Σαν σήμερα 14 Ιουνίου

Παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη.


846: Πεθαίνει ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιος Α΄. Η ανάρρησή του στον θρόνο του πατριαρχείου το 842 ήταν η επίσημη οριστική λήξη της διαμάχης εικονολατρών – εικονομάχων, με επικράτηση των πρώτων, που ταλαιπώρησε πάνω από έναν αιώνα την αυτοκρατορία. Με την Σύνοδο της Νίκαιας το 787 είχε λυθεί θεωρητικά το θέμα αλλά οι αναταράξεις ήταν πολλές. Χρειάστηκε να πεθάνει  το 842 ο εικονομάχος αυτοκράτορας Θεόφιλος και να τον διαδεχθεί ο 3χρονος γιος του Μιχαήλ Γ΄ ο μέθυσος (στην ουσία η εικονόφιλη μητέρα του Θεοδώρα που ασκούσε την κηδεμονία του). Αυτή σαν αντιβασιλέας απομάκρυνε άμεσα τον επίσης εικονομάχο πατριάρχη Ιωάννη Ζ΄ Γραμματικό και στην θέση του τοποθέτησε τον εικονόφιλο Μεθόδιο Α΄. Ο τελευταίος σε λιγότερο από ένα μήνα από την ανάρρησή του σαν πατριάρχης, με πανηγυρική τελετή αναστύλωσε την 11η Μαρτίου 842 τις εικόνες στην Αγιά Σοφία. Η τελετή αυτή καθιερώθηκε σαν εορτή. Είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας που εορτάζεται την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής (42 μέρες πριν το Πάσχα). Ο ίδιος ανακηρύχθηκε άγιος από την Εκκλησία και η μνήμη του γιορτάζεται την 14η Ιουνίου.


1864: Γεννιέται ο Alois Alzheimer (†19.12.1915, 51 ετών). Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος. Ανακάλυψε και μελέτησε την ομώνυμη ασθένεια.


1903: Σχηματίζει δεκαπενθήμερη κυβέρνηση μειοψηφίας ο Γ. Θεοτόκης. Είναι λύση ανάγκης μετά την καταψήφιση και παραίτηση της κυβέρνησης του Θ. Δηληγιάννη. Την καταψήφισαν δικοί της βουλευτές γιατί δεν «πέρναγε» σε ικανοποιητικό βαθμό, κατά την γνώμη τους, τα ρουσφέτια τους. Βρίσκουν αφορμή την σταφιδική κρίση που υποβόσκει και το νομοσχέδιο (αυτό καταψήφισαν) επικύρωσης σύμβασης πώλησης της σταφίδας στους μεγαλοπελάτες του προϊόντος Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία. Την «σταφιδική» κυβέρνηση Θεοτόκη θα διαδεχθεί η κυβέρνηση Δ. Ράλλη την 28 Ιουνίου. Το παρατσούκλι το πήρε από τα επεισόδια των αγροτών της Ηλείας ιδιαίτερα, για το θέμα της σταφίδας, κατά τα οποία χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού για την καταστολή της, που την οδήγησαν σε παραίτηση.


1917: Δίδεται και επίσημα τέλος στον Εθνικό διχασμό όπως ονομάστηκε. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α’ δίδει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ελ. Βενιζέλο. Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ακολουθούσε τότε η Ελλάδα. Με το νέο ήταν 27/6. Διαδέχεται την κυβέρνηση του Α. Ζαΐμη που χρησίμευσε σαν ενδιάμεσος για την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης ήταν: Να κηρύξει τον πόλεμο στις Κεντρικές δυνάμεις σαν κυβέρνηση της Ελλάδας (το είχε ήδη κάνει σαν κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης από την Θεσσαλονίκη). Να επαναφέρει σε ισχύ την βουλή που είχε προκύψει από τις εκλογές του 1915 και είχε διαλυθεί από τον Κωνσταντίνο (βουλή των Λαζάρων). Να αναστείλει την ίδια ημέρα που σχημάτισε κυβέρνηση την μονιμότητα των δικαστικών λειτουργών ώστε να απολύσει αυτούς που πρωταγωνίστησαν στο «ανάθεμα«. Ανέστειλε επίσης την μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων και λειτουργών επί ένα χρόνο για τον ίδιο λόγο.
Χαρακτηριστικό του τρόπου “λειτουργίας” του Ελ. Βενιζέλου: Στη κυβέρνηση που σχηματίζεται εκείνη την μέρα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δυο νέα υπουργεία. Το υπουργείο Γεωργίας και Δημοσίων Κτημάτων (Σημερινό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και το Υπουργείο Περιθάλψεως (Σημερινό Υπουργείο Υγείας).
Την κυβέρνηση Βενιζέλου την διαδέχθηκε κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη το 1920.


1920: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Μαξ Βέμπερ, Γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος. Θεωρούσε ότι ο καπιταλισμός ήταν απόρροια του θρησκευτικού πιστεύω και όχι της βιομηχανικής επανάστασης. Την εξουσία την διαχώρισε σε παραδοσιακή, χαρισματική και νομική. Πρωτότυπες οι απόψεις του αλλά όσο και αν προσπάθησε να τους δώσει ιστορική και γεωγραφική κάλυψη αφήνουν πολλά κενά, που όσο περνούν οι εποχές μεγαλώνουν. Στα Ελληνικά υπάρχει δωρεάν στο internet μόνο το “Η Επιστήμη ως επάγγελμα”.


1934: Ο Μουσολίνι υποδέχεται στην Βενετία τον Χίτλερ. Είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται αυτοί που αιματοκύλισαν την Ευρώπη. Η επίσκεψη που διαρκεί μέχρι και τις 16 Ιουνίου, γίνεται σε κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας, ψευδών διαβεβαιώσεων και υποτιμητικών χαρακτηρισμών των δυο ανδρών για τον άλλο ομολογό τους. Ο Χίτλερ διαβεβαιώνει τον Μουσολίνι ότι θα σεβόταν την ανεξαρτησία της Αυστρίας, ενώ ήδη έχει δρομολογήσει την δολοφονία του Καγκελάριου της Αυστρίας Ντόλφους και την προσάρτησή της στην Γερμανία. Ο Μουσολίνι σχολιάζει στον Ιταλό εκπρόσωπο τύπου στο Βερολίνο: «Ο Χίτλερ είναι απλά ένας μπερδεμένος ανόητος. Το κεφάλι του είναι γεμισμένο με φιλοσοφικές και πολιτικές ετικέτες που είναι εντελώς ασυνάρτητες. Έπαιξε ο παλιάτσος, με τις γελοίες εκλογικές αναμετρήσεις του, προκειμένου να αναλάβει νόμιμα τα ηνία της εξουσίας. Είτε αυτός είναι μια επαναστατική δυναμική είτε δεν είναι, εμείς είμαστε δυναμική και ο Σινιόρ Χίτλερ είναι απλά ένας φλύαρος». Οι δυο άνδρες θα χολωθούν πολλές φορές από πράξεις ή ενέργειες του άλλου. Η δημιουργία του άξονα εκείνη την εποχή φαντάζει κακόγουστο αστείο. Τελικά μέσα από το πρίσμα του σχεδιασμού της επεκτατικής πολιτικής και των δυο μερών που παραβίαζε κατάφορα την Συνθήκη των Βερσαλιών, με την επίμονη και διαρκή πίεση  του αντιβασιλέα της Ουγγαρίας Μίκλος Χόρτι υπογράφηκε το 1940 το Τριμερές Σύμφωνο.  Το όπλο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


1942: Οι Γερμανοί εκτελούν 50 πολίτες στον Ξηροπόταμο, έξω από το Ηράκλειο, σε αντίποινα των σαμποτάζ στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Καστελλίου (επιχείρηση Albumen). Ήταν όλοι τους σημαίνοντα στελέχη της τοπικής κοινωνίας, όπως ο Γενικός Διοικητής Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κλπ. Από τα σαμποτάζ είχαν καταστραφεί ολοσχερώς 17-21 αεροπλάνα της Luftwaffe και οι περισσότερες δεξαμενές καυσίμων των δυο αεροδρομίων.


1951: Αρχίζει να λειτουργεί ο UNIVAC I, ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής του κόσμου. Ο UNIVersal Automatic Computer I σχεδιάστηκε από τους J. Presper Eckert και John Mauchly, που είχαν σχεδιάσει και τον ENIAC. Ο πρώτος είχε παραγγελθεί από την Απογραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ και κόστιζε $1 εκ. της εποχής εκείνης. Η εταιρεία των Eckert και Mauchly πούλησε 46 τέτοιους υπολογιστές. Αργότερα εξαγοράστηκε από την Remigton Rad, που με την σειρά της εξαγοράστηκε από Sperry Corporation, που και αυτή εξαγοράστηκε από την Burroughs Corporation, για να δημιουργηθεί η σημερινή UNISYS. Ο υπολογιστής είχε έκταση 35,5 m2  και βάρος 8,3 τόνους. Για την λειτουργία του χρειαζόταν 5.000 λυχνίες. Η συχνότητα λειτουργίας του ήταν 2,25 MHZ, η μνήμη του ήταν 1000 (ψηφιακών) λέξεων των 12 χαρακτήρων. Ήταν ο πρώτος υπολογιστής που “διάβαζε” το πρόγραμμα και τα δεδομένα από μαγνητικές ταινίες. Μέχρι τότε για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνταν διάτρητες κάρτες. Χρειαζόταν 30 λεπτά από την ώρα που του έδινες ρεύμα για να είναι έτοιμο το hardware να αρχίσει να φορτώνει το λειτουργικό σύστημα το οποίο έκανε κάποιες ώρες για να ολοκληρωθεί.


1966: Το Βατικανό καταργεί την λίστα των απαγορευμένων βιβλίων (Index Librorum Prohibitorum). Η λίστα, με τα βιβλία που έβλαπταν τους καθολικούς πιστούς, είχε πρωτοδημιουργηθεί το 1559 και από τότε ανανεωνόταν μέχρι την τελευταία έκδοσή της το 1948. Μέσα σ’ αυτήν υπήρχαν τα ονόματα αρκετών γνωστών δυτικών συγγραφέων (πχ ο Βολταίρος ήταν μέχρι το τέλος τιμώμενο πρόσωπο αυτής της λίστας), αλλά και αρκετών επιστημόνων, είτε συνολικά απαγορευμένων, είτε συγκεκριμένων έργων τους. Χρησιμοποιήθηκε σαν διαφήμηση για συγγραφείς που οι ίδιοι ή οι εκδοτικοί οίκοι ήθελαν να προβάλουν το έργο τους, διαδίδοντας (ακόμη και ψευδώς) ότι ο συγγραφέας ή το έργο ήταν στην λίστα. Κλασσικά παραδείγματα ο δικός μας Νίκος Καζαντζάκης, η Σιμόν ντε Μποβουάρ κλπ.


2007: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Κουρτ Βαλτχάιμ. Γ.Γ. του ΟΗΕ, πρόεδρος της Αυστρίας και πρώην αξιωματικός των Ναζί. Στον πόλεμο έδρασε στα Βαλκάνια και το Ανατολικό Μέτωπο σαν αξιωματικός πληροφοριών. Παρά την θέση του δεν ήξερε, δεν είχε μάθει ποτέ τίποτε για εγκλήματα πολέμου από τους Ναζί. Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός στις κατηγορίες για την δράση του. Αφού λόγω της ειδικότητάς του στο πόλεμο δεν υπήρχαν αποδείξεις με τη νομική έννοια, είχε το δικαίωμα να είναι αθώος. Μόνο νομικά όμως. Οι θέσεις που πήρε δεν απαιτούν μόνο αυτό, αλλά πολλά άλλα παραπάνω. Αυτές τις θέσεις δεν τις πήρε δια της βίας.


←13 Ιουνίου

15 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.