Σαν σήμερα 12 Ιουνίου

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας.
Θέμα του 2019: Τα παιδιά δεν πρέπει να εργάζονται στα χωράφια, αλλά στα όνειρα.


1841: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών το μέλος της φιλικής Εταιρείας, εκδότης, φιλόλογος, αρχαιολόγος και συνθέτης Κωνσταντίνος  (Αγαθόφρων) Νικολόπουλος. Όλο του το έργο σε όλους τους τομείς της γνώσης που κατείχε ο πολυμαθής αυτός Έλληνας, ήταν Ελληνολατρικό. Την βιβλιοθήκη του που στην εποχή του θεωρούνταν μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες και με πολλά συλλεκτικά βιβλία, την έκανε δωρεά εν ζωή στο δήμο Ανδρίτσαινας, απ’ όπου καταγόταν.
Ίτε παίδες Ελλήνων.
Το τραγούδι του νέου Έλληνα.
Δεύτερος Ολυμπιόνικος του Πινδάρου.


1920: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Νικόλαος Ζορμπάς. Ο αρχηγός του Στρατιωτικού Συνδέσμου που πραγματοποίησε το κίνημα στου Γουδή το 1909, αλλάζοντας οριστικά τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας. Ο θάνατός του δεν μεταδόθηκε από κανένα ειδησεογραφικό μέσο.


1931: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η επικύρωση από την Ελλάδα του Πρωτόκολλου της Γενεύης που απαγόρευε την χρήση των χημικών και βιολογικών όπλων. Για την ακρίβεια “ασφυξιογόνων, δηλητηριωδών ή παρομοίων αερίων ως και βακτηριολογικών μέσων”. Το πρωτόκολλο είχε υπογραφεί τη 17η Ιουνίου 1925. Εποπτεύουσα αρχή για την τήρηση του πρωτοκόλλου είχε ορισθεί η Γαλλική Κυβέρνηση. Το πρωτόκολλο δημιουργήθηκε κάτω από την επήρρεια των εντυπώσεων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων. Παρά την συμμετοχή όλων σχεδόν των κρατών η Συνθήκη δεν τηρήθηκε στην πράξη γιατί όλα παρήγαγαν ή είχαν στην κατοχή τους τέτοια όπλα. Το Πρωτόκολλο απαγόρευε την μόνο την χρήση. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έγινε χρήση τέτοιων όπλων από τον φόβο των αντιποίνων. Έγινε όμως χρήση σε πολλούς περιφερειακούς πολέμους: Από την Ιαπωνία στην Ταϊβάν το 1930 και στην Κίνα από το 1938 έως το 1941. Από την Ιταλία στην επίθεσή της κατά της Αιθιοπίας το 1935. Χρησιμοποιήθηκε από τον Σαντάμ Χουσεΐν τόσο στον πόλεμο κατά του Ιράν όσο και  κατά Κουρδικών πληθυσμών μέσα στο Ιράκ (επιχείρηση Anfal). Οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ είχαν κάνει εκτεταμένη χρήση του TCDD (Agend Orange) . Επίσης είχε χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Τόκυο. Το πολύ λίγο πρωτόκολλο της Γενεύης αντικατέστησε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.  Πίεσε τις χώρες μέλη του να υπογράψουν την «Σύμβαση για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων και για την καταστροφή τους» που τέθηκε σε ισχύ την 29η Απριλίου 1997. Η ενέργεια ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Ήταν όμως ξεπερασμένη από τις τεχνολογικές και βιοϊατρικές εξελίξεις. Η επιστήμη είναι σε θέση να παράγει τις περισσότερες φορές ηθελημένα, αλλά και κάποιες λίγες τυχαία, ιούς και τοξίνες που χρησιμοποιούνται όχι σε ανοιχτούς πολέμους, αλλά στον ακήρυχτο πόλεμο του ελέγχου και ποδηγέτησης της παγκόσμιας κοινότητας*.
*Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης καμία σχέση με την γελοιότητα της θεωρίας του ψεκάσματος.


1943: Οι Ναζί γράφουν την τελευταία λέξη του δράματος του Μπρζέζινι εκτελώντας τους τελευταίους 1.700 Εβραίους που ήταν στο τοπικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Πολωνική τότε (σήμερα Ουκρανική) κωμόπολη του Brzezany με ∼11.000 κατοίκους, είχε 4.000 Εβραίους πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την Συμφωνία Μολοτοφ-Ρίμπεντροπ οι Σοβιετικοί κατέλαβαν την Πολωνία και φυσικά το Brzezany. Τότε κατέφυγαν σ΄αυτό άλλοι οκτώ χιλιάδες πρόσφυγες Εβραίοι από το τμήμα της Ευρώπης που είχαν καταλάβει ήδη οι Γερμανοί. Όταν οι Γερμανοί σπάζοντας την συμφωνία επιτέθηκαν κατά της Ρωσίας αμέσως μετά την κατάληψη της κωμόπολης άρχισαν την σταδιακή εξόντωσή τους. Όταν τέλος, πιεζόμενοι από την Πολωνική αντίσταση αναγκάστηκαν να το εκκενώσουν το έκαναν με την μέθοδο της ρευστοποίησης. Οδήγησαν τους τελευταίους Εβραίους στο νεκροταφείο και τους εκτέλεσαν.


1964: Ο Νέλσον Μαντέλα καταδικάζεται σε ισόβια όπως και άλλοι οκτώ συγκατηγορούμενοί του από το ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής με την κατηγορία του σαμποτάζ. Είχε συλληφθεί με την βοήθεια τη CIA (αυτοί είχαν βρει το κρησφύγετό του) το 1962. Η δίκη που άρχισε την 9η Οκτωβρίου 1963 μετά από αρκετές διακοπές της ολοκληρώθηκε εκείνη την μέρα με την έκδοση της απόφασης. Για τον Μαντέλα έγινε το βήμα απ’ όπου διακήρυξε τις θέσεις του για την ισότητα των ανθρώπων. Κλικ εδώ για τον λόγο του που έμεινε στην Ιστορία και του χάρισε το Νόμπελ Ειρήνης.  Θα αποφυλακιστεί μετά από 27 χρόνια την 11.2.1990.


1992: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο Karl von Frisch, Αυστριακός ζωολόγος. Ερμήνευσε θεωρητικά τον χορό των μελισσών και πήρε γι’ αυτή του την εργασία Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1973. Στην εργασία του περιέγραφε διεξοδικά πως μια μέλισσα, με τον χορό, δείχνει στις άλλες την ακριβή διεύθυνση και απόσταση τροφής, νερού κλπ. Για την εργασία του δυσφημίστηκε σαν απατεώνας από τον επιστημονικό κόσμο. Αιτία οι διάφορες απίθανες για την εποχή ιδιότητες και ικανότητες των μελισσών που θεωρούσε δεδομένες και χρειαζόταν σαν προϋποθέσεις για να ισχύσει η θεωρία του. Όπως για παράδειγμα η γνώση από μέρους τους της θέσης του ήλιου, χωρίς να τον βλέπουν, με ακρίβεια μεγαλύτερη από 1/10 της μοίρας, για κάθε εποχή του έτους και κάθε στιγμή. Μόνο πολύ πρόσφατα αποδείχθηκε εργαστηριακά η θεωρία του, χωρίς να γίνει δυνατόν να βρεθούν οι μηχανισμοί που κάνουν τις μέλισσες να έχουν αυτές τις ιδιότητες. Η «διάλεκτος» (ο χορός) είναι διαφορετική σε κάθε φυλή (είδος, ράτσα) μέλισσας. Όπως ανεπίλυτο παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά τον τετραγωνισμό του κύκλου: Το πρόβλημα του πλανόδιου πωλητή. Μια μέλισσα διαλέγει πάντα την συντομότερη συνολική διαδρομή από φυτό σε φυτό μέχρι να «φουλάρει» γύρη για να επιστρέψει στην κυψέλη. Καμία στατιστική ανάλυση και κανένας Super Computer δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να νικήσουν μέλισσα στην επίλυση του προβλήματος.


1994: Ευρωεκλογές κάτω από το βάρος των σκανδάλων της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνη τη χρονιά έχει δολοφονηθεί ο Βρανόπουλος από την 17Ν για την υπόθεση ΑΓΕΤ. Ο Κ. Μητσοτάκης, μέσα στην προεκλογική περίοδο, κατηγορείται με πρόταση παραπομπής για αυτή την υπόθεση. Απολογούμενος στην Βουλή εκτός από τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ που επικαλείται, κάνει και μια «προφητεία». Προφητεύει την χρεωκοπία μας και την προσφυγή στο ΔΝΤ. Χρησιμοποιεί για την δικιά του διάσωση, την προηλειμμένη απόφαση από ξένα κέντρα; Σιωπηρή συμφωνία των δυο κομμάτων; Που βέβαια δεν «προφήτευσε» όσο ήταν πρωθυπουργός. Δείτε το βίντεο με την αναμόχλευση του βόρβορου των δυο κομμάτων στην απολογία του στις 20 Μαΐου. Η «προφητεία» στο 55′ λεπτό. Για την ιστορία τις εκλογές κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με 37,64% παίρνοντας 10 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, η ΝΔ 32,66% 9 έδρες, η Πολιτική Άνοιξη 8,65% 2 έδρες, το ΚΚΕ 6.29% 2 έδρες, Συνασπισμός 6,25% 2 έδρες.


←11 Ιουνίου

13 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.