Σαν σήμερα 10 Ιουνίου

1329: Αρχίζει η μάχη του Πελεκάνου μεταξύ του Βυζαντινού και Οθωμανικού στρατού. Ο Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος, θέλοντας να ανακουφίσει τις πόλεις Νικομήδεια (σημερινό Ιζμίτ) και Νίκαια (σημερινό Ιζνίκ) που πολιορκούνταν από τους Οθωμανούς περνάει με τον Μεγάλο Δομέστικο (αρχιστράτηγο) και αργότερα αυτοκράτορα, Ιωάννη Καντακουζινό τον Βόσπορο με ένα εκστρατευτικό σώμα 4.000 ανδρών. Ενώ ο Ανδρόνικος βρισκόταν στην περιοχή του Πελεκάνου (σε μικρή απόσταση δυτικά της Νικομήδειας), ο σουλτάνος Ορχάν Α΄ έστειλε μικρές δυνάμεις εναντίον του για να του ανακόψει το δρόμο προς την Νικομήδεια. Ο Ανδρόνικος στις αψιμαχίες που ακολούθησαν τους απώθησε αλλά τραυματίστηκε ελαφρά. Στο στράτευμα διαδόθηκε ότι ο αυτοκράτορας τραυματίστηκε θανάσιμα δημιουργώντας πανικό. Οι Τούρκοι και ενώ πια είχε βραδιάσει επιτέθηκαν με όλη την δύναμή τους (8.000 άνδρες) κατά των Βυζαντινών προκαλώντας βαρύτατες απώλειες. Η ολοκληρωτική σφαγή των Βυζαντινών αποφεύχθηκε όταν ο Καντακουζηνός την επόμενη μέρα κατάφερε να μεταφέρει δια θαλάσσης όλο το στράτευμα πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Από τότε μέχρι την πτώση της Πόλης δεν ξανάγινε απόπειρα ανακατάληψης εδαφών στην Μικρά Ασία.


1836: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ (André-Marie Ampère), φυσικός και μαθηματικός. Ο «πατέρας» της ηλεκτροδυναμικής και του ηλεκτρομαγνητισμού. Απέδειξε πειραματικά την σχέση του ηλεκτρικού ρεύματος με τον μαγνητισμό και δημιούργησε μαθηματικό μοντέλο που όχι μόνο εξηγούσε τα μέχρι τότε γνωστά ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα αλλά προέβλεπε και πολλά καινούργια. Ο χαρακτήρας και η ψυχή του ήταν μικρού παιδιού. Λόγω της πολύ δυστυχισμένης ζωής που πέρασε από μικρός μέχρι το τέλος, ζήτησε την μέρα που πέθαινε να μπει μια επιγραφή στον τάφο του: «Tandem Felix» (Επιτέλους Ευτυχισμένος). Προς τιμήν του η διεθνής μονάδα έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος έχει το όνομά του.


1877: Υπογράφεται διάταγμα «Περί εγκρίσεως της ιδρύσεως επικούρου των εν πολέμω τραυματιών συλλόγου». Είναι η ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης (Συνθήκη της Γενεύης) για την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού την οποία είχε προσυπογράψει και η Ελλάδα. Και τότε και τώρα παρουσιάζεται από ιστορικούς, αλλά και από το ίδιο το ίδρυμα, ότι τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό τον ίδρυσε η βασίλισσα Όλγα ή τον έθεσε υπό την προστασία της.  Τέτοια η επιρροή της βασίλισσας στις διεθνείς συμβάσεις! Αλλά αυτό που είναι σίγουρο ότι τον προστάτεψε απ’ όλους που τον επιβουλεύονταν!!! Και αυτά προσπαθούν να τα περάσουν σαν ιστορία, έτσι επειδή τα γράφουν. Το γεγονός είναι ότι την 11η Οκτωβρίου 2018 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αποβλήθηκε οριστικά από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Τυπικά γιατί δεν ανανεώθηκε: Αλλαγή καταστατικού. εγγραφή νέων μελών κλπ. Ουσιαστικά λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς και σήψης σε τέτοιο βαθμό που κάθε βοήθεια από την Επιτροπή (υλική και σε ανθρώπινο δυναμικό) έπαυε να υπάρχει με το που πέρναγε τα Ελληνικά σύνορα.


1892: Ο Χαρίλαος Τρικούπης μετά από την νίκη με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές της 3ης Μαΐου σχηματίζει κυβέρνηση. Προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποφύγει την επερχόμενη χρεωκοπία, που είναι, κατά κύριο λόγο, αποτέλεσμα της δημαγωγικής πολιτικής της κυβέρνησης (που είχε παυθεί όταν ήταν πια πολύ αργά) του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.  Θα επιβάλει βαριά φορολογία, μέτρα λιτότητας, που θα τον κάνουν αντιδημοφιλή. Θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει δάνειο από το εξωτερικό χωρίς επιτυχία. Η μόνη προσφορά, της Αγγλίας, εκτός από τους βαρύτατους όρους, έχει απαράβατο όρο, το δάνειο να μην ψηφισθεί από την βουλή. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, μετά από συμβουλή του Συγγρού, αρνείται να υπογράψει το δάνειο και ζητάει να το υπογράψει η κυβέρνηση. Ο Τρικούπης βλέποντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να αποφύγει τη χρεωκοπία, αλλά και να μην υπογράψει πραξικοπηματικά ένα επαχθέστατο δάνειο, παραιτείται την 3η Ιουνίου 1893.


1918: Βυθίζεται το θωρηκτό Szent István της Αυστροουγκαρίας. Δυο Ιταλικές τορπιλάκατοι το εντοπίζουν ενώ αυτό κατευθύνεται προς τα στενά του Οτράντο για να ενωθεί με τον υπόλοιπο αυστροουγκρικό στόλο, με σκοπό να σπάσουν τον αποκλεισμό του Οτράντο από τους συμμάχους. Οι τορπιλάκατοι ξεφεύγουν από την συνοδεία του και το τορπιλίζουν στο μηχανοστάσιο του. Οι απώλειες του πληρώματος ήταν μόνο 89 ναύτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ούγγροι που δεν ήξεραν κολύμπι. Είναι η μοναδική κινηματογραφημένη βύθιση πολεμικού πλοίου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κλικ στην εικόνα.


1924: Δολοφονείται σε ηλικία 39 ετών ο Ιταλός πολιτικός Τζιάκομο Ματτεότι. Σύμφωνα με τις απολογίες των φυσικών αυτουργών κατά την διάρκεια της δίκης τους το 1947, ηθικός αυτουργός της δολοφονίας ήταν ο ίδιος ο Μπ. Μουσολίνι. Ο Ματτεότι δέκα μέρες πριν είχε κατακεραυνώσει το Φασιστικό Κόμμα με δυο λόγους του κατηγορώντας το ευθέως ότι στις εκλογές είχαν χρησιμοποιήσει βια και νοθεία. Επίσης μόλις είχε εκδώσει το βιβλίο του, με τίτλο: «Οι Φασίστες εκτεθειμένοι: Ένας χρόνος Φασιστικής διακυβέρνησης». Το πτώμα του, που είχαν κρύψει οι δολοφόνοι, είχε βρεθεί την 16η Αυγούστου. Τότε είχαν δικαστεί 5 μέλη του φασιστικού κόμματος, από τα οποία καταδικάστηκαν 3, που αμνηστεύθηκαν από τον βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Γ΄. Τον Σεπτέμβριο δολοφονήθηκε σε αντίποινα ένα στέλεχος των Φασιστών. Μετά τον πόλεμο η δίκη επαναλήφθηκε με οκτώ κατηγορούμενους. Δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια.


1935: Ο γιατρός Robert Holbrook Smith πίνει το τελευταίο ποτηράκι του και σημειώνει στο ημερολόγιο δυο γράμματα: ΑΑ. Έτσι ακριβώς ξεκινάει η Alcoholics Anonymous που ίδρυσε ο γιατρός (Bob) και ένας αλκοολικός φίλος του, ο Bill.


1944: Οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής βιάζουν, αποκεφαλίζουν, σφάζουν και πυροβολούν από το πρωί μέχρι που έπεσε η νύχτα στο Δίστομο. Πριν φύγουν έχουν κάψει όλο το χωριό. Απολογισμός 218 νεκροί μέσα στο Δίστομο. Ο παρατηρητής του Ερυθρού Σταυρού που έφτασε λίγες μέρες μετά αναφέρει 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή. Είχαν υλοποιήσει τη Νέα Τάξη σε αυτή τη περιοχή.2004: Πεθαίνει σε ηλικία 100 ετών ο Ξενοφών Ζολώτας. Καθηγητής σε αρκετά Πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας. Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μη κομματικός Πρωθυπουργός της χώρας επί Οικουμενικής Κυβέρνησης το 1989. Αν και 100 χρονών παρέμεινε νεαρότερος μέχρι το τέλος της ζωής του από τους περισσότερους σημερινούς 20άρηδες. Δραστήριος, ενεργητικός φιλομαθής και με φοβερή εγκυκλοπαιδική μόρφωση. Ιστορικοί, σε διεθνές επίπεδο, έχουν μείνει δυο λόγοι του στα Αγγλικά, στην Ουάσιγκτον. Ο πρώτος  το 1957 και ιδίως ο δεύτερος το 1959. Εκτός από άρθρα, συνδέσμους και προθέσεις, όλες οι  λέξεις είναι ελληνικές της διεθνούς ορολογίας.


←9 Ιουνίου

11 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.