Σαν σήμερα 15 Ιουνίου

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης στην κακοποίηση των ηλικιωμένων.


991: Πεθαίνει σε ηλικία 31 ετών η αυτοκράτειρα Θεοφανώ Σκλήραινα. Πριγκίπισσα του Βυζαντίου, σύζυγος του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Όθωνα Β’ και μητέρα του Όθωνα Γ’ του επονομαζόμενου «θαύμα του κόσμου». Ο γάμος της 12χρονης Θεοφανούς, ήταν η επισφράγιση της συμμαχίας μεταξύ Βυζαντίου και Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 983 πεθαίνει ο σύζυγός της, αφήνοντας αυτήν αυτοκράτειρα και ενώ είχε τεκνοποιήσει πέντε φορές. Θα κυβερνήσει με σιδερένια πυγμή για λογαριασμό του γιου της (τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά ήτανε κόρες). Η βυζαντινή συμπεριφορά της τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό της βίο θα γίνει αντικείμενο δυσμενών σχολίων από χρονικογράφους της εποχής. Θα τους παραξενέψει επίσης το: «διπλό χρυσό δόντι που με αυτό έφερνε το φαγητό στο στόμα της». Στο τέλος όμως θα το καθιερώσει αρχικά στην αυλή και το πιρούνι σταδιακά θα γίνει αποδεκτό από όλη την Ευρώπη


1215: O Βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας εκδίδει τη Magna Carta*. Την πρώτη έγγραφη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Την υπέγραψε μετά από πιέσεις ευγενών και κλήρου λόγω των πολλών αυθαιρεσιών και κατάχρησης εξουσίας που είχε κάνει μέχρι τότε. Μ’ αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να ηρεμήσει τους Βαρώνους που απειλούσαν να οδηγήσουν σε σύρραξη την χώρα. Ειδικά γι’ αυτούς υποσχέθηκε 25μελές συμβούλιο, του οποίου τα μέλη θα προερχόταν από τους βαρώνους, που θα καθόριζε τις εισφορές τους στο στέμα. Παρ’ όλα αυτά καμία πλευρά δεν έμεινε ικανοποιημένη απ’ αυτήν την λύση. Τελικά τον σπινθήρα άναψε ο πάπας Inocentius III** (Αθώος Γ΄) θεωρώντας άκυρη την Magna Carta. Ήταν η θρυαλλίδα για τον πρώτο πόλεμο των Βαρώνων.
* Μπορείτε να τη διαβάσετε στα Ελληνικά εδώ.
** Ο συγκεκριμένος πάπας ήταν αυτός που διοργάνωσε την Δ Σταυροφορία η οποία κατέληξε στην άλωση της Κωνσταντινούπολης την 13η Απριλίου 1204 και την κατοχή της για 57 χρόνια από τους Λατίνους. Κατά τα άλλα ήταν όνομα και πράγμα: Αθώος.


1341: Πεθαίνει ξαφνικά σε ηλικία 44 ετών ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ’ Παλαιολόγος. Γιος του Μιχαήλ Θ’ Παλαιολόγου, είχε διαδεχθεί τον παππού του Ανδρόνικο Β’ Παλαιολόγο στον θρόνο το 1320 μετά από εμφύλιο πόλεμο. Πέτυχε να σταθεροποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την αυτοκρατορία που έχανε συνεχώς εδάφη. Στα ανατολικά έδωσε μάχη με τους Τούρκους, που ηττήθηκε (μάχη του Πελεκάνου). Βλέποντας τον ανεξάντλητο αριθμό της φυλής κατάλαβε ότι θα ήταν μάταιο να συνεχίσει. Συμμάχησε με τους Τούρκους στη νότια Μικρά Ασία δημιουργώντας μια σχετικά εύθραυστη ισορροπία. Στα δυτικά εκμεταλλευόμενος συγκρούσεις διαδοχής στην Θεσσαλία και στο Δεσποτάτο της Ηπείρου κατάφερε να τα φέρει πάλι υπό τον έλεγχο του Βυζαντίου. Επανασύστησε με 10 πλοία το Βυζαντινό ναυτικό που είχε διαλύσει ο παππούς του για λόγους οικονομίας. Στον θρόνο τον διαδέχθηκε ο εννιάχρονος γιος του Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος, υπό την επιτροπεία του Ιωάννη  ΣΤ’ Καντακουζινού, που είχε χριστεί γι’ αυτό το λόγο συναυτοκράτορας.


1833: Δημιουργείται η Χωροφυλακή με διάταγμα του Όθωνα, «σκοπός της οποίας είναι να στερεώσει και να διαφυλάττει την κοινή ασφάλεια επιτηρούσα με άγρυπνο όμμα…». Σύμφωνα με το διάταγμα είναι συμπληρωματικό μέλος του στρατού. Στο ίδιο διάταγμα περιλαμβάνονται ο πρώτος Οργανισμός της και η μισθοδοσία. Το 1984 ενώθηκαν με την Αστυνομία Πόλεων στην σημερινή Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.). Στο ιδρυτικό ΦΕΚ υπάρχει και το διάταγμα που ορίζει την πολεμική ναυτική σημαία της Ελλάδας. Το σχήμα της στην τελευταία σελίδα του ΦΕΚ.


1943: Με νόμο της Κυβέρνησης Ιωάννη Ράλλη, «Περί συγκροτήσεως τεσσάρων ευζωνικών ταγμάτων» δημιουργούνται τα τάγματα ασφαλείας. Ο Ράλλης το έκανε για να έχει δικό του στρατό όταν έφευγαν οι Γερμανοί, ώστε να συνεχίσει να είναι στην εξουσία. Οι μεγάλοι ωφελημένοι ήταν οι Γερμανοί. Τα εκπαίδευσαν τα εξόπλισαν και τα συντηρούσαν. Στο εξωτερικό ήταν η καλύτερη προπαγάνδα τους. Σε όλους τους κινηματογράφους του κόσμου στα επίκαιρα έδειχναν τους Γερμανοτσολίαδες είτε να παρελαύνουν προ του πρωθυπουργού Ράλλη στη συμβολή Β. Κωνσταντίνου και Ηρώδου του Αττικού, είτε 500 περίπου από αυτούς να γευματίζουν και να διασκεδάζουν στο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης «Λουξεμβούργον» με Γερμανούς και Βούλγαρους, κάνοντας όλους τους ξένους να μένουν άφωνοι με την ηρωική μέχρι χθες Ελλάδα. Οι Γερμανοί ενθάρρυναν λίγο αργότερα την δημιουργία και άλλων ταγμάτων η δύναμη των οποίων έφτασε περίπου τις 30.000. Έτσι συμπλήρωσαν τα κενά ασφαλείας που είχαν δημιουργηθεί στην Ελλάδα με την αποχώρηση των Ιταλών από τον πόλεμο. Λίγο πριν την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων δημιουργήθηκε Ελληνική Διοίκηση των ταγμάτων. Μπορεί η πλειονότητα από αυτούς που συμμετείχαν να το έκαναν από πείνα στη κυριολεξία, αλλά το αντίτιμο για την Ελλάδα ήταν πολύ βαρύ.


1945: Ιδρύεται το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Με την ιδρυτική συντακτική πράξη ορίζεται σαν αυτόνομος οργανισμός που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Στην ίδια πράξη είναι το οργανόγραμμα, οι πόροι, οι εγκαταστάσεις και οι αρμοδιότητές του. Περίεργο μεν, αλλά έτσι είναι, δεν αναφέρει τίποτε για τον προκάτοχο του την ΥΡΕ, ΝΠΔΔ κι αυτό, του οποίου οι εγκαταστάσεις περιέρχονται στην κυριότητά του ΕΙΡ, τόσο ονομαστικά (θάλαμοι Ζαππείου, πομπός Λιοσίων), όσο και αόριστα (ως και πάντα στην διάθεση της Κρατικής Ραδιοφωνίας…). Το ίδιο και οι πόροι εσόδων του. Μέχρι και το σήμα οικειοποιείται (τον τσομπανάκο). Την ΕΙΡ διαδέχθηκε η η σημερινή ΕΡΤ.


1954: Ιδρύεται στην Βασιλεία της Ελβετίας η UEFA (Union of European Football Associations. Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών). Είναι μια από τις έξι συνομοσπονδίες που συμμετέχουν στην FIFA. Είναι υπεύθυνη για τα Εθνικά και Συλλογικά πρωταθλήματα και την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, του Champions League, του Europa Leage, του Super Cup. Ορίζει την αξία (τιμή) των επάθλων, τα δικαιώματα για τα media και τους κανονισμούς διεξαγωγής αυτών των διοργανώσεων. Μέλη της είναι οι Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Υπάρχουν καθαρά Ασιατικές χώρες που συμμετέχουν (πχ Ισραήλ), ομάδες από περιοχές που ανήκουν σε άλλες χώρες (πχ Σκωτία), αλλά και Ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχουν (πχ Βατικανό). Σημερινή έδρα της UEFA είναι η Νυόν της Ελβετίας. Ιδρυτικό μέλος της είναι η ΕΠΟ. Όπως και η FIFA έχει γίνει συνώνυμο της διαφθοράς στον οργανωμένο αθλητισμό. Ο τελευταίος πρόεδρός της Μισέλ Πλατινί παύθηκε για 4 χρόνια από το αξίωμα για άμεση ανάμειξή του σε σκάνδαλο και η θέση παραμένει κενή από την 8η Οκτωβρίου 2015.


1994: Πεθαίνει ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης ελαφράς μουσικής του 20ού αιώνα. Αντιστασιακός, πριν κλείσει τα 20, στην ΕΠΟΝ με το ψευδώνυμο Πέτρος Γρανίτης. Η πρώτη του δουλειά μετά το πόλεμο είναι με τον Κάρολο Κουν στις Όρνιθες του Αριστοφάνη (το χωρικό μετά το 20′) που ο Ακαδημαϊκός Υπουργός Προεδρίας απαγορεύει σαν άσεμνο. Το έργο παίρνει διθυραμβικές κριτικές στις παραστάσεις του στο εξωτερικό. Το 1966 με κοινή δήλωση με τους Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο σταματούν κάθε δραστηριότητά τους στην Ελλάδα και απαγορεύουν κάθε αναμετάδοση, αναπαραγωγή και εκτέλεση των συνθέσεών τους, διαμαρτυρόμενοι για την λογοκρισία που υφίστανται. Θα έχει και θα έχουν την τύχη να συνεργαστεί/ούν με όλα τα μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου της εποχής. Το βαλς των χαμένων ονείρων έγινε μέχρι τίτλος εκπομπών. Τα παιδιά του Πειραιά, το οποίο πήρε Όσκαρ μουσικής, σε ερμηνεία Μελίνας Μερκούρη έγινε ο διεθνής τουριστικός μας ύμνος. Η συνεργασία του με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση δημιουργεί σχολή στο λαϊκό τραγούδι. Τα «κινηματογραφικά» του τραγούδια δίνουν λίγη ποιότητα στον τότε εμπορικό ελληνικό κινηματογράφο, όπως το «νιάου βρε γατούλα«. Σίγουρα το έχετε ξανακούσει πολλές φορές, ίσως και σαν σήμα εκπομπών, αλλά δεν νομίζω να σας πειράξει να ακούσετε το «Χαμόγελο της Τζοκόντας«.


←14 Ιουνίου

16 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.