Σαν σήμερα 22 Μαΐου

Διεθνής ημέρα Βιοποικιλότητας.

Θέμα του 2019: Η δικιά μας βιοποικιλότητα, η δικιά μας τροφή, η δικιά μας υγεία.


334 π.Χ.: Η μάχη του Γρανικού ποταμού. Η πρώτη μάχη και νίκη του Μεγάλου Αλέξανδρου κατά των Περσών. Η υπεροχή της τακτικής, του θάρρους και της τόλμης του Μ. Αλέξανδρου, αλλά και του οπλισμού των Ελλήνων, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες έκβασης της μάχης. Ο Γρανικός είναι ο σημερινός Biga Çayı, 50Km ανατολικά από τα Δαρδανέλια.


337: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Μέγας Κωνσταντίνος. Ο ιδρυτής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Με το διάταγμά του των Μεδιολάνων, που αναγνώριζε την ανεξιθρησκεία, εξαπλώθηκε ο Χριστιανισμός σε όλη την αυτοκρατορία. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβηκε όταν κλήθηκε στην Ρώμη για να εορτάσει τα vīcēnnālia (συμπλήρωση 20ετίας σαν Αύγουστος). Στο τέλος των ομιλιών και εκδηλώσεων του πρότειναν να πάει μαζί τους για να κάνουν θυσίες στους θεούς και άλλες ειδωλολατρικές εκδηλώσεις. Ειρωνεύτηκε άγρια και αυτούς και τους θεούς με αποτέλεσμα να εξαγριωθεί ο όχλος και να πετροβολήσει το άγαλμά του. Όταν τον ρώτησαν τι θέλει να κάνουν  αυτούς που συνέλαβαν, τους ερώτησε πάλι ειρωνικά αν βλέπουν τίποτε σημάδια στο πρόσωπό του, και στην αρνητική τους απάντηση, τους είπε: ε τότε ελευθερώστε τους. Η θρησκεία τον ενδιέφερε σαν μέσον διατήρησης της ηρεμίας στην αυτοκρατορία. Προς χάριν αυτής της ηρεμίας και της τάξης διοργάνωσε την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο. Ενέργεια, που οδήγησε στην δημιουργία του θεοκρατικού κράτους Βυζαντίου. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Κωνστάντιος Β‘.


853: Οι Βυζαντινοί καταλαμβάνουν και λεηλατούν το λιμάνι Νταμιάτ (Ελληνιστικά Ταμίαθις και Βυζαντινά Δαμιέτη) της Αιγύπτου. Στόχος τους, που πέτυχαν, ήταν να στερήσουν από εφόδια και όπλα τα στρατεύματα κατοχής της Κρήτης. Οι Βυζαντινοί είχαν επανειλημενα αποτύχει να καταλάβουν την Κρήτη. Η αρπαγή των εφοδίων, που προοριζόταν για εκεί, ήταν αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία στον αγώνα τους εναντίον των Αράβων.


1813: Έρχεται στο κόσμο ο Ρίχαρντ Βάγκνερ (†13.2.1883, 69 ετών). Γερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, θεατράνθρωπος και ακτιβιστής αναρχικός/αριστερός. Το τελευταίο το πλήρωσε με ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε κατά την διάρκεια της επανάστασης του Μαΐου, στην οποία ήταν μικρής εμβέλειας ηγετικό στέλεχος, και τον ανάγκασε να περάσει δώδεκα χρόνια εκτός Γερμανίας. Ο πιο γνωστός θαυμαστής του, μετά θάνατο,  ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ.
Βαλκυρία. Ήταν το όνομα της αποτυχημένης επιχείρησης εξόντωσης του Χίτλερ από το επιτελείο του.
Τριστάνος και Ιζόλδη.
Λόχενγκριν.                             Εμβατήριο.


1829: Δεύτερο πρωτόκολλο Λονδίνου. Οι μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), αποφασίζουν να ενσωματωθεί και η Στερεά Ελλάδα μετά την Πελοπόννησο (από το πρώτο πρωτόκολλο) στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της κατάληψης του Μεσολογγίου και Αιτωλικού την 2 Μαΐου 1829, με την οποία όλη η Στερεά Ελλάδα είναι πλέον υπό τον έλεγχο των Ελληνικών δυνάμεων. Στις 03/02/1830 θα υπογραφεί το τρίτο πρωτόκολλο γνωστό σαν «Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας¨.


1885: Πεθαίνει ο Βίκτωρ Ουγκώ σε ηλικία 83 ετών, πλήρης ημερών και δόξας. Την κηδεία του ακολούθησαν 2.000.000 άνθρωποι.


1947: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Harry Truman υπογράφει πράξη βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους $400 εκ. (σημερινά $4,6 δισ.) για αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου. Η ενίσχυση της Ελλάδας και Τουρκίας (πήρε κι αυτή $100 εκ.) με στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ονομάστηκε Δόγμα Τρούμαν. Βασίστηκε στην θεωρία του ντόμινο. Δηλαδή αν η μια από τις δυο χώρες γινόταν κομμουνιστική θα ήταν αδύνατο για την άλλη να μείνει στο δυτικό μπλοκ. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος George Polk είχε καταγγείλει την τότε ελληνική κυβέρνηση ότι είχε καταχραστεί αυτή τη βοήθεια όπως και το σχέδιο Marshall, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί.


1948: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Γεώργιος Τσολάκογλου. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εκστρατεία στην Ουκρανία, στην Μικρασιατική εκστρατεία. Στο έπος του 1940 ήταν ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού και κατατρόπωσε τους Ιταλούς στον τομέα δικαιοδοσίας του. Με την επίθεση των Γερμανών στην Ελλάδα το ’41, σε συνεννόηση με τους διοικητές Α’ και Β’ Σωμάτων στρατού, τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα καθαιρούν πραξικοπηματικά τον διοικητή στρατιάς Ηπείρου Ι. Πίτσικα, παρά τις αντίθετες διαταγές του Αρχιστράτηγου Αλ. Παπάγου και υπογράφει διαδοχικά πρωτόκολλα παράδοσης άνευ όρων του Ελληνικού στρατού στον Γερμανικό και Ιταλικό στρατό. Έγινε πρωθυπουργός της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης. Ήταν ο υπεύθυνος του μεγάλου λιμού (πείνας) της Αθήνας, από τον οποίον πέθαναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και της ανάπτυξης του μαυραγοριτισμού. Μετά την απελευθέρωση τον συνέλαβαν πέρασε στρατοδικείο το 1945 και καταδικάστηκε σε θάνατο. Του απονεμήθηκε χάρη μετατρέποντας την ποινή σε ισόβια. Πέθανε από λευκαιμία.


1967: Βρίσκεται νεκρός, σε παραλία της Ρόδου, ο δημοσιογράφος, εκδότης, πολιτικός και δικηγόρος της υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ Νικηφόρος Μανδηλαράς. Ήταν 39 ετών. Μετά το πραξικόπημα της χούντας και με τον φόβο ότι οι απειλές που είχε δεχθεί από αξιωματικούς στο δικαστήριο μπορούσαν να υλοποιηθούν μπαίνει λαθρεπιβάτης στο εμπορικό πλοίο Rita V. Ο μοναδικός που το ξέρει είναι ο καπετάνιος του Πέτρος Πόταγας που τον κρύβει στη καμπίνα του. Το πλοίο κατευθύνεται από Πειραιά για Κύπρο και ενώ περνάει ανοιχτά της Ρόδου δέχεται σήμα να σταματήσει για νηοψία. Ο πλοίαρχος κατεβάζει τον Μανδηλαρά για να κολυμπήσει με σωσίβιο μέσης μέχρι τη Ρόδο. Ο Μανδηλαράς φτάνει στη Ρόδο και προσπαθεί να επικοινωνήσει με το στέλεχος της Ένωσης Κέντρου στο νησί Γιώργο Χιωτάκη. Εντοπίζεται όμως από αποσπάσματα (σύμφωνα με τις αναφορές τους), που έχουν δημιουργηθεί για την ανεύρεσή του και λίγο αργότερα βρίσκεται πεθαμένος (από πνιγμό σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της χούντας Δημ. Καψάσκη) σε παραλία της Ρόδου. Ο πλοίαρχος, μετά από βασανιστήρια, ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο μόνος υπεύθυνος για την λαθρεπιβίβαση του Μανδηλαρά και καταδικάζεται σε 12 μήνες φυλάκιση για φόνο από αμέλεια. Αποφυλακίζεται πολύ νωρίτερα. Του έκαναν αυτή τη χάρη για να φτάσουν στο τελικό σκοπό τους. Φεύγει κι αυτός τρομοκρατημένος από την Ελλάδα. Πέθανε κάτω από περίεργες συνθήκες (Βίαιος θάνατος. Οι αρχές της Νότιας Αφρικής αρνήθηκαν να δώσουν άλλη εξήγηση, κάποιο παραπάνω στοιχείο όπως αυτοκτονία, τροχαίο κλπ) στο Κέηπ Τάουν 8 μήνες μετά τη δολοφονία του Μανδηλαρά. Ο κύκλος της σιωπής είχε κλείσει. Ένα αποσπασματικό ντοκυμαντέρ/αφιέρωμα δίνει κάποια στοιχεία της υπόθεσης.


1990: Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 3.0. Ήταν το πρώτο λειτουργικό σύστημα για PC με γραφικό περιβάλλον και χρήση ποντικιού που δόθηκε στους καταναλωτές. Μέχρι τότε τα PC χρησιμοποιούσαν το MS-DOS με εντολές που γραφόταν σε οθόνη κειμένου. Με τα Windows δημιούργησε έντονο ανταγωνισμό με τους Mac της Apple και τους Commodore της Amiga, η τελευταία δεν επιβίωσε, που ήδη είχαν γραφικό περιβάλλον.
Αντικαταστάθηκαν την 6η Απριλίου 1992 από τα Windows 3.1.


2005: Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ηγετική φυσιογνωμία της αντίστασης και του ΚΚΕ. Πολέμησε στην αντίσταση με τον ΕΛΑΣ, έχοντας το ψευδώνυμο καπετάν Γιώτης. Στον εμφύλιο γίνεται υποστράτηγος διοικητής της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Μετά τη λήξη του εμφυλίου επιστρέφει στην Ελλάδα το 1954. Από τότε αρχίζει ένα γαϊτανάκι δικών στις περισσότερες από τις οποίες καταδικάζεται σε ισόβια. Πἐρασε 12 χρόνια στις φυλακές και 6 στις εξορίες. Το 1972 εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1989.


←21 Μαΐου

23 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.