρόοπ τον απείλησε με τυφεκισμό. Η απάντηση του Δαμασκηνού έμεινε ιστορική: «Οι Ιεράρχες της Ελλάδος, στρατηγέ Στρόοπ, δεν τουφεκίζονται, απαγχονίζονται. Σας παρακαλώ να σεβασθήτε αυτήν την παράδοσιν». Με την λήξη της κατοχής έγινε αντιβασιλέας. Συμμετείχε στη σκευωρία πολιτικής εξόντωσης του Ν. Πλαστήρα. Θα καταφέρει το 1945 να είναι ταυτόχρονα Αρχιεπίσκοπος, Αντιβασιλέας και Πρωθυπουργός την χώρας, μέχρι, μέσω αφόρητων πιέσεων στους πολιτικούς να δεχθεί κάποιος να σχηματίσει κυβέρνηση που θα οδηγούσε σε κάλπικο δημοψήφισμα για επαναφορά της βασιλείας. Στο ΦΕΚ του «δημοψηφίσματος» θα γράψει «το δημοψήφισμα για την επάνοδον της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως». Όταν θέλησε να αντιδράσει στην καταρράκωση του κύρους της Εκκλησίας με το σκάνδαλο της «παραίτησης» του πατριάρχου Μάξιμου Ε’ και την ανάρρηση του Αθηναγόρα, είχαν τόσα ράμματα για τη γούνα του, που τον έκαναν να σωπάσει.


1960: Το διαρκές στρατοδικείο Αθηνών εκδίδει την ετυμηγορία του: Καταδικάζονται σε ισόβια, για «προσφορά σε κατασκοπεία» οι: Χαρίλαος Φλωράκης, Δ. Δάλας, Γ. Κουτρούκης, Κ. Τσακίρης, Κ. Λουλές και Πολυξένη Χρυσοχοΐδου. Ακολουθούν πανηγυρισμοί μέσα στο δικαστήριο ιδιαίτερα από τους συγγενείς των καταδικασθέντων γιατί απορρίφθηκε η πρώτη κατηγορία, η κατασκοπεία, για την οποία ο εισαγγελέας είχε ζητήσει, γι αυτούς τους κατηγορούμενους την καταδίκη σε θάνατο.  Η δίκη είχε αρχίσει την 26η Απριλίου με 42 στελέχη του παράνομου τότε ΚΚΕ, κατηγορούμενους για κατασκοπεία και προσφορά σε κατασκοπεία. Οι υπόλοιποι από τους κατηγορούμενους απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη ήταν μέρος μιας σειράς δικών στο ίδιο μοτίβο. Στα πλαίσια του μακαρθισμού έπρεπε να εμπεδωθεί σ’ όλο τον δυτικό κόσμο ότι όλοι οι κομουνιστές ήταν κατάσκοποι, αλλά το άγρυπνο μάτι της πολιτείας δεν τους έδινε την ευκαιρία να αναπτύξουν αυτή τους την δράση. Στιγμάτιζε τα πρόσωπα, ώστε ο κάθε “υγιής” πολίτης να μην έρχεται σε επαφή μαζί τους γιατί μπορούσε άθελά του να τους δώσει πληροφορίες. Τέλος έδινε λαβή και δικαίωση στην αστυνομοκρατία, στο παρακράτος και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.


←19 Μαΐου

21 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.