Σαν σήμερα 3 Ιουνίου

713: Καθαιρείται του θρόνου με τύφλωση μέσα στον ιππόδρομο που βρισκόταν για την παρακολούθηση αγώνων ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Φιλιππικός Βαρδάνης. Ο Βαρδάνης ήταν γιος του Αρμενικής καταγωγής πατρίκιου Νικηφόρου από το θέμα της Περγάμου (Σήμερα περιοχή της Σμύρνης με το όνομα Bergama). Είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτορας το 711 με την βοήθεια τον Μονοθελητών (η συνέχεια των Μονοφυσιτών) και των Χαζάρων αποκεφαλίζοντας τον μέχρι τότε αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β΄ τον Ρινότμητο. Αν και στρατιωτικός ασχολήθηκε περισσότερο με τα θρησκευτικά θέματα. Καθαίρεσε τον πατριάρχη Κύρο και στην θέση του τοποθέτησε τον μονοθελητή Ιωάννη ΣΤ΄. Συγκάλεσε Σύνοδο που καταδίκασε την ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδο η οποία είχε καταδικάσει τον Μονοθελητισμό και Μονοενεργητισμό. Το 712 ο Βούλγαρος χάνος Τέρβελ (σύμμαχος του Ιουστινιανού Β΄) εισέβαλε στην Θράκη και πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη. Ο Φιλιππικός για να αντιμετωπίσει την απειλή μετέφερε στρατεύματα από το θέμα του Οψίκιου (Η ΒΔ περιοχή της Τουρκίας.). Αυτά τα στρατεύματα πέτυχαν μεν τον σκοπό τους, αλλά το 713 και ενώ βρισκόταν στην Θράκη στασίασαν. Αξιωματικοί τους μπήκαν στην Κωνσταντινούπολη και τύφλωσαν μέσα στον Ιππόδρομο τον Φιλιππικό. Τον διαδέχθηκε ο αρχιγραμματέας του Αρτέμιος με το όνομα Αναστάσιος Β΄.


1836: Ιδρύονται τα Εμπορικά Επιμελητήρια με διάταγμα του Όθωνα. Τα τρία πρώτα είναι στο Ναύπλιο, την Πάτρα και την Σύρο. Κριτήριο για την ίδρυσή τους ήταν η ύπαρξη σ’ αυτές τις πόλεις εμποροδικείων. Στο διάταγμα υπάρχει πρόβλεψη σύστασης Εμπορικών Επιμελητηρίων και σε άλλες πόλεις όπου «υπάρχει εμπόριον σημαντικόν». Στην Αθήνα ιδρύεται η Εμπορική Εταιρεία (η σημερινή Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας). Η ραχοκοκαλιά του Οργανισμού τους παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα: Είναι Δημόσια Υπηρεσία με αιρετή Διοίκηση από τα μέλη τους που είναι οι τοπικοί έμποροι, ενώ αντιπρόσωποί τους είναι η Διοίκηση της Εμπορικής Εταιρείας. Η διαφορά ήταν ότι πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήταν ο Νομάρχης, στην Εταιρεία προήδρευε ο Γραμματέας των Εσωτερικών και ότι έδινε την δυνατότητα επιλογής μελών (από τα εκλεγέντα και προτεινόμενα) στο κράτος.


1899: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Johann Strauss Sohn. Όπως και ο πατέρας του ήταν συνθέτης κυρίως ελαφράς μουσικής. Συνέθεσε πάνω από 500 βαλς, πόλκες και καντρίλιες. Από τις γνωστότερες συνθέσεις του είναι τα κύματα του Δουνάβεως και η τριτς τρατς πόλκα, που έχουν χιλιοχρησιμοποιηθεί σαν μουσικά σήματα, ή μουσικές επενδύσεις ταινιών, κινουμένων σχεδίων κλπ. Όπως έχει γραφτεί, η Βιέννη θα ήταν χωρίς τους Στράους, ότι η Αυστρία χωρίς τον Δούναβη.


1927: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας που θα αντικαταστήσει το θνησιγενές, όπως έμεινε, Σύνταγμα του Θ. Πάγκαλου. Η σημαντικότερη αλλαγή από το Σύνταγμα του 1911, που υπήρχε και στο θνησιγενές, είναι το πολίτευμα της χώρας. Από Βασιλευομένη Δημοκρατία γίνεται Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία μετά το δημοψήφισμα του 1924. Ένα από τα ουσιώδη νέα στοιχεία του Συντάγματος είναι η αρχή της δεδηλωμένης που είχε εισαγάγει άτυπα ο Χ. Τρικούπης από το 1875. Αυτό το Σύνταγμα θα καταργηθεί πραξικοπηματικά την 10.10.1935 και θα επανέλθει σε ισχύ πάλι στο Σύνταγμα του 1911.


1929: Πεθαίνει σε ηλικία 40 ετών από φυματίωση, από την οποία υπέφερε από ηλικία 14 ετών, ο Φραντς Κάφκα (Franz Kafka). Γερμανόφωνος Τσέχος με Εβραϊκή καταγωγή συγγραφέας, από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Το συγγραφικό του έργο είναι νουβέλες και διηγήματα. Στο site Kafka Project θα βρείτε έργα του και χειρόγραφα όπως και τρία μικρά κομμάτια μεταφρασμένα στα ελληνικά. Αρκετά έργα του υπάρχουν στο project Gutenberg.

«Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας.»
«Στη μάχη ανάμεσα σε σένα και τον κόσμο, υποστήριξε τον κόσμο.»


1941: Σε μια συνδυασμένη επιχείρηση η Γερμανική αεροπορία ισοπεδώνει το χωριό Κάντανος Χανίων. Αμέσως μετά η ομάδα εκτελεστών του Κοντομαρί εισβάλει στο χωριό πυρπολεί όλα τα κτίρια και σκοτώνει όλους τους κατοίκους του. Δικαιολογία ότι σκότωσαν κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης, Γερμανούς στρατιώτες. Κλικ στην εικόνα για να δείτε τις δικές τους επιγραφές, στο σημερινό μνημείο της Κάντανου, όπως τις έγραψαν αυτοί, τότε, στην είσοδο και την έξοδο του χωριού.


1963: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο Τούρκος συγγραφέας Ναζίμ Χικμέτ. Έγραψε ποιήματα, σενάρια, νουβέλες, απομνημονεύματα. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από πενήντα γλώσσες. Η Τουρκία μετά θάνατον του έδωσε πάλι την τουρκική υπηκοότητα που του είχε αφαιρέσει το 1951 επειδή ήταν κομμουνιστής. Διαβάστε κάποια έργα του μεταφρασμένα στα Ελληνικά.

Και να, τι θέλω τώρα να σας πω.


1973: Το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο του κόσμου, το Tupolef TU-144, καταστρέφεται κατά την διάρκεια πτήσης επίδειξης στο air-show του Παρισιού. Ήταν ευθέως ανταγωνιστικό του Αγγλογαλλικού Concorde το οποίο, όπως διαδίδεται είχε αντιγράψει σε πολλά σημεία καταφέρνοντας ταυτόχρονα να βγεί, έστω με βραχεία κεφαλή, πρώτο στην παραγωγή. Ήταν σαφώς ταχύτερο, τόσο σε μέγιστη ταχύτητα όσο και σε ταχύτητα ταξιδιού. Είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών (150 έναντι 108) και ήταν κερδοφόρο σχεδόν σε όλες τις πτήσεις του, σε αντίθεση με το Concorde που δεν μπόρεσε να γίνει κερδοφόρο ποτέ σε καμία πτήση. Υπερείχε και σε πολλές άλλες λεπτομέριες. Το Concorde είχε σαφή υπεροχή στην ποιότητα της πτήσης (σταθερότητα, θόρυβος, ευκολία χειρισμού τόσο στην διάρκεια της πτήσης όσο, ιδιαίτερα, στην διαδικασία προσγείωσης, απογείωσης). Το μεγάλο μειονέκτημα (εκ γενετής ή επίκτητο παραμένει άγνωστο) του TU-144, που οδήγησε στην διακοπή της παραγωγής του το 1983, ήταν η συχνότητα των βλαβών του. Σε 180 ώρες πτήσης είχε παρουσιάσει 226 βλάβες, από τις οποίες το 1/3 ενώ ήταν σε πτήση. Η συχνότητα αλλά και το είδος των βλαβών είχαν αναγκάσει τον κατασκευαστή του Αλεξέι Τουπόλεφ με δυο υφυπουργούς αερομεταφορών (που είχαν τις σχετικές γνώσεις), να επιθεωρούν από κοινού κάθε TU-144, για να του δώσουν άδεια πτήσης για εκείνη την μέρα και μόνο. Τελικά το όνειρο των υπερηχητικών επιβατικών πτήσεων, έμεινε άπιαστο, για όλο τον κόσμο, μέχρι δραματικών νεώτερων εξελίξεων της τεχνολογίας που θα επιτρέψουν σε αυτές τις πτήσεις να είναι ασφαλείς και κερδοφόρες.


1989: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης του Ιράν Ρουχολάχ Χομεϊνί γνωστός σαν Αγιατολάχ. Είχε καταλάβει την εξουσία το 1979 ανατρέποντας τον Σάχη (βασιλιά) Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί που είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα (στην πραγματικότητα στρατιωτική επιχείρηση Αμερικής – Αγγλίας), ανατρέποντας την κυβέρνηση Μοσαντέκ. Έκανε το Ιράν το πρώτο θεοκρατικό κράτος στον κόσμο, κάνοντας την Δύση αντίπαλό του. Το 1980 δέχτηκε επίθεση από το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν που μετατράπηκε σε μακροχρόνιο πόλεμο (τελείωσε το 1988) με μισό εκατομμύριο νεκρούς στρατιώτες και άλλους τόσους αμάχους και από τις δυο πλευρές. Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί με αυτόν το πόλεμο όχι μόνο συσπείρωσε και εδραίωσε το θεοκρατικό του κράτος, αλλά το έκανε πρότυπο για παρόμοιες κινήσεις σε άλλα Ισλαμικά κράτη. Είναι ο δημιουργός (από την πλευρά των Ισλαμιστών) του σημερινού Ισλαμικού τόξου.


2001: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο μεξικανός Antonio Rodolfo Quinn-Oaxaca, ή Άντονι Κουίν. Ο «Έλληνας» Ζορμπάς.

«Τι σημασία έχει το τι πέρασα; Σημασία έχει μόνο ποιος είμαι. Και εγώ είμαι γλύπτης, ζωγράφος, αλαζονικό κάθαρμα. Είμαι Μεξικανός, Ιρλανδός, Ινδιάνος, Αμερικανός, Ιταλός, Ελληνας, Ισπανός, Κινέζος, Εσκιμώος, μουσουλμάνος. Είμαι όλα αυτά και πολλά άλλα. Και πολύ λιγότερα. Πάνω απ΄ όλα όμως είμαι καλλιτέχνης. Αυτή ήταν η αρχή μου και αυτό θα είναι το τέλος μου…».


2006: Η Βουλή του Μαυροβουνίου διακηρύσσει την ανεξαρτησία της χώρας διαλύοντας έτσι την Ένωση Κρατών Σερβίας και Μαυροβουνίου. Η Ένωση είχε δημιουργηθεί την 28 Απριλίου 1992 μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Είχε αποφασισθεί μετά από δημοψήφισμα στο οποίο οι “ενωτικοί” είχαν κερδίσει με 95,96% (αποχή 34%) Η απόσχιση του έγινε πάλι μετά από δημοψήφισμα  και είχε υπερψηφισθεί με 55.5% (αποχή 13,5%). Το όριο που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εγκρίνει την απόσχιση ήταν το 55%. Τι λόγο είχε η ΕΕ στην απόσχιση του Μαυροβουνίου; Τον προηγούμενο χρόνο (το 2005) είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις της Ένωσης που, μετά τους πολέμους του διαμελισμού, ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση, για ένταξή της στην ΕΕ. Αυτή ήταν που καλλιέργησε τη διχαστική φήμη ότι θα δεχόταν το Μαυροβούνιο αν ήταν ανεξάρτητη χώρα, ενώ θα απέρριπτε την Σερβία για την οποία εκκρεμούσαν πολλές διεθνείς κυρώσεις και αποκλεισμοί λόγων της αντίδρασής της στον διαμελισμό της, στον οποίο είχε πρωτοστατήσει η ΕΕ. Οι υποσχέσεις παρέμειναν υποσχέσεις και τόσο το Μαυροβούνιο όσο και η Σερβία συνεχίζουν να είναι υποψήφια μέλη της.


←2 Ιουνίου

4 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.