Σαν σήμερα 24 Μαΐου

1543: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Νικόλαος Κοπέρνικος. Μαθηματικός, Νομικός, Γιατρός, Κλασικιστής, Κυβερνήτης, Μεταφραστής, Καλλιτέχνης, Διπλωμάτης, Οικονομολόγος, Καθολικός Ιερέας, και για αυτό που έμεινε γνωστός στην ιστορία Αστρονόμος. Είναι αυτός που ξαναανακάλυψε, στην αναγέννηση, το ηλιοκεντρικό σύστημα διαβάζοντας Πυθαγόρα και Αρίσταρχο τον Σάμιο 20 αιώνες μετά. Σε όλο τον μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη είναι το κέντρο του κόσμου. Δεν είχε δημοσιεύσει τίποτε σχεδόν μέχρι τον θάνατό του, αλλά η θεωρία του είχε γίνει γνωστή προφορικά. Τελικά λίγο πριν πεθάνει πείσθηκε να την τυπώσει. Ο θρύλος λέει ότι την ημέρα του θανάτου του, του παραδόθηκε το πρώτο τυπωμένο αντίτυπο. Έναν αιώνα μετά ο Galileo Galilei θα διακινδύνευε τη ζωή του όταν διαβάζοντας το βιβλίο του Κοπέρνικου, De revolutionibus orbium coelestium, κατάφερε να  αποδείξει το ηλιοκεντρικό σύστημα.


1844: Εγκαινιάζεται η πρώτη εκμεταλλεύσιμη ηλεκτρική τηλεγραφική γραμμή του κόσμου με την μετάδοση του πρώτου τηλεγραφήματος σε απόσταση 56 Km (Από το Καπιτόλιο της Ουάσινγκτον στην Βαλτιμόρη). Το τηλεγράφημα έστειλε ο Samuel Morse, με τον πασίγνωστο σήμερα κώδικά του, που είχε επινοήσει το 1837, στον βοηθό του στη Βαλτιμόρη και έγραφε την βιβλική ρήση: “ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ” (μικρά γράμματα δεν υπήρχαν στην τηλεγραφία).  Υπήρξαν πολλές προγενέστερες προσπάθειες μετάδοσης μηνυμάτων με ηλεκτρικά σήματα, αλλά ήταν ανεπιτυχείς για διάφορους λόγους (το σήμα δεν μπορούσε να φτάσει αρκετά μακριά, πολύπλοκες, δαπανηρές κλπ). Τηλέγραφοι χωρίς ρεύμα υπήρχαν από την αρχαία Ελλάδα όπως ο πολύ επιτυχημένος τηλέγραφος του Πολύβιου που επιβίωσε με αρκετές βελτιώσεις μέχρι την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αξιόλογος οπτικός τηλέγραφος επανεμφανίστηκε το 1791 που εξελίχθηκε σε σηματοφορικό.
Η πρώτη ηλεκτρική μετάδοση τηλεγραφικού σήματος που έγινε εκείνη τη μέρα σηματοδότησε την απαρχή των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών στο κόσμο.


1881: Με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζεται η προσάρτηση της Θεσσαλίας και Άρτας στην Ελλάδα. Σε συνέχεια της Συνθήκης του Βερολίνου που υπήρχε μόνο αναφορά για οριστική διευθέτηση των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (άρθρο 24), και μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο οποίο πρωταγωνίστησαν Τρικούπης και Κουμουνδούρος, οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Τουρκία υπογράφουν σύμβαση με την οποία, σύμφωνα με το άρθρο 18, παραχωρούνται από την Πύλη, η Θεσσαλία και η Άρτα στην Ελλάδα. Το ελληνοτουρκικό σύμφωνο υπεγράφη στις 02.07.1881. Η βουλή το ενέκρινε στις 11.3.1882 και το δημοσίευσε στο ΦΕΚ 14/13.03.1882, στο οποίο υπάρχει και η Σύμβαση. Καθυστέρησε για διαδικαστικά θέματα και από συμπτώσεις. Παράδειγμα η σύμπτωση την προηγούμενη ημέρα να δημοσιευθεί το ΦΕΚ 13/12.03.1882 με το οποίο ιδρύονταν η «Προνομιούχος Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας» ιδιοκτησίας  Ανδρέα  Συγγρού, προσωπικού φίλου του Γεωργίου Α’. Προνομιούχος σήμαινε την έκδοση νομίσματος. Αν προσέξετε την ημερομηνία του Βασιλικού διατάγματος, είναι 31.01.1882.


1941: To θωρηκτό Βίσμαρκ βυθίζει, μετά από 10 λεπτά ναυμαχίας, την ναυαρχίδα του Αγγλικού στόλου στον Ατλαντικό «Hood». Το Βίσμαρκ με το βαρύ καταδρομικό «Πρίγκηψ Ευγένιος» περιπολούν στον Ατλαντικό καταστρέφοντας τις συμμαχικές νηοπομπές. Το Hood και το θωρηκτό «Πρίγκηψ της Ουαλίας» παίρνουν εντολή να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα δυο αντίπαλα πολεμικά πλοία. Τα εντοπίζουν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Γροιλανδίας και Ισλανδίας. 10 λεπτά, από την ώρα που το Hood έριξε την πρώτη του βολή, μια οβίδα του Βίσμαρκ χτυπάει την πίσω αποθήκη πυρομαχικών του που ανατινάζεται και κόβει το Hood στα δυο. Σε λιγότερο από τρία λεπτά βυθίζεται σχεδόν αύτανδρο (διασώθηκαν τρεις από τους 1418) ενώ το συνοδό θωρηκτό, Πρίγκηψ της Ουαλίας, εγκαταλείπει την μάχη με σοβαρές ζημιές στον κύριο οπλισμό του.  Η απώλεια του Hood ήταν το σοβαρότερο πλήγμα που δέχτηκε το γόητρο της Αγγλίας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όλες οι συμμαχικές δυνάμεις που υπάρχουν στον Ατλαντικό, αεροπορία και Ναυτικό, παίρνουν διαταγή (την πασίγνωστη «Βυθίσατε το Βίσμαρκ») να επιτεθούν στο Βίσμαρκ, που είχε ήδη ζημιά στις μπροστινές δεξαμενές καυσίμων, με ότι μέσα διαθέτουν. Μετά από τέσσερις ημέρες άγριας καταδίωξης και αφού έχει μείνει πλέον ακυβέρνητο με ζημιά στο πηδάλιο από τορπίλη που ρίχτηκε από αεροπλάνο το βυθίζουν την 27η Μαΐου.


1944: Παραιτείται, η εξόριστη στο Κάιρο,, λόγω της κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Η λέξη κυβέρνηση αναφέρεται κατ’ ευφημισμόν. Το υπουργικό συμβούλιο ήταν ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Μαντζαβίνος (ο θησαυροφύλακας της Τράπεζας της Ελλάδας) σαν υφυπουργός οικονομικών. Σχηματίζεται την ίδια μέρα μια λίγο μεγαλύτερη, που σταδιακά επανδρώθηκε ακόμη περισσότερο, πάλι υπό τον  Γ. Παπανδρέου. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ήταν συλλογή από στελέχη που συμμετείχαν στο Συνέδριο του Λιβάνου, αλλά δεν θα μπορούσε με κανένα τρόπο να χαρακτηριστεί αντιπροσωπευτική. Αυτή η κυβέρνηση θα “μετακομίσει” στην Αθήνα με την απελευθέρωση. Την 3η Ιανουαρίου 1945 αντικαταστάθηκε από την κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα που ήταν το “προϊόν” της συμφωνίας της 27ης Δεκεμβρίου 1944 των δυο αντίπαλων πλευρών των Δεκεμβριανών.


1956: Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision. Από τότε διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο. Για την ιστορία έγινε στο Λουγκάνο της Ελβετίας και νικήτρια ήταν η Ελβετίδα Lys Assia με το τραγούδι «Refrain«. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα μέλη της EBU (European Broadcasting Union). Η Ελλάδα έγινε μέλος το 1974 και δεν συμμετείχε πάντα.


1974: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Duke Ellington, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας. Μάλλον η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα φιγούρα της Jazz. Έγραψε πάνω από 1.000 συνθέσεις, τιμήθηκε με δώδεκα Grammy, με πάρα πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις, μέχρι και βραβείο Pulitzer σαν ειδική περίπτωση.
It don’t mean a thing (1943).
Take The «A» Train (1941).


2005: Καθαιρείται του θρόνου ο πατριάρχης Ιεροσολύμων (από το 2001) Ειρηναίος Α΄. Είχε προηγηθεί έντονο διεθνές εκκλησιαστικό και πολιτικό παρασκήνιο πολλά στιγμιότυπα του οποίου είχαν έλθει στο φως της δημοσιότητας. Καθαιρέθηκε με Πανορθόδοξη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Σύνοδος τον διέγραψε από Ιεράρχη και του στέρησε κάθε βαθμό ιεροσύνης υποβιβάζοντας τον σε μοναχό. Ο Ειρηναίος είχε εκλεγεί πατριάρχης διαδεχόμενος το εκδημήσαντα Διόδωρο Α΄ενώ ήταν από τους “κομμένους” (ένας από του πέντε που είχαν διαγραφεί από το Ισραήλ σαν υποψήφιοι Πατριάρχες) ξαφνικά το Ισραήλ κατάλαβε ότι κάτι δεν είχε καταλάβει καλά και είχε ανακαλέσει την απόφασή του. Ο εκλεγμένος, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του προκατόχου, πλέον πατριάρχης Ειρηναίος είχε αρνηθεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε απόφαση, με την στήριξη της Ισραηλινής κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου (Ήταν φίλοι και μέλη της αδελφότητας Χρυσοπηγής που είχε ιδρύσει ο Καλλίνικος),  συνεχίζοντας να ιερουργεί μέχρι το 2007. Μετά από επίσημες παρεμβάσεις του υπουργείου εξωτερικών (Ντόρα Μπακογιάννη) της Ελλάδας, το Ισραήλ σταμάτησε να παρέχει στήριξη στον Ειρηναίο. Όλα έγιναν, για τι άλλο, για το χρήμα: Το πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει σε ακίνητα το 30% των ακινήτων της Ιερουσαλήμ και συνολικά το 1/5 της έκτασης του Ισραήλ. Διαθέτει επίσης ακίνητα σε Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή (στην Δ. Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας) , Ελλάδα , Κύπρο , Τουρκία και ΗΠΑ. Ενδεικτικά στην Αθήνα διαθέτει 143 ακίνητα, μεταξύ αυτών τα θέατρα «Αμιράλ», «Διάνα» , «Διονύσια», «Ορφέας», θέατρο «Χορν», χωρίς βέβαια να υπάρχει ακριβής εικόνα της συνολικής του περιουσίας. Η διαχείριση αυτής της περιουσίας είναι μόνιμο σημείο τριβής της Αγιοταφικής Αδελφότητας. Ο Ειρηναίος είχε κατηγορηθεί για εκχώρηση μέρους αυτής της περιουσίας στο Ισραήλ, πράγμα που άλλαζε δραματικά το status στην περιοχή. Η αδελφότητα διχασμένη, πριν κρυφά και μετά Ειρηναίο φανερά κατηγορεί (μέρος της) και τον διάδοχό του, Θεόφιλο Γ΄για τέτοιου είδους εκχωρήσεις (πωλήσεις κλπ) στο Ισραήλ. Ο μοναχός, πλέον, Ειρηναίος ζει φυλακισμένος σε κελί του Πατριαρχείου. Το τελευταίο ισχυρίζεται ότι έχει φυλακιστεί με δικιά του πρωτοβουλία και ότι είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει. Πολίτες ισχυρίζονται ότι του έχει απαγορευτεί κάθε επαφή με τον έξω κόσμο, δεν του παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ότι με πρωτοβουλία ιδιωτών του παρέχεται τροφή και τα απολύτως απαραίτητα τα οποία ο πρώην πατριάρχης ανεβάζει στο κελί του με σκοινί που ρίχνει από το καγκελόφρακτο παράθυρό του.


←23 Μαΐου

25 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.