Σαν σήμερα 2 Ιουνίου

1847: Δημοσιεύονται στο ΦΕΚ οι απογραφές πληθυσμού των ετών 1845 και 1846. Η μεν απογραφή του 1845 ήταν φυσική απογραφή κατοίκων, ενώ αυτή του 1846 ήταν λογιστική. Δηλαδή: στην απογραφή του 1845 πρόσθεσαν τις δηλωθήσες γεννήσεις και αφαίρεσαν του δηλωθέντες θανάτους μέσα στο 1846. Σύμφωνα με τις απογραφές λοιπόν το 1845 η Ελλάδα είχε 960.236 κατοίκους (322.622 η Στερεά Ελλάδα, 513.380 η Πελοπόννησος και 124.234 οι Κυκλάδες). Το 1846 οι κάτοικοι έγιναν 973.383 (327.182 η Στερεά Ελλάδα, 520.913 η Πελοπόννησος και 125.288 οι Κυκλάδες) Η αύξηση του πληθυσμού σ’ ένα χρόνο ήταν 13.147 (1,37%) (4.560 η Στερεά Ελλάδα, 7.533 η Πελοπόννησος και 1.054 οι Κυκλάδες).


1890: Γίνεται η τακτική απογραφή 10ετίας στις ΗΠΑ. Είναι η πρώτη στην οποία τα δεδομένα εισάγονται μηχανογραφικά με την μηχανή Hollerith. Η μηχανή δεν είναι ηλεκτρονικός υπολογιστής με την πλήρη έννοια του όρου αφού δεν πληρεί τη συνθήκη Turing. Με αυτή την κατασκευή καταφέρνουν να συγκεντρώσουν και να επεξεργαστούν τα δεδομένα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ήταν λύση ανάγκης γιατί είχαν υπολογίσει ότι με τον παλιό χειροκίνητο τρόπο θα χρειαζόταν 13 χρόνια. Δεν θα προλάβαιναν να έχουν αποτελέσματα πριν την επόμενη απογραφή. Η επιχείρηση του Hollerith συγχωνεύτηκε αργότερα με άλλες τρεις για να δημιουργήσουν την CTR, γνωστή σήμερα σαν IBM.


1941: Η σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων. Τα Γερμανικά στρατεύματα που έχουν ολοκληρώσει την κατοχή της Κρήτης την προηγούμενη μέρα, μαζεύουν και εκτελούν τους άντρες του χωριού Κοντομαρί Χανίων. Ο σφαγέας Horst Trebes παρασημοφορήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη, ενώ ο φωτογράφος προπαγάνδας Franz-Peter Weixler που αποθανάτησε σχεδόν καρέ-καρέ την επιχείρηση καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Μετά τον πόλεμο η Γερμανία αρνήθηκε την έκδοση του στρατηγού Kurt Student, που διέταξε την σφαγή, στην Ελλάδα. Τον καταδίκασε το 1947 σε πενταετή φυλάκιση, αλλά το 1948 τον αποφυλάκισε για ιατρικούς λόγους.  Την επόμενη ημέρα, 3 Ιουνίου του 1941, με τους ίδιους Γερμανούς πρωταγωνιστές, είχαμε το ολοκαύτωμα της Κανδάνου. Κλικ στην εικόνα για το slideshow του θανάτου.


1941: Γίνεται ανασχηματισμός της κυβέρνησης Εμ. Τσουδερού πάνω στο μοναδικό «Ελληνικό έδαφος» που έχει απομείνει: Το θωρηκτό Αβέρωφ στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Είχε σχηματισθεί στην Αθήνα την 20 Απριλίου 1941 και είχε μετακομίσει στη νέα πρωτεύουσα της χώρας, τα Χανιά, την 23η Απριλίου λίγο πριν την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς την 27η Απριλίου. Από τη νέα κυβέρνηση παραιτούνται οι υπουργοί: ο στρατιωτικών Εμ. Τζανακάκης (βενιζελικός), ο Εθνικής Προνοίας και Αντιλήψεως, Υφυπουργός Τύπου και Τουρισμού Θ. Νικολούδης, ο Υπουργός Εσωτερικών και Δημοσίας Ασφαλείας Κων. Μανιαδάκης (ο γνωστός περιβόητος υπουργός του Ι. Μεταξά), ο Υπουργός Παιδείας Ευ. Σέκερης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Γ. Κορτζάς, ο Υπουργός Γενικός Διοικητής Νήσων Αιγαίου Περ. Αργυρόπουλος. Ο ανασχηματισμός και η απομάκρυνση των συγκεκριμένων προσώπων, μάλλον είναι επιθυμία των Άγγλων, γιατί την 20η Ιουλίου που μετακομίζει η κυβέρνηση στο Γιοχάνεσμπουργκ (Η Αίγυπτος θεωρήθηκε ανασφαλής για την κυβέρνηση) τους «επαναπροσλαμβάνει» όλους. Την 24η Σεπτεμβρίου μετακομίζει ξανά, αυτή τη φορά στο Λονδίνο. Υστερα από ισχυρότατες πιέσεις της Βρεττανικής κυβέρνησης αναγκάζεται να «παραιτήσει» οριστικά τον Μανιαδάκη την 1η Μαΐου 1942, που καταφεύγει στην Αργεντινή για να γλυτώσει από το μένος ακόμη και συναδέλφων του. Επανήλθε το 1949 στην Ελλάδα και μετά από λίγο διάστημα έγινε στέλεχος και βουλευτής της ΕΡΕ. Επί κυβερνήσεως Τσουδερού ξεσπάει το κίνημα του Ναυτικού που «παροπλίζει» σε καιρό πολέμου όλα τα διαθέσιμα πολεμικά πλοία. Η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση και παραιτείται μετά από απαίτηση των Άγγλων για να την διαδεχθεί κυβέρνηση υπό τον Σοφ. Βενιζέλο.


1945: Αρχίζει η δίκη 9 μελών της ΟΠΛΑ για την εκτέλεση 44 αξιωματικών, υπαξιωματικών και χωροφυλάκων της Ανωτέρας Διοίκησης Χωροφυλακής Στερεάς Ελλάδας κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών. Απ΄ αυτούς θα καταδικαστούν: Σε θάνατο έξι, δύο σε ισόβια και ένας σε 20ετή φυλάκιση. Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, υπήρξαν και αυτόπτες, οι κατηγορούμενοι είχαν εκτελέσει με τσεκούρι ή μαχαίρι ή και τα δυο τους 44, που είχαν παραδοθεί κατόπιν συμφωνίας. Η ΟΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών) είχε ιδρυθεί το 1943 από το ΚΚΕ. Ήταν η τρίτη οργάνωση που είχε ιδρύσει κατά την διάρκεια της κατοχής μετά το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Σε αντίθεση με τις άλλες δυο είχε προβεί σε πολλές εκτελέσεις αμάχων ή αιχμαλώτων, υπαίτιων κακουργημάτων αλλά και αθώων. Κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών (33 μέρες) οι ωμότητες και των δυο πλευρών οξυνόταν όχι μόνο από τα ηγετικά τους στελέχη αλλά και από το εξωτερικό (Μ. Βρετανία).


1964: Ιδρύεται η P.L.O. (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) με πρώτο ηγέτη της αυτόν που είχε την ιδέα της ίδρυσής της. Τον Γιασέρ Αραφάτ. Η PLO έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.


1985: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει για 2η συνεχόμενη φορά τις εκλογές με 45.82%, εκλέγει 161 βουλευτές και σχηματίζει Κυβέρνηση την 5η Ιουνίου 1985. Δεύτερη η Νέα Δημοκρατία με 40.85% και 126 βουλευτές, τρίτο το ΚΚΕ με 9,89% και 12 βουλευτές, τέταρτο το ΚΚΕ εσωτερικού με 1.84% και 1 βουλευτή. Για να “αναδείξει” το αριστερό – αγωνιστικό προφίλ του, ώστε να τύχει της δέουσας εκτίμησης από τους ψηφοφόρους ο Αντρέας Παπανδρέου, δυο μήνες πριν, είχε αθετήσει την υπόσχεσή του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι θα τον πρότεινε ξανά για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντ’ αυτού είχε προτείνει και είχε εκλεγεί ο Χρήστος Σαρτζετάκης, προκαλώντας έκρηξη οργής του Κ. Καραμανλή που σηκώθηκε και έφυγε πρόωρα από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να τηρήσει οποιαδήποτε τυπική διαδικασία.


←1 Ιουνίου

3 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.