Σαν σήμερα 8 Ιουνίου

Παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών.


632: Πεθαίνει ο Μωάμεθ. Ο ιδρυτής της ομώνυμης θρησκείας και της γενικότερης έννοιας του Ισλαμισμού. Μέχρι το θάνατό του είχε προσηλυτίσει και ενώσει όλη την Αραβική Χερσόνησο.


1778: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του τείχους της Αθήνας, που είχε ξεκινήσει την 20η Φεβρουαρίου. Η περίμετρός του ήταν 6 μίλια, το ύψος του ήταν λίγο παραπάνω από 3 μέτρα, πάχος ένα μέτρο και είχε πέντε πόρτες. Για υλικά χρησιμοποιήθηκαν κάθε διαθέσιμη πέτρα ή μάρμαρο που βρισκόταν εκεί κοντά. Κατασκευάστηκε για να προστατευτούν οι κάτοικοι από τις επιθέσεις των Τουρκαλβανών του Πασά του Ευρίπου (Χαλκίδας) Μαξούτ Μπελούμπαση. Ο βοεβόδας και ζαμπίτης της Αθήνας Χατζή Αλή Χασεκής επιβάλει σε όλους τους Αθηναίους την εθελοντική εργασία για το κτίσιμο, δίνοντας ο ίδιος το καλό παράδειγμα με την χειρωνακτική συμμετοχή του, μεταφέροντας πέτρες από τους πελεκητάδες στους κτίστες. Στις πόρτες έβαλε φρουρές που έλεγχαν εισερχόμενους και εξερχόμενους. Με το που τέλειωσε το μάντρωμα των προβάτων του, ο Χασεκής, άρχισε το άρμεγμα. Επέβαλε βαρύτατους φόρους στους Αθηναίους που βίωσαν, στα σχεδόν 20 χρόνια που κράτησε η εξουσία του στην πόλη, τις χειρότερες στιγμές της Τουρκοκρατίας. Ο επίσκοπος Αθηνών Βενέδικτος που είχε το θάρρος να κατακρίνει αυτή την πολιτική του Χασεκή βρέθηκε μια φορά εξόριστος στο Άγιο Όρος. Αντικαταστάθηκε από τον Αθανάσιο Γ΄, ο οποίος και αυτός δεν άντεξε την ληστρική συμπεριφορά του Χασεκή με αποτέλεσμα να βρεθεί και αυτός να μονάζει στο Αγιο όρος. Στην θέση του επανήλθε την 2α Νοεμβρίου 1787 ο Βενέδικτος μετά από παρεμβάσεις Ελλήνων και ξένων). Ο Βενέδικτος ξεκίνησε το ίδιο τροπάριο και έτσι βρέθηκε το 1789 πάλι εξόριστος στο Μάτι Λειβαδιάς. Αυτή την φορά ο Χασεκής μετανιωμένος, ίσως και φοβούμενος μην του φέρουν τον Αθανάσιο, τον κάλεσε να γυρίσει πίσω. Το 1795 ο Χασεκής αποκεφαλίστηκε από απεσταλμένους της Πύλης στην Αθήνα και το κεφάλι του στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου παρέμεινε για τρεις ημέρες στο Τοπ Καπί με χαρτί από κάτω που έγραφε για τα έργα και ημέρες του στην Αθήνα.  Το μεγαλύτερο μέρος του τείχους γκρεμίστηκε το 1834, κατά την διαμόρφωση της Αθήνας σαν πρωτεύουσα του κράτους.


1821: Σε μια από τις πολλές μάχες που έγιναν, κατά την διάρκεια της επανάστασης, στο Κομπότι της Άρτας, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με μια μικρή ομάδα ανδρών κατατροπώνει δύναμη 3500 Τουρκαλβανών. Εκεί σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη «Ἐπληγώθη και ὁ Καραϊσκάκης εἰς τὴν φύση, περιπαίζοντας τοὺς Τούρκους τοὺς γύρισε τὸν κῶλο και πληγώθη.»


1824: Ο Noah Cushing παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον Καναδά για το πρώτο πλυντήριο μάλλινων ρούχων.


1963: Με πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη ιδρύεται η “Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης”. Σύμφωνα με την διακήρυξη από την μια τιμούν τον Γρηγόρη Λαμπράκη που πέθανε την 27η Μαΐου από τα δολοφονικά κτυπήματα ανθρώπων του Ελληνικού παρακράτους και από την άλλη δημιουργούν ένα μηχανισμό αντίστασης σ΄ αυτό το ανεξέλεγκτο, μέχρι εκείνη την ημέρα, κέντρο εξουσίας. Οι λαμπράκηδες όπως λεγόταν τα μέλη αυτής της νεολαίας ήταν αριστεροί ακτιβιστές που πρωτοστάτησαν σε όλους τους αγώνες εναντίον όχι μόνο του παρακράτους αλλά και κάθε είδους αυθαιρεσίας της εξουσίας μέχρι την κατάλυση της δημοκρατίας από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.


1979: Το κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης εκδίδει την ετυμηγορία του για την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Τσαρουχά το 1968. Το θύμα είχε δολοφονηθεί με φριχτά βασανιστήρια. Την επομένη είχαν ανακοινώσει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο ιατροδικαστής Εμμανουήλ Νόνας ήταν αυτός που υπέγραψε το σχετικό πόρισμα. Παρών στην νεκροψία ήταν ο δικαστικός Χριστόφορος Τζανακάκης που αναμόχλευσε το θέμα όταν έπεσε η χούντα. Μετά από πολυετείς έρευνες και αφού βρέθηκαν οι τυπικές φωτογραφίες του Πανεπιστημιακού Νεκροτομείου Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας Χρήστος Ηλιάδης επιφορτίστηκε με το έργο για την ανεύρεση και ανάκριση όσων συμμετείχαν στο έγκλημα. Τελικά παραπέμφθηκαν οκτώ άτομα που διώκονταν ή είχαν καταδικαστεί ήδη για αδικήματα που είχαν διατελέσει επί χούντας. Ο κύκλος των ενόχων και συνενόχων ήταν πολύ μεγάλος και δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα. Παράδειγμα ο ιατροδικαστής. Όχι μόνο δεν διώχθηκε, αλλά χρησιμοποιήθηκε μετά την μεταπολίτευση σε πολλές σκοτεινές υποθέσεις (Πυραυλάκατος Κωστάκος, υπόθεση Βαγιωνή κλπ). Ήταν υποψήφιος βουλευτής επικρατείας με το ΛΑΟΣ το 2009. Ο εισαγγελέας ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου γιατί όπως είπε είχαν περάσει πολλά χρόνια από την διάπραξη των αδικημάτων. Οι ποινές ήταν: Στέφανος Καραμπέρης 10 χρόνια, Φωκίων Καραπάνος 5 χρόνια, Σταύρος Αναστασιάδης 22 μήνες, Δημήτριος Σταματόπουλος και Δημήτριος Τασόπουλος από 12 μήνες. Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν. Το δικαστήριο αποδέχθηκε την ύπαρξη και άλλων προσώπων που κακοποίησαν τον Τσαρουχά.


2000: Δολοφονείται από την 17Ν σε ηλικία 52 ετών ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα Stephen Saunders. Στις δυο προκηρύξεις τους (η μία είχε συνταχθεί πριν την εκτέλεση και η άλλη μετά) δικαιολογούν την δολοφονία αναλύοντας την διεθνή κατάσταση, τα τεκταινόμενα της τελευταίας δεκαετίας στα Βαλκάνια ιδιαίτερα την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα. Μπορεί εν πολλοίς να έχουν απόλυτο δίκιο στην πολιτική τους ανάλυση. Μπορεί κάποιος, όχι μόνο ένας, να συμφωνήσει μαζί τους σε όλα όσα καταγγέλλουν. Η δολοφονία όμως ενός ανθρώπου (δέκα, χιλίων, εκατομμυρίων), δεν λύνει, όπως και δεν έλυσε (δυο παγκόσμιοι πόλεμοι σ’ έναν αιώνα από τους γνωστούς τρομοκράτες των Εθνών δεν τους έπεισαν;) κανένα πρόβλημα. Ή αλλιώς:
«Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το οφθαλμόν αντί οφθαλμού, είναι να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό». Μαχάτμα Γκάντι.


←7 Ιουνίου

9 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.