Σαν σήμερα 27 Μαΐου

927: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Συμεών Α’ ή Συμεών ο Μέγας, τσάρος της Βουλγαρίας. Επί Βασιλείας του η Βουλγαρία έγινε το ισχυρότερο και μεγαλύτερο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης. Πέθανε από καρδιολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον θρύλο από μαγικά του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ρωμανού A’ Λεκαπηνού που αποκεφάλισε την ίδια στιγμή ένα ομοίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Το πιθανότερο είναι η επιβαρυμένη καρδιά του να μην άντεξε στην είδηση της ήττας από του Κροάτες στη μάχη που έγινε εκείνη την ημέρα στα Βοσνιακά Υψίπεδα.


1703: Ο Μέγας Πέτρος εγκαινιάζει την πόλη που κατασκεύασε, την Αγία Πετρούπολη . Το 1712 την έκανε πρωτεύουσα του κράτους. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  δύο μέρες μετά την κήρυξη του πολέμου από την Γερμανία στην Ρωσία ονομάστηκε Πέτρογκραντ (21 Ιουλίου 1914). Την 12η Μαρτίου 1918 και ενώ είχε υπογραφεί η Συνθήκη Brest-Litovsk, με την οποία η Ρωσία σταματούσε την σύρραξη και αφοπλιζόταν ολοσχερώς, ενώ έχανε μεγάλες περιοχές στα Δυτικά, ο Λένιν, μετέφερε πάλι την πρωτεύουσα στην Μόσχα. Μετά το θάνατο του Λένιν, ονομάστηκε Λένινγκραντ και το 1991 ξανάγινε η Πετρούπολη.


1774: Γεννήθηκε ο Sir Francis Beaufort (†18.12.1857, 83 ετών). Έγινε υδρογράφος του Βρετανικού Ναυτικού. Δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης των ανέμων που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα (κλίμακα Μποφόρ).


1821: Ο Δημήτριος Παπανικολής βάζει μπουρλότο σε Τουρκικό δίκροτο μέσα στο λιμάνι της Ερεσσού Λέσβου. Με το σούρουπο εκείνης της ημέρας δυο πυρπολικά (μπουρλότα) μπαίνουν αθόρυβα στο λιμάνι της Ερεσσού. Το ένα υπό τη διοίκηση του Γεώργιου Καλαφάτη και το άλλο υπό τον Παπανικολή. Γίνονται αντιληπτοί από τα πληρώματα των τουρκικών πλοίων που αρχίζουν να τους πυροβολούν. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν και προσπαθούν να προσκολληθούν στην ναυαρχίδα. Ο Καλαφάτης αποτυγχάνει, ενώ ο Παπανικολής παρά τα πυρά και τις προσπάθειες του πληρώματος, το προσκολλάει στην πλώρη και απομακρύνεται με την σκαμπαβία (η βάρκα διαφυγής). Σε μισή ώρα η φωτιά έφτασε στην πυριτιδαποθήκη του δίκροτου, που έγινε το καλύτερο πυροτέχνημα για τους πανηγυρισμούς της νίκης.


1941: Οι Άγγλοι βυθίζουν το θωρηκτό Bismarck. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, με τον κωδικό Operation Rheinübung (άσκηση στο Ρήνο), να διακόψει την ναυτική επικοινωνία Αμερικής Ευρώπης. Διοικητής της ήταν ο ναύαρχος Günther Lütjens, με ένα συνοδό πλοίο,  το καταδρομικό Prinz Eugen. Από την προηγούμενη μέρα είναι ακυβέρνητο, όταν μια τορπίλη από ένα τορπιλοπλάνο Fairey Swordfish,  έχει καταστρέψει το μηχανισμό του πηδαλίου. Ο Lütjens διέταξε το Prinz Eugen να επιστρέψει στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι. Στις 27 Μαΐου το κτυπούν με ότι μέσα διαθέτουν στον Ατλαντικό. Ένα αεροπλανοφόρο, τρία θωρηκτά, πέντε καταδρομικά και αρκετά αντιτορπιλικά. Καταφέρνουν να το βυθήσουν. Την ώρα που βυθιζόταν και ενώ διέσωζαν άντρες του, συνέχισαν να το κανονιοβολούν και να του ρίχνουν τορπίλες. Προς τι τόσο μένος; Στις 24 Μαΐου σε μια μάχη ίσου προς ίσον είχε βυθίσει το καμάρι και ναυαρχίδα του Αγλικού Ναυτικού, το θωρηκτό Hood. Από τους 2.221 αξιωματικούς και ναύτες του Bismarck διασώθηκαν 114. Το μεγαλύτερο έργο τέχνης της Ναυπηγικής, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Winston Churchill, δεν υπήρχε.


1942: Με την «Επιχείρηση Ανθρωποειδές» η Αγγλική SOE (Special Operations Executive, Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων) πραγματοποιεί απόπειρα δολοφονίας στην Πράγα του «τεχνικά» υπεύθυνου της «Τελικής Λύσης» των Ναζί Ράινχαρτ Χάιντριχ. Ήταν αυτή που έμεινε στην ιστορία σαν η πιο γνωστή επιχείρηση εξόντωσης κορυφαίου στελέχους του άξονα, από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Στέφθηκε από επιτυχία μια και ο Ράινχαρντ πέθανε απο τα τραύματά του την 4η Ιουνίου 1942. Η «σιδερένια καρδιά», όπως τον αποκαλούσε ο Χίτλερ, στάθηκε τυχερός αρχικά, όταν το αξιοθρήνητο υποπολυβόλο του Αγγλικού στρατού τύπου Sten πρόδωσε για μια ακόμη φορά, όπως γινόταν πάντα, τον χειριστή του, αρνούμενο να ρίξει ούτε την βολίδα που είχε στην θαλάμη. Αμέσως μετά δέχθηκε επίθεση με ειδικά τροποποιημένη χειροβομβίδα κατά προσωπικού αρμάτων μάχης (No. 73), που μεταξύ των άλλων τροποποιήσεων οι βολίδες της περιείχαν θανατηφόρα βακτήρια. Ήταν αυτό που τελικά προκάλεσε τον θάνατό του. Τέλος τον πυροβόλησαν με τα πιστόλια τους, πετυχαίνοντας τον δυο φορές στα πόδια. Οι άντρες της ομάδας εγκατέλειψαν το σημείο της απόπειρας πιστεύοντας ότι η επιχείρηση είχε αποτύχει. Οι συνέπειες της δολοφονίας ήταν βαρύτατες για τους Τσέχους. Εκτελέστηκαν 5.000 άτομα σε αντίποινα, χωριά ισοπεδώθηκαν, 13.000 οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen.


1960: Εκδηλώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία από ομάδα 37 αξιωματικών. Δήλωσαν ότι σκοπός τους ήταν η εξομάλυνση και αναβάθμιση του Δημοκρατικού καθεστώτος και η πάταξη της διαφθοράς. Σύμφωνα με αυτές τις δεσμεύσεις τους συνέταξαν το δημοκρατικότερο Σύνταγμα της Τουρκίας και προέβησαν σε εκτεταμένες διώξεις πολιτικών ιδιαίτερα από το κυβερνών κόμμα (Δημοκρατικό Κόμμα) που συνελήφθησαν οι 403 από τους 406 βουλευτές του. Έγιναν αρκετές δίκες με τις οποίες 15 ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης καταδικάστηκαν σε θάνατο. Στους 12 μετέτρεψαν την ποινή σε ισόβια ενώ τον Αντνάν Μεντερές (πρωθυπουργό), τον Ρουστού Ζουρλού (Υπουργό Εξωτερικών) και Χασάν Πολατκάν (Υπουργό Εργασίας και Οικονομικών) τους εκτέλεσαν με απαγχονισμό την 17 Σεπτεμβρίου 1961. Αυτοί οι τρεις ήταν οι υποκινητές των επεισοδίων κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη το 1955. Ένα μήνα μετά τις εκτελέσεις οι στρατιωτικοί επέστρεψαν την εξουσία στους πολιτικούς.


1963: Πεθαίνει σε ηλικία 51 ετών  ο Γρηγόρης Λαμπράκης έπειτα από δολοφονική επίθεση που δέχθηκε στις 22 Μαΐου. Γιατρός (υφηγητής γυναικολογίας), αθλητής (πανελλήνιο ρεκόρ άλματος εις μήκος που καταρρίφθηκε μετά από 23 χρόνια), πολιτικός, ακτιβιστής, ειρηνιστής. Διοργάνωσε τον πρώτο Μαραθώνιο ειρήνης. Η υπόθεση έγινε ταινία, («Ζ»), που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον παρακρατικό μηχανισμό της ΕΡΕ, που ήταν τότε κυβέρνηση, με συμμετοχή αστυνομικών που ήταν ενταγμένοι σε αυτόν. Το κύκλωμα το αποκάλυψε τὀτε ένας εισαγγελέας παρά τις πιέσεις που είχε δεχθεί από το παρακράτος. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης που έγινε πρόεδρος Δημοκρατίας το 1985. Στην δίκη που ακολούθησε όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι αστυνομικοί κρίθηκαν αθώοι. Προς τιμήν του ο Μίκης Θεοδωράκης ίδρυσε την “Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης” με σκοπό την αντιμετώπιση του παρακράτους. Η δολοφονία του ήταν καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν μέχρι και το πραξικόπημα στις 21/04/1967.


1988: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Ernst Ruska. Γερμανός φυσικός, ο εφευρέτης του ηλεκτρονικού μικροσκόπιου, για το οποίο πήρε το 1986 βραβείο Nobel Φυσικής. Το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δίνει θεωρητικά μεγεθύνσεις 4000 μεγαλύτερες από τα κοινά οπτικά. Στην πράξη 40.000 μεγαλύτερες, γιατί οι ακραίες μεγεθύνσεις των οπτικών είναι άχρηστες αφού το είδωλο είναι μη αναγνωρίσιμο. Βασίζεται στο πολύ μικρότερο μήκος κύματος των ηλεκτρονίων από αυτό του φωτός, που τους δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης διακριτικής ικανότητας. Προς το παρόν, «βλέπει»,  αντικείμενα μεγέθους 50pm και μεγεθύνει πάνω από 50 εκατομμύρια φορές. Τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια άνοιξαν σε όλες τις επιστήμες και στην τεχνολογία ένα νέο παράθυρο, μια νέα «οπτική».


←26 Μαΐου

28 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.