Σαν σήμερα 29 Μαΐου

Διεθνής ημέρα των κυανοκράνων.
Ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1948.
Θέμα του 2019: Προστατεύοντας τους πολίτες, Προστατεύοντας την Ειρήνη.


1453: Η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το φάντασμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, δέχεται το τελειωτικό κτύπημα από τους πρώην κολίγους της στη Μικρά Ασία και από το 1354 (με επίσημη πρόσκληση στην Ευρώπη από τον Ιωάννη Καντακουζινό. Για επικύρωση, τον γάμο της κόρης του με τον γιο του σουλτάνου Ορχάν) στρατηγικούς συμμάχους της. Ο Μωάμεθ Β’ χρειάστηκε λιγότερο από δυο μήνες πολιορκίας για να την κατακτήσει. Μετά από μια χιλιετία, επιβίωσης, το Βυζαντινό κράτος, άλλοτε πανίσχυρο και άλλοτε ανίσχυρο, έως φάντασμα κράτους, όπως και στη τελευταία περίοδο πριν την άλωση θα κλείσει τον κύκλο της ύπαρξής του*. Ο Βυζαντινός πολιτισμός που έδωσε την πολιτιστική και θρησκευτική μορφή στον κόσμο, θα πάψει να εξελίσσεται, ενώ οι Έλληνες θα μπουν σε μια μακροχρόνια νάρκη, με ταυτόχρονη οριστική αλλοίωση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών τους.
*Ο κύκλος έκλεισε οριστικά την 15η Αυγούστου 1461 με την παράδοση της Τραπεζούντας.


1453: Σκοτώνεται σε ηλικία 48 ετών ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος υπερασπιζόμενος την Πόλη. Ο τελευταίος και τραγικότερος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Με αποδεδειγμένες διπλωματικές και στρατιωτικές ικανότητες ορίστηκε από τον αδελφό του Ιωάννη Η’ διάδοχός του. Η υπεράσπιση όμως της Πόλης με 5.000 Βυζαντινούς και 2.000 ξένους, απαιτούσε κάτι περισσότερο από θαύμα, που δεν έγινε.

Δεν υπάρχει κανείς Χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;


1500: Πνίγεται σε ναυάγιο ο Βαρθολομαίος Ντιάζ σε ηλικία 50 ετών. Πορτογάλος εξερευνητής, ο πρώτος που έκανε τον περίπλου της Αφρικής. Ανακάλυψε το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, στο οποίο πνίγηκε, όταν το πλοίο του ναυάγησε εκεί.


1953: Ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι με τον ντόπιο (της φυλής των Σέρπα στο Νεπάλ) οδηγό του Τένσιγκ Νοργκέι γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που αναρριχώνται στην υψηλότερη κορυφή της γης στο όρος Έβερεστ των Ιμαλαΐων (8.848 μέτρα).


1953: Διεξάγεται το πρώτο ράλλυ Ακρόπολις. Διεθνής αγώνας αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί το 1952 και την 30.11.1951 δυο εθνικοί αγώνες αυτοκινήτου με τις ονομασίες “Ράλλυ ΕΛΠΑ” και “Ελληνικό Ράλλυ Αυτοκινήτων” αντίστοιχα.  Το Ακρόπολις χρόνο με το χρόνο αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη διεθνή φήμη και αξία. Το 2005 βραβεύτηκε από το WRC της FIA (Τον εποπτεύοντα τα ράλλυ θεσμό) σαν το καλύτερο ράλλυ του κόσμου. Σ΄ αυτό βοήθησαν οι δυο σούπερ ειδικές (μια στην έναρξη και μια στον τερματισμό) μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Από τότε μπήκε στο μάτι από τα ντόπια λαμόγια, δόθηκε το 2010 με ανάθεση και χωρίς εγγύηση σε ιδιώτη (μονοπρόσωπη ΕΠΕ) και το 2014 βρέθηκε εκτός WRC (Παγκοσμίου Πρωταθλήματος) λόγω μη πληρωμής των δικαιωμάτων τέλεσης του αγώνα στην FIA. 200.000€ ήταν, ενώ τα έσοδα της Ελλάδας από τα μέλη των ομάδων που συμμετείχαν στον αγώνα ήταν τόσα για κάθε ομάδα μόνο για ανάγκες διαμονής και σίτισης. Τα συνολικά έσοδα που χάθηκαν τόσο τα άμεσα από τους τουρίστες όσο και τα έμμεσα από την παγκόσμια προβολή της χώρας τεράστια. Την τελευταία διεθνή χρονιά του (2013) ήταν (στοιχεία της Repucom για λογαριασμό τoυ Eurosport):
92 συνεργεία τηλεοπτικών σταθμών που το μετέδωσαν σε 160 χώρες.
362 μεταδόσεις παγκοσμίως σε δύο βδομάδες.
104 ώρες μετάδοσης.
32 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Η αξία καμπάνιας ανάλογης προβολής ανέρχεται σε 1.392.771 €.
Ο τζίρος των επισκεπτών μόνο στην περιοχή Λουτρακίου (που δόθηκε η εκκίνηση) ήταν 8.000.000 €.
Η Ελλάδα λόγω ισχυρών αντίπαλων συμφερόντων είναι αδύνατο να ξαναμπεί στο WRC ούτε στο απώτερο μέλλον. Το ποσό έπρεπε να πληρωθεί από το κράτος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους. Αυτά αν ζούσαμε σε κάποια άλλη χώρα. Εδώ δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Για την ιστορία κυβέρνηση το 2014 , στην οποία πιστώνεται η “επιτυχία”, ήταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Η μη αναφορά του “ατυχήματος” από τότε μέχρι σήμερα από κανένα κόμμα δηλώνει ξεκάθαρα: Τα λεφτά στο WRC είναι πολλά. Πάρα πολλά. Φτάνουν για όλους.


1954: Αρχίζει η πρώτη συνάντηση της λέσχης Μπίλντερμπεργκ (Bilderberg). Είναι μια ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη διαχειριστών της εξουσίας (πολιτικών, χρηματοοικονομικών παραγόντων και δημοσιογράφων) διαφόρων χωρών (όχι πάντα των ίδιων) με τους απαραίτητους συνοδούς τεχνοκράτες που προσκαλούνται με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού. Το όνομά της είναι από το ξενοδοχείο της αλυσίδας Bilderberg στο Όστερλεκ της Ολλανδίας που έλαβε χώρα η πρώτη διάσκεψη. Οι σύνεδροι (συνήθως διαφορετικοί κάθε φορά) ονομάζουν τις διασκέψεις think tank (δεξαμενή σκέψεων). Το πρόβλημα με την λέσχη είναι ότι το περιεχόμενο των συζητήσεων είναι άκρως απόρρητο για τους μη συμμετέχοντες. Πράγμα το οποίο έχει τροφοδοτήσει διάφορες ιστορίες συνωμοσίας γύρω από την λειτουργία της, μέχρι και το ότι εκεί αποφασίζεται το μέλλον του κόσμου. Αυτό που τονίζεται από τους συμμετέχοντες είναι ότι δεν λαμβάνεται ποτέ καμία απόφαση. Έμμεσα όμως επηρεάζονται σίγουρα πολλές. Οργανωτικά η λέσχη έχει μόνο δυο μόνιμα μέλη: Τον πρόεδρο και τον επίτιμο Γενικό Γραμματέα. Επίσης έχει οργανωτική γραμματεία με δυο μέλη από κάθε μια από τις 18 χώρες που θα συμμετάσχουν στην επόμενη διάσκεψη. Πρώτος πρόεδρός της ήταν ο πρίγκηπας Μπέρνχαρντ της Ολανδίας. Παραιτήθηκε το 1976 όταν το όνομά του βρέθηκε αναμεμιγμένο με τις δωροδοκίες της Lokheed. Από τότε οι πρόεδροι αλάζουν αρκετά συχνά για να μην δημιουργηθεί παρόμοιο πρόβλημα. Οι συναντήσεις γίνονται σε διαφορετικά μέρη κάθε φορά.  Το 2009 έγινε στην Αθήνα. Πέρα από τις ιστορίες συνωμοσίας οι συναντήσεις δημόσιων προσώπων που ασκούν εξουσία, με απόρρητο περιεχόμενο συζητήσεων και χωρίς αποφάσεις, είναι απαγορευμένες από το Διεθνές Δίκαιο. Αφού δεν ενημερώνουν κανένα μετά το τέλος κάθε διήμερου συνεδρίου. Αλλά πιο πέρα κι απ΄ αυτό, το αδιαμφισβήτητα σίγουρο είναι ότι δεν αποτελεί τίποτε άλλο από ένα ακόμη (από τα πάρα πολλά) φαινόμενο πλήρους εκφυλισμού των Αστικών Δημοκρατιών.


1994: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών στο Σαντιάγο της Χιλής ο τελευταίος Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας, Έριχ Χόνεκερ. Τυπικά ήταν ο προτελευταίος μια και τον διαδέχθηκε ο Έγκον Κρενζ για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Η διαδοχή έγινε την 17 Οκτωβρίου 1989 με ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής όπου ο Χόνεκερ καταψήφισε τον εαυτό του. Οι δίκες που άρχισαν στην Γερμανία με κατηγορίες για εγκλήματα κατά των πολιτών της χώρας του διακόπηκαν, λόγω του ότι ήταν ετοιμοθάνατος από κακοήθη μακροχρόνια ασθένεια. Λίγες μέρες πριν την αποπομπή του Χόνεκερ από την ηγεσία της χώρας ο Γκορμπατσώφ τον είχε προειδοποιήσει με την φράση: «Η ζωή τιμωρεί όσους αργοπορούν» και ο Χόνεκερ του είχε απαντήσει: «Θα λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας με σοσιαλιστικό τρόπο». Μάλλον ο προκάτοχος του Χόνεκερ, Βάλτερ Ούλμπριχτ, που είχε διαδεχθεί το 1971, δεν ήταν ο μεγαλύτερος ηλίθιος, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Λαβρέντι Μπέρια. Υπήρχε άλλος μεγαλύτερος.


2014: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εκδίδει την απόφαση του για την υπόθεση των «τοξικών ομολόγων» της περιόδου 2005-2007 των Ασφαλιστικών Ταμείων. Οι κατηγορούμενοι ήταν: 4 πρόεδροι Ασφαλιστικών Ταμείων (και επικουρικών), 3 στελέχη 2 Ασφαλιστικών εταιρειών, 2 λογιστές, στέλεχος της JP Morgan και στέλεχος της Hyppovereinsbank. Η υπόθεση αφορούσε την παράτυπη αγορά μη εγκεκριμένου τύπου δομημένων ομολόγων, σε υπερτιμολογημένη τιμή και οι κατηγορούμενοι δικαζόταν με τον Νόμο 1608/50 που πρόβλεπε ισόβια για μεγάλης αξίας καταχρήσεις σε βάρος του Δημοσίου. Επιβλήθηκαν σε 5 κατηγορουμένους 25 χρόνια κάθειρξη και στους υπόλοιπους μικρότερες ποινές. Όλες οι ποινές ήταν με αναστολή. Στον τύπο οι φημολογίες έδειχναν βασικό ένοχο (ότι είχε δώσει εντολή αγοράς αυτών των ομολόγων) τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής βρέθηκαν ένοχοι 6 πολιτικοί, όλοι δευτεροκλασάτοι. Για δυο από αυτούς εκκρεμούν προτάσεις παραπομπής. Τα τότε τοξικά ομόλογα, σήμερα είναι τα πιο αξιόπιστα. Οι Τράπεζες, όταν είχε δημοσιοποιθεί το σκάνδαλο, δεσμεύτηκαν να τα αγοράσουν στο 100% της αξίας τους, ενώ ένας από τους λόγους παρατυπίας τους είναι αυτό που τα κάνει σήμερα κορυφαία. Δεν είναι Ελληνικού δικαίου αλλά Αγγλικού. Έτσι εξαιρέθηκαν από το κούρεμα του 2012, ενώ ακόμη και αν χρεωκοπήσει η χώρα αυτά θα εξοφληθούν. Κρίμα που δεν τα έχουν σήμερα (λόγω επαναγοράς από τις Τράπεζες) τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι δίκες των φυσικών αυτουργών του σκανδάλου συνεχίζονται μέχρι σήμερα.


2017: Πεθαίνει σε ηλικία 98 ετών ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πολιτικός και μια φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας (11.04.1990 – 14.10.1993). Ο μεγαλύτερος αναδευτής του βόρβορου της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας, που ποτέ δεν του βγήκε σε καλό. «Αρχιερέας της αποστασίας» του 1965 (όπως αποκλήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου). Το έκανε γιατί με την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα το 1961, έχανε το χρίσμα του διαδόχου  στην προεδρία της Ένωσης Κέντρου στην οποία συμμετείχε σαν δεξιός αντικαραμανλικός που ήταν γιατί με αντίπαλο τον Καραμανλή (όχι μόνο λόγω μεγέθους αλλά και λόγω ηλικίας) δεν είχε καμία ελπίδα να ηγηθεί της παράταξης της ΕΡΕ. Τον Μάιο του 1965 είχε αποκαλύψει  την παραστρατιωτική οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ. Υπόθεση που στρεφόταν ευθέως εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου. Η υπόθεση έδρασε παράπλευρα σαν παράγοντας αποδόμησης της εμπιστοσύνης των ανακτόρων προς την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Στην 3η κυβέρνηση αποστασίας την οποία σχημάτισε με την στήριξη της ΕΡΕ ο εκ δεξιών της ΕΚ Στέφανος Στεφανόπουλος και με τον Καραμανλή αυτοεξόριστο, συμμετείχε σαν υπουργός συντονισμού. Η πολιτική αστάθεια, η ακυβερνησία και η συναλλαγή που προήλθε από τις διαδοχικές κυβερνήσεις αποστασίας προετοίμασε το έδαφος για την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Εκείνη την μέρα βρισκόταν στην Αθήνα γιατί ήταν μάρτυρας στην δίκη του Μνημονίου. Συνελήφθη από την χούντα αλλά μετά από 15 μέρες τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 1968 διέφυγε στο εξωτερικό, όπου ξεκινάει αντιστασιακή δράση κατά της χούντας. Εκεί συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή και τα «βρήκαν» στο πλαίσιο του κοινού αντιδικτατορικού τους αγώνα. Στην μεταπολίτευση, μετά από την αποτυχία του κόμματος που ίδρυσε, προσχώρησε στην Νέα Δημοκρατία. Μετά την μετακίνηση του Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας έγινε αρχηγός της ΝΔ. Έχασε στις εκλογές του 1985 από τον μεγάλο του αντίπαλο Α. Παπανδρέου. Θέλοντας να προσεταιριστεί του φιλοβασιλικούς το 1988 σε συνέντευξή του στο Λονδίνο δήλωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν “unfair”. Όταν ο Α. Παπανδρέου άρχισε να δείχνει σημεία βιολογικής κάμψης και το κόμμα του σήψης, του επιτίθεται με όπλο την γενική διαφθορά που είχε επέλθει με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Παρά την ομοβροντία σκανδάλων που αποκαλύπτονται, σε δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το 1989 δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στις εκλογές του 1990 εκλέγει 150 βουλευτές και με στήριξη την μια και μοναδική έδρα της ΔΗ.ΑΝΑ. του Κωστή Στεφανόπουλου σχηματίζει κυβέρνηση. Έχουν αρχίσει ήδη οι διώξεις και δίκες κάποιων σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ. Σε μια απ΄ αυτές έχει παραπεμφθεί και ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου. Το όλο θέμα ξεφουσκώνει, ενώ η ΝΔ το 1993 χάνει την πλειοψηφία της βουλής και ανατρέπεται μετά από την αποχώρηση απ’ αυτήν του Α. Σαμαρά και των προσκείμενων σ’ αυτών βουλευτών. Χάνει τις εκλογές από το «σκανδαλιάρικο» ΠΑΣΟΚ που σαν κυβέρνηση πλέον παραπέμπει τον Κ. Μητσοτάκη για τα δικά του σκάνδαλα. Από τις προφητείες του η πιο περιγέλαστη ήταν αυτή του ονόματος του κράτους των Σκοπίων το 1993: Σε 10 χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται. Αμέσως δεύτερη έρχεται η προφητεία του για προσφυγή στο ΔΝΤ. Μιας προειλημμένης όπως τώρα φαίνεται απόφασης από ξένα κέντρα; Από την Ελληνική πολιτική νομενκλατούρα; Αν συνδυασθεί με την δήλωσή του το 1994 και αφού δεν ήταν πλέον πρόεδρος της ΝΔ: «Έχουμε πρόβλημα να πείσουμε τον Ελληνικό λαό: Ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι. Ότι δεν μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα απ΄αυτά που έχουμε… » σημαίνει εκτός από το περιεχόμενο της ίδιας της δήλωσης, ότι οι πολιτικοί έχουν μεν καθήκον να λένε την αλήθεια στον λαό αλλά δεν θα αλλάξουν και επάγγελμα αν δεν καταφέρουν να τον πείσουν. Όπως είναι γνωστή από σήμερα η μοίρα της Ελλάδας στην επόμενη διεθνή οικονομική κρίση. Η τελευταίες έρχονται με συχνότητα 10-30 ετών. Ο αριβισμός είναι ενδημική ασθένεια των Ελλήνων πολιτικών. Όχι ότι στο εξωτερικό δεν υπάρχει, αλλά εδώ εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση, πιο χοντροκομμένα θα ‘λεγε κανείς. Ο Κ. Μητσοτάκης υπήρξε ένα από τα κλασσικότερα ίσως το πιο τυπικό δείγμα τέτοιου πολιτικού.


←28 Μαΐου

30 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.