Σαν σήμερα 31 Μαΐου

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.
Θέμα του 2019: Μην αφήσετε τον καπνό να σας κόψει την ανάσα.


1809: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Joseph Haydn, Αυστριακός συνθέτης, από τους μεγαλύτερους της κλασσικής περιόδου. Αποκαλείται «πατέρας» της συμφωνίας και του κουαρτέτου εγχόρδων. Προσωπικός φίλος του Mozart και δάσκαλος του Beethoven. Συνέθεσε 108 συμφωνίες, 83 έργα για κουαρτέτα εγχόρδων, 13 Όπερες,  29 χορούς και πολύ  περισσότερα διάσπαρτα έργα σε διάφορες άλλες μορφές μουσικής.


1859: Το Big Ben αρχίζει να μετράει το χρόνο. Από τότε συνεχίζει να λειτουργεί με τους μηχανισμούς που είχε από τότε. Δεν έχουν γίνει αντικαταστάσεις αλλά πάντα επισκευές, κάθε φορά (8 συνολικά) που πάθαινε κάποια βλάβη.


1869: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών το μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρώτος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιος Σταύρου. Στην νεοσύστατη Ελλάδα ανέλαβε θέσεις που είχαν σχέση με την οργάνωση του χρηματοπιστωτικού συστήματός της. Το 1828 ήταν μέλος της επιτροπής διαχείρισης της πρώτης Τράπεζας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα.Της Χρηματιστικής Τράπεζας. Επί Όθωνα ήταν μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Την 20ή Απριλίου 1841 έγινε αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής παραλαβής των αιτήσεων αυτών που θα ήθελαν να γίνουν μέτοχοι στην υπό σύσταση Εθνική Τράπεζα. Όταν έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αυτός και άλλα μέλη αυτής της επιτροπής βρέθηκαν να έχουν τις μετοχές της Τράπεζας στα χέρια τους, αποκλείοντας ξένους σοβαρούς επενδυτικούς οίκους και τράπεζες.Σαν μεγαλομέτοχος πλέον ανέλαβε την διοίκηση της Τράπεζας, μέσα στην οποία ζούσε για 27 χρόνια μέχρι που τον βρήκε εκεί ο θάνατος. Με την διαθήκη του άφησε δωρεά στην, τότε Τουρκοκρατούμενη, ιδιαίτερη πατρίδα του τα Γιάννενα ορφανοτροφείο – οικοτροφείο αρρένων 8-12 ετών, για το οποίο προνόησε για την συντήρηση και λειτουργία του. Γενική κληρονόμος του ήταν η ανιψιά του (κόρη του Σωτηρίου Σταύρου) Φαιναρέτη Φούγκα όπως την αναφέρει στην διαθήκη του (Φουγκ το επώνυμο του συζύγου) και από δεύτερο γάμο Φαιναρέτη Έρβερτ (Χέρμπερτ), η οποία με την σειρά της δώρησε με διαθήκη όλη την περιουσία της (όπως και ο πρώτος σύζυγός της) για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία του Σανατορίου Πάρνηθας.


1895: Ο Θ. Δηλιγιάννης μετά τον θρίαμβο των εκλογών της 16ης Απριλίου 1895, σχηματίζει κυβέρνηση*. Διαδέχεται την κυβέρνηση Χ. Τρικούπη που έπαθε τέτοια πανωλεθρία στις εκλογές ώστε δεν εκλέχθηκε βουλευτής ούτε ο ίδιος. Τυπικά διαδέχθηκε την υπηρεσιακή προεκλογική κυβέρνηση Ν. Δηλιγιάννη (ανηψιού του Θεόδωρου) Αιτία η πτώχευση του 1893 που ο κόσμος ψήφισε εν γνώσει του αυτόν που ήταν η αιτία της, γιατί δεν άντεξε τις συνέπειές της. Η κυβέρνηση απόλυτης πλειοψηφίας του Θ. Δηλιγιάννη αντικαταστάθηκε πραξικοπηματικά από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ την ημέρα κήρυξης του καταστροφικού πολέμου του 1897, από την κυβέρνηση Δ. Ράλλη.
*Δεν υπάρχει σχετικό ΦΕΚ (έλλειψη για αυτό το χρονικό διάστημα που δεν είναι ευθύνη του Ε.Τ.).  Μόνο η γνωστοποίηση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή από τα πρακτικά της.


1905*: Δολοφονείται στα σκαλιά της Βουλής ο γηραιός πρωθυπουργός (81 ετών) Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Τον μαχαίρωσε ένας μανιώδης χαρτοπαίκτης γιατί είχε κλείσει, με νόμο, τις χαρτοπαικτικές λέσχες που είχαν γίνει πραγματική κοινωνική μάστιγα εκείνη την εποχή. 5 φορές πρωθυπουργός** και πάμπολλες υπουργός σε διάφορες Κυβερνήσεις. Θεωρείται ως ο υπαίτιος της χρεωκοπίας του 1893 (λόγω μείωσης των φόρων και κατάργησης κάθε τυπικού ή ουσιαστικού προσόντος για διορισμό στο Δημόσιο). Πιο επιβαρυντικό γι’ αυτόν είναι η ανάληψη της είσπραξης των χρεών μας, μέσα στη χώρα, από το ίδιο το ΔΟΕ (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος) για 50 χρόνια, από το 1897 μέχρι και λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
* Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε. Με το νέο ήταν 13 Ιουνίου.

** Περίοδος Επιλογή  Διάρκεια
19.04.1885 -30.04.1896 Εκλογές 12 μήνες και 11 μέρες
24.10.1890 -18.02.1892 Εκλογές 15 μήνες και 24 μέρες
31.05.1895-18.04.1897 Εκλογές 22 μήνες και 18 μέρες
24.11.1902 -14.06.1903 Ανοχής 6 μήνες και 20 μέρες
16.12.1904 -31.05.1905 Ανάθεση/Εκλογές/πλειοψηφία 5 μήνες και 15 μέρες
Σύνολο 5 χρόνια, 2 μήνες και 28 μέρες

1910: Τέσσερις* ανεξάρτητες μέχρι τότε βρετανικές αποικίες συνενώνονται σε ομοσπονδία με το όνομα Νοτιοαφρικανική Ένωση. Την ίδια μέρα του 1961 (31 Μαΐου) ενεργοποιούν κοινής αποδοχής Σύνταγμα με το οποίο δημιουργούν το κράτος με την ονομασία Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Μέχρι τότε η Ομόσπονδη Νοτιοαφρικανική Ένωση ήταν υπό την επικυριαρχία της Μ. Βρετανίας. Ανώτατος άρχων ήταν ο/η μονάρχης της Μ. Βρετανίας με κυβερνήτη που τον εκπροσωπούσε στην Ένωση.
* Ήτα οι αποικίες του Τράνσβααλ, Ακρωτηρίου, του Νατάλ και της Οράγγης


1915: Τις εκλογές εκείνης της μέρας κερδίζει το κόμμα των Φιλελευθέρων με τον Ελ. Βενιζέλο καταλαμβάνοντας 185 από τις 316 έδρες. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Δ. Γούναρη αν  και κερδίζει πόντους, καταλαμβάνει μόνο 95 έδρες. Η κυβέρνηση, χάρη στα τερτίπια και την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος από τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α’ συνεχίζει να παραμένει στην εξουσία μέχρι και την 10η Αυγούστου που αναγκαστικά παραιτείται για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Ελ. Βενιζέλος. Ο βασιλιάς για χάρη της Γερμανίας θα αναγκάσει σε παραίτηση για δεύτερη φορά την ίδια χρονιά τον Ελ. Βενιζέλο, που ζητάει επίμονα την προσχώρηση της χώρας στην Αντάντ, την 24η Σεπτεμβρίου.


1954: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Αντώνης Μπενάκης. Πολιτικός, επιχειρηματίας, εθνικός ευεργέτης, ο ιδρυτής του Μουσείου Μπενάκη. Γιος του Εμμανουήλ Μπενάκη και αδελφός τη Πηνελόπης Δέλτα, που τον έκανε γνωστό, τουλάχιστον τα παιδικά του χρόνια, σε όλη την Ελλάδα με το βιβλίο της «Τρελαντώνης». Το Μουσείο Μπενάκη, είναι δωρεά και σαν κτίριο, αλλά και οι πρώτες συλλογές, δικιά του. Επίσης ήταν ιδρυτής και πρόεδρος μέχρι το θάνατό του, του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας.


1957: Σκοτώνεται από τροχαίο, σε ηλικία 66 ετών, ο βουλευτής της ΕΔΑ υποστράτηγος Στέφανος Σαράφης. Ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, εκτοπίστηκε κατά την διάρκειά της σαν φιλοβενιζελικός. Η κυβέρνηση Μεταξά, αρνήθηκε, μετά από αίτημά του, να συμμετάσχει στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στην αντίσταση ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ. Ήταν ο στρατιωτικός αντιπρόσωπος του ΚΚΕ που υπέγραψε την Συνθήκη της Βάρκιζας. Μετά την υπογραφή της και σε κατάφωρη παραβίασή της,  συνελήφθη και εκτοπίστηκε διαδοχικά σε Σέριφο, Μακρόνησο και Άη Στράτη. Οι εκτοπίσεις του διακόπηκαν όταν εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ. Αυτός και η σύζυγός του κτυπήθηκαν, ενώ διέσχιζαν την λεωφόρο Ποσειδώνος στον Άλιμο, πεζοί, από Αμερικανικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο υποσμηνίας Μάριο Μουζάλι. Τα ίχνη του αυτοκινήτου στο δρόμο δείχνουν ότι άλλαξε κατεύθυνση για να τους «πετύχει», αφού αυτοί βλέποντας το να έρχεται καταπάνω τους έτρεξαν προς την νησίδα. Εκείνη τη στιγμή στο δρόμο κινούνταν ένα ακόμη Αμερικανικό αυτοκίνητο που εξαφανίστηκε μετά το ατύχημα. Δεν κυκλοφορούσαν άλλα αυτοκίνητα και δεν υπήρχε κάτι που να εμπόδιζε την ορατότητα του οδηγού. Ο Μουζάλι καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση για φόνο από αμέλεια και 20.000 δρχ. ψυχική οδύνη. Την φυλάκιση την είχε εκτίσει σε μονάδα στην πατρίδα του. Όταν αργότερα άρχισαν να τον ψάχνουν δημοσιογράφοι στη χώρα του, σε αναζήτηση της αλήθειας γύρω από το τροχαίο δεν κατάφεραν να τον βρουν ποτέ.


1962: Εκτελείται στην φυλακή Ράμλεχ του Τελ Αβίβ ο 55χρονος ναζί Αδόλφος Άιχμαν. Είχε δικαστεί στο Ισραήλ (11.04.1961) και είχε καταδικαστεί σε θάνατο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα ήταν από τα ηγετικά στελέχη της “Τελικής Λύσης”. Της οριστικής εξόντωσης των Εβραίων. Η εκτέλεση έγινε με απαγχονισμό λίγο πριν τα μεσάνυκτα. Η τελευταίες λέξεις του 56χρονου ναζί ήταν “δεν μετανιώνω για τίποτε απ΄ όσα έκανα”. Παρά το αμετανόητο είχε ζητήσει απονομή χάριτος από το Ανώτατο Δικαστήριο. Επίσης είχε κάνει αίτημα προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιτζάκ Μπεν Ζβι να αφεθεί ελεύθερος.


1969: Το έκτακτο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης εκδίδει την απόφασή του για τα 39 μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων Πατριωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ), Ρήγας Φεραίος και Νέα Ελλάδα που δικάζονταν για παράβαση του ιδιώνυμου (ανατροπή της καθεστηκυίας τάξεως). Τέσσερις σε ισόβια, 18 σε πολυετείς καθείρξεις, 7 με μικρές ποινές, 3 σε εκτόπιση, 5 με αναστολή και 2 αθώοι. Τα εγκλήματά τους: Τύπωναν και μοίραζαν προκηρύξεις κατά του καθεστώτος, αναρτούσαν πανώ και έγραφαν συνθήματα στους τοίχους. Το αποκορύφωμα της δράσης τους ήταν ανατίναξη στύλου της ΔΕΗ για τον οποίο ο βασιλικός επίτροπος είχε ακράδαντα στοιχεία και φωτογραφίες. Για τον ένα μάλιστα από τους κατηγορούμενους (τον Αργύρη Μπάρα) είχε ζητήσει την ποινή του θανάτου.


←30 Μαΐου

1 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.