Σαν σήμερα 31 Μαΐου

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.
Θέμα του 2014: Αυξήστε τους φόρους στον καπνό.
Θέμα του 2015: Σταματείστε το παράνομο εμπόριο των προΐόντων καπνού.
Αν η εκστρατεία για κάτι σωστό, γίνεται με γνώμωνα μόνο την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων, τότε η γελοιοποίηση είναι αναπόφευκτη. Και το τελευταίο είναι το λιγότερο μπροστά στις βάσιμες υποψίες που δημιουργούνται για το πια είναι αυτά τα συμφέροντα.


1809: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Joseph Haydn, Αυστριακός συνθέτης, από τους μεγαλύτερους της κλασσικής περιόδου. Αποκαλείται «πατέρας» της συμφωνίας και του κουαρτέτου εγχόρδων. Προσωπικός φίλος του Mozart και δάσκαλος του Beethoven. Συνέθεσε 108 συμφωνίες, 83 έργα για κουαρτέτα εγχόρδων, 13 Όπερες,  29 χορούς και πολύ  περισσότερα διάσπαρτα έργα σε διάφορες άλλες μορφές μουσικής.


1859: Το Big Ben αρχίζει να μετράει το χρόνο. Από τότε συνεχίζει να λειτουργεί με τους μηχανισμούς που είχε από τότε. Δεν έχουν γίνει αντικαταστάσεις αλλά πάντα επισκευές, κάθε φορά (8 συνολικά) που πάθαινε κάποια βλάβη.


1905: Δολοφονείται στα σκαλιά της Βουλής ο γηραιός πρωθυπουργός (81 ετών) Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Τον μαχαίρωσε ένας μανιώδης χαρτοπαίκτης γιατί είχε κλείσει, με νόμο, τις χαρτοπαικτικές λέσχες που είχαν γίνει πραγματική κοινωνική μάστιγα εκείνη την εποχή. 5 φορές πρωθυπουργός και πάμπολλες Υπουργός σε διάφορες Κυβερνήσεις. Θεωρείται ως ο υπαίτιος της χρεωκοπίας του 1893 (λόγω μείωσης των φόρων και κατάργησης κάθε τυπικού ή ουσιαστικού προσόντος για διορισμό στο Δημόσιο). Πιο επιβαρυντικό γι’ αυτόν είναι η ανάληψη της είσπραξης των χρεών μας, μέσα στη χώρα, από το ίδιο το ΔΟΕ (Διεθνής Οικονομικός έλεγχος) για 50 χρόνια, από το 1897 μέχρι και λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


1910: Τέσσερεις ανεξάρτητες μέχρι τότε βρετανικές αποικίες συνενώνονται σε ομοσπονδία με το όνομα Νοτιοαφρικανική Ένωση. Την ίδια μέρα του 1961 (31Μαΐου) ενεργοποιούν κοινής αποδοχής σύνταγμα με το οποίο δημιουργούν το κράτος με την ονομασία Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Μέχρι τότε η Ομόσπονδη Νοτιοαφρικανική Ένωση ήταν υπό την επικυριαρχία της Μ. Βρετανίας. Ανώτατος άρχων ήταν ο/η μονάρχης της Μ. Βρετανίας με κυβερνήτη που τον εκπροσωπούσε στην Ένωση.


1915: Τις εκλογές εκείνης της μέρας κερδίζει το κόμμα των Φιλελευθέρων με τον Ελ. Βενιζέλο καταλαμβάνοντας 185 από τις 316 έδρες. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Δ. Γούναρη αν  και κερδίζει πόντους, καταλαμβάνει μόνο 95 έδρες. Η κυβέρνηση, χάρη στα τερτίπια και την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος από τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α’ συνεχίζει να παραμένει στην εξουσία μέχρι και την 10η Αυγούστου που αναγκαστικά παραιτείται για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Ελ. Βενιζέλος. Ο βασιλιάς για χάρη της Γερμανίας θα αναγκάσει σε παραίτηση για δεύτερη φορά την ίδια χρονιά τον Ελ. Βενιζέλο, που ζητάει επίμονα την προσχώρηση της χώρας στην Αντάντ, την 24η Σεπτεμβρίου.


1954: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Αντώνης Μπενάκης, πολιτικός, επιχειρηματίας, εθνικός ευεργέτης, ο ιδρυτής του Μουσείου Μπενάκη. Γιός του Εμμανουήλ Μπενάκη και αδελφός τη Πηνελόπης Δέλτα, που τον έκανε γνωστό, τουλάχιστον τα παιδικά του χρόνια, σε όλη την Ελλάδα με το βιβλίο της «Τρελαντώνης». Το Μουσείο Μπενάκη, είναι δωρεά και σαν κτίριο, αλλά και οι πρώτες συλλογές, δικιά του. Επίσης ήταν ιδρυτής και πρόεδρος μέχρι το θάνατό του, του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας.


1957: Σκοτώνεται από τροχαίο, σε ηλικία 66 ετών, ο βουλευτής της ΕΔΑ υποστράτηγος Στέφανος Σαράφης. Ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, εκτοπίστηκε κατά την διάρκειά της σαν φιλοβενιζελικός. Η κυβέρνηση Μεταξά, αρνήθηκε, μετά από αίτημά του, να συμμετάσχει στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στην αντίσταση ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ. Ήταν ο στρατιωτικός αντιπρόσωπος του ΚΚΕ που υπέγραψε την Συνθήκη της Βάρκιζας. Μετά την υπογραφή της και σε κατάφωρη παραβίασή της,  συνελήφθη και εκτοπίστηκε διαδοχικά σε Σέριφο, Μακρόνησο και Άη Στράτη. Οι εκτοπίσεις του διακόπηκαν όταν εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ. Αυτός και η σύζυγός του κτυπήθηκαν, ενώ διέσχιζαν την λεωφόρο Ποσειδώνος στον Άλιμο πεζοί, από Αμερικανικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο υποσμηνίας Μάριο Μουζάλι. Τα ίχνη του αυτοκινήτου στο δρόμο δείχνουν ότι άλλαξε κατεύθυνση για να τους «πετύχει», αφού αυτοί βλέποντας το να έρχεται καταπάνω τους έτρεξαν προς την νησίδα. Εκείνη τη στιγμή στο δρόμο κινούνταν ένα ακόμη Αμερικανικό αυτοκίνητο που εξαφανίστηκε μετά το ατύχημα. Δεν κυκλοφορούσαν άλλα αυτοκίνητα και δεν υπήρχε κάτι που να εμπόδιζε την ορατότητα του οδηγού. Ο Μουζάλι καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση για φόνο από αμέλεια και 20.000 δρχ. ψυχική οδύνη. Την φυλάκιση την είχε εκτίσει σε μονάδα στην πατρίδα του. Όταν αργότερα άρχισαν να τον ψάχνουν δημοσιογράφοι στη χώρα του, σε αναζήτηση της αλήθειας γύρω από το τροχαίο δεν κατάφεραν να τον βρουν ποτέ.

This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s