Σαν σήμερα 25 Μαΐου

25 – 31 Μαΐου:
Εβδομάδα αλληλεγγύης στους λαούς που ζουν σε κατεχόμενα εδάφη.


1828: Κατά την διάρκεια της πολιορκίας του Αιτωλικού, τραυματίζεται θανάσιμα ο Άγγλος φιλέλληνας Φρανκ Άστιγξ (Frank Abney Hastings). Στην συνδυασμένη από στεριά και θάλασσα πολιορκία, ο Άστιγξ εγκαταλείπει το πλοίο του «Καρτερία» και όρθιος σ’ ένα πλοιάριο ηγείται προσωπικά της εφόδου από την θάλασσα. Μια οβίδα των Τούρκων, διαλύει το μικρό σκάφος και τον τραυματίζει στο χέρι. Πέθανε από έλλειψη έγκαιρης ιατρικής φροντίδας την 20η Ιουνίου.


1925: Ο καθηγητής ενός Γυμνασίου του Dayton στο Tennessee, ο John Thomas Scopes κατηγορείται ότι δίδασκε στο σχολείο την θεωρία της εξέλιξης. Η διδασκαλία της είχε απαγορευτεί με νόμο από την Πολιτεία για ψηφοθηρικούς λόγους. Με αυτό το κατηγορητήριο αρχίζει η δίκη που έμεινε γνωστή στην ιστορία σαν η «Δίκη των μαϊμούδων». Ο χλευασμός της Αμερικανικής και διεθνούς κοινότητας, όπως και όλων των μέσων ενημέρωσης έφτασαν στο σημείο το δικαστήριο να τον καταδικάσει γιατί είχε παραβιάσει το νόμο, το αποδεχόταν και ο ίδιος, και να τον αφήσει ελεύθερο για «τεχνικούς λόγους».


1944: Operation Rösselsprung. Στην ημέρα των γενεθλίων του Τίτο, ο Χίτλερ του έχει ετοιμάσει ένα δώρο. Έχουν εντοπίσει το αρχηγείο του, σε μια περιοχή της Βοσνίας-Ερζογοβίνης, το Drvar. Εκείνη την ημέρα γίνεται έφοδος από όλες τις πλευρές, με αλεξιπτωτιστές, ειδικές δυνάμεις, γρεναδιέρους, 5 τάγματα Κροατών/Ουστάσα, 500 Τσέτνικς, 9 Γερμανικά τάγματα, τεθωρακισμένα. Σκοτώθηκαν πολλοί αντάρτες 1000-1500. Οι απώλειες όμως των Γερμανών και των συμμάχων τους ήταν μεγαλύτερες. Από τους 900 αλεξιπτωτιστές γλίτωσαν οι 300. Τα 9 Γερμανικά τάγματα είχαν συνολικές απώλειες 1200 ανδρών (οι 200 βαθμοφόροι). Οι απώλειες των συμμάχων των Γερμανών δεν καταμετρήθηκαν. Ο Τίτο και ο Ράντολφ Τσώρτσιλ (γιος του Ουίνστον και αξιωματικός των SAS) που βρισκόταν εκεί σε αποστολή, διέφυγαν.


1963: Ιδρύεται ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας (Organisation of African Unity), στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Την ημέρα εκείνη υπέγραψαν 32 κράτη. Στις 9 Ιουλίου 2002 αντικαταστάθηκε από την Αφρικανική Ένωση (African Union).


1972: Εκτοξεύεται η τελευταία αποστολή των δορυφόρων του προγράμματος Corona, που είχε αρχίσει το 1959, για λογαριασμό της CIA. Οι δορυφόροι του προγράμματος είχαν ονομασία KH- και έναν αριθμό (το KH από το Keyhole). Σκοπός τους ήταν να φωτογραφίζουν χώρες στρατηγικού ενδιαφέροντος, κυρίως Ρωσία και Κίνα. Κατά σύμπτωση η CIA είχε μια εταιρεία συνωνόματη με τους δορυφόρους, την Keyhole inc η οποία ασχολήθηκε με την φωτογραφική απεικόνιση της γης. Το πρόγραμμα που ανέπτυξε λεγόταν Earth Viewer και πωλούνταν στο κοινό με ετήσια συνδρομή. Την Keyhole inc εξαγόρασε η Google το 2004. Το πρόγραμμα σήμερα έχει μετασχηματιστεί στα Google Earth, Google Maps κλπ.


1973: Το αντιτορπιλικό Βέλος αποχωρεί από την άσκηση του ΝΑΤΟ Deterrent Force, ανοιχτά της Σαρδηνίας, στην οποία συμμετείχε και κατευθύνεται στο λιμάνι του Φουμιτσίνο. Εκεί ο κυβερνήτης του Νίκος Παπάς, 6 αξιωματικοί, 23 υπαξιωματικοί και ένας ναύτης ζητούν πολιτικό άσυλο από την Ιταλία η οποία τους το παρέχει αμέσως. Ο Ν. Παπάς ήταν στην ομάδα των ηγετικών στελεχών του προδομένου από μέσα κινήματος του ναυτικού. Η χούντα έγκαιρα ειδοποιημένη είχε προχωρήσει σε συλλήψεις από την 21η Μαΐου, συνέχισε με την εξάρθρωση της οργάνωσης την 23η Μαϊου συλλαμβάνοντας και άλλα στελέχη της. Ο Ν. Παπάς βλέποντας ότι το σχεδιαζόμενο κίνημα είχε ναυαγήσει, με την κίνηση αυτή θέτει θέμα ενότητας του ΝΑΤΟ. Η χούντα στην προσπάθειά της να υποβαθμίσει το γεγονός σταματάει τις συλλήψεις στελεχών του κινήματος και ταυτόχρονα στέλνει αμέσως νέο κυβερνήτη και στελέχη στο πλοίο το οποίο με την νέα ηγεσία του συμμετέχει σε άλλη άσκηση του ΝΑΤΟ, την “Driving Force”. Ταυτόχρονα επιρρίπτει τις πολιτικές ευθύνες στον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄ και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, οι οποίοι παρέμειναν αδρανείς χωρίς καν να σχολιάσουν το θέμα ή τις κατηγορίες. Ο διεθνής τύπος ασχολείται εκτεταμένα πια για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα που καταγγέλλουν οι στασιαστές του Βέλους με την βοήθεια αντιστασιακών που ζουν στο εξωτερικό. Ο Ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης που υπέγραψε όλες τις διώξεις τους επί χούντας ήταν ο ίδιος που μετά την μεταπολίτευση, από την ίδια θέση τους συνεχάρη προσωπικά τόσο για την πράξη τους, όσο και για την επαναφορά τους στην ενεργό υπηρεσία.


2014: Εκείνη τη μέρα στην Ελλάδα διεξάγονται Ευρωεκλογές και ταυτόχρονα Περιφερειακές εκλογές (β΄ γύρος). Στις Ευρωεκλογές ο πολλά υποσχόμενος για αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει καθαρά. Στις περιφερειακές εκλογές ο αριστερός χώρος κέρδισε τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ οι φτωχότερες περιοχές, ψήφισαν συντηρητικούς υποψήφιους. Τα προεκλογικά σποτ των κομμάτων και αυτά που λένε ότι υλοποίησαν ή υπόσχονται ότι θα υλοποιήσουν μοιάζουν με μεταγλωτισμένες ταινίες ξένων κρατών. Απολαύστε τα: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή , Ελιά (το ΠΑΣΟΚ μεταμφιεσμένο με άλλο όνομα γιατί και μόνο το όνομα ήταν αρνητικό για τους ψηφοφόρους), Το Ποτάμι, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ.


2017: Φάκελος-βόμβα εκρήγνυται, ενώ προσπαθεί να τον ανοίξει, στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ήταν ο εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της κυβέρνησης ειδικού σκοπού που είχε σχηματιστεί προκειμένου να υπογράψει μια ακόμη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, η οποία συνοδευόταν με ένα ακόμη μνημόνιο και κυρίως το “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους (PSI) κατά 53.5%  (105€ δισ.). Η βόμβα εξερράγη μέσα στο αυτοκίνητο του, που τον μετέφερε από το γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος στο σπίτι του και  προκάλεσε έναν αρκετά σοβαρό τραυματισμό στον πρώην πρωθυπουργό και ελαφρύτερους στον οδηγό και στον φρουρό του. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη καμία τρομοκρατική οργάνωση. Αργότερα (28/10), συνελήφθη σαν ύποπτος ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου που κρατείται μέχρι σήμερα χωρίς δίκη.


←24 Μαΐου

26 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.