Σαν σήμερα 1 Ιουνίου

Παγκόσμια ημέρα γονέων.


1821: Ο οπλαρχηγός Εμμανουήλ Παππάς με Μαντεμοχωρήτες και μοναχούς του Αγίου Όρους που είχαν πάρει τα όπλα καταλαμβάνει την Ιερισσό Χαλκιδικής. Σύντομα συναντώντας πολύ μικρή αντίσταση από τις τοπικές φρουρές θα καταλάβει μαζί με τον Κασσανδρινό οπλαρχηγό Στάμο Χάψα όλη την Χαλκιδική. Οι Τούρκοι συγκέντρωσαν ισχυρές δυνάμεις και χτύπησαν τους επαναστάτες. Ο Αχμέτ μπέης από τα Γιαννιτσά και ο Μπαϊράμ Πασάς που έτυχε να βρίσκεται εκεί κατευθυνόμενος προς την Πελοπόννησο, με αλλεπάλληλες μάχες τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν. Οι περισσότεροι απ΄αυτούς φυγαδεύτηκαν με πλοία για να συνεχίσουν αλλού τον αγώνα. Αυτοί που απομείναν οχυρώθηκαν στις Πόρτες της Κασσάνδρας που ήταν το στενότερο πέρασμα. Η Πύλη τότε διόρισε γενικό αρχιστράτηγο της Μακεδονίας τον εμπειροπόλεμο Αβδούλ Αμπούδ στέλνοντας άλλους 14.000 άνδρες. Το τελευταίο αυτό προπύργιο καταλήφθηκε από τους Τούρκους την 14η Νοεμβρίου και ακολούθησε αυτό που ονομάστηκε ο χαλασμός της Κασσάνδρας.


1835: Ο Όθων ενηλικιώνεται και αναλαμβάνει τα καθήκοντα και αρμοδιότητες του βασιλιά, καταργώντας την τριμελή αντιβασιλεία. Η ημερομηνία αναγραφόταν ρητά στην Σύμβαση του Λονδίνου με την οποία είχε ορισθεί βασιλιάς της Ελλάδας. Το Εθνικό Τυπογραφείο σταμάτησε τις εργασίες του, από εκείνη την μέρα, για άγνωστους λόγους. Τις επανέλαβε τον Ιανουάριο του 1836, έχοντας αντικαταστήσει την δίγλωσση έκδοσή του (αριστερή στήλη Ελληνικά, δεξιά Γερμανικά) χρησιμοποιώντας μόνο την Ελληνική γλώσσα και μόνο το παλιό (Ιουλιανό) ημερολόγιο που χρησιμοποιούνταν τότε από την Ελλάδα.


1841: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Nicolas Appert. Γάλλος σεφ ο «πατέρας» της κονσέρβας. Μετά από 15 χρόνια ερευνών βρήκε την μέθοδο κονσερβαρίσματος των τροφών. Σε γυάλινα μπουκάλια με φαρδύ λαιμό, έβραζε καλά την τροφή και τα έκλεινε με φελλό και βουλοκέρι. Για την εφεύρεσή του είχε πάρει βραβείο 12.000 Γαλλικών Φράγκων από τον Ναπολέοντα το 1810.


1878: Διαλύεται επίσημα, λόγω χρεοκοπίας, με πράξη του προηγούμενου έτους του Αγγλικού Κοινοβουλίου, η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Ενώ κατ’ επανάληψη είχαν γίνει ευνοϊκές ρυθμίσεις και υπήρχε πάντα ευνοϊκός κρατικός παρεμβατισμός η Εταιρεία δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει κερδοφόρα. Με την δημιουργία της το 1600 η Εταιρεία είχε το 50% του παγκοσμίου εμπορίου στα βασικά αγαθά. Είχε δικό της ιδιωτικό στρατό και με αυτή η Μεγάλη Βρετανία εξασκούσε την διοίκηση στην Ινδία μέχρι το 1858, που πήρε απ’ ευθείας τον έλεγχο της διοίκησης. Είχε κηρύξει το 1840, για λογαριασμό της Αγγλίας, τον πρώτο πόλεμο του οπίου, που καλλιεργούσε και εμπορευόταν η εταιρεία, και τον δεύτερο πόλεμο του οπίου το 1856 κατά της Κίνας, με σκοπό να υποχρεώσουν την Κίνα να δέχεται τον ισοσκελισμό του εμπορικού ισοζυγίου των αγαθών που αγόραζε απ’ αυτή, με εισαγωγή όπιου στη χώρα. Η εμπορική αποτυχία της οφείλεται στην δημιουργία της ανταγωνιστικής Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών που δημιουργήθηκε δύο χρόνια μετά την Βρετανική (1600 η πρώτη 1602 η δεύτερη) και είχε καθαρά ιδιωτική μορφή με δημόσιες μετοχές που διαπραγματευόταν στα πρώτα χρηματιστήρια που είχαν δημιουργηθεί.


1933: Αρχίζει η ισχύς της «προσωρινής εμπορικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει από το 1932. Η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για αποζημίωση της Τουρκίας από τον πόλεμο του 1897 ισχύει. Μπροστά στο αδιέξοδο να εκπληρώσουν τους όρους της συνθήκης οι δυο χώρες «εμπνεόμεναι εκ της επιθυμίας όπως εφαρμόσωσι τας κατευθύνσεις της πολιτικής της συνεννοήσεως και της εγκαρδίου συνεργασίας» υπογράφουν αυτή τη συμφωνία που σε πρώτη ανάγνωση είναι μια πιο ελεύθερη διακίνηση αγαθών μεταξύ των χωρών. Στην ουσία είναι τελείως ελεύθερη διακίνηση συγκεκριμένων αγαθών (όπως περιγράφονται στο παράρτημα της συμφωνίας που είναι και αυτό στο ΦΕΚ 130/29.05.1933) από την Ελλάδα στην Τουρκία. Τυχόν εισαγωγές από Τουρκία προς Ελλάδα θα εξοφλούνταν κατά 70% με μετρητά και 30%  με συναλλαγματικές που θα εξέδιδε η Τράπεζα της Ελλάδος.


1946: Εκτελείται σε ηλικία 63 ετών ο Ρουμάνος στρατηγός, συνεργάτης του Χίτλερ και δικτάτορας της χώρας του κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ίων Βίκτωρ Αντονέσκου. Γενικότερα ρατσιστής με προτίμηση στους Εβραίους, πιθανόν λόγω στενών δεσμών με τον Χίτλερ, είχε εξοντώσει 400.000 ανθρώπους στις περιοχές δικαιοδοσίας του. Μετά την λήξη του πολέμου πέρασε από λαϊκό δικαστήριο που τον καταδίκασε σε θάνατο.


1957: Ο δημοσιογράφος Νίκος Σαμψών* καταδικάζεται από το Αγγλικό Ειδικό Δικαστήριο της Λευκωσίας σε θάνατο με απαγχονισμό. Λίγες μέρες πριν είχε απαλλαγεί της κατηγορίας της δολοφονίας αστυνομικού της Βρετανικής δύναμης κατοχής, γιατί η ομολογία είχε, εμφανέστατα, αποσπασθεί με βασανιστήρια. Εκείνη την μέρα τον καταδίκασαν σε θάνατο για παράνομη οπλοφορία. Αργότερα πήρε χάρη και η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Πιθανόν γιατί η ΕΟΚΑ είχε προειδοποιήσει για εκτεταμένα αντίποινα σε περίπτωση εκτέλεσης της καταδικαστικής απόφασης. Εξέτισε την ποινή του σε φυλακές της Αγγλίας μέχρι το 1960 που δόθηκε γενική αμνηστία και επέστρεψε στην Κύπρο.
*Έτσι έμεινε στην ιστορία. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Γεωργιάδης του Σαμψών. Το πατρώνυμο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσαν σαν μέλη της οργάνωσης.


1968: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών η Έλεν Κέλερ. Σχεδόν εκ γενετής (19 μηνών από ασθένεια), κωφάλαλη και τυφλή, συγγραφέας, δεινή ομιλήτρια, πολιτική ακτιβίστρια, σουφραζέτα, αριστερίστρια. Μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αμερικής, είχε έντονη αντικαπιταλιστική και ειρηνιστική δράση. Ταξίδεψε σε πάνω από 40 χώρες, γνώρισε προσωπικά όλους τους προέδρους της Αμερικής όσο ζούσε και είναι η αγαπημένη ηρωίδα της Ιαπωνίας που φρόντιζε να έχει πάντα ένα σκυλί Akita για συντροφιά της. Εκτός από την γραφή braille και τη νοηματική, έμαθε πέρα από τα αγγλικά και γερμανικά, ελληνικά, λατινικά. «Άκουγε» τους συνομιλητές της ακουμπώντας το χέρι της στο στόμα τους. Το 1915 ίδρυσε τον πρώτο μη κυβερνητικό οργανισμό. Στόχοι του είναι η πρόληψη της τύφλωσης και η μείωση της έλλειψης τροφής στο κόσμο.


1973: Η χούντα τροποποιεί το Σύνταγμα του 1968 και μεταβάλει το πολίτευμα από Βασιλευομένη σε Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ο σκοπός του δικτάτορα Παπαδόπουλου ήταν να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας και να έχει μια κυβέρνηση υποτελών. Το κάνει παρά τη ρητή δέσμευση του Συντάγματος του ’68 που είχε πάλι επιβάλει ο ίδιος ότι ουδέποτε θα μεταβαλλόταν η μορφή του πολιτεύματος. Θα το υποβάλει για έγκριση με «δημοκρατικό» δημοψήφισμα στον Ελληνικό λαό, όπως είχε κάνει και με το προηγούμενο.


1998: Σε εφαρμογή των όρων της συνθήκης του Μάαστριχτ με την οποία η ΕΟΚ μετασχηματίστηκε σε ΕΕ, αρχίζει την λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB). Είναι η διαχειρίστρια τράπεζα του Ευρώ και ένας από τους επτά φορείς διοίκησης (διαχείρισης) της ΕΕ. Έχει έδρα στην Φρανκφούρτη και σημερινός πρόεδρός της είναι ο Μάριο Ντράγκι. Το κεφάλαιό της είναι 5€ δισ. και βρίσκεται στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών που είναι οι μέτοχοί της. Οι δραστηριότητές της άρχισαν με περιορισμένες αρμοδιότητες, λόγω του ότι δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη το ευρώ. Με την δημιουργία του σαν λογιστική μονάδα αρχικά και την κυκλοφορία του το 2002, οι αρμοδιότητές της τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή. Άλλη αρμοδιότητά της είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας με εργαλείο την διατήρηση σταθερών τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες στα όρια της Ευρωζώνης.


←31 Μαΐου

2 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.