Σαν σήμερα 4 Ιουνίου

Διεθνής ημέρα αθώων παιδιών θυμάτων επιθετικότητας.


1798: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Giacomo Casanova. Βενετσιάνος συγγραφέας, τυχοδιώκτης, χαρτοπαίκτης, αλλά στην ιστορία έμεινε και έγινε συνώνυμο του υπέρτατου γυναικά. Το συγγραφικό του έργο, η αυτοβιογραφία του, όλη κι’ όλη, μπορεί λογοτεχνικά να μην είναι κάτι το αξιόλογο, αλλά είναι πολύτιμο για την περιγραφή των ηθών και εθίμων της εποχής.  Το 2010 το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας την απέκτησε, έπειτα από συμφωνία με τον τελευταίο ιδιοκτήτη, έναντι του ποσού των € 7  εκ. Όσοι ιστορικοί του αθλήματος, μπορείτε να εντρυφήσετε στις 3.700 σελίδες του.


1878: Υπογράφεται η Σύμβαση της Κύπρου μεταξύ Μ. Βρετανίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτή δίδεται ο έλεγχος της Κύπρου στη Μ. Βρετανία, ενώ η κυριότητα παραμένει στην Τουρκία. Η σύμβαση δεν είναι ισχυρή γιατί ήταν μυστική, δωροδοκία στην ουσία, για την εξασφάλιση της υποστήριξης των Άγγλων προς την Τουρκία, κατά την διάσκεψη που υπογράφτηκε η Συνθήκη του Βερολίνου. Η Σύμβαση αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε επίσημα ποτέ. Το κείμενό της, υπάρχει «από διαρροές» εκ των έσω για να δικαιολογηθεί η παρουσία της Μ. Βρετανίας στο νησί. Υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπως και το μετέπειτα (1 Ιουλίου) συνημμένο παράρτημα που διευκρινίζει λεπτομέρειες.


1917: Σε εκτέλεση της διαθήκης του Ουγροαμερικανού εκδότη Ιωσήφ Πούλιτζερ γίνεται η πρώτη απονομή βραβείων Pulitzer. Απονέμονται κάθε χρόνο σε άτομα, ομάδες, εφημερίδες, περιοδικά και δημοσιογραφικούς οργανισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών που διακρίθηκαν σε κάποιον τομέα της ενημέρωσης.


1920: Υπογράφεται η Συνθήκη του Τριανόν ανάμεσα σε 16 χώρες/νικήτριες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από την μια και την Ουγγαρία από την άλλη πλευρά. Σύμφωνα με αυτή η Ουγγαρία γίνεται αυτόνομο κράτος διαχωριζόμενη από την μέχρι τότε Αυστροουγγρική αυτοκρατορία. Περιορίζεται στο 28% των εδαφών που είχε προ του πολέμου (93.0732 χλμ. από 325.4112 χλμ.) και στο 36% του πληθυσμού της (7,6 εκ. από 20.9 εκ. κατοίκους). Επίσης περιορίζει τον στρατό της σε 35.000 άνδρες ενώ το ναυτικό παύει να υπάρχει. Το τελευταίο είχε πάψει να έχει λόγο ύπαρξης εκ των πραγμάτων μια και η χώρα έπαυσε να έχει διέξοδο σε θάλασσα.
Συγκεκριμένα:
Η Κροατία και Σλοβενία παραχωρούνται και τύποις στην Γιουγκοσλαβία. Οι Κροάτες και Σλοβένοι είχαν ήδη συνυπογράψει την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας από το 1917.
Η Σλοβακία που παραχωρείται στην Τσεχία δημιουργώντας (αναγνωρίζοντας στην ουσία) την Τσεχοσλοβακία που είχε διακηρύξει την ανεξαρτησία της σαν μία χώρα από την 28η Οκτωβρίου 1918.
Μέρος της Τρανσυλβανίας που παραχωρείται στη Ρουμανία.
Η Συνθήκη πήρε το όνομά της από το Grand Trianon Palace στις Βερσαλίες.


1989: Η πλατεία Tiananmen στο Πεκίνο είναι γεμάτη με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν ξεκινήσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τους από τις 15/04 ζητώντας μεταρρυθμίσεις. Τα τανκς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού εισβάλουν στην πλατεία και σκοτώνουν από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες διαδηλωτές. Κανείς δεν έμαθε έστω και περίπου τον αριθμό των νεκρών. Πάνω από 100.000 συλλαμβάνονται. Όχι μόνο διαδηλωτές αλλά και από αυτούς που είχαν δείξει συμπάθεια ή κατανόηση στα αιτήματα των συγκεντρωμένων. Μεταξύ αυτών αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη μέχρι και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος. Το, στην ουσία, πραξικόπημα ήταν έργο του σκληροπυρηνικού Προέδρου της χώρας Λι Πεγκ.


2001: Καταλήγει μετά από 4 μέρες που ήταν σε κώμα ο τριαντάχρονος Σάχης (βασιλιάς) του Νεπάλ Ντιπεντρα. Οι συνθήκες θανάτου του όπως και όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας (10 στο σύνολο) περίεργες (;), μυστηριώδεις (;), εξάπτουν την φαντασία για κάθε είδους σενάρια συνωμοσίας. Στο ετήσιο οικογενειακό πάρτυ στα ανάκτορα δολοφονούνται την 1η Ιουνίου εννέα άτομα της βασιλικής οικογένειας (οι πιο στενοί συγγενείς του). Δολοφόνος τους σύμφωνα με την ειδησεογραφία ήταν ο ίδιος ο Ντιπέντρα που στο τέλος αυτοπυροβολείται. Σαν επιχείρημα σύμφωνα πάντα με την ειδησεογραφία ήταν η άρνηση των γονέων του να εγκρίνουν τον γάμο του με την αγαπημένη του. Μάλλον αστεία δικαιολογία μετά από τα στοιχεία που προέκυψαν. Για τον φόνο των μελών της βασιλικής οικογένειας χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με την βαλλιστική έρευνα, τέσσερα διαφορετικού τύπου όπλα. Ο ίδιος ο Ντιπεντρα είχε δυο σφαίρες στο κεφάλι με σημείο εισόδου από την δεξιά πλευρά ενώ ήταν αριστερόχειρας. Φρουρά δεν υπήρχε (ούτε ένας σωματοφύλακας για δείγμα). Ανακηρύχθηκε βασιλιάς ενώ εννοείται βρισκόταν σε κώμα την 1η Ιουνίου αμέσως μετά την σφαγή (από ποιους ανακηρύχθηκε;). Ο θείος του, Γκυανεντρα, αδελφός του πατέρα του και βασιλιά μέχρι την ημέρα της σφαγής, παρά το ότι ήταν προσκεκλημένος δεν παρευρέθηκε. Ο Γκυανεντρα μετά τον θάνατο του Ντιπεντρα έγινε ο νέος Σάχης της χώρας. Την 28η Μαΐου 2008 η χώρα κατάργησε την θεοκρατική βασιλεία και έγινε προεδρική Δημοκρατία.


2006: Οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλού Βασίλης Παλαιοκώστας και το πρωτοπαλίκαρό του Αλκέτ Ριτζάι πραγματοποιούν την θεαματικότερη απόδραση που έγινε σε Ελληνικές φυλακές. Διαφεύγουν με ελικόπτερο από τον προαύλιο χώρο. Το ελικόπτερο θα προσγειωθεί στο νεκροταφείο Σχιστού απ΄ όπου θα φύγουν με μηχανές τύπου enduro. Είναι από τις περιπτώσεις που η πραγματικότητα ξεπερνάει την φαντασία. Τα πράγματα ξέφυγαν από τον χώρο της λογικής και της σοβαρότητας, όταν οι ίδιοι που είχαν ξανά συλληφθεί δραπέτευσαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο την 22 Φεβρουαρίου 2009, κάνοντας παγκόσμια πρωτιά. Για να ακριβολογούμε όχι ακριβώς τον ίδιο. Αυτή την φορά το ελικόπτερο δεν προσγειώθηκε αλλά τους πέταξε ανεμόσκαλα για μια πιο θεαματική απόδραση. Όσο για την εταιρεία που διαχειριζόταν το ελικόπτερο το διαφημιστικό της σποτ είχε πέσει διάνα: Αποδράστε με τα ελικόπτερα της …… με απόλυτη ασφάλεια ….


←3 Ιουνίου

5 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.