Σαν σήμερα 19 Ιουνίου

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της σεξουαλικής βίας κατά την διάρκεια συγκρούσεων.


1623: Έρχεται στο κόσμο ο Γάλλος πολυμαθής, εφευρέτης και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ. Παιδί θαύμα, κατασκεύασε στην εφηβεία αριθμομηχανές. Τότε ονομαζόταν υπολογιστές Πασκάλ. Αργότερα τους δόθηκε η ονομασία Πασκαλίνες. Δημιούργησε δυο νέους κλάδους στα μαθηματικά: Την προβολική γεωμετρία σε ηλικία 16 ετών και ενήλικας την θεωρία των πιθανοτήτων. Στην φυσική εφεύρε την υδραυλική πρέσα και την σύριγγα. Ήταν ο πρώτος που κατάλαβε και εισήγαγε την σχετική έννοια, ότι στον βαρομετρικό σωλήνα του Τορικέλι, το μέρος του σωλήνα που δεν κάλυπτε ο υδράργυρος ήταν το απόλυτο κενό. Το απέδειξε πειραματικά ο γαμπρός του Φλορίν Περιέ την 19η Σεπτεμβρίου 1648, που ταυτόχρονα κατάλαβε ότι η ατμοσφαιρική πίεση εξαρτιόταν από το υψόμετρο. Πέθανε την 19η Αυγούστου 1662 σε ηλικία 39 ετών. Στην αυτοψία που ακολούθησε διαπιστώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε όργανα της κοιλιακής χώρας και του εγκεφάλου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιατρικές γνώσεις της εποχής πιθανολογείται καρκίνος σε υπόστρωμα φυματίωσης. Προς τιμήν του ονομάστηκε Pascal η μονάδα πίεσης στο σύστημα Si, μια γλώσσα προγραμματισμού και βέβαια ο νόμος του Pascal για την πίεση των υγρών.


1821: Η μάχη του Δραγατσανίου. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και το στράτευμά του, με ένα επιτελείο που κανείς ιστορικός δεν θα μπορέσει να αποτιμήσει ποιος χαρακτηρισμός θα ήταν χειρότερος γι’ αυτό, το προδότες ή το ηλίθιοι, αν και απ’ όλα είχε ο μπαξές , σφαγιάζονται στην μάχη του Δραγατσανίου. Το ιππικό υπό τις διαταγές του Βασίλειου Καραβία και παρά τις ρητές διαταγές για καμία ενέργεια μέχρι να συγκεντρωθεί όλη η ελληνική δύναμη στο Δραγατσάνι, επιτίθεται κατά των Τούρκων. Ο Ιερός Λόχος προσπαθεί να προσδράμει σε υποστήριξή τους, αλλά αυτοί διασκορπίζονται αφήνοντας τους μόνους χωρίς υποστήριξη ιππικού. Αρνείται να παραδοθεί και αρχίζει η σφαγή του από το τούρκικο ιππικό. Τελικά επενέβη ο Γεωργάκης Ολύμπιος και περιέσωσε κάποιους από αυτούς. Η μάχη αυτή σηματοδότησε το τέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ο Α. Υψηλάντης εγκατέλειψε τον αγώνα, με προκήρυξη – ανάθεμα προς προδότες και ηλιθίους, και κατευθύνθηκε προς την Αυστρία.


1865: Πεθαίνει ο ήρωας του 21 και εθνικός ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας. Γεννημένος στο Λάμποβο Τεπελενίου το 1800, εντάχθηκε, σε ηλικία μόλις 13 ετών, στο στρατό του Αλή Πασά το 1813. Με το ξέσπασμα της επανάστασης έγινε υπασπιστής του Μάρκου Μπότσαρη και μετά τον θάνατο του τελευταίου, εντάχθηκε στο σώμα του αδελφού του Κωνσταντίνου Μπότσαρη. Πολέμησε κάτω από τις διαταγές αρκετών πρωτοκλασάτων της επανάστασης. Με το τέλος της, το 1831, αρνήθηκε την αποζημίωση που δόθηκε στους αγωνιστές και μετανάστευσε στο Βουκουρέστι. Ασχολήθηκε με πολλά είδη επιχειρήσεων από τα οποία απέκτησε σοβαρή περιουσία, σε χρήματα ακίνητα και γη. Ήταν ο εμπνευστής και αυτός που χρηματοδότησε με ευεργέτημα τους Ολύμπιους Αγώνες, τον πρόδρομο των Ολυμπιακών Αγώνων. Με κληροδότημα δίδει τα τσιφλίκια του της Θεσσαλίας στους κολίγους, που ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ βρίσκει την ευκαιρία να το μετατρέψει σε εισπρακτικό μηχανισμό χρεών με το Νόμο 352/31.10.1914 και με βασιλικό διάταγμα την 06/03/1915. Τέλος με άλλο κληροδότημα, μετά χιλίων βασάνων, κλοπών, καταχρήσεων και άπειρων μηχανορραφιών από πλευράς πολιτικών, μελετητών, κατασκευαστών, έγινε δυνατή με την οικονομική συνδρομή, αλλά κυρίως του ανθρώπου που «έφαγε» όλο το τρέξιμο, του εξαδέλφου του, συνεταίρου του εν ζωή και γενικού κληρονόμου του Κωνσταντίνου Ζάππα, κατασκευάζονται οι πρώτες σύγχρονες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του κόσμου: Το Ζάππειο Μέγαρο. και το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Για το τελευταίο χρειάστηκε να συνδράμει και ο άλλος μεγάλος εθνικός ευεργέτης, ο Γεώργιος Αβέρωφ, γιατί τα χρήματα του κληροδοτήματος Ζάππα για την αναστήλωσή του είχαν φαγωθεί από επιτήδειους.
Πέθανε σε ηλικία 65 ετών στο κτήμα Μπροστένι της Μολδοβλαχίας (Νότια Ρουμανία).


1913*: Αρχίζει η 3ήμερη νικηφόρα μάχη Κιλκίς – Λαχανά. Είναι η καθοριστική μάχη, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Οι απώλειες για το στρατό μας είναι μεγάλες. 8.500-9.000 νεκροί. Ήταν τέτοιο το πείσμα, η μαχητικότητα , το θάρρος των μικροπωλητών και εμπόρων όπως υποτιμητικά είχε χαρακτηρίσει τους Έλληνες κληρωτούς ο στρατηγός Μιχαήλ Σαβώφ, που όχι μόνο νίκησαν με την ξιφολόγχη, χωρίς την παραμικρή κάλυψη από το ανεπαρκέστατο σε όλους τους τομείς πυροβολικό μας, αλλά πέτυχαν την καταρράκωση του ηθικού των Βουλγάρων. Ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στο Κιλκίς την 21η Ιουνίου.
* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό την επέτειο απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια ημερομηνία. Με το νέο η μάχη άρχισε 2 Ιουλίου. και το Κιλκίς απελευθερώθηκε την 4η Ιουλίου.


1943: Εκτελείται από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο Καισαριανής, σε ηλικία 31 ετών, ο Ηλίας Ντεγιάννης. Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που κατά την διάρκεια της κατοχής ήταν αρχηγός ή υπαρχηγός (δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά στοιχεία) της αντιστασιακής οργάνωσης Προμηθέας. Ήταν η ομάδα που είχε αναλάβει την επικοινωνία των αντιστασιακών οργανώσεων με την εξόριστη κυβέρνηση στο Κάιρο. Είχε επίσης δράσει πραγματοποιώντας δολιοφθορές σε εχθρικά πλοία στον Πειραιά και στο Κερατσίνι. Μαζί του εκτελούνται τα μέλη της οργάνωσης: Βαρσόπουλος Ιωάννης, 26 ετών, Ανθ/γός Πυρ/λικού, Τοπογ/φος για χρήση ασυρμάτου – κατασκοπεία. Βενιζέλος Απόστολος, 36 ετών, Τηλεγραφητής για χρήση ασυρμάτου- κατασκοπεία. Γραμμένος Γεώργιος, 35 ετών, Υπ/κός Πολεμικού Ναυτικού για χρήση ασυρμάτου – κατασκοπεία. Δημητρόπουλος Ηλίας 24 ετών Έφεδρος Αξιωματικός για χρήση ασυρμάτου-κατασκοπεία. Μπούρας Κωσταντίνος, 30 ετώ,ν Λοχίας Πεζικού Δικηγόρος για χρήση ασυρμάτου κατασκοπεία. Παπαγιάννης Αντώνιος 37 ετών Υπαξ/κός Π.Ναυτικού για χρήση ασυρμάτου κατασκοπεία και οπλοφορία.


1951: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Άγγελος Σικελιανός. Από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές. Ήταν ο εμπνευστής της Δελφικής Ιδέας. Έπεσε πολύ μεγάλη για την νεώτερη Ελλάδα. Στη κηδεία του Κωστή Παλαμά, προέτρεψε τον κόσμο σε ξεσηκωμό με το «Ηχήστε Σάλπιγγες«, που αφιέρωσε στον δεύτερο Εθνικό μας Ποιητή.

Ακούστε το Πνευματικό Εμβατήριο, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, από την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Ερμηνευτές: Μαρία Φαραντούρη, Αντώνης Καλογιάννης, Γιάννης Θεοχάρης. Συμετέχουν οι χορωδίες New Opera, Gwalia.


1953: Εκτελούνται στην ηλεκτρική καρέκλα των φυλακών Sing Sing ο Julius και η Ethel Rosenberg. Είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας τους. Ο Julius είχε δώσει χιλιάδες άκρως απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας αλλά και πυρηνικά όπλα στην Σοβιετική Ένωση. Η σύζυγός του Έθελ καταδικάστηκε γιατί γνώριζε τι έκανε ο Julius, αλλά δεν τον κατέδωσε. Χιλιάδες επώνυμοι απ’ όλο το κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πάπα, είχαν κάνει έκκληση στον Αϊζενχάουερ να τους δώσει χάρη, αλλά αυτός αρνήθηκε. Τα δυο ορφανά αγόρια τους τα μεγάλωσε η γιαγιά τους Σοφία.


1963: Παραιτείται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής., κατά την διάρκεια της τρίτης και τελευταίας θητείας του σαν πρωθυπουργός με το κόμμα της ΕΡΕ. Αιτία ήταν η επίσημη επίσκεψη στην Αγγλία του βασιλικού ζεύγους, πράγμα με το οποίο ήταν κάθετα αντίθετος ο πρωθυπουργός. Ο βασιλιάς Παύλος δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε ένα αυλικό του και άνθρωπο του ΝΑΤΟ, τον βουλευτή της ΕΡΕ Παναγιώτη Πιπινέλη. Η νέα κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Δεν την αποδέχεται, σαν υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν ήταν, η αξιωματική αντιπολίτευση της ΕΚ.  Θα την διαδεχθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση Μαυρομιχάλη που θα διεξάγει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.


1970: Εγκαινιάζεται η Μαρίνα Ζέας από τον “αντιβασιλέα” της χούντας Γεώργιο Ζωιτάκη. Σήμερα είναι από τις πιο όμορφες μαρίνες της Μεσογείου, γνωστή, ιδιαίτερα στους Έλληνες, σαν Πασαλιμάνι. Η πιο οργανωμένη Ελληνική και αυτή με την μεγαλύτερη κίνηση. Είναι δεύτερη σε χωρητικότητα με 670 θέσεις ελλιμενισμού σε σχέση με τις 1.235 των Γουβιών Κερκύρας. Και τις δυο, όπως και άλλες Ελληνικές, τις εκμεταλλεύεται η ίδια ιδιωτική εταιρεία. Η μαρίνα Ζέας το 2002 παραχωρήθηκε με μακροχρόνια μίσθωση (40+5) ετών από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου σε ιδιωτική εταιρεία. Αν και ο επαγγελματικός χώρος έχει μεγάλα προβλήματα, που του έχει δημιουργήσει κατά κύριο λόγο η Ελληνική Νομοθεσία, η μαρίνα Ζέας θεωρείται πολύφερνη νύφη για τα επενδυτικά funds.


2000: Το ECOFIN την πρώτη ημέρα της διημερίδας που πραγματοποιεί στην Σάντα Μαρία ντε Φέιρα της Πορτογαλίας αποφασίζει ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια ένταξής της στον μηχανισμό του Euro από 01.01.2001. Το κάνει συγχαίροντάς την για τις ηχηρές (sounding) οικονομικές και εμπορικές πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια. Ή μας δουλεύαν, ή κάναν πλάκα για να περνάνε την ώρα τους.


←18 Ιουνίου

20 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.