Σαν σήμερα 5 Ιουνίου

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.


1825: Δολοφονείται στον ενετικό πύργο της Ακρόπολης, μετά από βασανιστήρια, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Δολοφόνοι του, το πρώην πρωτοπαλίκαρό του ο Ι. Γκούρας και ηθικός αυτουργός ο Ι. Κωλέττης. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έχοντας σχέδιο να εξοντώσει όλους τους καπεταναίους του αγώνα, αφού είχε πεισθεί ότι δεν της χρειαζόταν πλέον, αρχικά υποβαθμίζει τον αρχιστράτηγο Ανδρούτσο σε χιλίαρχο. Ο Κωλέττης τον επικηρύσσει με 5.000 γρόσια. Μετά τον συλλαμβάνουν με την υπόσχεση να μην πάθει απολύτως τίποτε. Μόλις παραδίδεται τον μεταφέρουν στην Ακρόπολη. Ο Κωλέττης στέλνει συνθηματικά την εντολή εκτέλεσής του στον Γκούρα:«Πούλα γρήγορο το λάδι για να μη πέσει η τιμή του και χαθεί». Σκηνοθετούν την δολοφονία του κρεμώντας ένα σκοινί από το παραθυράκι του ενετικού κάστρου για να φανεί σαν ατύχημα ενώ αυτός προσπαθούσε να αποδράσει. Τα βασανιστήρια που προηγήθηκαν ήταν για να τους αποκαλύψει που είχε κρυμμένο τον «θησαυρό» του. Αυτή την τύχη είχε ο 35χρονος ήρωας τη Γραβιάς στα χέρια των προδοτών του αγώνα. Η ρετσινιά του προδότη που του είχαν κολλήσει άρχισε να αίρεται σταδιακά. Το πρώτο βήμα, έστω και πλάγιο, ήταν η απονομή στρατιωτικής σύνταξης στην χήρα του Ελένη το 1863. Το 1865 μεταφέρθηκαν τα οστά του με κάθε επισημότητα στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν η επίσημη αναγνώριση της προσφοράς του στην Επανάσταση του ’21. Τα οστά του τελικά μεταφέρθηκαν στην γενέτειρά του Πρέβεζα την 15η Ιουλίου 1947 και τοποθετήθηκαν στην βάση του αγάλματός του στην πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου.


1883: Ξεκινάει το πρώτο δρομολόγιο του Orient Express από το Παρίσι με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Το Orient Express ήταν επιβατηγό τραίνο με κύριο χαρακτηριστικό την μεγαλύτερη πολυτέλεια και άνεση που γνώρισε ποτέ μαζικό μεταφορικό μέσο. Είχε δωμάτια με κρεβάτια (wagon-lits) και εστιατόριο/καφέ. Στη διάρκεια του ταξιδιού, που διαρκούσε περίπου 80 ώρες περιλαμβανόταν διάφορες ατραξιόν μέχρι και show. Τα πρώτα δρομολόγια δεν ήταν και τόσο εξπρές. Το τραίνο που ξεκινούσε από το Παρίσι τερμάτιζε στο Γκιουργκιού της Ρουμανίας. Πέρναγαν με φέρυ τον Δούναβη φτάνοντας στο Ρούσε της Βουλγαρίας. Εκεί επιβιβαζόταν σε άλλο τραίνο με το οποίο έφταναν στην Βάρνα. Από εκεί πάλι, με φέρυ, έφταναν στην Κωνσταντινούπολη. Το πρώτο πραγματικά εξπρές δρομολόγιο προς Κωνσταντινούπολη έγινε την 1η Ιουνίου 1889. Τα δρομολόγια (δυο φορές την εβδομάδα) συνεχίστηκαν μέχρι και το 1977, με αρκετά μεγάλα διαλείμματα (λόγω πολέμων).  Η εταιρεία που εκμεταλλευόταν το δρομολόγιο είχε δημιουργήσει και αρκετά εναλλακτικά. Η καθιέρωση του αεροπλάνου σαν μεταφορικού μέσου μεγάλων αποστάσεων και των τραίνων υψηλής ταχύτητας για τις μεσαίες αποστάσεις δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην πολυτελή μαζική μετακίνηση. Το Οριάν Εξπρές πέρασε στην ιστορία έχοντας εμπνεύσει αρκετούς δημιουργούς: Η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το “Έγκλημα στο Orient Express” που αργότερα φιλμογραφήθηκε και ξανασκηνοθετήθηκε για την TV. Το φιλμ “Από την Ρωσία με αγάπη” έχει αρκετές σκηνές δράσης του Τζέημς Μποντ μέσα στο τραίνο. Ο Φιλέας Φογκ παίρνει το τραίνο στην Κωνσταντινούπολη στον “Γύρο του κόσμου σε 80 μέρες”. Ειδικά σε φιλμ υπάρχουν πάρα πολλές ταινίες με θέμα το συγκεκριμένο τραίνο, η με γυρίσματα σε αυτό.


1914: Με τον Νόμο 272/5.6.1914 παραχωρείται η νήσος Σάσων από την Ελλάδα στην Αλβανία. Η Σάσων ανήκει στα Ιόνια νησιά που είχαν παραχωρηθεί από την Αγγλία στην Ελλάδα με την Συνθήκη του Λονδίνου το 1864. Μετά από πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, το νησί που ελέγχει στρατηγικά την είσοδο του μεγαλύτερου κόλπου και λιμανιού της Αλβανίας, την Αυλώνα, παραχωρήθηκε αμαχητί από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα.


1916: Ξεσπάει η Αραβική Επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η έκταση της επανάστασης ήταν από την Αλέπο της Συρίας μέχρι το Άντεν της Υεμένης. Υποκινήθηκε και υποδαυλιζόταν συνεχώς από τους Άγγλους που βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) να αποσπάσουν αυτό το κομμάτι από την Τουρκία. Είναι πασίγνωστη η συνεισφορά στην επανάσταση του Άγγλου αξιωματικού Τόμας Έντουαρντ Λώρενς που έμεινε γνωστός σαν Λώρενς της Αραβίας. Οι Άγγλοι έφτασαν στο σημείο να τους σχεδιάσουν την σημαία για να νοιώσουν ότι πολεμούν για ένα νέο ανεξάρτητο κράτος. Η υλική βοήθεια ήταν τόσο σε πολεμικό υλικό (όπλα, πυρομαχικά), όσο και σε άμεση στρατιωτική βοήθεια κατά την διάρκεια των μαχών σε παραθαλάσσια μέρη από το Αγγλικό πολεμικό ναυτικό. Οι μάχες σταμάτησαν τον Ιανουάριο του 1919 με πλήρη επικράτηση των Αράβων. Οι Άγγλοι και Γάλλοι αναίρεσαν την αρχική συμφωνία και διαίρεσαν την περιοχή σε πολλές χώρες.


1932: Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου που είχε ζωή μόλις 10 ημερών και αναλαμβάνει πάλι το σχηματισμό Κυβέρνησης, ο προκάτοχος της, Ελευθέριος Βενιζέλος. Η αντιμετώπιση της πτώχευσης του 1932 δεν ήταν για τον καθένα και ας λέγονταν Παπαναστασίου. Θα την διαδεχθεί, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, που δεν δίνουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, κυβέρνηση συνασπισμού των αντιβενιζελικών κομμάτων υπό τον Π. Τσαλδάρη.


1942: Οι εκτελέσεις στο σκοπευτήριο Καισαριανής. Οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν 9 πατριώτες σε αντίποινα για σαποτάζ στην σιδηροδρομική γραμμή για την Λάρισα στο ύψος των Αχαρνών. Εκτελέσθηκαν άτομα που είχαν συλληφθεί με διαφορετικές κατηγορίες και δράσεις:
Ακύλας Μιχάλης: Ποιητής, διηγηματογράφος, επισμηναγός της Ελληνικής Αεροπορίας. Συνελήφθη για απόπειρα απόδρασης από την Ελλάδα.
Αναγνωστόπουλος Γεώργιος: Εργάτης. Συνελήφθη για απόπειρα απόδρασης από την Ελλάδα.
Γιαγκουδάκης Δημήτριος: Ναυτικός. Συνελήφθη σαν ο καπετάνιος του καϊκιού που θα μετέφερε τους υπόλοιπους εκτός Ελλάδας.
Θυμαράς Παναγιώτης: Ναύτης. Το … πλήρωμα του ιστιοφόρου του Γιαγκουδάκη.
Ιρινιάν Αράμ: Για αντιστασιακή δράση.
Καζάκος Ηλίας: Υποπλοίαρχος του Λιμενικού. Συνελήφθη για απόπειρα απόδρασης από την Ελλάδα.
Κιριλίδης Οράτιος.
Κωστούλας Γεώριος: Υποπλοίαρχος του Λιμενικού. Συνελήφθη για απόπειρα απόδρασης από την Ελλάδα.
Μοσχόπουλος Νικόλαος: Φοιτητής. Παράνομη έκδοση εφημερίδας.
Ήταν οι πρώτες εκτελέσεις σ’ αυτόν τον χώρο. Από τότε το σκοπευτήριο έγινε συνηθισμένος τόπος εκτέλεσης πολλών πατριωτών με αποκορύφωμα την εκτέλεση των 200 το 1944.
Η λεπτομερής περιγραφή αυτής της πρώτης ομαδικής εκτέλεσης έχει γίνει από τον, φίλο του Ακύλα, Αντρέα Εμπειρίκο στο ανέκδοτο ακόμη βιβλίο του «Der Sonderführer Nikolaus Schultz». Το γραπτό αναφέρεται στα έργα και ημέρες στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της κατοχής, του εθνικοσοσιαλιστή “ειδικού αξιωματικού” Nikolaus Schultz. Το περιεχόμενο του γραπτού είναι και ο λόγος της μη έκδοσής του. Αυτός ήταν ο διοικητής του εκτελεστικού αποσπάσματος. Είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για την στάση των Ελλήνων αξιωματικών απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, τόσο που θεωρούσε ότι θα μπορούσαν να είναι στρατιώτες της Wermacht.


1967: Ο πόλεμος των 6 ημερών. Το Ισραήλ με αιφνιδιαστικό κτύπημα (σιδερένια γροθιά) επιτίθεται ταυτόχρονα σε όλες τις αραβικές χώρες που συνορεύει (Αίγυπτο, Ιορδανία, Συρία). Το αποτέλεσμα είναι μια στρατιωτική νίκη σε όλα τα μέτωπα. Μέσα σε έξι ημέρες κατέλαβε τη λωρίδα της Γάζας, τη χερσόνησο του Σινά, τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα υψώματα του Γκολάν.


1968: O Robert F. Kennedy υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, τραυματίζεται θανάσιμα από τον Σιρχάν Σιρχάν*. Πεθαίνει την επόμενη μέρα σε ηλικία 42 ετών. Ήταν αδελφός του επίσης δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ Τζων Κένεντυ. Με την δεύτερη δολοφονία έγινε παγκόσμια σαφές (δηλώθηκε) ότι στις αστικές δημοκρατίες ή η πολιτική εξουσία θα εξυπηρετεί και θα υπακούει σε κάποια από τα οργανωμένα συμφέροντα ή θα αλλάζει με κάθε τρόπο. Ακόμη και αν το όνομα είναι Κένεντυ. Και πολιτική είναι να μπορείς να διατηρείς την εξουσία χωρίς να θίγεις κάποια απ’ αυτά, που πολλές φορές τα συμφέροντά τους είναι αντικρουόμενα.
* Για την ιστορία: Ο Σιρχάν ήταν μπροστά από τον Ρ. Κένεντυ όταν τον πυροβόλησε με το πιστόλι-παιχνίδι των 22mm. Η μοιραία σφαίρα ήταν αυτή που δέχθηκε το θύμα πίσω από το αυτί του. Η βαλλιστική έρευνα ήταν από τότε σε θέση να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει απόλυτα την προέλευση της κάθε σφαίρας ακόμη και αν είχε ριχθεί από ακριβώς ίδιο όπλο. Ο γιος του Ρ. Κένεντυ, Ρόμπερτ Κένεντυ Τζούνιορ (δικηγόρος και καθηγητής πανεπιστημίου) πιστεύει ακράδαντα ότι ο δολοφόνος δεν ήταν ο Σιρχάν. Αυτό δήλωσε όταν ολοκλήρωσε την έρευνά του για τον θάνατο του πατέρα του. Το τελευταίο γεγονός της έρευνας ήταν η 3ωρη συνάντηση και συνομιλία με τον Σιρχάν Σιρχάν το περιεχόμενο της οποίας αρνούνται να αποκαλύψουν και οι δυο. Τα 11 παιδιά του Ρόμπερτ Κένεντυ θέλουν να ξαναγίνει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του πατέρα τους. Ο Σιρχάν αρνείται μέχρι σήμερα να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο που θα διαφώτιζε την υπόθεση επαναλαμβάνοντας συνέχεια «δεν θυμάμαι». Ο 75χρονος σήμερα Σιρχάν, που καταδικάστηκε σε ισόβια, έχει κάνει μέχρι σήμερα 15 αιτήσεις για να του χαριστεί το υπόλοιπο της ποινής οι οποίες λόγω της στάσης του έχουν απορριφθεί όλες. Πολύ πιθανόν αν έλεγε την αλήθεια αποκαλύπτοντας οργανωμένο σχέδιο χειροτέρευε την θέση του ή θα έθετε την ζωή του σε άμεσο κίνδυνο.


1985: Ορκίζεται η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Α. Παπανδρέου μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου. Αυτή η κυβέρνηση θα παραιτηθεί το 1989, έχοντας εξαντλήσει την τετραετία. Τα έργα και ημέρες της ήταν η αιτία για  την μεγαλύτερη πολιτική κρίση μετά την μεταπολίτευση, από τα οικονομικά σκάνδαλά της με κορωνίδα το σκάνδαλο Κοσκωτά. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της ήταν τα νέα «ήθη και έθιμα» που εισήγαγε στην διοίκηση της Ελλάδας, κάνοντας την αυθαιρεσία συνώνυμο της εξουσίας. Σ’ αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό και η βιολογική κάμψη του ιδρυτή και αρχηγού του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου που μετά την περιπέτεια της υγείας του (Χέρφιλντ) και την δημιουργία σοβαρού δεσμού (που κατέληξε σε γάμο) με την ελευθερίων ηθών αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη, είχε χάσει τον έλεγχο τόσο του κόμματος όσο και της κυβέρνησης. Από τις εκλογές που διενεργήθηκαν την 18 Ιουνίου 1989 κανένα κόμμα δεν πήρε την πλειοψηφία των εδρών. Δημιουργήθηκε αναγκαστικά κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον κοινής αποδοχής Τζανή Τζανετάκη.


←4 Ιουνίου

6 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.