Σαν σήμερα 16 Ιουνίου

1723: Γεννιέται O Adam Smith (†17.07.1790, 67 ετών), Σκωτσέζος φιλόσοφος και οικονομολόγος. Ο θεωρητικός ‘πατέρας’ του καπιταλισμού. Με το έργο του ‘Ο πλούτος των εθνών‘ (πλήρης τίτλος «Μια έρευνα της φύσης και των αιτιών του πλούτου των εθνών») σύμφωνα με την οποία το κράτος καταστρέφει κάθε τι το καλό που υπάρχει στους ανθρώπους έδωσε το θεωρητικό υπόβαθρο στους οπαδούς της φιλελευθεροποίησης και του καπιταλισμού.

Στο δρόμο από την πόλη του Σκεπτικισμού, έπρεπε να περάσω μέσω της κοιλάδας της Ασάφειας.


1844: Διορίζονται, σύμφωνα με το άρθρο 70 του Συντάγματος, οι πρώτοι Γερουσιαστές της Ελλάδας. Οι Γερουσιαστές, που ήταν ισόβιοι, διορίζονταν σύμφωνα με το Σύνταγμα από τον βασιλιά Όθωνα. Την επομένη ο βασιλιάς συγκαλεί την Βουλή και την Γερουσία, μόλις συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών, έχοντας “ξεχάσει” ότι οι βουλευτές εκλέγονται άμεσα από τον λαό με την διενέργεια εκλογών, που ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη. Έχοντας ξεχάσει επίσης ότι τον ρόλο των σημερινών εκλογοδικείων τον έπαιζε η ίδια η Βουλή, που μετά την σύγκλισή της εξέταζε την εγκυρότητα ή μη των εκλεγμένων βουλευτών. Στηρίζεται στην επιταγή του άρθρου 104 του Συντάγματος που όριζε ρητά ότι εντός τριών μηνών από της δημοσιεύσεώς του έπρεπε να συγκληθεί η πρώτη Βουλευτική Σύνοδος από την δημοσίευση του Συντάγματος. Όμως δεν είχε φροντίσει να προκηρύξει έγκαιρα εκλογές. Βλέποντας ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά γι΄ αυτόν που ήταν δικιά του επιλογή, τον Ιωάννη Κωλέττη, τον διορίζει πρωθυπουργό την 6η Αυγούστου. Τυπικά δεν υπήρχε κώλυμα μια και το Πολίτευμα ήταν Συνταγματική Μοναρχία και ο βασιλιάς είχε το δικαίωμα να διορίζει όποια κυβέρνηση θέλει. Ουσιαστικά υπήρχε δυσαρμονία μια και η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε χωρίς την πλειοψηφία στην Βουλή να περάσει τα νομοσχέδια που ήθελε. Η ορκωμοσία βουλευτών και Γερουσιαστών έγινε την 7η Σεπτεμβρίου με την έναρξη της πρώτης Συνόδου της Βουλής των Ελλήνων.


1911: Ιδρύεται η CTR, ο πρόδρομος της IBM. Η Computing Tabulating Recording Corporation προέκυψε από συγχώνευση 4 εταιρειών. Η μια συμμετέχουσα εταιρεία ήταν αυτή που κατασκεύαζε τις μηχανές Holerith (Tabulating machine) με τις οποίες είχαν γίνει οι δύο προηγούμενες απογραφές στις ΗΠΑ. Οι άλες τρεις ήταν: η κατασκευαστική εταιρεία Bundy, η Computing Scale Company of America και η International Time Recording Company.


1945: Αυτοκτονεί σε ηλικία 39 ετών ο Άρης Βελουχιώτης στη Μεσούντα Άρτας ενώ είναι περικυκλωμένος. Ο Αθανάσιος Κλάρας όπως ήταν το πραγματικό του όνομα ήταν ουσιαστικά ο αρχηγός του ΕΛΑΣ. Είχε απειθαρχίσει στη Συμφωνία της Βάρκιζας και το ΚΚΕ τον είχε αποκηρύξει. Στη Μεσούντα τον είχε περικυκλώσει ο Ελληνικός Στρατός και εξαναγκάστηκε σε αυτοκτονία. Αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του κρεμάστηκε σε φανοστάτη των Τρικάλων.


1952: Γεννιέται ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου. Γιος του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, εκλέγεται βουλευτής από το 1981. Στελέχωσε όλες τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σαν υφυπουργός ή υπουργός από το 1985. Πρωθυπουργός από 07.10.2009 μέχρι τις 11.11.2011, με προεκλογική απάτη. Tο περιβόητο «λεφτά υπάρχουν«. Συνέχισε την εξαπάτηση του κοινοβουλίου και του λαού με το επαχθές δάνειο του 2010, από τις συνέπειες του οποίου είναι άγνωστο πότε θα ανακάμψει η χώρα. Εξαφάνισε σε συνεργασία με τον υπουργό οικονομικών την λίστα Λαγκάρντ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες της οικονομικής κρίσης στο λαό με το «όλοι μαζί τα φάγαμε«. Η υπουργός παιδείας δεν μπορούσε ένα ολόκληρο χρόνο να βρει χαρτί για να τυπωθούν τα σχολικά βιβλία, αφήνοντας τους μαθητές για μια σχολική περίοδο χωρίς βιβλία. Μια κυβέρνηση που βρωμούσε από απόσταση.


1958: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ίμρε Νάγκυ και άλλα ηγετικά στελέχη της Ουγρικής εξέγερσης του 1956 εκτελούνται με απαγχονισμό. Η εκτέλεση έγινε μετά από απόφαση δικαστηρίου, που είναι άγνωστο πότε έγινε, όπως άγνωστη παρέμεινε και η σύνθεσή του. Όλοι οι εκτελεσμένοι θάφτηκαν στην Βουδαπέστη στην αυλή της φυλακής (της οδού Γυορσκόκσι) που κρατούνταν.


1976: Σε διαδήλωση 20.000 μαύρων μαθητών του Σοβέτο της Νότιας Αφρικής η αστυνομία σκοτώνει περίπου 700 (κατ’ εκτίμηση), 176 (σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας). Οι μαθητές διαμαρτυρόταν για την επιβολή της Αφρικάανς (Η επίσημη γλώσσα της Ν. Αφρικής) και των Αγγλικών στην διδασκαλία των μαθημάτων.στα σχολεία των μαύρων. Οι καθηγητές τους είχαν υποστηρίξει την διαδήλωση και ήταν αυτοί οι οδηγοί της πορείας από τα σχολεία τους στο Στάδιο Orlando όπου θα συγκεντρωνόταν όλοι. Η αστυνομία είχε βάλει οδοφράγματα για να εμποδίσει την είσοδο στο Orlando. Οι μαθητές τα παρέκαμψαν. Τότε οι αστυνομικοί εξαπέλυσαν αστυνομικούς σκύλους (των οποίων η χώρα κάνει ευρύτατη χρήση) εναντίον των μαθητών. Οι μαθητές απάντησαν λιθοβολώντας τους σκύλους και τότε η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους. Από τα πρώτα θύματά τους και ένας 13χρονος, ο Έκτωρ Πιέτερσον, όπως τον βλέπετε στην φωτογραφία. Το παιδί που τον μετέφερε, ο Μπουγίσα Μακούμπου, μετά την δημοσίευση της φωτογραφίας, συνελήφθη και εξαναγκάστηκε σε εκπατρισμό. Έφυγε για την Νιγηρία και ένα χρόνο μετά εξαφανίστηκαν τα ίχνη του. Η αστυνομία ζήτησε από τα νοσοκομεία και τις κλινικές που είχαν γεμίσει με τραυματισμένα παιδιά (περίπου 1.000) να της παραδώσουν λίστα των παιδιών που είχαν τραύματα από σφαίρες για να τους απαγγείλει κατηγορίες στάσης κλπ. Τελικά ούτε ένα δεν είχε τραυματιστεί από την αστυνομία. Όσα παιδιά είχαν ελαφρά τραύματα οι γιατροί δεν τα έγραφαν καθόλου σαν περιστατικά, ενώ όσα ήταν βαριά τραυματισμένα είχαν απόστημα (εκείνη την μέρα είχε μεγάλη έξαρση αυτή η επιδημία). Την επομένη η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε επίσημα εξακριβωθέντες 23 νεκρούς. Οι ταραχές συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα και εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις της Ν. Αφρικής, που η λογοκρισία της τρομοκρατίας του Νοτιοαφρικανικού καθεστώτος δεν άφησε να διαρρεύσουν αρκετά στοιχεία απ’ αυτές.


1977: Ιδρύεται η εταιρεία Oracle. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία σε έσοδα από λογισμικό μετά την Microsoft. Οι τομείς δραστηριότητας της Oracle ατελείωτοι. Από το γνωστό στο ευρύ κοινό freeware την Java που απέκτησε με την εξαγορά της Sun και όλων των προϊόντων της (hardware και Software), την πολύ γνωστή στους πληροφορικάριους βάση δεδομένων της, έως την παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις. Η πολυμορφία και το πλήθος των δραστηριοτήτων της και των συνεργασιών της (πάντοτε σχετικά με την πληροφορική) την κάνουν πιθανότατα την μεγαλύτερη εταιρεία του ευρύτερου χώρου. Καβάλα στο καλάμι είχε κι αυτή το πάθημά της το 2002. Είχε λανσάρει διαφημιστικό σλόγκαν που παρουσίαζε την βάση δεδομένων της σαν απαραβίαστη. Δυο βδομάδες μετά την πρώτη παρουσίαση του διαφημιστικού τους, ομάδα γνωστών ειδικών ασφαλείας έκανε δημόσια παρουσίαση μιας σουίτας επιτυχημένων επιθέσεων εναντίον όχι μόνον του προγράμματος διαχείρισης της βάσεως δεδομένων, αλλά και πολλών άλλων προϊόντων της. Λίγο σκληρή η υπενθύμιση αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καμία πληροφορία δεν είναι απαραβίαστη. Το μόνο που υπάρχει είναι βαθμίδες ασφάλειας.


1977: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Wernher von Braun, αεροναυπηγός και κατασκευαστής πυραύλων. Ήταν ο υπεύθυνος ανάπτυξης όλων των πυραύλων της NASA. Πριν από αυτό ήταν ο υπεύθυνος του προγράμματος ανάπτυξης των V-2 του Γ’ Ράιχ. Εκτός από το επιστημονικό προσωπικό, οι άλλοι ήταν τρόφιμοι στρατοπέδων συγκέντρωσης που είχαν σταλεί εκεί δυσμενώς. Η θνησιμότητα ήταν τεράστια λόγω των πολλών αποτυχιών στα πειράματα, αλλά και οι συνθήκες κράτησης και δουλειάς ήταν πολύ χειρότερες από τα στρατόπεδα. Βασανισμοί μέχρι θανάτου και απαγχονισμοί για αύξηση της απόδοσης ήταν στην ημερήσια διάταξη. Γεγονότα για τα οποία δεν είχε μάθει τίποτε μέχρι το τέλος του πολέμου, όπως είχε δηλώσει. Με την παράδοση της Γερμανίας, αυτός και όλο το επιστημονικό προσωπικό όπως και τα σχέδια μεταφέρθηκαν στην Αμερική, όπου δούλεψε για τον στρατό τα επόμενα 15 χρόνια. Πάντως άσχετα αν η NASA τον αναφέρει σαν τον μεγαλύτερο επιστήμονα πυραύλων του κόσμου, είχαν και έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων από κάθε άλλο φορέα διαστημικών προγραμμάτων, λόγω της επιλογής του von Braun στα υγροποιημένα καύσιμα. Αλλά και το handicap της έτοιμης τεχνογνωσίας, που τους είχε προσφέρει, ξεπεράστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.


←15 Ιουνίου

17 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.