Σαν σήμερα 30 Μαΐου

1778: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Βολταίρος. Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας ευθυμογράφος και διανοούμενος, ηγετική μορφή του Διαφωτισμού. Στο νεκρικό κρεβάτι ο ιερέας του ζητάει να αποτάξει το σατανά. Η απάντηση που εισέπραξε ήταν: «Αγαπητέ μου, δεν είναι η ώρα τώρα να κάνω εχθρούς». Η ζωή του και η δράση συμπυκνώνεται στην φράση:
Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.


1814: Γεννιέται ο Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Μπακούνιν (†1.7.1876 62 ετών). Ο θεωρητικός του συλλογικού αναρχισμού και της επαναστάτης.
«Θεός και Κράτος
Η εξουσία διαφθείρει τους καλύτερους.


1826: Πεθαίνει στο Ναύπλιο, από εξανθηματικό τύφο, σε ηλικία 55 ετών ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄. Ο άνθρωπος που κήρυξε επίσημα την Επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα σύμφωνα με τον μύθο*. Μπορεί να μην το έκανε αυτό (την συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν στην Πάτρα και όρκιζε αγωνιστές στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου), αλλά όρκισε αγωνιστές και ύψωσε λάβαρα Επανάστασης σε πολλά μέρη. Ανηψιός του Γρηγορίου Ε΄ που τον έκανε ιερωμένο και τον προώθησε στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας. Μέλος της Φιλικής εταιρείας, με σημαντική συμμετοχή στην προετοιμασία της Επανάστασης. Είχε εναντιωθεί στην πρόωρη όπως πίστευε κήρυξή της, θεωρώντας ότι το Έθνος δεν ήταν έτοιμο ακόμη. Γι’ αυτό στη διάσκεψη της Βοστίτσας είχε εναντιωθεί με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στον Παπαφλέσσα που κομίζοντας διαταγές της Φιλικής Εταιρείας, παρακινούσε σε εξέγερση μέσα στην άνοιξη. Όταν άρχισε ο αγώνας πρωτοστάτησε σε κάθε έκφανσή του. Πρόλαβε κι έγραψε απομνημονεύματα τόσο του προημίου της Επανάστασης έως και το 1823, όσο και μεμονωμένα στρατιωτικά και πολιτικά συμβάντα του αγώνα. Περιεκτικότατη βιογραφία του Ιεράρχη έχει γράψει ο Καμπούρογλου.
* Για τον μύθο ευθύνεται Ο Φρανσουά Πουκεβίλ. Ο μόνος που περιγράφει το περιστατικό και μάλιστα με λεπτομέρειες. Ούτε ο ίδιος ο Π.Π. Γερμανός δεν αναφέρει τέτοιο γεγονός στα απομνημονεύματά του.


1835: Ο Όθων δημιουργεί με διάταγμα το επάγγελμα του ιατροδικαστή. Ονομαζόταν, σύμφωνα με το διάταγμα, νεκροσκόπος. Δεν ήταν απαραίτητο, αν και προτιμούνταν, να είναι χειρούργος ή γιατρός. Δεν συστάθηκε ούτε ιατροδικαστική υπηρεσία. Ορίστηκαν τα καθήκοντά τους και οι αμοιβές τους: Μισή έως μια δραχμή για τους ενήλικες και εν τέταρτον έως μισή δραχμή για τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Το τελικό ποσό, όπως αναφέρει το Διάταγμα (Άρθρο 19),  εξαρτόνταν από την οικονομική κατάσταση των πλησιεστέρων συγγενών. Απαγορευόταν η ταφή νεκρού χωρίς “ενταφιαστήριον” που χορηγούσε ο νεκροσκόπος. Η εφαρμογή του μέτρου άρχιζε από 13/7 και έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανεύρεσης τοπικών νεκροσκόπων, για τις οποίες υπεύθυνοι ήταν οι έπαρχοι, μέχρι και 31/12/1835.


1913: Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, για τον τερματισμό του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Με αυτήν παραχωρούνται όλα τα εδάφη δυτικά της γραμμής Αίνου-Μηδίας στις Βαλκανικές χώρες, πλην της Αλβανίας που αναγνωρίζεται για πρώτη φορά σαν ανεξάρτητη Ηγεμονία. H Κρήτη τίθεται υπό τον έλεγχο των συμμαχικών Μεγάλων δυνάμεων, που επίσης ορίζονται σαν αρμόδιες για να δώσουν τίτλους στα νησιά του Αιγαίου. Παρ’ όλο που δεν πρόλαβε να επικυρωθεί από τις τοπικές αρχές κάθε χώρας, γιατί ξέσπασε ο Β’ Βαλκανικός πόλεμος, οι μεγάλες δυνάμεις από τότε μέχρι σήμερα την θεωρούν εν ισχύ συνθήκη. Το κείμενο στα Αγγλικά και από το Υπουργείο Εξωτερικών στα Γαλλικά.


1917: Παραιτείται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ υπέρ του γιου του Αλέξανδρου που αναλαμβάνει την ίδια ημέρα. Ο πρώην πλέον βασιλιάς αναχωρεί για την Ελβετία. Ο Αλέξανδρος παρ’ ότι δευτερότοκος ήταν η προτίμηση των συμμάχων της Αντάντ, γιατί ο πρωτότοκος Γεώργιος είχε υπηρετήσει στον Γερμανικό Στρατό. Το τέλος του, επονομαζόμενου, εθνικού διχασμού ολοκληρώνεται με την υπογραφή από τον Αλέξανδρο  της ανάκλησης του διατάγματος του 1915 του πατέρα του, με το οποίο διέλυε τη Βουλή. Η Βουλή επαναλειτούργησε ως μηδέποτε διακοπείσα, με τους βουλευτές που είχε πριν την διάλυσή της. Από εκεί η περίοδος εκείνη της Βουλής ονομάστηκε «Βουλή των Λαζάρων«.


1918: Στις 04:30 το πρωί ο Ελληνικός Στρατός επιτίθεται με 14.500 άνδρες κατά της οχυρωμένης θέσης του Σκρα. Την θέση υπερασπιζόταν περίπου άλλα τόσα κατά κύριο λόγο Βουλγαρικά στρατεύματα αλλά και Γερμανικά. Μέχρι την επόμενη μέρα όλοι οι στόχοι είχαν επιτευχθεί. Είχαν συλληφθεί πάνω από 2.200 αιχμάλωτοι ενώ τα λάφυρα ήταν πραγματικά πλούσια. Οι απώλειες ήταν 437 νεκροί, 2200 τραυματίες και 164 αγνοούμενοι. Οι Βούλγαροι εγκατέλειψαν στο πεδίο της μάχης πάνω από 400 νεκρούς. Η μάχη τους Σκρα ήταν μια νίκη που έκανε όλη την Ελλάδα να ξεχάσει για λίγο τα πολιτικά πάθη, μίση και διχόνοιες και να νοιώσει υπερήφανη.


1941: Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας 19χρονοι φοιτητές, μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς, κατεβάζουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη. Το ερώτημα ποιός ή ποιά απασχόλησε την φρουρά της Ακρόπολης ώστε να μην τους αντιληφθεί κανείς παρέμεινε αναπάντητο κι απ’ τους δυο.
Aρχεία ΕΡΤ 1982: ο Φ. Γερμανός παρουσιάζει τους δυο αγωνιστές και την ιστορία τους.


1951: Εκδηλώνεται το κίνημα του ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών). Σαν κίνημα έμεινε στην ιστορία από αυτούς που προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός αλλά κυρίως αυτά που έκρυβε αυτό το πραξικόπημα. Εκείνη την ημέρα ανακοινώνεται η απόφαση του Αλ. Παπάγου να παραιτηθεί από αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας σκοπό να ασχοληθεί με την πολιτική. Η διοικούσα δέσμη του ΙΔΕΑ με αυτήν την φαινομενικά ασήμαντη αφορμή το βράδυ 30 προς 31 Μαΐου συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του ΜΤΣ (Μετοχικό Ταμείο Στρατού) κατέλαβαν το αρχηγείο του ΓΕΣ, την ΑΣΔΑΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αττικής-Νήσων), τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και το αεροδρόμιο Τατοΐου, που ήταν τότε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αθήνας. Η σε πρώτη ανάγνωση παράλογη κίνηση των «παιδιών» του Παπάγου που σύμφωνα με τις μετέπειτα «ομολογίες» τους κίνητρο του πραξικοπήματος ήταν να μην μείνουν «ορφανά» (να μην αφήσει την αρχιστρατηγία ο στρατάρχης), όπως περιγράφουν όλοι όσοι έγραψαν για το κίνημα και τα αίτιά του, προβάλλοντας μικροπολιτικές ίντριγκες για να το εξηγήσουν, φωνάζει από μακριά (ξεκουφαίνει) ότι είναι αστεία και δεν στηρίζεται σε καμία λογική. Η κίνηση του Παπάγου, επιτύγχανε τον τελικό καταστατικό στόχο του ΙΔΕΑ: Την διοίκηση της Ελλάδας από στρατιωτικούς. Εκτός από το παλάτι (που δεν είχε καμία πρόσβαση στον ΙΔΕΑ, ο οποίος ήταν ρητά και γραπτά αντιβασιλικός), αυτοί που ήταν κάθετα αντίθετοι στην κάθοδο του Παπάγου στην πολιτική ήταν οι Αμερικάνοι. Με πρωθυπουργό τον στρατάρχη που «ξερίζωσε» τον ΕΛΑΣ από την χώρα δεν θα υπήρχε κανείς λογικός που θα άκουγε ρητορικές περί κομουνιστικού κινδύνου. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την ψυχροπολεμική τακτική των ΗΠΑ. Ο Παπάγος χρησιμοποίησε αυτή την άσχημη κατάσταση προς όφελός του. Ενώ ήταν ενήμερος τουλάχιστον από την στιγμή που εκδηλώθηκε, αν όχι πριν, για το κίνημα, δεν έκανε απολύτως τίποτε μέχρι την επομένη το πρωί. Τότε διέταξε τις μονάδες να αποσυρθούν στα στρατόπεδά τους δείχνοντας σε όλους ποιος έκανε κουμάντο στο στρατό ακόμη και μετά την παραίτησή του. Ο πρωθυπουργός Σ. Βενιζέλος έγινε αναγκαστικά απλός θεατής όλων αυτών. Το κίνημα (ή η κίνηση ανάλογα την φυλάδα) Παπάγου (όχι του ΙΔΕΑ) έγινε κόμμα την 6η Αυγούστου με το όνομα Ελληνικός Συναγερμός και κατέβηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.


1960: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Μπόρις Πάστερνακ Ρώσος ποιητής και μυθιστοριογράφος. Ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο είναι το έργο που τον έκανε παγκόσμια γνωστό. Γι’ αυτό του το έργο του απονεμήθηκε Νόμπελ λογοτεχνίας το 1958, το οποίο αρνήθηκε μετά από παρέμβαση της Σοβιετικής ηγεσίας. Είχε μεταφράσει και αρκετά θεατρικά έργα στα Ρωσικά.


1975: Ιδρύεται από 10 Ευρωπαϊκές χώρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA, European Space Agency). Με τον καιρό προστέθηκαν και άλλες φτάνοντας σήμερα τις 22. Εκτός από τα κράτη μέλη υπάρχουν και συνεργαζόμενα κράτη Ευρωπαϊκά και μη. Η Ελλάδα συμμετέχει από το 2005. Το ποσοστό συμμετοχής στα έξοδα του Οργανισμού (€5,25 δισ. το 2016) υπολογίζεται με βάση το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) κάθε χώρας. Ο οργανισμός φροντίζει να ανταποδίδει με ίσης σχεδόν, με το ποσό συμμετοχής, αξίας επενδύσεις στην κάθε χώρα. Η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στην συμμετοχή τόσο στο ποσό όσο και ποσοστιαία. Επίσης ο Οργανισμός δημιουργεί προαιρετικά προγράμματα στα οποία το κάθε μέλος αποφασίζει αν θέλει να συμμετάσχει και με τι ποσό. Έδρα του είναι το Παρίσι και σκοπός του ο εμπλουτισμός των γνώσεων μας για το διάστημα. Έχει επίσης τεχνολογικούς στόχους με σημαντικότερους τις τηλεπικοινωνίες και την πλοήγηση.


←29 Μαΐου

31 Μαΐου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.