Σαν σήμερα 21 Μαΐου

Παγκόσμια Ημέρα για την πολιτιστική πολυμορφία για τον διάλογο και την ανάπτυξη.


1822: Η Γενική Συνέλευση της Κρήτης αποδέχεται τη πρόταση της Διοίκησης και ορίζει Γενικό Έπαρχο του νησιού τον Ελληνορώσο αξιωματικό Μιχαήλ Κομνηνό Αφεντούλιεφ. Συνεχίζοντας, στην ίδια απόφαση κατανέμει τις θέσεις διοίκησης σε προσωπικότητες και αγωνιστές του νησιού. Ήταν η πρώτη Ελληνική διοίκηση από την έναρξη της επανάστασης στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχε από την πρώτη μέρα η Κρήτη. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν άργησαν οι προστριβές, οι αμφισβητήσεις που εξανάγκασαν τον Αφεντούλιεφ να φύγει από την Κρήτη τον Φεβρουάριο του 1823. Οι κρίσεις των ιστορικών για την συνεισφορά του διχασμένες. Αυτό που μετράει και μένει είναι ότι η Κρήτη που συμμετείχε από την Α’ Εθνική Συνέλευση, με πλήρη αντιπροσωπεία, είχε ισότιμη μεταχείριση με τις άλλες επαρχίες της Ελλάδας και θεωρούνταν αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι της.


1864: Η Μ. Βρετανία παραδίδει τα Επτάνησα στην Ελλάδα, σε εφαρμογή της Συνθήκης του Λονδίνου. Ο Άγγλος αρμοστής Henry Storks παραδίδει τα επτάνησα στον απεστελμένο της ελληνικής κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη.


1904: Ιδρύεται η FIFA (Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία). Είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός του κόσμου. Έχει έδρα την Ζυρίχη και αρμοδιότητές του ο έλεγχος του ποδοσφαίρου παγκοσμίως και η διοργάνωση των μεγάλων διεθνών πρωταθλημάτων (Παγκόσμιο Κύπελο, Κύπελο Ολυμπιακών Αγώνων κλπ). Έχει δημιουργήσει έξι περιφερειακές (γεωγραφικά) Συνομοσπονδίες μέσω των οποίων τα κράτη και οι ομάδες τους απευθύνονται σ΄ αυτήν. Η Ευρωπαική Συνομοσπονδία είναι η UEFA. Η Ελλάδα μέσω της ΕΠΟ είναι μέλος της FIFA από το 1927.  Η FIFA έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για σωρεία σκανδάλων, έχουν συλληφθεί υψηλόβαθμα στελέχη της, αλλά μέχρι εκεί, σε ένα ψάρι (το ποδόσφαιρο σαν οργανωμένο άθλημα) που θεοβρωμάει από το κεφάλι μέχρι το τελευταίο λέπι του.


1991: Δολοφονείται σε ηλικία 46 ετών ο Ρατζίβ Γκάντι πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας. Είχε διαδεχθεί στην πρωθυπουργία την μητέρα του Ίντιρα Γκάντι μετά την δολοφονία της το 1984. Η δολοφονία έγινε κατά την διάρκεια προεκλογικής περιοδείας του.


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s