Σαν σήμερα 21 Ιουνίου

Διεθνής ημέρα Γιόγκα.


1527: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Νικολό Μακιαβέλι (Niccolò di Bernardo dei Machiavelli). Ιταλός ιστορικός, φιλόσοφος, συγγραφέας και διπλωμάτης. Επηρεάστηκε και επηρέασε τον οίκο Βοργία, χάριν του οποίου είχε ανώτερες διπλωματικές θέσεις. Μετά την ανατροπή τους έπεσε σε δυσμένεια και απομακρύνθηκε από κάθε κυβερνητική θέση. Τα έργα του όπως και ο χαρακτήρας του αποπνέουν κυνισμό, διαφθορά, αμοραλισμό. Για άλλους είναι ένας ρεαλιστής. Όπως το βλέπει ο καθένας. Για τα σημερινά πολιτικά δεδομένα είναι ξεπερασμένος. Κανείς και τίποτε δεν μπορεί και δεν προλαβαίνει, λόγω της ταχύτητας των αλλαγών, να περιγράψει την κατάσταση του σημερινού πολιτικού κόσμου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αξία του ρητού* του παραμένει διαχρονικά αμετάβλητη. Το εμβληματικό του έργο “Ο ηγεμόνας” υπάρχει μεταφρασμένο στα Ελληνικά στο Internet .

*Οι πρίγκιπες και οι κυβερνήσεις είναι, μακράν, τα πιο επικίνδυνα στοιχεία σε μια κοινωνία.


1824: 180 Τουρκικά πλοία αποβιβάζουν 28 χιλιάδες ένοπλους Τούρκους στα Ψαρά. Η αντίσταση των λίγων υπερασπιστών κάμπτεται και η σφαγή που ακολουθεί είναι ολοκληρωτική. Καίνε τα πάντα από σπίτια και αγαθά έως και τα δέντρα του νησιού. Ελάχιστοι σώθηκαν από πλοία. Να σημειωθεί ότι η ανατίναξη των τζεπχανέδων (πυριτιδαποθήκες) του κάστρου από τους λίγους υπερασπιστές του εκτός από τους ίδιους και τις οικογένειές τους που είχαν κλειστεί εκεί σκότωσε και 4.000 Τούρκους σύμφωνα με το ημερολόγιο του Γεωργίου Σαχτούρη. Όλος ο γνωστός κόσμος συγκλονίζεται από την είδηση.
Ο Διονύσιος Σολωμός αφιέρωσε το γνωστό επίγραμμα:
Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινωμένο από λίγα χορτάρια
που ‘χαν μείνει στην έρημη γη.


1832: Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ορίζονται τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ορίζεται επίσης το ποσό της αποζημίωσης της Τουρκίας για την μετακίνηση Τούρκων από τα Ελληνικά εδάφη. Παρ’ όλο που τα σύνορα έχουν οριστεί με αρκετή λεπτομέρεια, παραμένει ανοικτό το θέμα για το Ζητούνι (Λαμία). Έτσι υπάρχει όρος αν το Ζητούνι παραμείνει Τουρκικό έδαφος η αποζημίωση θα είναι 30.000.000 πιάστρα, αν περιέλθει στην Ελλάδα, 40.000.000 πιάστρα. Τελικά θα χρειαστεί να υπογραφεί τον Αύγουστο το πρωτόκολλο του Λονδίνου με το οποίο ορίζεται επακριβώς η συνοριακή γραμμή Βόλου – Άρτας.


1863: Με παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων σχηματίζεται κυβέρνηση πάλι υπό τον Μπ. Ρούφο. Αυτή τη φορά συμμετέχουν και οι δυο μεγάλες παρατάξεις (ορεινοί και πεδινοί). Διαδέχεται την κυβέρνησή του της 29/04. Στην Ελλάδα επικρατεί χάος και αναρχία. Στην Αθήνα μαίνεται εμφύλιος πόλεμος (τα Ιουνιανά) με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Αντιμαχόμενοι είναι στρατοί των παρατάξεων της βουλής (Πεδινών και Ορεινών) αποτελούμενοι από τακτικό στρατό, χωροφύλακες και λήσταρχους. Τραγικές καταστάσεις εκτυλίσσονται, όπως αυτή που οι λήσταρχοι υπερασπιζόταν την Τράπεζα και ο τακτικός στρατός τους πολιορκούσε για την εκπόρθησή της, ενώ ταυτόχρονα τα πυροβολεία του Λυκαβητού έβαλαν εναντίον της. Οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν σταδιακά μετά την απειλή των μεγάλων δυνάμεων να αποβιβάσουν στρατεύματα, τα οποία θα «σκούπιζαν» αδιάκριτα κάθε ένοπλη ομάδα.  Την κυβέρνηση Ρούφου θα διαδεχθεί η πρώτη κυβέρνηση που διόρισε την 25.10.1863 ο νεοαφιχθείς βασιλιάς Γεώργιος Α΄, με πρωθυπουργό τον Δ. Βούλγαρη.


1905: Γεννιέται ο Γάλλος Ζαν Πολ Σαρτρ (Jean-Paul Charles Aymard Sartre, †15 Απριλίου 1980, 74 ετών) . Είναι ο γνωστότερος εκπρόσωπος του υπαρξισμού. Φιλόσοφος, λογοτέχνης, κριτικός και διανοούμενος. Ακτιβιστής κομμουνιστής, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964.


1908: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Ρώσος συνθέτης Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ. Ένας από την «ομάδα των πέντε«, που αναμόρφωσαν και πρόβαλαν την Ρωσική μουσική στο κόσμο.
Σεχραζάτ.
Το πέταγμα της μέλισσας.
Ισπανικό καπρίτσιο.
Σάντκο.
Η νύφη του τσάρου.


1913: Μετά από την πιο αιματηρή επίθεση κατά την διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου (μάχες Κιλκίς – Λαχανά που είχαν αρχίσει την 19/05) ανακαταλαμβάνεται η πόλη του Κιλκίς. Ήταν, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, η καθοριστική μάχη για την έκβαση αυτού του πολέμου. 09:40 π.μ. η τελική επίθεση που έχει αρχίσει η ΙΙ Μεραρχία από την 03:30 π.μ. λήγει με νίκη των Ελλήνων. 11:00 π.μ. ο Ελληνικός Στρατός μπαίνει θριαμβευτικά στο Κιλκίς. Οι Βούλγαροι θα οπισθοχωρήσουν οργανωμένα δημιουργώντας νέο μέτωπο στη λίμνη της Δοϊράνης.
* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό την επέτειο απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια ημερομηνία. Με το νέο η μάχη άρχισε 2 Ιουλίου. και το Κιλκίς απελευθερώθηκε την 4η Ιουλίου.


2005: Δίδονται επίσημα τα ονόματα των δυο νέων δορυφόρων του Πλούτωνα που ανακάλυψαν οι αστρονόμοι με το τηλεσκόπιο Hubble. Είναι Nix και Hydra. Με αυτούς οι γνωστοί δορυφόροι του Πλούτωνα γίνονται τέσσερις: Ο Χάρων, η μητέρα του (κατά τη μυθολογία) Νυξ, η Ύδρα και ο P4. Η αρχική ονομασία του Nix ήταν Nyx. Αλλάχτηκε για να μην υπάρχει μπέρδεμα με τον συνονόματο αστεροειδή. Αυτός που είναι σχεδόν ίδιος με τον Πλούτωνα είναι ο Χάρων, η τελείως δεξιά τελίτσα είναι η Ύδρα, ενδιάμεσα η Νυξ.


2012: Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, σχηματίζεται τρικομματική «μνημονιακή» κυβέρνηση, από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και την Δημ.Αρ., με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Διαδέχεται την «προκάτ» κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, που είχε σαν μοναδικό σκοπό την σύναψη του δεύτερου δανείου και την υπογραφή του μνημονίου. Θα την διαδεχθεί πάλι κυβέρνηση Α. Σαμαρά, με συμμετοχή στην νέα μνημονιακή κυβέρνηση μόνο του ΠΑΣΟΚ. Η Δημ.Αρ. αποχώρησε την 25 Ιουνίου 2013. με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, από την κυβέρνηση. Από τις προγραμματικές δηλώσεις του, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, δεν υλοποίησε καμία. Είτε γιατί δεν τις τήρησε είτε, ακόμη χειρότερα, όσες τήρησε δεν λειτούργησαν προς την κατεύθυνση την οποία ήθελε. Το τελευταίο μονοσήμαντα οδηγεί σε διπλή διαζευκτική παραδοχή. Ή το επιτελείο της Ν.Δ. ήταν πνευματικά ανάπηρο, ή έλεγαν και προγραμμάτιζαν με την γνώση ότι τα μέτρα θα αποτύχουν. Η επικοινωνιακή πολιτική ήταν πιο αξιοδάκρυτη και από τις προγραμματικές δηλώσεις. Είχαν προσωποποιήσει την ανάπτυξη και κάθε μέρα πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών (Γιάννης Στουρνάρας) δήλωναν ότι έρχεται η ανάπτυξη, φτάνει η ανάπτυξη, η ανάπτυξη είναι εδώ και πολλά άλλα, πάντα σ’ αυτό το μοτίβο. Σε αριθμούς τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο τραγικά από τις περιγραφές. Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Παπαδήμου χρέος που αντιστοιχούσε στο 156,9% του ΑΕΠ (μετά το κούρεμα) και παρέδωσαν στην κυβέρνηση Τσίπρα χρέος που αντιστοιχούσε στο 177,1% του ΑΕΠ. Όντας γνωστό σε όλους  τους παρηκούντας την Ιερουσαλήμ ότι αυτό το χρέος όχι μόνο ήταν μη βιώσιμο αλλά και μη διαχειρίσιμο απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη τους στις επόμενες εκλογές με αντάλλαγμα την συγκάλυψη του θέματος. Για την ιστορία: το χρέος το 2009 (προ μνημονίων, προγραμμάτων διάσωσης και κουρεμάτων) ήταν στο 130% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 από τον πολλά υποσχόμενο ΣΥΡΙΖΑ.


←20 Ιουνίου

22 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.