Σαν σήμερα 12 Ιουνίου

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας.
Θέμα του 2016: Σταματείστε την παιδική εργασία στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Είναι υπόθεση όλων μας.


1841: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών το μέλος της φιλικής Εταιρείας, εκδότης, φιλόλογος, αρχαιολόγος και συνθέτης Κωνσταντίνος (Αγαθόφρων) Νικολόπουλος. Όλο του το έργο σε όλους τους τομείς της γνώσης που κατείχε ο πολυμαθής αυτός Έλληνας, ήταν Ελληνολατρικό. Την βιβλιοθήκη του που στην εποχή του θεωρούνταν μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες και με πολλά συλλεκτικά βιβλία, την έκανε δωρεά εν ζωή στο δήμο Ανδρίτσαινας, απ’ όπου καταγόταν.
Ίτε παίδες Ελλήνων.
Το τραγούδι του νέου Έλληνα.
Δεύτερος Ολυμπιόνικος του Πινδάρου.


1920: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Νικόλαος Ζορμπάς. Ο αρχηγός του Στρατιωτικού Συνδέσμου που πραγματοποίησε το κίνημα στου Γουδή το 1909, αλλάζοντας οριστικά τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας. Ο θάνατός του δεν μεταδόθηκε από κανένα ειδησεογραφικό μέσο.


1943: Οι Ναζί γράφουν την τελευταία λέξη του δράματος του Brzezany εκτελώντας τους τελευταίους 1.700 Εβραίους που ήταν στο τοπικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Πολωνική τότε (σήμερα Ουκρανική) κομώπολη του Brzezany με ∼11.000 κατοίκους, είχε 4.000 Εβραίους πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την Συμφωνία Μολοτοφ-Ρίμπεντροπ οι Σοβιετικοί κατέλαβαν την Πολωνία και φυσικά το Brzezany. Τότε κατέφυγαν σ΄αυτό άλλοι οκτώ χιλιάδες πρόσφυγες Εβραίοι από το τμήμα της Ευρώπης που είχαν καταλάβει ήδη οι Γερμανοί. Όταν οι Γερμανοί σπάζοντας την συμφωνία επιτέθηκαν κατά της Ρωσίας αμέσως μετά την κατάληψη της κομώπολης άρχισαν την σταδιακή εξόντωσή τους. Όταν τέλος, πιεζόμενοι από την Πολωνική αντίσταση αναγκάστηκαν να το εκκενώσουν το έκαναν με την μέθοδο της ρευστοποίησης. Οδήγησαν τους τελευταίους 1400 Εβραίους στο νεκροταφείο και τους εκτέλεσαν.


1964: Ο Νέλσον Μαντέλα καταδικάζεται σε ισόβια από το ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής με την κατηγορία του σαμποτάζ. Είχε συλληφθεί με την βοήθεια τη CIA (αυτοί είχαν βρει το κρησφύγετό του) το 1962. Θα αποφυλακιστεί μετά από 27 χρόνια την 11.2.1990.


1992: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο Karl von Frisch, Αυστριακός ζωολόγος. Ερμήνευσε θεωρητικά τον χορό των μελισσών και πήρε γι’ αυτή του την εργασία Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1973. Στην εργασία του περιέγραφε διεξοδικά πως μια μέλισσα, με τον χορό, δείχνει στις άλλες την ακριβή διεύθυνση και απόσταση τροφής, νερού κλπ. Για την εργασία του δυσφημίστηκε σαν απατεώνας από τον επιστημονικό κόσμο. Αιτία οι διάφορες απίθανες για την εποχή ιδιότητες και ικανότητες των μελισσών που θεωρούσε δεδομένες και χρειαζόταν σαν προϋποθέσεις για να ισχύσει η θεωρία του. Όπως για παράδειγμα η γνώση από μέρους τους της θέσης του ήλιου, χωρίς να τον βλέπουν, με ακρίβεια μεγαλύτερη από 1/10 της μοίρας, για κάθε εποχή του έτους και κάθε στιγμή. Μόνο πολύ πρόσφατα αποδείχθηκε εργαστηριακά η θεωρία του, χωρίς να γίνει δυνατόν να βρεθούν οι μηχανισμοί που κάνουν τις μέλισσες να έχουν αυτές τις ιδιότητες. Η «διάλεκτος» (ο χορός) είναι διαφορετική σε κάθε φυλή (είδος, ράτσα) μέλισσας. Όπως ανεπίλυτο παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά τον τετραγωνισμό του κύκλου: Το πρόβλημα του πλανόδιου πωλητή. Μια μέλισσα διαλέγει πάντα την συντομότερη συνολική διαδρομή από φυτό σε φυτό μέχρι να «φουλάρει» για να επιστρέψει στην κυψέλη. Καμία στατιστική ανάλυση και κανένας Super Computer δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να νικήσουν μέλισσα στην επίλυση του προβλήματος.


1994: Ευρωεκλογές κάτω από το βάρος των σκανδάλων της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνη τη χρονιά έχει δολοφονηθεί ο Βρανόπουλος από την 17Ν για την υπόθεση ΑΓΕΤ. Ο Κ. Μητσοτάκης, μέσα στην προεκλογική περίοδο, κατηγορείται με πρόταση παραπομπής για αυτή την υπόθεση. Απολογούμενος στην Βουλή εκτός από τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ που επικαλείται, κάνει και μια «προφητεία». Προφητεύει την χρεωκοπία μας και την προσφυγή στο ΔΝΤ. Χρησιμοποιεί για την δικιά του διάσωση, την προηλειμένη σιωπηρή συμφωνία των δυο κομμάτων. Που βέβαια δεν «προφήτευσε» όσο ήταν πρωθυπουργός. Δείτε το βίντεο με την αναμόχλευση του βόρβορου των δυο κομμάτων στην απολογία του στις 20 Μαΐου. Η «προφητεία» στο 55′ λεπτό. Για την ιστορία τις εκλογές κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με 37,64% παίρνοντας 10 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, η ΝΔ 32,66% 9 έδρες, η Πολιτική Άνοιξη 8,65% 2 έδρες, το ΚΚΕ 6.29% 2 έδρες, Συνασπισμός 6,25% 2 έδρες.


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s