Σαν σήμερα 26 Μαΐου

1862: Παραιτείται η κυβέρνηση του Αθ. Μιαούλη. Ο Όθωνας διορίζει την τελευταία κυβέρνηση της βασιλείας του, με πρωθυπουργό τον Ιωάννη (Γενναίο) Κολοκοτρώνη. Υπέβαλε δυο φορές την παραίτησή του χωρίς να γίνει δεκτή, μέχρι που ανατράπηκε, κυβέρνηση και βασιλιάς την 10 Οκτωβρίου 1862, με πολιτικό κίνημα, εναντίον του οποίου αρνήθηκε να στρέψει όπλα.  Έφυγε προσωρινά από την Ελλάδα, στην οποία επέστρεψε το Φεβρουάριο του 1863, χωρίς να ασχοληθεί με την πολιτική μέχρι το τέλος της ζωής του.


1877: Σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Κων. Κανάρη. Αυτόν τον τρόπο βρήκαν για να τερματίσουν την κυβερνητική αστάθεια των τελευταίων μηνών που οφειλόταν στην ένταση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας. Η Ρωσία υποδαύλιζε την υπόθεση της παραβίασης, εκ μέρους της Τουρκίας, του Χάτι-Χουμαγιούν με το οποίο όλες οι θρησκευτικές μειονότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξομοιώνονταν (ή θα εξομοιώνονταν), απέναντι στο νόμο, με τους Μωαμεθανούς της πολίτες, προσπαθώντας έτσι να βρει συμμάχους που θα άνοιγαν ένα Δυτικό μέτωπο στην Τουρκία ώστε να διευκολυνθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις (που άρχισε την 24η Απριλίου) στο Ανατολικό μέτωπο.  Η ίδια κυβέρνηση θα συνεχίσει και μετά τον θάνατό του, μέχρι τις 11.1.1878. Είχε διαδεχθεί την επταήμερη κυβέρνηση του Αλ. Κουμουνδούρου.


1879: Υπογράφεται η Συνθήκη του Γκανταμάκ με την οποία γίνεται προσπάθεια τερματισμού του Β΄ Αγγλο-Αφγανικού πολέμου που είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν. Ήταν η πιο εξευτελιστική Συνθήκη που υπογράφηκε ποτέ από αρχηγό του κράτους του Αφγανιστάν. Παρέδιδε την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στους Άγγλους, όπως και την διοίκηση αρκετών περιοχών του Αφγανιστάν από την Αγγλική αποστολή. Η Συνθήκη ακυρώθηκε με την σφαγή της Αγγλικής αποστολής στην Καμπούλ την 3η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους από τον στρατό του Αφγανιστάν. Έτσι άρχισε το δεύτερο μέρος του δεύτερου Αγγλο-Αφγανικού πολέμου που έληξε με την απόσυρση των Άγγλων από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 1880 παρά τη νίκη τους επί των επαναστατών. Άφησαν δικό τους άνθρωπο για Εμίρη. Από την εξέλιξη των μαχών και την μεταχείριση των αιχμαλώτων από του Αφγανούς κατάλαβαν ότι καλύτερα λιγότερος έλεγχος, παρά η συνεχής εξαγρίωση των ντόπιων που ήδη από τον πρώτο πόλεμο είχαν δείξει τις διαθέσεις τους απέναντι στους κατακτητές.


1932: Παραιτείται η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, κάτω από το βάρος της χρεωκοπίας. Ανατίθεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στον Αλ. Παπαναστασίου. Η διεθνής οικονομική κρίση έχει ροκανίσει τα αδύναμα πόδια της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση Βενιζέλου σκοντάφτει και στα Δημόσια έργα που χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση έχουν βαλτώσει. Το σοβαρότερο ήταν οι υψηλές τιμές των προϊόντων σε σχέση με το εξωτερικό. Την οικονομική πίεση είχε εντείνει η, με νόμους προστασία της «σκληρής» δραχμής, που δημιουργεί  πρόβλημα στις εξαγωγές. Προσπαθεί να την στηρίξει, για να μην διογκωθεί το εξωτερικό δημόσιο χρέος, με τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος. Αποτυγχάνει, τα λιγοστά αποθεματικά εξανεμίζονται, η Ελλάδα χρεωκοπεί. Παραιτείται για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Στο πρώτο νομοσχέδιο «Περί κοινωνικών ασφαλίσεων» η κυβέρνηση Παπαναστασίου δεν παίρνει πλειοψηφία, παραιτείται και αυτός, για να ξανασχηματίσει, στις 05.06.32, κυβέρνηση  ο Βενιζέλος.


1940: Αρχίζει η μάχη της Δουνκέρκης. Τα συμμαχικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Γαλλία υποχωρούν, δίνοντας μάχες οπισθοφυλακών, προς το στενό της Μάγχης για να περάσουν στην Αγγλία με την επιχείρηση «Δυναμό». Η Γερμανική διοίκηση κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο δυτικό μέτωπο. Την 24 Μαΐου δίνει μιας ημέρας ανάπαυση στα όντως κατάκοπα πληρώματα των αρμάτων που καταδίωκαν τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ αυτά βρισκόταν μόλις 18 km από την Δουνκέρκη. Αυτές οι 24 ώρες ήταν αρκετές για να οχυρωθούν οι συμμαχικές δυνάμεις γύρω της. Έτσι έγινε το θαύμα να διεκπεραιωθούν στα Αγγλικά παράλια σχεδόν 340.000 παγιδευμένοι Άγγλοι στρατιώτες, που πέραν των logistics, αναπτέρωσε το ηθικό των Άγγλων λες και επρόκειτο για νίκη. Η μάχη τελείωσε την 4 Ιουνίου με την παράδωση 30-40 χιλ. Γάλλων στρατιωτών που είχαν εναπομείνει καλύπτοντας το τελευταίο «δρομολόγιο» των πλοίων που μετέφερε στην Αγγλία 26.000 συμπατριώτες τους.


1968: Θεμελιώνεται το πρώτο κτίριο του Πανεπιστημίου Πατρών από τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο. Το πανεπιστήμιο είχε ιδρυθεί το 1964, από την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, με έδρα την Αθήνα. Το 1966 μεταφέρθηκε η έδρα του στην Πάτρα και άρχισε η λειτουργία των πρώτων Σχολών (Φυσικό, Μαθηματικό, Βιολογία, Χημεία) μέσα στην πόλη της Πάτρας σε κτίριο που παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Το 1968 απαλλοτριώθηκε έκταση 2.100 στρ. στην περιοχή του Ρίου και εκεί έγινε η θεμελίωση του πρώτου κτιρίου  της πανεπιστημιούπολης της οποίας έγιναν τα εγκαίνια την 31η Ιανουαρίου 1971.


1998: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Μίνως Αργυράκης, ζωγράφος, δημιουργός σκηνογραφιών, σκιτσογράφος, δημοσιογράφος. Αντιστασιακός τόσο κατά την κατοχή όσο και στην επταετία, ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Φίλος και μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη. Ένα λεύκωμα του το «Οδός ονείρων«, έγινε μουσική επιθεώρηση από τους Μάνο Χατζιδάκι, Δημήτρη Χορν σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.


1999: Πεθαίνει ο Waldo Semon, ο εφευρέτης του Βινυλίου. Στο ενεργητικό του υπάρχουν άλλες 115 εφευρέσεις, για τις οποίες είχε πάρει τα αντίστοιχα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Μεταξύ αυτών και το Ameripol, ελλαστικό αυτοκινήτων, που είχε δοκιμαστεί επιτυχώς από την B. F. Goodrich σε τεστ αντοχής 80.000.000 μιλίων, το οποίο βέβαια εξαφανίστηκε από την αγορά, όπως και άλλα «επικίνδυνα» καταναλωτικά ή βιομηχανικά προϊόντα που είχε εφεύρει, γεγονός με το οποίο είχε συμβιβαστεί εξ αρχής. Είχε γεννηθεί στην Δημόπολη (Demopolis) της Alabama to 1898.


←25 Μαΐου

27 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.