Σαν σήμερα 20 Ιουνίου

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων.


451: Η μάχη των Καταλανικών Πεδίων. Ο Ρωμαίος στρατηγός Αέτιος νικά τον Αττίλα και σώζει τη δύση τότε, αλλά και μακροπρόθεσμα, από τους Ούννους. Η μάχη ονομάστηκε από τους ιστορικούς «Μάχη των Εθνών» γιατί καθόρισε το μέλλον της Ευρώπης. Ο χρησμός με βάση τον οποίο ο Αττίλας αποφάσισε να δώσει την μάχη ήταν σωστός. Σκοτώθηκε ο αρχηγός των αντίπαλων στρατευμάτων, που ήταν Βησιγότθοι, ο Θεοδώριχος, και όχι ο διοικητής τους ο Αέτιος. Τον δεύτερο ήθελε να εξοντώσει ο Αττίλας. Ήταν ο μόνος γνώστης κάθε πολεμικής τεχνικής των Ούνων. Σαν παιδί είχε μεγαλώσει σε αυτούς. Είχε δοθεί όμηρος σε δείγμα καλής θέλησης.


1819: Γενιέται στη Γερμανία ο Γάλλος Jacques Offenbach († 05.10.1880, 61 ετών). Μουσικός (βιολοντσέλο), συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, διευθυντής θεάτρων και μουσικός παραγωγός για πάνω από 100 οπερέτες. Όλες έχουν ξαναπαιχτεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα και αρκετές είναι ακόμα στο «σανίδι». Αν τα παραπάνω δεν σας λένε τίποτε, ακούστε το Can Can, από την οπερέτα «Ο Ορφέας στον Άδη«.


1828: Πεθαίνει σε ηλικία 34 ετών ο φιλέλληνας και αγωνιστής του 21 Φρανκ Άμπνεϊ Άστιγξ (Frank Abney Hastings). Είχε έλθει στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1822. Αναγνωρίστηκε αμέσως η αξία του και οι ικανότητές του και έτσι του ανατέθηκε άμεσα η διοίκηση της κορβέτας Θεμιστοκλής. Το 1825 εισηγήθηκε στην Ελληνική κυβέρνηση την χρήση ατμοκίνητων πολεμικών πλοίων, παίρνοντας άμεσα έγκριση. Άλλωστε η ναυπήγηση του πρώτου ατμοκίνητου πολεμικού πλοίου, της Καρτερίας, που ήταν με σχέδια του ίδιου δεν κόστισε τίποτε στην Ελλάδα. Ο Άστιγξ έβαλε 5.000 λίρες, τα ναυτιλιακά όργανα και τους χάρτες, ενώ τα υπόλοιπα τα έβαλε η κοινότητα φιλελλήνων του Λονδίνου. Από τότε όλο το λειτουργικό κόστος και τα έξοδα συντήρησης του πλοίου τα κατέβαλε από την προσωπική του περιουσία. Το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο σε όλο το κόσμο ήλθε στην Ελλάδα την 3η Σεπτεμβρίου 1826. Συμμετείχε στην πολιορκία του Αγ. Σπυρίδωνα στον Πειραιά. Μόνο του διεξήγαγε την «ναυμαχία» της Αγκάλης, όπου βύθισε όλη την Τουρκική και Αυστριακή μοίρα, ενώ μετά την βύθιση και του τελευταίου αχρήστεψε τα παράκτια πυροβολεία σκοτώνοντας τους 250 από τους 500 Τούρκους που ήταν εκεί. Κατά την διάρκεια της πολιορκίας του Αιτωλικού εγκατέλειψε την ασφάλεια της Καρτερίας και επιβιβάσθηκε σε μικρό πλοιάριο προκειμένου να ηγηθεί της απόβασης. Το πλοιάριο βυθίστηκε από το Τουρκικό πυροβολικό, αρκετοί σκοτώθηκαν και ο Άστιγξ τραυματίστηκε στο χέρι. Η έλλειψη έγκαιρης ιατρικής φροντίδας οδήγησε στον θάνατό του από τέτανο ενώ μεταφερόταν στην Ζάκυνθο. Η κηδεία του έγινε τον επόμενο χρόνο όπου το βαλσαμωμένο σώμα του μεταφέρθηκε με το Καρτερία, στο οποίο επέβαινε ο Ι. Καποδίστριας και ενταφιάστηκε στον Πόρο. Σήμερα τα οστά του Άστιγξ βρίσκονται στο μνημείο που στήθηκε προς τιμήν του στο ναύσταθμο του Πόρου.


1864: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Διομήδης Κυριακός ή Κυριάκος Διομήδης. Νομικός, πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας για ένα μήνα (27.03-29.04.1863). Σχημάτισε κυβέρνηση σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της Ελλάδας. Δεν μπόρεσε να επιβάλλει την τάξη και παραιτήθηκε. Εγγονός του ήταν ο τραπεζικός, πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξανδρος Διομήδης.


1929: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Εμμανουήλ Μπενάκης. Πολιτικός, επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης. Θεωρείται ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Ίωνος Δραγούμη λόγω του παράφορου έρωτα της κόρης του προς τον τελευταίο. Η κόρη του είναι γνωστή με το όνομα του συζύγου της: Πηνελόπη Δέλτα. Ο γιός του Αντώνης Μπενάκης ήταν και αυτός πολιτικός και επιχειρηματίας, ο ιδρυτής του Μουσείου Μπενάκη.


1931: Το πενταμελές εφετείο Αθηνών ανακοινώνει την απόφασή του για το σκάνδαλο της κινίνης. Κρίνονται ένοχοι για την νοθεία οι υπεύθυνοι των εταιρειών Σάνιτας και Παστέρ όπως και κάποια άλλα στελέχη. Κάποιοι άλλοι αθωώνονται, μεταξύ των οποίων ένας προσωπικός φίλος του Ελ. Βενιζέλου και διευθυντής του Χημείου του Κράτους ο Ευστράτιος Γαλόπουλος προς χάριν του οποίου είχε βγει το σκάνδαλο στον αέρα με άμεσο στόχο τον Βενιζέλο. Ο Γαλόπουλος λίγες μέρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο είχε ανακαλύψει ότι από «λάθος υπολογισμό» της αγορανομίας το ψωμί πουλιόταν 50 λεπτά ακριβότερα. Η τιμή του τότε κυμαινόταν από 4.56 δρχ. (το Γ΄ ποιότητας) έως 5.49 δρχ. (το Α΄ ποιότητας) η οκά. Η διαρκής ανατίμησή του είχε γίνει θέμα τραγουδιών και επιθεωρήσεων (το 1896 κόστιζε 75 λεπτά). Ο Βενιζέλος πιστεύοντας ακράδαντα στην τιμιότητα του Γαλόπουλου τον είχε στηρίξει χρησιμοποιώντας την λέξη εντιμότατος. Η λέξη αμέσως χρησιμοποιήθηκε σκωπτικά για όλους όσους αποτελούσαν το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Σύσσωμος ο τύπος με πρώτους τους Βενιζελογενείς είχε προβάλλει το θέμα από την πρώτη στιγμή και σε ρόλο εισαγγελέως και δικαστή ταυτόχρονα είχε βρει ένοχο και είχε καταδικάσει ήδη των Γαλόπουλο. Στο θέτρο Περοκέ έπαιζε επιθεώρηση που με αφορμή το “σκάνδαλο” διακομοδούσε την κυβέρνηση μέχρι που έγινε πραγματικός φόνος επί σκηνής. Ο Γαλόπουλος όμως ήταν όντως αθώος. Τα δείγματα που βρέθηκαν νοθευμένα ήτα δυο συγκεκριμένων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Από τους ελέγχους που έγιναν σε όλη την υπόλοιπη χώρα τα δείγματα ήταν ολόσωστα. Ο Γαλόπουλος απομακρύνθηκε από την θέση του με την αλλαγή κυβέρνησης αλλά και ο αντικαταστάτης του, που διόρισε η κυβέρνησηΤσαλδάρη, Κωνσταντίνος Δόσιος, βεβαίωσε ότι δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη για ατασθαλία του προκατόχου του. Η κυβέρνηση Τσαλδάρη επέμενε, έκανε αναψηλάφηση της δίκης, όπου ο Γαλόπουλος κρίθηκε τελεσίδικα αθώος. Ο στόχος, ο Βενιζέλος, δεν είχε επιτευχθεί, αλλά ο Γαλόπουλος σε κακή ψυχολογική κατάσταση έφυγε από την Αθήνα, ενώ το όνομά του είχε γίνει συνώνυμο της κρατικής διαφθοράς πάνω από μια δεκαετία.


1975: Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 210 ψήφους. Ήταν ο πρώτος κανονικός πρόεδρος Δημοκρατίας μετά την μεταπολίτευση, με βάση το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας. Είχε διαδεχθεί τον Μιχαήλ Στασινόπουλο, που είχε εκλεγεί προσωρινός πρόεδρος Δημοκρατίας μέχρι την ψήφιση του Συντάγματος.  Τον Κ. Τσάτσο διαδέχθηκε στην προεδρία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.


1978: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.6 της κλίμακας Ρίχτερ κτυπάει τη Θεσσαλονίκη. Ήταν σε απόσταση 35 Km από το κέντρο της πόλης, με επίκεντρο ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Με μικρό εστιακό βάθος, μόλις 16 Km, και διάρκεια 15». Έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και την Βουλγαρία. Απολογισμός: 50 άνθρωποι νεκροί, από τους οποίους οι 39 ήταν ένοικοι μιας οκταόρωφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε, 220 τραυματίες και 800.000 άστεγοι. 3.170 οικοδομές ακατοίκητες και 13.918 με εκτεταμένες ζημιές.


2006: Το τελεφερίκ Πάρνηθας ολοκληρώνει το τελευταίο του δρομολόγιο την ίδια στιγμή που το νέο τελεφερίκ (funitel) ξεκινάει το πρώτο του δρομολόγιο παρουσία του τότε υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα. Το παλιό τελεφερίκ ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του που είχε αρχίσει το 1972 έχοντας μεταφέρει πάνω από 25 εκ. επιβάτες σε 600.000 δρομολόγια. Το σύγχρονο funitel εκτός από το καζίνο της Πάρνηθας έχει δρομολόγια μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Υπερέχει επίσης έναντι του παλιού στην δυνατότητα μεταφοράς επιβατών/ώρα. 280 το παλιό, 2.000 το νέο. Η διαδρομή είναι δωρεάν.


2009: Εγκαινιάζεται το νεό μουσείο της Ακρόπολης. Με 14 στρέμματα εκθεσιακούς χώρους, έχει τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου μουσείου, όντας δέκα φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο. Αν δεν μπορείτε να το επισκεφτείτε κάνετε ένα μικρό virtual tour.


←19 Ιουνίου

21 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.