Σαν σήμερα 23 Μαΐου

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη του Μαιευτικού συριγγίου.


1829: Ο Cyrill Demian παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα νέο μουσικό όργανο που εφεύρε. Το ακορντεόν. Ο Demian ήταν μέχρι τότε κατασκευαστής piano στην Βιέννη της Αυστρίας.


1868: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης. Γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αγωνιστής του ’21 και πρωθυπουργός της Ελλάδας (26.05.1862 – 10.10.1862). Πριν συμπληρώσει τα 17, συμμετείχε στη μάχη του Λάλα. Αν και μικρόσωμος όπως ο πατέρας του, στην πολιορκία της Τρίπολης αιχμαλώτισε σε μια αψιμαχία ένα γιγαντόσωμο Αράπη και τον οδήγησε με την απειλή τους σπαθιού του στο Ελληνικό στρατόπεδο. Βλέποντας τον ο Κανέλλος Δεληγιάννης του φωνάζει: «Είσαι γενναίος». Έτσι του κόλλησε το παρατσούκλι. Έτρεχε παντού, όπου υπήρχε μάχη. Υπηρέτησε πιστά τόσο τον Καποδίστρια όσο και τον Όθωνα. Παρ’ ότι «παλατιανός» όταν ξέσπασε η Ναυπλιακή Επανάσταση, αρνήθηκε να στρέψει τα όπλα κατά των επαναστατών. Ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός που διόρισε ο Όθων. Ανατράπηκαν και οι δυο με το κίνημα κατά του Όθωνα την 10 Οκτωβρίου 1862, εναντίον του οποίου πάλι αρνήθηκε να στρέψει τα όπλα λέγοντας: «Ουδέποτε χάριν του πρωθυπουργικού χαρτοφυλακίου θα κηλιδώσω τας ολίγας υπηρεσίας εμού και της οικογενείας μου με αδελφικόν αίμα…». Παρά την στάση του, που ευνόησε τους επαναστάτες, εκδιώχθηκε από την Ελλάδα. Επέστρεψε το 1863 και δεν ασχολήθηκε με τα δημόσια μέχρι τον θάνατό του.


1886: Πεθαίνει, σε ηλικία 91 ετών, ο Leopold von Ranke. Ο «πατέρας» της σύγχρονης επιστήμης της ιστορίας. Γερμανός κλασικιστής, έθεσε τα στάνταρντς για τους μετέπειτα ιστορικούς, για την ιστορία την βασισμένη στις φυσικές πηγές. Το μόνο του έργο που υπάρχει στο Internet είναι μια σπάνια έκδοση αγγλικής μετάφρασης του 1885, του βιβλίου του, Universal History: The Oldest Historical Group of Nations and the Greeks , στην οποία έχουν χαθεί (έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά), τα ελληνικά κείμενα και ονόματα, όπως υπήρχαν στο πρωτότυπο.


1906: Πεθαίνει ο Ερρίκος Ίψεν (♥ 20 Μαρτίου 1828, 78 ετών). Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και διευθυντής θεάτρου. Θεωρείται ο «πατέρας» του ρεαλισμού στο θέατρο. Είναι ο πιο πολυπαιγμένος μετά τον Σάιξπηρ. Δυο έργα του υπάρχουν στα Ελληνικά στην Ανέμη. Το Project Gutenberg έχει πάρα πολλά σε πολλές γλώσσες.


1911: Η αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει το νέο Σύνταγμα. Αν και παράνομο όπως τα περισσότερα Συντάγματα της Ελλάδας (παράβαση άρθρου 107 περί διαδικασίας αναθεώρησης, αλλαγή άρθρων που δεν ήταν στην κατάσταση αναθεώρησης κλπ), είναι το Σύνταγμα που επισημοποιεί την κυριαρχία της αστικής τάξης, δίνοντας έμφαση στις ατομικές ελευθερίες, στην ισότητα των πολιτών και στην ενίσχυση του κράτους δικαίου. Κατά τα άλλα είναι μια εκτεταμένη αναθεώρηση του Συντάγματος του 1864. Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 127/01.06.1911. Πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Νικόλαος Στράτος που εκτελέστηκε το 1922 με τους έξι και πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το αντικατέστησε προσωρινά το θνησιγεννές Σύνταγμα 1925/26, που ακυρώθηκε εξ αιτίας των αυθαίρετων τροποποιήσεων που είχε κάνει ο Θ. Πάγκαλος. Διάδοχο, ήταν το Σύνταγμα του 1927, με το οποίο η χώρα από Βασιλευομένη Δημοκρατία έγινε Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το 1935 με το πραξικόπημα του Γ. Κονδύλη επανήλθε σε ισχύ, ώστε πολίτευμα της Ελλάδας να ξαναγίνει η Βασιλευομένη Δημοκρατία. Αντικαταστάθηκε οριστικά με το Σύνταγμα του 1952.


1917: Το Σερβικό στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης εκδίδει την ετυμηγορία του για τα ηγετικά στελέχη της «Μαύρης Χείρας». Ο αρχηγός της οργάνωσης Άπις (πραγματικό όνομα Ντραγκουτιν Ντιμιτρίεβιτς) και οκτώ άμεσοι συνεργάτες του καταδικάζονται σε θάνατο. Η δίκη της Θεσσαλονίκης, όπως ονομάστηκε, ήταν αποτέλεσμα μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αυστροουγγαρίας και Γαλλίας για τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αυστροουγγαρία είχε θέσει σαν προϋπόθεση μια αν όχι φιλική ηγεσία, τουλάχιστον μια ουδέτερη στην Σερβία. Η κλίκα της «Μαύρης Χείρας» κάθε άλλο παρά φιλική ήταν αφού αυτή είχε διοργανώσει την δολοφονία του Φραγκίσκου Φερδινάνδου που είχε οδηγήσει στην έναρξη του πολέμου. Ο Απις προσωπικά μαζί με άλλα στελέχη της οργάνωσης είχαν εισβάλει στα ανάκτορα και είχαν δολοφονήσει τον Αλέξανδρο Α’ της Σερβίας και την σύζυγό του Ντράγκα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αλλά χωρίς σοβαρές αποδείξεις, είχαν διοργανώσει πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον πολλών μελών βασιλικών οίκων της Ευρώπης και μεταξύ αυτών ήταν ο Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας. Παρά τις πιέσεις των συμμάχων στην Σερβική Κυβέρνηση, που εκείνη την εποχή ήταν στην Κέρκυρα, να εκτελεσθούν άμεσα όλοι όσοι καταδικάστηκαν σε θάνατο αυτή δεν υπάκουσε. Εκτελέστηκαν, την 26 Ιουνίου, μόνο ο Άπις και οι δυο πιο στενοί συνεργάτες του, ενώ στους άλλους απονεμήθηκε χάρη. Οι τελευταίες λέξεις του Άπι μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα «Ζήτω η Μεγάλη Σερβία και η Γιουγκοσλαβία», υλοποιήθηκαν από τους αντιπάλους του. Ένα μήνα μετά την εκτέλεσή του, Σέρβοι, Κροάτες και Σλοβένοι θα υπογράψουν στην Κέρκυρα την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας. Η προσέγγιση απέτυχε και ο πόλεμος συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση μέχρι το τέλος του 1918. Αυτό που απέτυχε να κάνει ο τότε άξονας με την Μεγάλη Σερβία, το υλοποίησε την διετία 1991-92.


1945: Αυτοκτονεί με υδροκυάνιο σε ηλικία 44 ετών, ενώ έχει αιχμαλωτιστεί από τους συμμάχους, ο Χάινριχ Χίμλερ. Ήταν ο διοικητής των SS. Διοργάνωσε και διεξήγαγε με απόλυτη «επιτυχία» τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών. Ήταν ο επικεφαλής και άμεσα υπεύθυνος του ολοκαυτώματος.


1949: Δημιουργείται άτυπα το κράτος της Δυτικής Γερμανίας με πρωτεύουσα την Βόνη και ορίζεται πρώτος καγκελάριος ο Κόνραντ Αντενάουερ. Από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι τότε η τα κατεχόμενα τμήματα της Γερμανίας διοικούνταν από τα κατοχικά στρατεύματα στην κατεχόμενη ζώνη του καθ’ ενός. Ο λόγος της σπουδής* ήταν η γνωστοποίηση των προθέσεων της Σοβιετικής Ένωσης να ανακηρύξει ανεξάρτητος κράτος την κατεχόμενη απ’ αυτήν Ανατολική Γερμανία. Αυτό έγινε τελικά την 7η Οκτωβρίου 1949. Ο Αντενάρουερ επιλέχθηκε επειδή ήταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής των τριών ζωνών που κατεχόταν από τους δυτικούς. Το πρωτόκολλο τερματισμού της κατοχής των τριών Δυτικών ζωνών υπογράφηκε στο Παρίσι την 21η Οκτωβρίου 1954. Να σημειωθεί ότι από την 14η Αυγούστου 1949 είχαν γίνει εκλογές για την ανάδειξη καγκελαρίου στις τρεις δυτικές ζώνες με νικητή τον Κ. Αντενάουερ. Επίσημη ονομασία της χώρας ήταν Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η Ανατολική Γερμανία έγινε μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας και η Δυτική του ΝΑΤΟ. Τα κράτη της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας έγιναν δεκτά στον ΟΗΕ την 18η Σεπτεμβρίου 1973 σαν δύο ανεξάρτητες χώρες. Ο ΟΗΕ στήριξε αυτή την απόφασή του (της διπλής ένταξης) στις αποφάσεις των Διασκέψεων της Γιάλτας και του Πότσνταμ που μεταξύ άλλων είχε αποφασιστεί ο διαμελισμός της Γερμανίας. Επανενώθηκαν σε μια χώρα, την Γερμανία, την 31 Αυγούστου 1990.
*Η αναφερόμενη δικαιολογία ότι όλα έγιναν εν σπουδή για να προλάβει το σχέδιο Μάρσαλ είναι ανυπόστατα. Τα κατεχόμενα από τους Δυτικούς εδάφη είχαν εξ αρχής (από το 1948) την βοήθεια Μάρσαλ.


1973: Αποτυγχάνει πριν εκδηλωθεί το κίνημα του Ναυτικού κατά της χούντας και συλλαμβάνονται πολλοί από τους πρωτεργάτες του. Μεταξύ αυτών και ο Σπύρος Μουστακλής, απόστρατος ταγματάρχης. Βασανίζεται φρικτά για 47 ημέρες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ μέχρι που ένα κτύπημα του προκαλεί εγκεφαλική αιμορραγία και μένει ολικά ανάπηρος έως και τον θάνατό του. Το κίνημα είχε προδοθεί από μέσα. Επειδή η χούντα δεν είχε γνώση όλων των ονομάτων των κινηματιών, είχε εξαρθρώσει δύο μέρες πριν την αντιστασιακή οργάνωση ΕΑΝ που πίστευε (δίκαια όπως αποδείχθηκε) ότι κάποια από τα μέλη της είχαν σχέση και με το κίνημα του Ναυτικού. Δύο ημέρες μετά, ένας από αυτούς που διέφυγαν τη σύλληψη ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού ‘Βέλος’ Νικόλαος Παππάς θα καταφέρει να πάρει το αντιτορπιλικό και στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας αυτός και οι βαθμοφόροι του πλοίου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.


1989: «Αυτοκτονεί» σε ηλικία 24 ετών ο Γερμανός χάκερ Karl Koch. Αυτοκτόνησε σε ένα δάσος έξω από την πόλη Celle περιλούζοντας τον εαυτό του με βενζίνη και βάζοντάς της φωτιά. Στους κύκλους των hackers είχε το ψευδώνυμο Hagbard. Το PC που είχε κατασκευάσει ειδικά γι’αυτή τη δουλειά το είχε ονομάσει FUCKUP (First Universal Cybernetic-Kinetic Ultra-Micro Programmer σύμφωνα με τον κατασκευαστή του. Στα Αγγλικά έχει το νόημα της βρισιάς: Γαμημένο, μαλάκας και άλλες έννοιες πάντοτε κακές.). Είχε κατηγορηθεί χωρίς αποδείξεις ότι έκλεβε πληροφορίες από στρατιωτικούς υπολογιστές των ΗΠΑ και τα πουλούσε στη Ρωσία.


1992: Δολοφονείται από την Κορλεονέζι [την φατρία που ελέγχει την Κόζα Νόστρα (την Σικελική Μαφία)] ο δικαστής Τζιοβάνι Φαλκόνε. Ο 53χρονος δικαστής είχε αναλώσει την ζωή του στην δίωξη της Σικελικής Μαφίας. Γέννημα θρέμα του Παλέρμο ήξερε σαν την παλάμη του τον τόπο του. Είχε συγκεντρώσει στοιχεία και είχε οδηγήσει σε μία δίκη (την Μεγάλη Δίκη) 475 μαφιόζους που σχεδόν στο σύνολό τους καταδικάστηκαν σε ισόβια ακόμη και από το εφετείο. Η πρώτη δίκη άρχισε την 10η Φεβρουαρίου 1986 και η έφεση τελείωσε 30 Ιανουαρίου 1992. Η μαφία θέλησε να εκδικηθεί για το χουνέρι με τον πιο θεαματικό τρόπο στην ιστορία της. 500 κιλά εκρηκτικά τοποθετήθηκαν στην Autostrada A29, την μοναδική της Σικελίας. Την χρησιμοποιούσε ο δικαστής για να πηγαίνει στις εβδομαδιαίες επισκέψεις του από το αεροδρόμιο στο σπίτι του και πάλι πίσω (είχε αναβαθμισθεί ή απομακρυνθεί εύσχημα με τοποθέτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης). Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που καταγράφηκε από τους τοπικούς σεισμογράφους, ενώ η Autostrada μετατράπηκε σε σεληνιακό τοπίο. Εκτός από τον δικαστή σκοτώθηκαν η σύζυγός του και τρεις αστυνομικοί της συνοδείας του.


1995: Δίδεται σε χρήση (εσωτερικά στην αρχή), η MySQL. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης σχεσιακής βάσης δεδομένων. Είναι open source (δωρεάν), με άδεια χρήσης GNU. Η ανάπτυξη του άρχισε το 1994 από τους David Axmark και Michael Widenius στην κόρη του οποίου χρωστά και τα δυο πρώτα γράμματα. Την λένε My. Το SQL προέρχεται από το Structured Query Language. Την χρησιμοποιούν σχεδόν καθολικά οι Apache Servers του internet. Είναι το πρόγραμμα που διαχειρίζεται τις βάσεις δεδομένων των πιο μεγάλων και γνωστών ονομάτων του χώρου. Google, Wikipedia, Facebook, Twitter, Youtube είναι κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του «πελατολογίου» της. Το προνόμιό της είναι ότι όσο εύκολα διαχειρίζεται αυτές τις τερατώδεις βάσεις δεδομένων, εξ ίσου εύκολα και απλά μπορεί να διαχειριστεί και ένα μικρό άλμπουμ με φωτογραφίες. Ο νέος αντίπαλός της είναι η MariaDB, πάλι από τον Φινλανδό «πατριάρχη» των προγραμμάτων διαχείρησης βάσεων δεδομένων Michael Widenius, ο οποίος έχει βαλθεί όσες κόρες κάνει, να φτιάχνει και ένα για να δίνει το όνομά τους.  Είναι fork της MySQL.


1995: Η Sun Microsystems παρουσιάζει την γλώσσα προγραμματισμού Java. Την είχε αναπτύξει ο James Gosling. Σήμερα είναι η τρίτη πιο πολυφορεμένη γλώσσα του κόσμου (την χρησιμοποιούν 3 δισεκατομμύρια συσκευές) μετά την C (C++ κλπ, από την οποία έχει δανειστεί τα περισσότερα στοιχεία εκτός από τις δυνατότητες εντολών χαμηλού επιπέδου) και από την HTML. Το κιτ για χρήση της γλώσσας από τους προγραμματιστές (JDK) δεν ήταν ακόμη έτοιμο. Δόθηκε την 23/01/1996 (Java 1) που από τότε αρχίζει η αρίθμηση των εκδόσεων. Την ανάπτυξη της Java  συνεχίζει η Oracle που εξαγόρασε την Sun το 2010.


←22 Μαΐου

24 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.