Σαν σήμερα 18 Ιουνίου


Ημέρα βιώσιμης γαστρονομίας.


741: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Λέων Γ’ ο Ίσαυρος. Έσωσε την Πόλη από τους Άραβες με την ανάρρησή του στο θρόνο το 717.  Είχε διαδεχθεί τον Θεοδόσιο Γ’, έναν φοροεισπράκτορα που τον είχε ανακηρύξει αυτοκράτορα ο μισθοφορικός στρατός που προσπάθησε να δημιουργήσει ο προηγούμενος αυτοκράτορας Αναστάσιος. Έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες με εχθρούς του Βυζαντίου του οποίου απεκατέστησε τη συνοχή μετά από μια σειρά ανίκανων να το διαχειριστούν προκατόχων του. Εικονομάχος, πολεμήθηκε τόσο από τον ορθόδοξο κλήρο όσο και από τον Πάπα. Μια και κάθε γραπτό κείμενο των εικονομάχων καταστράφηκε αμέσως μετά την επικράτηση των εικονολατρών τα μοναδικά ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν γι’ αυτόν είναι από τους εχθρικούς σ’ αυτόν εικονολάτρες. Τον διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Ε’.


1815: Το Βατερλώ του Μ. Ναπολέοντα. Οι Πρώσοι με τον Μπλίχερ και οι Άγγλοι με τον Ουέλινγκτον κατατροπώνουν τους Γάλλους. Δεν ήταν μια στρατιωτική ήττα των Γάλλων, ήταν το ιστορικό τέλος μιας επανάστασης. Οι νικητές μοιράστηκαν την Ευρώπη. Η τελευταία απόπειρα των 100 ημερών από την απόδραση από την νήσο Έλβα για παλινόρθωση της Γαλλικής αυτοκρατορίας και αυτών που αντιπροσώπευε θάφτηκε οριστικά. Ο Μ. Ναπολέων εξορίστηκε στο νησί της Αγίας Ελένης όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής του.


1904: Ο υπουργός Παιδείας Σπυρίδων Στάης σκοτώνει σε μονομαχία τον βουλευτή Τρικάλων Κωνσταντίνο (Κόκκο) Χατζηπέτρο. Αιτία ένα ρουσφέτι. Ο Στάης δεν είχε κάνει καθηγητή Ανατομίας τον, φίλο του Χατζηπέτρου, Κωνσταντίνο Μελισσηνό. Ο Χατζηπέτρου επιτέθηκε στον υπουργό, ενώ αυτός ήταν στο κυλικείο της Βουλής, με οχετό ύβρεων κατά του ιδίου και της οικογένειάς του, παρουσία πολλών συναδέλφων τους. Ο Στάης αξίωσε ικανοποίηση, αλλά οι εκπρόσωποι του Χατζηπέτρου το τράβηξαν πολύ το σκοινί στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν και έτσι παρά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ. Θεοτόκη η υπόθεση κατέληξε σε μονομαχία. Δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία, εκείνη την εποχή, ακόμη και για πολιτικούς (4 μονομαχίες πολιτικών σε 2 συνόδους της Βουλής). Να σημειωθεί ότι ο Χατζηπέτρος είχε ανταλλάξει μάρτυρες και με τον βουλευτή Λεωνίδα Λαπαθιώτη. Ο Στάης λυπήθηκε πραγματικά γι την έκβαση της μονομαχίας και παραιτήθηκε από την θέση του Υπουργού. Συνέχισε την πολιτική του σταδιοδρομία και έγινε πάλι υπουργός Παιδείας σε αρκετές άλλες κυβερνήσεις προσφέροντας σημαντικό έργο σ΄ αυτό το υπουργείο. Ο Μελισσηνός έγινε αργότερα (1919) καθηγητής παθολογοανατομίας και χρημάτισε Πρύτανης του Πανεπιστημίου  για το Ακαδημαϊκό έτος 1930-31.


1920: «Ιδρύεται Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών σπουδών«. Έτσι ξεκίνησε η λειτουργία της ΑΣΟΕΕ, όπως μετονομάστηκε το 1926 το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η τρέχουσα ονομασία έγινε με το Προεδρικό Διάταγμα 377/14.7.1989. Ο Γρηγόριος Μαρασλής είχε δωρήσει στο Ελληνικό Κράτος από το 1903 250.000 χρυσές δραχμές με σκοπό την ίδρυση Εμπορικής Σχολής όπως αυτή περιγράφεται στο ιδρυτικό ΦΕΚ. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1919 κίνησε την διαδικασία δημιουργία της, προσκαλώντας τον καθηγητή Γεώργιο Παγιάρ στην Ελλάδα αναθέτοντάς του την σύσταση οργανισμού για την δημιουργία της Σχολής. Όταν ιδρύθηκε ήταν στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.


1936: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Μαξίμ Γκόρκι. Σοβιετικός συγγραφέας, ο ιδρυτής του Σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πέσκοφ. Από τους πρωτεργάτες της Οκτωβριανής επανάστασης, τιμήθηκε επανειλημμένα, εν ζωή, από την Σοβιετική Ένωση. Στην κηδεία του οι Στάλιν και Μολότωφ ήταν μεταξύ αυτών που μετέφεραν το φέρετρό του. Αργότερα, σε δίκες που έγιναν, αποκαλύφθηκε ότι είχε δολοφονηθεί από την NKVD (την προκάτοχο της KGB). Ελεύθερα στο internet, στα Ελληνικά υπάρχει μόνο «Η πρώτη αγάπη«. Στα Αγγλικά υπάρχουν μερικά έργα του στο project Gutenberg.


1953: Το Συμβούλιο Επαναστατικής Διοίκησης κηρύσσει την Αίγυπτο Δημοκρατία θέτοντας τέλος στην βασιλεία του Μωχάμεντ Αλή. Είναι η κατάληξη μιας σειράς γεγονότων που ξεκίνησαν από την 23η Ιουλίου 1952 που με το Κίνημα των Ελευθέρων Αξιωματικών θα αναλάμβανε την ουσιαστική ηγεσία της χώρας ο στρατός. Από τότε η Αιγυπτιακή Δημοκρατία είναι στρατοκρατούμενη. Όλοι της οι ηγέτες από τον Μωχάμεντ Ναγκουίμ που ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας μέχρι και τον Χόσνι Μουμπάρακ (παραιτήθηκε το 2011) ήταν στρατιωτικοί. Μετά την Αιγυπτιακή εξέγερση του 2011, στις πρώτες εκλογές που έγιναν ποτέ στη χώρα, πρόεδρος εξελέγη ο Μοχάμεντ Μόρσι. Ο πρόεδρος Μόρσι ανατράπηκε με πραξικόπημα την 3η Ιουλίου 2013, συνελήφθη δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο την 16η Ιουνίου 2015. Η χώρα συνεχίζει να διοικείται από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, που διορίζει κυβερνήσεις – μαριονέτες.


1965: Η Βουλή ψηφίζει τις πρώτες πρωινές ώρες την παραγραφή όλων των αδικημάτων για τα οποία είχαν παραπεμφθεί από την ανακριτική επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και οι πρώην υπουργοί Π. Παπαληγούρας και Ν. Μάρτης. Είχαν παραπεμφθεί με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής την 6η Φεβρουαρίου 1965. Η παραγραφή αφορούσε τα σκάνδαλα των έργων στον Μέγδοβα και στο Καστράκι, όπως και την σκανδαλώδη σύμβαση παροχής ρεύματος από την ΔΕΗ στην  ΠΕΣΙΝΕ. Είχαν απαλλαχθεί, αλλά με πολλά ερωτηματικά για σωρεία άλλων παραβάσεων. Την παραγραφή υπερψήφισαν η ΕΔΑ και η πλειοψηφία των βουλευτών της Ένωσης Κέντρου (που ήταν κυβέρνηση και τους είχε παραπέμψει). Η ΕΡΕ είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία. Ο Κ. Καραμανλής είχε φύγει κρυφά από την Ελλάδα το 1963 χρησιμοποιώντας ψεύτικο διαβατήριο με το όνομα Κωνσταντίνος Τριαναταφυλλίδης. Διέμενε στο Παρίσι μέχρι που επέστρεψε το 1974 σαν μοναδική λύση σωτηρίας της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την περίοδο της μεταπολίτευσης.  Οι παρατάξεις που ψήφισαν την παραγραφή το έκαναν με το σκεπτικό: Ναι στην παραγραφή όχι στην αθωότητα. Ήταν ένα σκεπτικό καταπέλτης εναντίον του θεσμού του Κοινοβουλίου που έδειχνε, αν μη τι άλλο, τον διακοσμητικό του ρόλο στην άσκηση της εξουσίας, ειδικά σε ότι είχε να κάνει με την προστασία της Ελλάδας από τα μεγάλα συμφέροντα.


1989: Γίνονται ταυτόχρονα βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές. Την πλειοψηφία κερδίζει η Ν.Δ. με 44.3%, παίρνει 145 έδρες και δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σχηματίζεται κυβέρνηση με την συνεργασία του Συνασπισμού που έχει δημιουργηθεί σαν εκλογική συμμαχία από το ΚΚΕ και την Ε.ΑΡ. Για τις βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει το 39.1% και 125 έδρες, ο Συνασπισμός 13.1% και 28 έδρες, η ΔΗ.ΑΝΑ. 1% και 1 έδρα, η Εμπιστοσύνη (Ροδόπη) 0.2% και 1 έδρα.


2004: Υπογράφεται από τα μέλη της ΕΕ η Συνταγματική (όπως ονομάστηκε) Συνθήκη της Ρώμης. Με αυτήν επιχειρήθηκε όλα τα κράτη μέλη να έχουν το ίδιο Σύνταγμα, αυτό που υπέγραψαν οι αρχηγοί κρατών της και οι υπουργοί εξωτερικών. Το Σύνταγμα αυτό απορρίφθηκε είτε με δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν στις χώρες-μέλη είτε από τα κοινοβούλια των χωρών και έτσι αυτή η Συνθήκη δεν ίσχυσε ποτέ. Εξαίρεση η Ελλάδα που το αποδέχθηκε: Η Νέα Δημοκρατία έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και παρά την πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για υποβολή του Συντάγματος σε δημοψήφισμα, το πέρασε και το δημοσίευσε, γελοιοποιώντας για άλλη μια φορά την Ελλάδα. Η ΕΕ παρέκαμψε το “πρόβλημα” με την Συνθήκη της Λισαβόνας που έδωσε απ’ ευθείας περισσότερες εξουσίες στα κεντρικά όργανα διοίκησής της αφαιρώντας τες έτσι έμμεσα από τις αντίστοιχες των κρατών μελών.


←17 Ιουνίου

19 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.