Σαν σήμερα 6 Ιουνίου

Διεθνής ημέρα αθλητισμού για την ανάπτυξη και την ειρήνη.


1850: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Λυκούργος Λογοθέτης (πραγματικό όνομα Γεώργιος Παπλωματάς). Ηγέτης της εξέγερσης της Σάμου και πολιτικός.


1933: Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου (η πρώτη ήταν το 1920). Ο Ελ. Βενιζέλος με την σύζυγό του Έλενα επιστρέφοντας σπίτι τους την 11η μμ από το σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα, στο οποίο βρισκόταν για επίσκεψη, δέχονται δολοφονική επίθεση από αγνώστους. Στην επίθεση συμμετείχαν δυο αυτοκίνητα. Το ένα ακινητοποίησε το όχημα ασφαλείας του Εθνάρχη, στο οποίο βρισκόταν οι αστυφύλακες Γυπαράκης, Λεμπιδάκης και Μαρκάκης. Το άλλο καταδίωκε το αυτοκίνητο που επέβαινε το ζεύγος πυροβολώντας διαρκώς. Η καταδίωξη είχε διάρκεια μισής ώρας μέχρι που ο τραυματίας από τις σφαίρες οδηγός του Βενιζέλου Ιωάννης Νικολάου κατάφερε να ξεφύγει οριστικά από τους διώκτες τους παρά το σκασμένο λάστιχο της Packard. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για να εισαχθούν εκεί: Η Έλενα, που είχε τραυματιστεί στο γοφό από τρεις σφαίρες και στην ωμοπλάτη από μία από τις πάνω από 40 που διέτρησαν το αμάξωμα παρά την προσπάθεια του συζύγου της να την προστατεύσει ρίχνοντας την από τον πρώτο πυροβολισμό στο δάπεδο μπροστά από τα πίσω καθίσματα, ο οδηγός και ο σωματοφύλακας Γιάννης Μαρκάκης. Ο άτυχος της υπόθεσης ήταν ο σωματοφύλακας που κατέληξε την επόμενη μέρα. Ο τύπος της επόμενης μέρας έγραφε το μακρύ του και το κοντό του. Η “Ελληνική”, όργανο του Μεταξά έγραφε ότι είναι υπέρτατη θεία δίκη οι τύραννοι να πληρώνουν με το αίμα τους. Αλλά αφού γλύτωσε καλά θα έκανε να φύγει από την Ελλάδα. Την 8η Ιουνίου επανήλθε, βλέποντας ότι ο Βενιζέλος δεν άκουσε την συμβουλή της και παρότρυνε τους Έλληνες να επανέλθουν με μεγαλυτέραν ορμήν. Ο ανακριτής Τζωρτζάκης που έχει αναλάβει την υπόθεση συλλαμβάνει τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων και τον διοικητή της Γενικής Ασφαλείας Ι. Πολυχρονόπουλο. Ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι η επίθεση πρέπει να έγινε από κομουνιστές. Η αστυνομία «δεν μπορεί» να βρει τον καταζητούμενο λήσταρχο Καραθανάση που συμμετείχε στην επίθεση μαζί με αστυνομικούς, αλλά τον βρήκαν οι πολίτες και τους τον παρέδωσαν. Η πορεία της ανάκρισης αλλάζει τροπή ακαριαία, αφαιρώντας την υπόθεση από τον ανακριτή, όταν ο τελευταίος ανακαλύπτει ότι δύο στελέχη του Λαϊκού κόμματος, που ήταν κυβέρνηση, εμπλέκονταν στην υπόθεση:  τον βουλευτή Π. Μαυρομιχάλη και τον πρώην υπουργό και αργότερα επί κατοχής δοσίλογο πρωθυπουργό Ι. Ράλλη. Παραπέμπονται σε δίκη μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι.


1944: Η πρώτη μέρα της απόβασης της Νορμανδίας. Αρχίζει η επιχείρηση «Overlord» (Ηγεμόνας), με την οποία τα συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Νορμανδία. Η επιχείρηση είχε εγκριθεί από την ηγεσία των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας την 17.08.1943 στην Διάσκεψη του Κεμπέκ. Σε απόσταση αναπνοής (6 Km) οι Γερμανικές δυνάμεις του Καλαί δεν μετακινούνται ούτε την ημέρα της απόβασης, αφήνοντας τους συμμάχους να αναπτυχθούν και λέγοντας δικαιολογίες στο Χίτλερ ότι ήταν επίθεση αντιπερισπασμού. Ο Ρόμελ παρ’ όλο που είχε ειδοποιηθεί μέρες νωρίτερα για την απόβαση, είχε πάρει την απόφασή του. Για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η κίνηση ματ κατά του άξονα. Πιεζόμενος από τους Σοβιετικούς στο Ανατολικό μέτωπο, με δεύτερο μέτωπο από Νότο στην Ιταλία, η δημιουργία τρίτου μετώπου από τα δυτικά, οδήγησε σε επιχειρησιακό αδιέξοδο την Γερμανία, αποκλείοντας κάθε σκέψη επιτυχημένης άμυνας. Με αυτή την κίνηση το τέλος του άξονα ήταν προδιαγεγραμμένο και αναπόφευκτο. Η απόφαση του Ρόμελ ήταν να το επιταχύνει με κάθε τρόπο και με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες από κάθε πλευρά.


1944: Εκτελούνται στα Διαβατά Θεσσαλονίκης από τις Γερμανικές αρχές κατοχής 101 Έλληνες κρατούμενοι σαν αντίποινα για εκτροχιασμό τραίνου και άλλες αντιστασιακές πράξεις. Η εκτέλεση έγινε στο 9ο χλμ της Παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας στην διασταύρωσή της με την  Ε.Ο για Κιλκίς (σημερινός Δήμος Παύλου Μελά), όπου είναι και το μνημείο που βλέπετε.


1949: Επιβατηγό αεροπλάνο τύπου Ντακότα (DC-3) που εκτελούσε την πτήση Καβάλα – Αθήνα πέφτει στην περιοχή της Μαλακάσας (θέση Μπούγα, σημερινό Ασπροχώρι). Και οι 22 επιβαίνοντες (18 επιβάτες και τα 4 μέλη του πληρώματος) νεκροί. Το αεροπλάνο ανήκε στην κρατική ΤΑΕ και ήταν το πρώτο αεροπορικό ατύχημα με επιβατηγό αεροπλάνο στην Ελλάδα. Αιτία της πτώσης ήταν η αποκόληση του δεξιού φτερού. Αρχικά είχαν μιλήσει για σαμποτάζ (βόμβα). Αφού αποκλείστηκε αυτό το ενδεχόμενο, είπαν για κεραυνό. Ταυτόχρονα η ΤΑΕ τόνιζε προς όλες τις διευθύνσεις τις λίγες ώρες πτήσης που είχε το αεροπλάνο και την άρτια συντήρησή του. Το πόρισμα του Υπουργείου Αεροπορίας με την βοήθεια Αμερικανών εμπειρογνωμόνων ήταν ότι το φτερό απεκολλήθη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο τον Φεβρουάριο είχε συρθεί με το δεξί φτερό κατά την προσγείωσή του πάλι στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Το φτερό είχε κοπεί. Αντικαταστάθηκε με φτερό που αφαιρέθηκε από άλλο άχρηστο αεροπλάνο (σκύλευση). Στην δίκη που ακολούθησε τρία χρόνια μετά το συμβάν, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ολιγόμηνες  ποινές, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.


1961: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Ελβετός ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Καρλ Γιούνγκ, ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας. Είχε αλληλεπιδραστική σχέση με τον Sigmund Freud, ο οποίος τα πρώτα δεκατρία χρόνια της σχέσης τους, του έστελνε όλα τα έργα του για να τα σχολιάζει. Και αργότερα όταν οι επιστημονικές τους απόψεις διχάστηκαν συνέχισαν να επηρεάζουν ο ένας τον άλλο.

Δείξτε μου έναν υγιή και θα σας τον γιατρέψω.

Όταν τον ρώτησε το 1939 ένας επίσκοπος τι βλέπει να είναι το επόμενο βήμα της θρησκείας, απάντησε: Δεν ξέρουμε αν ο Χίτλερ θα φτιάξει ένα νέο Ισλάμ. Είναι ήδη στο δρόμο. Είναι σαν τον Μωάμεθ. Το συναίσθημα στη Γερμανία είναι Ισλαμικό· πολεμοχαρές και Ισλαμικό.


1961: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο πολιτικός, αρκετές φορές υπουργός και μια φορά υπηρεσιακός πρωθυπουργός (6.1.1950-23.3.1950) Ιωάννης Θεοτόκης. Γιος του πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη και αδελφός: Του Νικολάου Θεοτόκη κατηγορούμενου στη δίκη των έξι σαν συνυπεύθυνου για την Μικρασιατική καταστροφή, που εκτελέστηκε, και της Ζαΐρας που ήταν σύζυγος του λογοδότη πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη και μητέρα του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη. Μετά την γερμανική κατοχή είχε υπερασπιστεί τις δοσιλογικές κυβερνήσεις.


1984: Κυκλοφορεί από την Ακαδημία Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης το πασίγνωστο παιχνίδι tetris. Το κυκλοφορήσαν στην αγορά σαν δημιούργημα του τεχνικού που έγραψε το λογισμικό για το παιχνίδι, του Alexey Leonidovich Pajitnov. Ήταν δημιούργημα αρκετών ομάδων επιστημόνων. Ιατρικών, ψυχολογικών, κοινωνιολογικών, νευρολογικών και αρκετών άλλων. Το παιχνίδι έπρεπε να είναι εθιστικό και να δημιουργεί υπάκουους στην ηγεσία πολίτες. Σας δημιουργεί τη συνήθεια να τακτοποιείτε έτσι τα tetra (τα στοιχεία όλα αποτελούνται από τέσσερα τετραγωνάκια) ώστε να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα, να μην αφήνετε κενά και κυρίως να το κάνετε με την άμεση μνήμη, σχεδόν ενστικτώδικα. Το project δεν απέτυχε, οι σοβιετικοί δεν είχαν αρκετούς υπολογιστές.


←5 Ιουνίου

7 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.